Permanentní říje a značkování kočky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.12.2015 12:39
Karlička8101

XXX.XXX.239.250

Dobrý den Vám přeji,

je tu prosím někdo, kdo má doma kočku - nekastrovanou, která by značkovala nebo měla problémy s permanentní nebo častou říjí? Mám s PP kočičku je jí půl roku a dneska ráno mi sousedka říkala, že bych jí měla dát kastrovat nebo že mi začne značkovat a bude mít problémy s hodně častou říjí a že to kočku vysiluje i dost já jsem nikdy kočku neměla a tak jsem z toho taková zmatená zda jí mám teda nechat kastrovat a nebo ne a doufat, že nic z toho nenastane. Pro úplnost podotýkám, že jsem zvažovala i koťátka. Sestřenice má to samé plemeno kocoura také s PP ale nejsem k ničemu ještě rozhodlá jen se informuji.
Poradíte někdo prosím jak to máte Vy? Díky.

13.12.2015 12:48
lavacca

XXX.XXX.164.49

Karlička8101 napsal(a):
Dobrý den Vám přeji,

je tu prosím někdo, kdo má doma kočku - nekastrovanou, která by značkovala nebo měla problémy s permanentní nebo častou říjí? Mám s PP kočičku je jí půl roku a dneska ráno mi sousedka říkala, že bych jí měla dát kastrovat nebo že mi začne značkovat a bude mít problémy s hodně častou říjí a že to kočku vysiluje i dost já jsem nikdy kočku neměla a tak jsem z toho taková zmatená zda jí mám teda nechat kastrovat a nebo ne a doufat, že nic z toho nenastane. Pro úplnost podotýkám, že jsem zvažovala i koťátka. Sestřenice má to samé plemeno kocoura také s PP ale nejsem k ničemu ještě rozhodlá jen se informuji.

Ano, kočky v říji běžně značkují - lákají tak k sobě kocoura.

Jaké máte plemeno? Některá jsou pozdější, některá ranější. Např. většina britek začíná říjet až kolem 9.-10.měsíce poprvé, ale mám kočku, co říjela už jako 5,5 měsíční a pak si dala na 5 měsíců pauzu a neříjela. A četla jsem už u pár CHS, že jim kočka začala říjet v půl roce a měla tak krátké intervaly říje (běžně je to cca 2,5-6 týdnů ty proluky), že ji museli dát kastrovat, protože ji to hrozně vysilovalo a doby, kdy by mohla mít koťata se nemusela dočkat. Ono totiž více říjí na prázdno (tj. bez krytí a zabřeznutí) může lehce přejít k permanentní říji - tj. neustálé a pak je to průšvih ohrožující život kočky, protože hrozně hubne a kastrace je v tomto období taky náročná - vše je více prokrvené a hrozí více problémů než při běžné kastraci mimo říji. Jinak s kastrací nemusíte čekat po první říji, i když to většina vetů doporučuje - říje by byla být známkou toho, že je kočka už pohlavně dospělá a hormony už jsou ustálené. Ale kastrovala jsem kočku i před 1.říjí a rozdíl v hojení, apod. nevidím.

Krýt můžete nejdříve po dovršení 12 měsíců, takže hodně záleží, jak bude kočka říje prožívat a jak časté budou a samozřejmě, kdy začne říjet. Zjistěte si dobu první říje matky kočky - tohle se ve většině případů dědí. Navíc přece to, že má sestřenka kocoura s PP stejného plemene ještě neznamená, že se k sobě budou typově s kočkou hodit, ne ?!? Tím pádem je vůbec otázka, zda kočku nechávat říjet a vysilovat, když na koťata ani dojít nemusí...

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2015 12:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Karlička8101 napsal(a):
Dobrý den Vám přeji,

Kočku nechte vykastrovat, ideálně po proběhnutí první říje.

Pro nekastrovanou kočku je opakované mrouskání bez přístupu ke kocourovi velmi vysilující a opravdu může dospět až do stadia nekončící říje. Není to o doufání, že se to nestane, prostě stane se to, kočičí reprodukční orgány takhle fungují. Zcela přirozený stav věci je přístup ke kocourovi a březost, bez kocoura se cyklus nikdy neuzavře, není to jako u psa, kde hárání prostě skončí. No a nějaká koťátka vám ten problém stejně neřeší, protože ta jaksi řeší problém pouze s jednou říjí. Pokud nechcete mít koťata dvakrát, třikrát do roka, teda. Což nedoporučuju, protože kočku to velmi rychle opotřebovává.

13.12.2015 12:58
Karlička8101

XXX.XXX.239.250

lavacca napsal(a):
Ano, kočky v říji běžně značkují - lákají tak k sobě kocoura.

Jaké máte plemeno? Některá jsou pozdější, některá ranější. Např. většina britek začíná říjet až kolem 9.-10.měsíce poprvé, ale mám kočku, co říjela už jako 5,5 měsíční a pak si dala na 5 měsíců pauzu a neříjela. A četla jsem už u pár CHS, že jim kočka začala říjet v půl roce a měla tak krátké intervaly říje (běžně je to cca 2,5-6 týdnů ty proluky), že ji museli dát kastrovat, protože ji to hrozně vysilovalo a doby, kdy by mohla mít koťata se nemusela dočkat. Ono totiž více říjí na prázdno (tj. bez krytí a zabřeznutí) může lehce přejít k permanentní říji - tj. neustálé a pak je to průšvih ohrožující život kočky, protože hrozně hubne a kastrace je v tomto období taky náročná - vše je více prokrvené a hrozí více problémů než při běžné kastraci mimo říji. Jinak s kastrací nemusíte čekat po první říji, i když to většina vetů doporučuje - říje by byla být známkou toho, že je kočka už pohlavně dospělá a hormony už jsou ustálené. Ale kastrovala jsem kočku i před 1.říjí a rozdíl v hojení, apod. nevidím.

Krýt můžete nejdříve po dovršení 12 měsíců, takže hodně záleží, jak bude kočka říje prožívat a jak časté budou a samozřejmě, kdy začne říjet. Zjistěte si dobu první říje matky kočky - tohle se ve většině případů dědí. Navíc přece to, že má sestřenka kocoura s PP stejného plemene ještě neznamená, že se k sobě budou typově s kočkou hodit, ne ?!? Tím pádem je vůbec otázka, zda kočku nechávat říjet a vysilovat, když na koťata ani dojít nemusí...

Mám Britku Whiskas. Díky za odpověď no já se právě pouze informuji nejsem k ničemu z toho rozhodlá ale nerada bych kočce jakkoliv ublížila takže hledám tu nejlepší možnost abych věděla tedy jak se podle toho zařídit. To je docela mazec co čtu o té říji to jsem nevěděla, že je to pro ní pak tak vysilující njn takže nejlepší bude jí tedy nechat kastrovat než začne říjet a byl by klid V tom případě si teda rozhodnout, že tedy koťátka nebudou. Moc nerada bych jí jakkoliv ublížila. Tak to nikdo neví zda by si k sobě pak sedly nebo ne se sestřenice kocourem jasný otázka zda to teda pak stojí za to no jak píšete. Já uvidím všechno pořádně zvážím času je zatím dost ale kdyby mi to neřekla, tak bych to snad ani neřešila no

13.12.2015 13:00
Karlička8101

XXX.XXX.239.250

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kočku nechte vykastrovat, ideálně po proběhnutí první říje.

Pro nekastrovanou kočku je opakované mrouskání bez přístupu ke kocourovi velmi vysilující a opravdu může dospět až do stadia nekončící říje. Není to o doufání, že se to nestane, prostě stane se to, kočičí reprodukční orgány takhle fungují. Zcela přirozený stav věci je přístup ke kocourovi a březost, bez kocoura se cyklus nikdy neuzavře, není to jako u psa, kde hárání prostě skončí. No a nějaká koťátka vám ten problém stejně neřeší, protože ta jaksi řeší problém pouze s jednou říjí. Pokud nechcete mít koťata dvakrát, třikrát do roka, teda. Což nedoporučuju, protože kočku to velmi rychle opotřebovává.

Ne to opravdu nechci pokud bych se pro ně rozhodla, tak jen 1x aby je měla víckrát opravdu ne. Jasny rozumím Vám jak to myslíte no mám nad čím přemýšlet fakt jsem netušila, že ta říje je pro kočku takový "pekloů když nebude nakrytá a že jí tím akorát můžu ublížit ještě, ž jsou tyhle diskuze člověk se alespoň dozví jak to je a může se pak rozhodnout na základě informací

13.12.2015 13:30
lavacca

XXX.XXX.164.49

Karlička8101 napsal(a):
Mám Britku Whiskas. Díky za odpověď no já se právě pouze informuji nejsem k ničemu z toho rozhodlá ale nerada bych kočce jakkoliv ublížila takže hledám tu nejlepší možnost abych věděla tedy jak se podle toho zařídit. To je docela mazec co čtu o té říji to jsem nevěděla, že je to pro ní pak tak vysilující njn takže nejlepší bude jí tedy nechat kastrovat než začne říjet a byl by klid V tom případě si teda rozhodnout, že tedy koťátka nebudou. Moc nerada bych jí jakkoliv ublížila. Tak to nikdo neví zda by si k sobě pak sedly nebo ne se sestřenice kocourem jasný otázka zda to teda pak stojí za to no jak píšete. Já uvidím všechno pořádně zvážím času je zatím dost ale kdyby mi to neřekla, tak bych to snad ani neřešila no

No, rozhodně nemáte britskou "whiskas", ale když už britskou černou stříbřitě mramorovanou či tečkovanou. To pro začátek. Další věc - od chovatele jste kupovala kotě s tím, že ji budete mít do chovu? Spousta chovatelů prodává koťata s podmínkou kastrace do 1 roku (doporučuji pročíst řádně kupní smlouvu).

Pro kočku jsou říje zátěž, stejně pak i porod a odchov koťat. Chce to promyslet - ono to není jen o tom nakrýt kočku a budeme mít koťátka. Kočka může mít komplikovaný porod (císařský řez stojí okolo 3-5 tisíc dle stavu kočky a koťat), budete muset dokrmovat z lahviček (za začátku 8x denně), občas se stane, že kočka po porodu uhyne, ač se snažil veterinář sebevíc ji zachránit, atd. A máte pak možnost být min.5 týdnů doma s koťaty a krmit je, masírovat bříška, aby se vyprázdnila, atd. ?

Z vašeho dotazu myslím, že tohle načtené nijak nemáte a bude pro kočku i vás úplně nejjednodušší nechat kočku vykastrovat a budete mít klid - obě.

13.12.2015 16:18
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Pokud máte kočku bytovou, tak ji nechte vykastrovat až po první říji, aby bylo jisté, že pohlavně dospěla. Já mám papírovou britku lila a od samého začátku bylo jisté, že bude kastrovaná, jelikož byla vedená jako kočka spíše venkovní(zahradní ) a máme i kocoura(teď už také kastrovaného) Ovšem vůbec nás nenapadlo, že si najde ženicha v pěti měsících! Nepoznali jsme ani, že se mrouská. Až jí rostlo břicho, valili jsme kastrovat(měla tři koťátka ) Nenechali jsme porodit, protože tady je koček všude dost, běžně si je lidi vhazujou na dvorky stylem: já je nechci, zavezu je na druhý konec vesnice a hodím je někomu do zahrady ) Takto jsme tu nějakou dobu přiživovali také pár odrostlých koťat, ale nezůstala tu, protože je za a) proháněl pes a za b) náš kocour.

13.12.2015 16:19
rapotacka11

XXX.XXX.32.195

Karlička
Já uvidím všechno pořádně zvážím času je zatím dost ale kdyby mi to neřekla, tak bych to snad ani neřešila no
""""""""""""""""""""""""""
Mohu Vás ujistit, že byste to řešila. (i bez čtení ).
Ale času máte dost.

13.12.2015 20:18
Karlička8101

XXX.XXX.239.250

Děkuju moc všem za názory a příspěvky

14.12.2015 05:18
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Karlička8101 napsal(a):
Děkuju moc všem za názory a příspěvky

Vemte si hlavně k srdci to, co Vám píše "Lavacca" - něco jste pravděpodobně podepisovala ve smlouvě s chovatelkou - buď, že kočku necháte vykastrovat, anebo jste se dohodli na její event. chovnosti. Ale to byste přeci měla vědět, ne?

Přidejte reakci

Přidat smajlík