Nečetla jsem to (až po Vašem odkazu), ale vím, že přemnožené kočky v Austrálii jsou už dlouhodobý problém. Proč kočkofobní? Problém s kočkami tam došel do obludných rozměrů a asi není jiné řešení. Otázkou je, proč to nechali tak daleko zajít a nedělali již dříve osvětu a kastrace? Další otázkou je, když vybijí teď počet koček na únosnou míru, jestli budou ty stavy kastracemi udržovat, a nebo to zase nechají osudu a za 5,10... let opět vyhlásí hromadné vybíjení koček? Pravda je ta, že kočka je opravdu v přírodě dost velký predátor a tvrzení, že žere jen myši, je nesmysl. Zdivočelá kočka zabije vše, na co si troufne, něco žrát musí. A když má koťata, tak o to víc. Ostatně to asi známe všichni. Naše kočky, když měly koťata, nosily myši jak na běžícím pásu, ale také ptáky a jednou jsem přistihla naši kočku jak vleče malého zajíčka.
koňadra
napsal(a):
Nečetla jsem to (až po Vašem odkazu), ale vím, že přemnožené kočky v Austrálii jsou už dlouhodobý problém. Proč kočkofobní? Problém s kočkami tam došel do obludných rozměrů a asi není jiné řešení. Otázkou je, proč to nechali tak daleko zajít a nedělali již dříve osvětu a kastrace? Další otázkou je, když vybijí teď počet koček na únosnou míru, jestli budou ty stavy kastracemi udržovat, a nebo to zase nechají osudu a za 5,10... let opět vyhlásí hromadné vybíjení koček? Pravda je ta, že kočka je opravdu v přírodě dost velký predátor a tvrzení, že žere jen myši, je nesmysl. Zdivočelá kočka zabije vše, na co si troufne, něco žrát musí. A když má koťata, tak o to víc. Ostatně to asi známe všichni. Naše kočky, když měly koťata, nosily myši jak na běžícím pásu, ale také ptáky a jednou jsem přistihla naši kočku jak vleče malého zajíčka.
Problém austrálie je ten že kočka ani jiná kočkovitá šelma tam není původní a lidviduje původní druhy hlavně vačnatce a to je problém když je jinde na světe nemáme.
Já chápu že je potřebují "zlikvidovat" je to těžké ale v austrálii jiná kočka kromě šlechtěné domácí princezny nemá co dělat.
O tom problému jsem slyšela už před lety, článek vidím až teď. Ano, kočka v přírodně loví ptáky, a naprosto běžně..
Ten zajíček bude asi spíš výjimka. I když možná jak u kterých koček. U nás nad chatou žijí v lese divoké kočky, které jsou tak veliké a šelmoidní, že bych věřila že by zvládly i zajíčka, kunu, jinou dospělou kočku nebo malého psa.
Marginat

XXX.XXX.234.245
Jediná cesta je ich úplne vyhubiť. Zdlgava cesta, ni iné riesenie nie je. A v Austrálii s tým mali začať už dávno!
Marginat

XXX.XXX.234.245
To iste Nový Zéland, tam je to ešte horšie pre pôvodnú faunu..kiwi,..Tam za zastrekebe mačky, kuny,..vyplacali odmeny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uvědomte si, že kočka v Austrálii nemá co dělat. Původní živočichové Austrálie nejsou na přítomnost takových šelem vůbec stavění. Kočka nedecimuje "pouze" ptactvo, ale především drobné vačnatce, podobné hlodavcům. Jsou to všechno chránění a ohrožení živočichové a kočka jich dokáže sejmout několik za noc.
koňadra
napsal(a):
Já s Vámi "Koňadro" souhlasím, ale jednak jak sama píšete - řeší něco, co SAMI nechali dojít do extrému a pak tuším psali, že je budou hubit jaksi nehumánně - nějakým ne zrovna příjemným jedem pro umírání. Pokud jsem ten jed už nějak spíše vyfabulovala, tak se omlouvám.
napsal(a):
Uvědomte si, že kočka v Austrálii nemá co dělat. Původní živočichové Austrálie nejsou na přítomnost takových šelem vůbec stavění. Kočka nedecimuje "pouze" ptactvo, ale především drobné vačnatce, podobné hlodavcům. Jsou to všechno chránění a ohrožení živočichové a kočka jich dokáže sejmout několik za noc.
OK, beru informace vás všech ostatních na vědomí a věřím, že je tam kočka škodná. Jen by to vybíjení mohli vymyslet nějak humánně, ale jak píšu výše, nejsem si teď jistá, jaký jed chtějí použít - možná na článek kouknu znovu. A příště opravdu raději myslet dopředu a dělat něco preventivně a ne až 5min po dvanácté...
Problém je ten, že asi nějaké humánní usmrcování přemnožených koček je nereálné. Kdysi jsem střílela potkany, ale nemělo to žádný efekt. Číhala jsem na ně hodiny, některého jsem netrefila, některého ano, ale to potom zase půl hodiny, nebo hodinu žádný nevylezl. Než jsem jich zabila 10, tak to další potkanice porodily dalších několik desítek mladých. Prostě zbavila jsem se jich jedině jedem. Takže odstřel přemnožených koček bude taky neefektivní. Snad jen chytat je do pastí, ale co potom s nimi?
koňadra
napsal(a):
Problém je ten, že asi nějaké humánní usmrcování přemnožených koček je nereálné. Kdysi jsem střílela potkany, ale nemělo to žádný efekt. Číhala jsem na ně hodiny, některého jsem netrefila, některého ano, ale to potom zase půl hodiny, nebo hodinu žádný nevylezl. Než jsem jich zabila 10, tak to další potkanice porodily dalších několik desítek mladých. Prostě zbavila jsem se jich jedině jedem. Takže odstřel přemnožených koček bude taky neefektivní. Snad jen chytat je do pastí, ale co potom s nimi?
Mám pocit, že v tom článku je zmínka o jedu. Ale jsou jedy a jedy. Např. ty na bázi antikoagulancií pro hlodavce, které úplně "zruší" kaskádu srážení krve a zvíře vnitřně vykrvácí, asi nejsou nic moc. Každopádně raději nebudu spekulovat, když nevím přesně jaký jed chtějí použít. Odstřel se mi též jeví jako nereálný.

V Austrálii žije 20 milionů zdivočelých koček, které zabíjejí 75 miliónů malých tvorů každý den. Je to zvíře svou škodlivostí v ekosystému srovnatelnou s potkanem.
Co se návnad týče, cílem je, aby to nežrali ti tvorové, kteří mají být chránění. Účinná látka je https://en.wikipedia.org/wiki/4%27-Aminopropiophenone.
napsal(a):
V Austrálii žije 20 milionů zdivočelých koček, které zabíjejí 75 miliónů malých tvorů každý den. Je to zvíře svou škodlivostí v ekosystému srovnatelnou s potkanem.
Co se návnad týče, cílem je, aby to nežrali ti tvorové, kteří mají být chránění. Účinná látka je https://en.wikipedia.org/wiki/4%27-Aminopropiophenone.
Díky za doplnění a upřesnění info!
napsal(a):
"Bodlinko", nechcete prosím kouknout a napsat svůj názor na vlákno "Kočičí chřipka", tedy pokud se tak už nestalo?