Ztráta kreditu CHS anebo je to normální?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2016 08:25
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Zdravím všechny milovníky koček a ptám se - připadne vám normální inzerát, na nějž jsem narazila? Jde o kočku Mainku s PP...

Chovatelská stanice Mainských mývalích kočiček nabízí k adopci osmiletou kouřovou želvovinovou kočičku. Je to velká, osvalená dáma, která již potřebuje klid od našich chovných kočiček a koťátek. Je klidné, vyrovnané, pohodové povahy. Je očkovaná, odčervovaná, testovaná, s mezinárodním průkazem a chipem. Jen do dobrých rukou.

8.1.2016 08:32
rapotacka11

XXX.XXX.32.194

Holt si na důchod nevydělala.
Ani na chráněné bydlení.
Neva, dobrá, laskavá a milující domovská chovka se o ni postará.
Tipuji, že je nekastrovaná a že ji ještě zpeněží.
(aspoň pěťo, zadara by si jí nevážili).

8.1.2016 08:35
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Mě to nepřekvapuje. Prostě obrovská chovko-množka, kočka důchodkyně, svoje už si odrodila, jen zavazí, tak šup s ní pryč.

VeraBor

8.1.2016 08:48
VeraBor

XXX.XXX.4.167

Nedávno mi známá říkala, že si její dcera pořídila ještě druhou kočku a byl to podobný případ. Slečna měla jednu kočku od kotěte koupenou z chovatelské stanice no a tu druhou ji pak po čase chovatel nabídnul myslím jen za podmínku kastrace s tím, že ruší chov tohoto plemene a přechází na jiné (asi lukrativnější) plemeno a proto se potřebuje zbavit těch původních koček. No hrozný, já bych si od takovýho člověka zvíře nevzala, i když na druhou stranu by mi bylo líto zase těch koček, když si představím, že u takovýho člověka museli žít, ten je asi moc rád neměl :-/.
Nechápu to.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2016 09:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohužel je to tak. Jakmile je kočka již "vyřazena" z chovu, větší CHS je nabízejí. Je to pro ně "zátěž"... Vůbec si nedovedu představit, jaký stres to pro zvíře je, když takovou dobu žije na jednom místě a teď musí pryč. Na druhou stranu "velkochov" nemá čas věnovat se každé kočce. Takže pro takové jedince to může být vlastně výhra.
Jedna známá od známých má CHS mainské mývalí. Všude píše, jak své kočky miluje a pod. A ejhle. Kočička měla po sobě "jen" po jednom kotěti a už má do chovu druhou. Tuto dává pryč No coment...

8.1.2016 19:37
lavacca

XXX.XXX.164.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bohužel je to tak. Jakmile je kočka již "vyřazena" z chovu, větší CHS je nabízejí. Je to pro ně "zátěž"... Vůbec si nedovedu představit, jaký stres to pro zvíře je, když takovou dobu žije na jednom místě a teď musí pryč. Na druhou stranu "velkochov" nemá čas věnovat se každé kočce. Takže pro takové jedince to může být vlastně výhra.
Jedna známá od známých má CHS mainské mývalí. Všude píše, jak své kočky miluje a pod. A ejhle. Kočička měla po sobě "jen" po jednom kotěti a už má do chovu druhou. Tuto dává pryč No coment...

Tak ono je to otázka - záleží na tom, jak velké prostory pro kočky chovatel má. Třeba v jednom menším bytě mít dohromady kastrovanou důchodkyni a k tomu chovné kočky s koťaty, tak to dobrotu dělat nebude - kastrátka bude nekastrovanými mnohdy napadána, bude tak ve stresu, atd. Pak je pro samotnou kočku lepší, když změní domov a vezme si jí někdo, kdo ji bude mít jako rozmazlovaného jedináčka nebo si ji vezme k dalším dospělým kastrátům, kteří ji nebudou napadat, atd. a bude mít větší péči než být ve větší skupině koček...

Pokud ale má větší dům, pak nevidím důvod, proč by nemohl kastrátům vyhradit určitou část domu a nechat je doma v klidu dožít. Kočka zas tak časově náročná není, ta si vystačí, když to trochu přeženu, jen s kvalitním krmením a měkkým místem na spaní. Tam to pak opravdu zaváním tím, že si své "odpracovaly" a nazdar, kdo by vás živil...

Dá se tak říci, že se dle tohoto pozná pravý chovatel, co chová srdcem - že si nechá kastráty doma, popř. je dá k velmi dobrým známým a ani je takto veřejně nenabízí. Již jsem u pár CHS na webu četla, že kastráty dala chovatelka ke své mamince či kamarádce právě pro napadání chovnými kočkami, takže teď mají kočky klid a přitom zůstaly v rodině... i to je možnost.

9.1.2016 11:40
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

V životě bych nedala dobrovolně pryč žádné své zvíře. Toto ale není o lásce, to je jen o kšeftech. Pokud mám malý byt a nemám podmínky na chov...tak ho nemám

9.1.2016 18:07
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lesnížínka napsal(a):
V životě bych nedala dobrovolně pryč žádné své zvíře. Toto ale není o lásce, to je jen o kšeftech. Pokud mám malý byt a nemám podmínky na chov...tak ho nemám

9.1.2016 18:08
fikovnice

XXX.XXX.99.69

rapotacka11 napsal(a):
Holt si na důchod nevydělala.
Ani na chráněné bydlení.
Neva, dobrá, laskavá a milující domovská chovka se o ni postará.
Tipuji, že je nekastrovaná a že ji ještě zpeněží.
(aspoň pěťo, zadara by si jí nevážili).

Právě, že ji dávají zadarmo, nechápu to...

9.1.2016 19:06
lavacca

XXX.XXX.164.49

lesnížínka napsal(a):

Tak ono většina z nás na to pohlíží z úhlu majtele - mazlíčkáře. Z pohledu chovatele, který má určitý cíl, tak pokud by čekal až důchodkyně odejdou navždy, když by je nemohl dát pryč, tak nemá šanci něco v chovu dokázat. Ať už udržet samotnou linii, natožpak zlepšit určité znaky linie, atd.

Neříkám, že to schvaluji, ale zas jim může být lépe v milující rodině než někde, kde je chovatel už nechce, ale kvůli tomu, aby to nevypadalo blbě, že je dal pryč, si je nenechával a přitom se jim nevěnoval...

9.1.2016 21:25
koňadra

XXX.XXX.128.31

lavacca napsal(a):
Tak ono většina z nás na to pohlíží z úhlu majtele - mazlíčkáře. Z pohledu chovatele, který má určitý cíl, tak pokud by čekal až důchodkyně odejdou navždy, když by je nemohl dát pryč, tak nemá šanci něco v chovu dokázat. Ať už udržet samotnou linii, natožpak zlepšit určité znaky linie, atd.

Neříkám, že to schvaluji, ale zas jim může být lépe v milující rodině než někde, kde je chovatel už nechce, ale kvůli tomu, aby to nevypadalo blbě, že je dal pryč, si je nenechával a přitom se jim nevěnoval...

Přesně takhle to chápu i já. Znám velmi dobrého chovatele, jeho psi jsou žádaní. Ke psům se chová slušně, ale nijak je nerozmazluje. Bylo mi divné, že u něj nejsou psi starší 9 let, časem jsem zjistila, že je prostě rozdává - psi se zkouškami si rádi vezmou zadarmo známí a kamarádi. Nejprve jsem to nechápala, ale dnes už to chápu (neříkám, že to dělám taky, nemám na to, ale chápu to). On je prostě chovatel a ne mazlíčkář. Psi jsou zvyklí na nějaké zacházení, netrpí tím že nejsou rozmazlovaní v posteli, protože to neznají. Jakmile jsou mimo chov, síly na práci jim také ubývají, pro chovatele už jsou spíše přítěží - nejde ani tak o peníze za stravu a veterinu, ale zabírají místo (kotec). Ale hlavně jde o to, že by měli i určité požadavky na čas, který ale chovatel musí věnovat mladým psům, aby je vycvičil, předvedl na zkouškách (a chce-li mít výsledky, tak ne na jedné), výstavách... a den má pro každého 24 h. Takže v konečném důsledku mnoho z takto "odložených" psů má ve skutečnosti krásné stáří. U chovatele by byli akorát celé dny zavřeni, jen občas by se snad dostali ven. U někoho jiného jsou často jedinými opečovávanými psy v domácnosti. Tak co je lepší?

9.1.2016 23:13
lavacca

XXX.XXX.164.49

rapotacka11 napsal(a):
Všechno se dá zdůvodnit.
Já to mám takhle:
http://www.karaoketexty.cz/karaoke/uhlir-jaroslav-a-sverak-zdenek/neopoustej-28900.

Tak kdyby jsme to vzali až do úplného extrému - u hospodářských zvířat si taky chovatelé nechávají jen produktivní zvířata a ta stará, neproduktivní dají na jatka. Málokdo z nich si nechá nějaké zvíře na dožití /to už musí být jo vztah k tomu zvířeti/ a tam to všichni akceptujeme a bereme to jako běžnou věc. Proč to u koček a psů vidíme jinak? Opravdu jsou něco víc než ostatní zvířata ?

Rozhodně je mi milejší chovatel, který si tohle přizná a najde jim lepší domov než aby byli celé dny zavření v kotci a nikdo se jim nevěnoval. Ač bych sama taky z mazlíků nikoho nedala, zase chápu, proč to chovatelé dělají a zcela to neodsuzuji. Když najdou milující domov, kde zvíře v klidu dožij? Není to fajn prožít důchod někde milován a rozmazlován?

10.1.2016 02:50
fikovnice

XXX.XXX.99.69

rapotacka11 napsal(a):
Všechno se dá zdůvodnit.
Já to mám takhle:
http://www.karaoketexty.cz/karaoke/uhlir-jaroslav-a-sverak-zdenek/neopoustej-28900.

JAno - jak se říká: kdo chce, hledá způsoby,
kdo nechce, hledá důvody...

Celé si to umím představit opravdu jen u nějakého velkochovu (na který bych třeba já neměla žaludek), ale pokud dotyční mají chov koček třeba "jen" v RD a počet koček únosný, tak by přece mohli nechat staré kočky důstojně dožít a splatit jim tak to, co jim ty kočky přinášely po celý svůj plodný život... Je to o nastavení daného člověka/chovatele, je to o úhlu pohledu, ostatně jako všechno.

10.1.2016 02:51
fikovnice

XXX.XXX.99.69

fikovnice napsal(a):
JAno - jak se říká: kdo chce, hledá způsoby,
kdo nechce, hledá důvody...

Celé si to umím představit opravdu jen u nějakého velkochovu (na který bych třeba já neměla žaludek), ale pokud dotyční mají chov koček třeba "jen" v RD a počet koček únosný, tak by přece mohli nechat staré kočky důstojně dožít a splatit jim tak to, co jim ty kočky přinášely po celý svůj plodný život... Je to o nastavení daného člověka/chovatele, je to o úhlu pohledu, ostatně jako všechno.

Pardon za překlep hned v prvním slově ...

10.1.2016 08:51
mesič

XXX.XXX.174.1

Sama jsem o CHS uvažovala. Ale nic velkýho, jednu uchovněnou kočku, ale zjistila jsem, že by byl problém se sehnáním kocoura, tak jsem od toho ustoupila. Navíc náš kocour je zvyklý chodit na zahradu a to bych chovné kočce dovolit nechtěla, musela bych to řešit voliérou a to se mi přestává zdát pro kočku dostačující.
Taky bych své mazlíky za nic nikdy nedala a jak píše fíkovnice, hledala bych způsob jak si je nechat, ale musím souhlasit s lavaccou i koňadrou výše. Vemte si, že si takový chovatel nechá své první kotě, které je dospělé, neuchovněné, pak si pořídí chovnou kočku a např. kvůli komplikacím ji musí nechat po prvních koťatech vykastrovat. Už má 2 kastráty a pořídí si další chovnou kočku. Tímhle tempem by měl za chvíli doma na jedno odchované kotě jednu kastrovanou kočku.
Sama bych to nedokázala, jak by mi zvíře přirostlo k srdci, tak už bych ho nedala (i koťata by pro mě byl problém dávat do nových domovů), ale pokud najde chovatel pro kočku, která by byla u něj přehlížená a třeba ostatníma kočkama usurpovaná, milující domov, tak v tom nevidím nic tak hroznýho.

12.1.2016 22:30
rapotacka11

XXX.XXX.32.24

- tak v tom nevidím nic tak hroznýho

Jo, je to vcajku.
Trochu toho stresíku přežije, hvězda historická. A zapsaná v análech
Dyk mi lidi taky nemáme nic jistýho, žé ?

13.1.2016 08:46
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Rapotacka: Nevděk světem vládne:-/.

13.1.2016 19:48
lavacca

XXX.XXX.164.49

joanne.s napsal(a):
Inzerát k tématu: https://www.ifauna.cz/kocky/inzerce/r/detail/2668233/bengalska-kocka-s-pp-na-mazlicka/.

A přesně toto je příklad větší CHS, která často importuje kvalitní jedince, ale pokud by si měla nechat všechny kočky, tak nemá šanci se jim věnovat. Dle Vás je lepší kontaktní bengálku mít radši někde v oddělené místnosti, ale nechat si ji než ji dát šanci klidně 10-15 let někde žít jako spokojený mazlík ?

14.1.2016 06:13
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Možná je to tím, že mi nejsou sympatické větší CHS. Kočky mi tam přijdou tak trochu jako vykořisťovaní chudáci.

Místo je hlavně pro ty kočky, které plodí.

14.1.2016 06:35
koňadra

XXX.XXX.128.31

joanne.s napsal(a):
Možná je to tím, že mi nejsou sympatické větší CHS. Kočky mi tam přijdou tak trochu jako vykořisťovaní chudáci.

Místo je hlavně pro ty kočky, které plodí.

To je věc náhledu. Asi i kočky (jako psi) mají "svá pravidla hry", tedy smějí mít koťata 1x ročně. Vesnická micka to stihne 2x - a nikdo ji nelituje. Tím neříkám, že je to dobře, ale je to příroda a co dělají zvířata v přírodě? Starají se jen o žrádlo a potomstvo - pořád dokola. Hospodářská zvířata rodí jako na běžícím pásu (kráva se inseminuje do 3 měsíců po otelení, takže kojí a zároveň čeká další tele) - pokud to nesplňuje, končí na jatkách. O co je horší kráva než kočka?

Nemám nic proti chovatelům, kteří mají více zvířat, právě ti mají pro chov zásadní význam - ojedinělý chovatel jedné kočky, která má z citových důvodů koťata max.3 x za život, ten význam nemá. Na jednom zvířeti se dá těžko dělat plemenářská práce. Pokud se objeví nové plemeno kočky, jen díky větším chovatelům může být relativně brzy rozšířeno mezi ostatní chovatele. Tempem chovatele "mazlíčkáře" by možná přírůstky sotva vykrývaly úbytky.

Samozřejmě, že vše má své hranice, jestli má někdo 50 koček někde ve stodole v klecích, tak to už není chovatel, ale množitel, tam ani já nevěřím, že každá kočka může mít byť minimální péči, protože jen prostou matematikou využití 24 h to prostě nevychází. Nicméně třeba i 10 koček se může mít u jednoho chovatele dobře. Jde o to, jak se který chovatel ke svým zvířatům chová, jaká je kvalita jeho péče.

Přidejte reakci

Přidat smajlík