Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně steliva. Mám 3 záchody pro čičiny a popravdě řečeno někdo skoro nemůžu dýchat. Všechno je od toho hrabání strašně zaprášené. Dokonce i polštáře, povlečení. Používám obyčejné stelivo z Alberta (5 kg/24,90 Kč). Existuje nějaké, které absolutně nepráší a je za příznivou cenu? Děkuji.
Absolutně nepráší silikát. Zkušenost nemám, ale známá tvrdí, že výborný. Ovšem některé kočky ho vyloženě odmítají, co vím, ráda ho nemá žádná.
Sama už delší dobu používám Zverlit hrubý a jsem spokojená, hrudkuje výborně, nezasmrádá, vynáší se i práší minimálně. Nedávno tu někdo psal, že bezprašné je toto, ověřeno osobně nemám http://www.zoohit.cz/shop/kocky/kockolity_podestylky/cats_best/121831.
Kočičí svět
napsal(a):
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně steliva. Mám 3 záchody pro čičiny a popravdě řečeno někdo skoro nemůžu dýchat. Všechno je od toho hrabání strašně zaprášené. Dokonce i polštáře, povlečení. Používám obyčejné stelivo z Alberta (5 kg/24,90 Kč). Existuje nějaké, které absolutně nepráší a je za příznivou cenu? Děkuji.
No, za tu cenu se není čemu divit. :) Taky jsem začínala na těch levnějších (první byla Coshida z Lidlu 10 kg/ 59, -), ale většinou blbě hrudkovala a dosti prášila. Nakonec jsem skončila u Mikeše a Brit Excellent a jsem nadmíru spokojena. Mikeš (kupuju 10 kg za 80, -) sic sem tam trošku - jak který pytel - zapráší, ale fakt jen malinko. No a Brit excellent (to je 10 kg za 105, -) ten nemá chybičku - nádherně hrudkuje, není nic cítit a nic nepráší. Ani se nijak moc nevynáší.
Suma sumárum jsme si sama došla k tomu, že je lepší si za kvalitu připlatit.
Už jsem to psala, a napíšu to zas: Dražší stelivo kupuje spíš kvůli sobě a svému komfortu - kočce je to zpravidla jedno, hlavně že je pískové- tj. dá se v něm dobře hrabat..
Jednu dobu jsem kupovala Cats best Oko plus,190 Kč za menší pytel, a drahé mi to nepřišlo. A to jsem předtím kupovala Mikeše a lidlovské. Prostě spotřeba těch dražších byla rapidně jinde, celý obsah záchodu nezasmrádal takže jeden pytel vydržel. Levné stelivo jsem měnila celý obsah po týdnu..
lavacca
napsal(a):
No, za tu cenu se není čemu divit. :) Taky jsem začínala na těch levnějších (první byla Coshida z Lidlu 10 kg/ 59, -), ale většinou blbě hrudkovala a dosti prášila. Nakonec jsem skončila u Mikeše a Brit Excellent a jsem nadmíru spokojena. Mikeš (kupuju 10 kg za 80, -) sic sem tam trošku - jak který pytel - zapráší, ale fakt jen malinko. No a Brit excellent (to je 10 kg za 105, -) ten nemá chybičku - nádherně hrudkuje, není nic cítit a nic nepráší. Ani se nijak moc nevynáší.
Suma sumárum jsme si sama došla k tomu, že je lepší si za kvalitu připlatit.
Děkuji, vyzkouším ten Brit a Mikeše, cena ještě není tak hrozná. Do dražších steliv bych nešla.Za týden použiju tak 10 kg steliva pro 3 kočky.
Po letech zkoušení - i silikátu - jsem se ustálila na
http://www.zoohit.cz/shop/kocky/kockolity_podestylky/hrudkujici_stelivo/biokats/121825
a k tomu lopatka na hrudky. Ano, je to dražší na pořízení, jakmile začnete používat, zjistíte, že záchodky nesmrdí, vyndáte jen hrudky, občas dosypete a jenom sledujete, na jak dlouho ten pytel vydrží.
lusice
napsal(a):
Já neměním ani jednou měsíčně. Kocoura mám od září - za tu dobu jsem koupila dva pytle Cats best OKO (1098Kč). Jsem v půlce druhého pytle a máme duben. Za mne se to vyplatilo.
To teda obdivně koukám a to nejsem nijak pinktlich!
A nevyrábí tyto věci taky nějaký náš výrobce? Abychom necpali peníze Němcům?
joanne.s
napsal(a):
Pozor, Mikeš práší. Plus je potřeba měnit celý obsah asi třikrát častěji, než třeba Cats best nebo Zverlit.
Jinak je dobrý.
No vidíte to a mně nijak až na výjimky nepráší. :) Beru ten Mikeš natural.
A spotřebu mám 1 pytel /kočka / měsíc. A celý obsah wc vyměňuju tak po 2-3 měsících (denně jen vybírám hrudky + bobky a dosypávám nové stelivo).
Fakt? to je zajímavé.
Já měla ten standardní Mikeš, co má teď modrožlutý obal, tento http://steliva-a-toalety-pro-kocky.heureka.cz/mikes-standard-5kg/
i s tím máte zkušenost, Lavacco?
Kombinujete dohromady v jedné toaletě s druhým stelivem, tím Britem Excellent?
joanne.s
napsal(a):
Fakt? to je zajímavé.
Já měla ten standardní Mikeš, co má teď modrožlutý obal, tento http://steliva-a-toalety-pro-kocky.heureka.cz/mikes-standard-5kg/
i s tím máte zkušenost, Lavacco?
Kombinujete dohromady v jedné toaletě s druhým stelivem, tím Britem Excellent?
Nn, právě jen s tím Mikeš natural. :)
Nekombinuji, mají záchod buď s tím nebo s tím - mají takhle 2x wc s tím Mikešem, protože jedna číča je do něj "zamilovaná" - má větší kamínky než Brit, tak asi proto.
lavacca
napsal(a):
No vidíte to a mně nijak až na výjimky nepráší. :) Beru ten Mikeš natural.
A spotřebu mám 1 pytel /kočka / měsíc. A celý obsah wc vyměňuju tak po 2-3 měsících (denně jen vybírám hrudky + bobky a dosypávám nové stelivo).
Aha, koukám, že jste psala podobný příspěvek. Nicméně já kupuji ten ve žlutém obalu a ani u něj není žádná extra prašnost.
Tak jsem si prohlížela hodnocení steliv na zoohit.cz, konkrétně silikátová steliva a fakt nechápu. jedni píšou, že absolutně nepráší a druzí u toho stejného produktu, že ano. Ještě jsem takové stelivo neměla, ale jak čtu ta hodnocení, tak se mi do něj ani nechce. zatím jsem vyzkoušela mikeše, ale ještě ne natural, ten koupím o víkendu. u mě doma je vše totálně zaprášené - podlahy, nábytek, povlečení, jsem už z toho zoufalá, nemůžu dýchat. prosím o nějaké reakce na silikátová steliva, nevím, čemu věřit. Myslela jsem, že jsou tato steliva naprosto neprašná, ale lidi tam píšou opak. a prosím jak často doma vysáváte a vytíráte? mám 3 kočky a všude jen prach a chlupy. když si hrajeme s udičkou, tak se to vše rozvíří, jak oni skáčou a to je konec. jsem zoufaláááá děkuji
Kočičí svět: dle mě je naprostý základ toaleta uzavřená s dvířky a před záchodem rohožka.
Mně Mikeš fakt prášil, ale je fakt že nijak extrémně. Spíš ve srovnání s jinými, dražšími stelivy, co jsem začala dávat po něm.
Mám jednu kočku, krákosrstou, zametám kolem záchodka denně, jinak jednou za pět dní luxování, vsjo.
Silikát jsem nikdy neměla, ale ani se mi do něj nechce z důvodu, že se již použité stelivo nevybere/to se mi ekluje/, některým kočkám vadí a nechtějí tam chodit, a dokonce některé ho prý žerou - na to bacha. Jo a cena docela pálka, a nikde jsem nečetla, že by vydržel nezasmrádlý extra dlouho..
Kočičí svět
napsal(a):
Tak jsem si prohlížela hodnocení steliv na zoohit.cz, konkrétně silikátová steliva a fakt nechápu. jedni píšou, že absolutně nepráší a druzí u toho stejného produktu, že ano. Ještě jsem takové stelivo neměla, ale jak čtu ta hodnocení, tak se mi do něj ani nechce. zatím jsem vyzkoušela mikeše, ale ještě ne natural, ten koupím o víkendu. u mě doma je vše totálně zaprášené - podlahy, nábytek, povlečení, jsem už z toho zoufalá, nemůžu dýchat. prosím o nějaké reakce na silikátová steliva, nevím, čemu věřit. Myslela jsem, že jsou tato steliva naprosto neprašná, ale lidi tam píšou opak. a prosím jak často doma vysáváte a vytíráte? mám 3 kočky a všude jen prach a chlupy. když si hrajeme s udičkou, tak se to vše rozvíří, jak oni skáčou a to je konec. jsem zoufaláááá děkuji
Já za sebe můžu říct, že silikát už nikdy více - dovezla jsem si ho s kočkou, tak aby měla to, na co byla zvyklá...ale děs a hrůza! Bylo teda zrovna parné vedro, ale ten smrad ze záchodu jsem vydržela jen asi 3 dny (plánovala jsem ji ho nechat cca 3 týdny), pak letěl pryč. O tom, že to hrozně šumělo, když se vyčůrala a při hrabání to bylo hrozně slyšet, ani nemluvě...
Za mě fakt zlatá hrudkovací steliva. Jinak od doby, kdy používám toho Mikeše a teď nejvíce Brit Excellent stačí luxovat 1-2 x týdně, prach stírám cca po 14 dnech a to mám sic krytá wc, ale bez dvířek. Předtím na těch levnějších to byl děs, to opravdu byl prach všude... takže za mě fakt se vyplatí připlatit si a nemít zaprášeno.
Silikát jsme koupili loni asi dvakrát a nepamatuji si, že by prášil (nenapadá mě, z čeho by silikát taky mohl). To nemyslím ironicky, fakt si to nepamatuji. Nebyla jsem ani natolik pozorná, abych vypozorovala, jestli je slyšet nebo ne, ale mě odradila cena, takže jedeme v nejlevnějším, protože stejně luxuji obden a WC je v místnosti, kde mi prášení až tak nevadí, kočkám taky ne.
Toho Mikeše kupujete kde? Asi na základě vašich názorů vyzkouším ten Zverlit. Zbytečné peníze do kadiva opravdu cpát nemůžu.
joanne.s
napsal(a):
Ale silikát nepráší, Romčo. Ani Lavacca to netvrdí, popsala jiné jeho nevýhody.
Přesně tak, silikát by prášit neměl - nemá vlastně z čeho, jsou to kousky "krystalků". ;) Ale mojí přízeň teda nezískal.
Jinak jak Mikeše, tak Brit Excellent kupuju přes e-shop (spokojenypes.cz), kdy mi ho posílají a dojde mi tak hezky až ke dveřím a nemusím se s ním nijak rvát. :).
A už jste někdo měli kukuřičnou podestýlku? http://www.svetgranulek.cz/podestylky/podestylky-kocka/avicentra-kukuricna-podestylka-10-l-jemna.
Ano, silikát nepráší - to je logické, a u nás tedy ani nesmrdí, a to fakt vůbec. Dají se navíc koupit s vůní, což dost často praktikuji. Nicméně kvůli ceně také hodlám přejít jen na hrudkující. Teď mám jeden záchod s hrudkujícím, a druhý se silikátovým stelivem... A stran toho, že nevyberte vše, když udělá kočka potřebu, tak to já se právě snažím vybrat vše, co je znečištěné. Ale pravdou je, že je pak velký odpad, ptž logidcky vyberu i celkem dost čistého steliva. Jinak ceny v menších městech - co mám odkoukáno a vyzkoušeno - jsou snád o řád jinde než ve velkých městech...prostě klasika!
Fikovnice: Vidíte, a já dosud myslela, že princip používání silikátu je, že to počuraný silikát se tam normálně nechává nevybraný /jako jiné nehrudkující stelivo/. Je fakt, že vlastní zkušenost nemám.
Já i stelivo objednávám z e-shopu - vy ne? Je fakt, že musím vzít třeba 3 desetikilovky, abych dosáhla na dopravu zdarma až domů, ale to mi nevadí.
Kočičí svět
napsal(a):
Zkusila jsem Mikeš natural a je to úplně stejné jako obyčejné stelivo za 25 kč. Už když jsem Mikeše sypala do záchodku, pěkně to teda prášilo. Máte někdo zkušenosti s granulovým nebo peletkovým stelivem? taky práší?
No, je fakt, že o víkendu jsem otevřela nový pytel a taky mi prášil. Ono i ten jíl je jinačí - dříve to byly světlejší větší kamínky, to co je tam teďka je tmavě šedé a menší - fakt na pohled jak ty levnější steliva...že by chtěli nějak ušetřit ?!?
Aspoň, že Brit si tu kvalitu drží dál i po změně pytle teda.
Já jsem krom silikagelu a jílu zkoušela i Asan (ten ale šíleně lítal mimo wc a navíc se blbě rozliší počůraná a nepočůraná část, protože to jen saje, ale neudělá to hrudku jako Oko plus, apod.) a kukuřičnou podestýlku jsem měla u pískomilů a sála dobře, pokud máte možnost ji sehnat za dobrou cenu, možná bych to zkusila i pro kočky.
Jinak jsem taky někde na diskuzi četla, že někdo dává normální peletky z Bauhausu mám pocit. Že to kupují ve velkém pytli a dobře to hrudkuje. Ale osobní zkušenost nemám...
joanne.s
napsal(a):
Fikovnice: Vidíte, a já dosud myslela, že princip používání silikátu je, že to počuraný silikát se tam normálně nechává nevybraný /jako jiné nehrudkující stelivo/. Je fakt, že vlastní zkušenost nemám.
Já i stelivo objednávám z e-shopu - vy ne? Je fakt, že musím vzít třeba 3 desetikilovky, abych dosáhla na dopravu zdarma až domů, ale to mi nevadí.
Nooo, takto to bylo třeba v depozitu, odkud mám mladého. Ale také to tam v tom bytě šíííleně zapáchalo... Já pojala toto stelivo tak, že co nejdřív vybírám vždy tu znečištěnou část, ale pravdou je, že je to za cenu zbytečného plýtvání a vyhazování i čistého steliva...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro mě - Mikeš práší, špatně hrudkuje, smrdí
Aktuálně mají kocury jenom zverlit (červený) bez přimíchaného zlevňováku a prostě super, hrudky krásně ohraničené, nerozpadávají se, nepráší i se minimálně vynáší, a voní
joanne.s
napsal(a):
Vy to praktikujete stejně, jako s hrudkujícím stelivem, fikovnice.
Hrudkující vám přesto nevyhovuje?
Ano, praktikuji to v podstatě stejně jako s hrudkujícím. Ale důvod je jiný: na to silikátové stelivo chodí mladej. A víte jak byl ze začátku nečistotný, jaké galeje jsem zažila. Je z depozita, kde měli - netuším proč - jen silikátové stelivo. Mladej jde občas čůrknout velkému do jeho záchoda s hrudkujícím stelivem, a naopak zrovna dnes, protože ještě nebyl vyčištěný záchod, tak velkej šel zas mladýmu do silikátu. Kadit ale chodí mladej zásadně do silikátu. Na změnu se chystám už hodně dlouho, a přesto mám strach - aby se zas nevrátila ta jeho nečistotnost...
Kupuji zde http://www.siera.cz/cz-detail-4864-zverlit-cerveny-hruba-s-vuni-podestylka-kocka-10kg.html
po registraci mi dávají z uvedené ceny slevu 5 procent..
Tento je stejný, jen bez vůně, a o kus levnější: http://www.siera.cz/cz-detail-5267-zverlit-zeleny-hruba-podestylka-kocka-10kg.html.
fikovnice
napsal(a):
Ano, praktikuji to v podstatě stejně jako s hrudkujícím. Ale důvod je jiný: na to silikátové stelivo chodí mladej. A víte jak byl ze začátku nečistotný, jaké galeje jsem zažila. Je z depozita, kde měli - netuším proč - jen silikátové stelivo. Mladej jde občas čůrknout velkému do jeho záchoda s hrudkujícím stelivem, a naopak zrovna dnes, protože ještě nebyl vyčištěný záchod, tak velkej šel zas mladýmu do silikátu. Kadit ale chodí mladej zásadně do silikátu. Na změnu se chystám už hodně dlouho, a přesto mám strach - aby se zas nevrátila ta jeho nečistotnost...
Já bych mu ten silikát určo raději nechala. Vím, co jste s ním měla za peripetie a neriskovala bych, že začne zas chodit mimo wc...
lavacca
napsal(a):
Já bych mu ten silikát určo raději nechala. Vím, co jste s ním měla za peripetie a neriskovala bych, že začne zas chodit mimo wc...
No právě, přesně toto je ten důvod!
A také mám kocoury naučené, že chodí téměř výhradně jen do čistého WC. Myslím, že už bych mladého nepřeučila na to, že bude třeba měsíc chodit do silikátového, které nebudu vybírat, ale jen dosypávat. A také, jak psala "Joanne", trochu se mi to také ekluje. Takže jak bobky, tak pomočený silikát se snažím vybírat vždy co nejdříve.