Zpomalený metabolismus?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.7.2016 16:43
Acamar

XXX.XXX.158.162

Milé kočkomilky,
chtěla bych se zeptat na zkušenosti a názory zkušenějších chovatelů (chovatelek).
Loni v říjnu jsme si po úmrtí první naší kočky vzali z útulku dvě kočky - starší - dle vet asi 4 letou kočku a půlroční kotě.
U starší kočky nám na veterině při "vstupní" prohlídce vet sdělila, že má zánět dásní. Cca po měsíci jsme ji po mrouskání nechali kastrovat a při té příležitosti poprosili o pořádnou prohlídku, jak jsou na tom ty zoubky. Kočka skončila pouze se špičáky, prý měla ty ostatní zuby úplně zkažené a muselo ji to hodně bolet, tak je při jedné narkoze rovnou vytrhli. Jedla u nás ten první měsíc opravdu dost málo.
Po tomto zákroku (a párdenním zotavení) začala asi 2 měsíce jíst podle mého názoru normálně - tj. ráno a večer dostaly s kotětem napůl 1 malou konzervu nebo kapsičku. Mezitím uzobávala granule. Nicméně od té doby se opět její apetit snížil, jen výjimečně sní celou půlku kapsičky, většinou sní tak půlku té porce, někdy jen uzobne, někdy čichne a jde pryč. Maso si dá výjimečně pár soust. Mlsky skoro žádné nejí. Je dost vybíravá. Nejvíc jí asi jedou granule, ale ani u těch se mi nezdá, že by se nějak cpala. Točím více druhů - Applaws, N&D, Purizon, Taste, Brit I´m, FirstMate...Jsou všechny tučnější, kolem 20% tuku.

Chápu, že se spojil vliv kastrace a to, že už ji nebolí tlamka u jídla, tak přibrala. Ale nevím, jestli je třeba i u zvířat možné jako např. u lidí, kteří jedí hodně málo (diety) a tak jede jejich metabolismus na minimum a i z mála dokáží přibrat. Setkali jste se s tím někdo?

Kočka není drobná, nevypadá nijak "obézně", ale pneumošku teda má. Nevím, jestli je pro její tělo velká zátěž, že tak najednou přibrala víc než třetinu své váhy...Při kastraci vážila 3,25kg, aktuálně při posledním vážení 5,15 kg.
Tak netuším, jestli to nějak řešit. Moc se mi ale nechce, protože:
1 - nevím, co všechno prožila a kolikrát musela v životě hladovět
2 - nevím, jestli se jí zase nezhorší zuby a nebude trpět nechutenstvím či bolestmi u jídla a tím pádem nejíst
3 - skorokotě je jak nudle a velmi živé, takže kdybych např. schovávala či dávkovala granule, tak by na to doplatilo ono
Jedině co mne napadá vybrat z granulí takové, které jí celkem jedou, ale jsou méně tučné, což by mohly být nějaké Brity nebo First Mate.
Myslíte že je to problém a řešily byste to nějak?

1.7.2016 16:59
lavacca

XXX.XXX.164.49

Dost koček si při oteplení dává jídla méně než běžně. Pokud je jinak kočka čilá, zdravá (není ji viditelně špatně), tak bych to asi neřešila.

Stran té váhy - když ji předete po žebrech, cítíte je? To je nejlepší ukazatel kondice kočky. ;) Přikládám takovou tabulku, dle které se dá řídit. ;)

Jinak třeba naše nejstarší kočena, jež vlastní už skoro rok už jen 1 špičák, tak s chutí sní svou ranní a večerní porci masa + k tomu přikousne /spíš přispolkne / granule - dostává Brit Care kitten a Brit Care sunny /míchám jim to dohromady/, kdy oboje granule mají tuk 20% a tím, že má dostatek pohybu, nijak nepřibírá.

1.7.2016 17:19
Acamar

XXX.XXX.158.162

lavacca napsal(a):
Dost koček si při oteplení dává jídla méně než běžně. Pokud je jinak kočka čilá, zdravá (není ji viditelně špatně), tak bych to asi neřešila.

Stran té váhy - když ji předete po žebrech, cítíte je? To je nejlepší ukazatel kondice kočky. ;) Přikládám takovou tabulku, dle které se dá řídit. ;)

Jinak třeba naše nejstarší kočena, jež vlastní už skoro rok už jen 1 špičák, tak s chutí sní svou ranní a večerní porci masa + k tomu přikousne /spíš přispolkne / granule - dostává Brit Care kitten a Brit Care sunny /míchám jim to dohromady/, kdy oboje granule mají tuk 20% a tím, že má dostatek pohybu, nijak nepřibírá.

Podle přiložené tabulky by se mi jevila na kategorii nadváha. Žebra zkusím přejet, jak vyleze ze skříně...
Zajímalo by mne, zda má někdo taky kočku, která je baculatá, přestože jí docela málo. A jestli není problém, že nabrala tak rychle (zátěž na klouby nebo tak něco...).

Ona už ubrala s jídlem na jaře, ne až teď s oteplením. Přemýšlela jsem nejdřív, jestli se jí nehorší ty dásně, ale když čichla, odešla od misky s konzervou k misce s granulema, tak asi ne.
My máme taky snad všechny granule s tukem kolem 20%, ale to by přece mělo být pro kočky O.K. Problém bude asi ten pohyb, jsou to bytovky. Hodně času prospí, na rozdíl od té mladé.
Jinak zdravě vypadá, hýbe se - když chce - normálně, nemá viditelné problémy.Řešit se mi to taky nechce (ani nevím jak, když vlastně moc nejí), ale na veterině se posledně dívali nějak jakože to není dobře.

1.7.2016 17:32
Acamar

XXX.XXX.158.162

Přikládám ilustrační foto pro srovnání.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.7.2016 18:01

Je pravda, že po kastraci některé kočky mohou mít sklon k přibírání. Jednak je to tím, že ztrácí přirozený pocit sytosti a přejídají se a potom se metabolizmus opravdu zpomalí a nároky na příjem energie klesnou přibližně o 30 %, takže i když se může zdát, že toho nesní moc, mohou pomalu přibírat. Nekritičtější období je údajně dva měsíce po kastraci, než si organizmus na jiné fungování zvykne.
Co jsem vyčetla, tak že může přibrat až 2 kg během těch dvou měsíců ke své původní váze.
Když jsem potřebovala trošku zredukovat váhu u jednoho kocoura a nechtěla jsem ho výrazně omezit, tak dostával granule Brit care Daisy - obsahuje 48%! krocaní a kuřecí moučky a jen 10% tuku. U nás odzkoušeno a funguje. Je to však trochu běh na delší trať, tak vydržet. Granule jsou ve tvaru čtverečků, ale křehké, tak snad nebudou kočičce dráždit dásně.

1.7.2016 19:05
Acamar

XXX.XXX.158.162

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je pravda, že po kastraci některé kočky mohou mít sklon k přibírání. Jednak je to tím, že ztrácí přirozený pocit sytosti a přejídají se a potom se metabolizmus opravdu zpomalí a nároky na příjem energie klesnou přibližně o 30 %, takže i když se může zdát, že toho nesní moc, mohou pomalu přibírat. Nekritičtější období je údajně dva měsíce po kastraci, než si organizmus na jiné fungování zvykne.
Co jsem vyčetla, tak že může přibrat až 2 kg během těch dvou měsíců ke své původní váze.
Když jsem potřebovala trošku zredukovat váhu u jednoho kocoura a nechtěla jsem ho výrazně omezit, tak dostával granule Brit care Daisy - obsahuje 48%! krocaní a kuřecí moučky a jen 10% tuku. U nás odzkoušeno a funguje. Je to však trochu běh na delší trať, tak vydržet. Granule jsou ve tvaru čtverečků, ale křehké, tak snad nebudou kočičce dráždit dásně.

2 kg během dvou měsíců? To by u nás celkem odpovídalo...to jsem nevěděla. Takže to asi není nic tak výjimečného. Děkuji, jsem hned klidnější .
Od Britu jsme měli hrstku Montyho (ty mají 12% tuku) na zkoušku, a přes mé očekávání to brala. Tak asi zařadím tyhle nebo ty Daisy.
Ne že bych chtěla mít chrty, ale přece jen mne to trochu zneklidnilo, že tak rychle a tolik nabrala. Naše první kočka už měla špeka před kastrací a nabírala tak nějak nenápadně a kontinuálně, současná druhá kočka je hubená furt, kastrace nekastrace. Ač jí minimálně dvojnásobně, má taky mnohem víc pohybu.

1.7.2016 19:17

Ty Daisy budou chuťově přitažlivé, protože je kocourovi na dietě chodil loupit druhý kocour, který má opačný problém. Ten potřebuje vydatnější krmení a ledacos nechce :-/.

1.7.2016 19:19
joanne.s

XXX.XXX.5.197

Hoďte ještě jednu fotku, když stojí nebo jde, nejlépe z boku.

zkuste zjistit, kolik toho teda normálně za den sežere, přesně. I granulí. Pokud nežere nijak moc, neomezovala bych množství, ani nekupovala light verze granulí. Spíše se ji snažte přimět denně k pohybu, vylítat s hračkama, peříčka, mávátka, myšky, apod..

1.7.2016 19:59
Acamar

XXX.XXX.158.162

Jdoucí kočka se mi nafotit nedaří, jsem pomalá fotografka Snad bude stačit stojící a ležící. Poslední fotka je po příjezdu z útulku.

1.7.2016 20:12
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):
Hoďte ještě jednu fotku, když stojí nebo jde, nejlépe z boku.

zkuste zjistit, kolik toho teda normálně za den sežere, přesně. I granulí. Pokud nežere nijak moc, neomezovala bych množství, ani nekupovala light verze granulí. Spíše se ji snažte přimět denně k pohybu, vylítat s hračkama, peříčka, mávátka, myšky, apod..

Zjistit přesné množství je u granulí problém, jí to i druhá. Mokré - je to značně nepravidelné. V nejlepším případě tu jednu kapsu denně, většinou spíš půl kapsy, někdy třeba den-dva mokré vůbec nejí, když se netrefím do momentální chuti.
Asi to bude jak psala Blazice, opravdu během těch prvních dvou měsíců po kastraci jedla na své poměry více a tehdy nejvíc nabrala.
Opravdu se mi zdá, že nejí moc - i v době po kastraci jedla vlastně nejmíň z těch 3 koček, které nám prošly domácností. Nemlsá vůbec, protože jí kromě šunky nic nechutná.
Nicméně ty Daisy asi aspoň zkusím zařadit. Applaws má taky myslím méně tučnou verzi.Granule střídám více druhů souběžně, tak myslím, že to snad vadit nebude, mít i některé lehčí, nejen všechny tučné. Množství nechám na ni, to omezovat nebudu. A uvidím, jestli se to osvědčí. Plus ten pohyb navíc.

1.7.2016 20:32

Zkuste ji pravidelně vážit - třeba v malé papírové krabici na osobní váze. Pokud by se přece jen váha zvedla, omezte maličko krmení, případně zkuste ty Daisy a jak psala Joanne.s zaveďte více pohybu

2.7.2016 06:02
lavacca

XXX.XXX.164.49

Acamar napsal(a):
Podle přiložené tabulky by se mi jevila na kategorii nadváha. Žebra zkusím přejet, jak vyleze ze skříně...
Zajímalo by mne, zda má někdo taky kočku, která je baculatá, přestože jí docela málo. A jestli není problém, že nabrala tak rychle (zátěž na klouby nebo tak něco...).

Ona už ubrala s jídlem na jaře, ne až teď s oteplením. Přemýšlela jsem nejdřív, jestli se jí nehorší ty dásně, ale když čichla, odešla od misky s konzervou k misce s granulema, tak asi ne.
My máme taky snad všechny granule s tukem kolem 20%, ale to by přece mělo být pro kočky O.K. Problém bude asi ten pohyb, jsou to bytovky. Hodně času prospí, na rozdíl od té mladé.
Jinak zdravě vypadá, hýbe se - když chce - normálně, nemá viditelné problémy.Řešit se mi to taky nechce (ani nevím jak, když vlastně moc nejí), ale na veterině se posledně dívali nějak jakože to není dobře.

No, máme 10 letou trošku baculku, ale ta to má z toho, jak jí chutná. Ne, že by se přežírala, ale přece jen dostane snídani a večeři maso a jde si ještě něco nalovit... ale nedejte jí, že jo...

Tak ono to může být i tím, že ví, že pokud by ještě víc zatučněla, že se už moc hýbat nebude moci... ? Ono to na sobě cítí i člověk, když přibere, že nosí něco navíc...

No, granule s tukem 20% pro kastrované kočky není zcela ideální, pokud se více nehýbou. Tam jde o to, že nekastrované kočky mívají více pohybu, kdežto kastrátky už jsou takové lenošivější /jak které samozřejmě/, takže je lepší dávat méně tučné krmení, aby netloustly... pokud by se dostatečně hýbaly, tak v tom problém není. Já třeba kastrátkám míchám Brit Care kitten a control weight - 20% a 10% tuku, aby nebyly jak koule. :) Napolsed jsme jim objednala to "Missy for sterilised", tak uvidíme, jak budou chutnat.

Jinak já jsme spíš pro prevenci, přece jen tlouštka s sebou nese rizika problémů srdce, cukrovku, atd. což je zbytečné, když tomu člověk může předejít. ;).

2.7.2016 06:05
lavacca

XXX.XXX.164.49

Acamar napsal(a):
Jdoucí kočka se mi nafotit nedaří, jsem pomalá fotografka Snad bude stačit stojící a ležící. Poslední fotka je po příjezdu z útulku.

Jj, tak ta váží více než by bylo ideální... já to vidím tak shodit těch 0,5-1 kg. Ale pomalu! Žádné drastické diety, apod. to by jí taky mohlo ublížit...šla bych do toho míchání těch granulí, co máte s těmi dietnějšími a zařadit více pohybu - házení míčků, hra s mávátkem, s laserem, apod.

2.7.2016 07:56
joanne.s

XXX.XXX.5.223

lavacca napsal(a):
No, máme 10 letou trošku baculku, ale ta to má z toho, jak jí chutná. Ne, že by se přežírala, ale přece jen dostane snídani a večeři maso a jde si ještě něco nalovit... ale nedejte jí, že jo...

Tak ono to může být i tím, že ví, že pokud by ještě víc zatučněla, že se už moc hýbat nebude moci... ? Ono to na sobě cítí i člověk, když přibere, že nosí něco navíc...

No, granule s tukem 20% pro kastrované kočky není zcela ideální, pokud se více nehýbou. Tam jde o to, že nekastrované kočky mívají více pohybu, kdežto kastrátky už jsou takové lenošivější /jak které samozřejmě/, takže je lepší dávat méně tučné krmení, aby netloustly... pokud by se dostatečně hýbaly, tak v tom problém není. Já třeba kastrátkám míchám Brit Care kitten a control weight - 20% a 10% tuku, aby nebyly jak koule. :) Napolsed jsme jim objednala to "Missy for sterilised", tak uvidíme, jak budou chutnat.

Jinak já jsme spíš pro prevenci, přece jen tlouštka s sebou nese rizika problémů srdce, cukrovku, atd. což je zbytečné, když tomu člověk může předejít. ;).

Lavacco, můžu se zeptat, proč kastrátkám mícháte s kotěcími granulemi? Třeba by stačily granule pro dospělé - ani pro kastrované, ale ani kotěcí.. ne?

2.7.2016 07:58
joanne.s

XXX.XXX.5.223

Jinak mně kocour hubnul z kvalitních granulí na Acana cat pacifica, doporučuji. Nelekněte se, tuku málo nemají. Ale kočce stačí míň, než je doporučená denní dávka.

2.7.2016 10:22
Acamar

XXX.XXX.158.162

lavacca napsal(a):
Jj, tak ta váží více než by bylo ideální... já to vidím tak shodit těch 0,5-1 kg. Ale pomalu! Žádné drastické diety, apod. to by jí taky mohlo ublížit...šla bych do toho míchání těch granulí, co máte s těmi dietnějšími a zařadit více pohybu - házení míčků, hra s mávátkem, s laserem, apod.

Žádné drastické diety neplánuji, nebojte Ale jak píšete - míchat jak méně tučné, tak normální (hlavně kvůli kotěti) granulky. Ona už teď myslím nenabírá, byl to hlavně skok během prvních 3 měsíců po kastraci, jak jsme zvážili, tak to bylo myslím 1,6 kg a pak po dalších 2 měsících asi už jen 20 dkg a vlastně to jídlo si upravuje sama, že jí už zas méně. Asi zjistila, že jí to stačí...No a ten pohyb přidáme. Tím že není žravá, spíš naopak vybíravá, tak to snad půjde bez nějakých pro ni nepříjemných omezování.

První kočka měla taky pupík prakticky od 1 roku, i když jinak byla drobná, a dožila se krásných 15,5 let, tak zas tolik neplaším. Spíš mi šlo o ten rychlý skok, jestli to není pro tu kočku problém. To jste mě uklidnili, že o nic tak výjimečného zřejmě nejde.

2.7.2016 10:25
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):
Jinak mně kocour hubnul z kvalitních granulí na Acana cat pacifica, doporučuji. Nelekněte se, tuku málo nemají. Ale kočce stačí míň, než je doporučená denní dávka.

Acanu, Orijen taky holky měly, ale ty té starší až tak moc nejedou, vyjídala je spíš malá.
Ale možná i to by byla cesta - vybírat takové granule, které je sice ochotná sníst, ale zároveň jí zas tolik nešmakují a dá si místo nich raději mokré krmení, které přece jen nebývá tolik tučné a obsahuje hodně vody. A pro ledviny líp. Plus ty méně tučné Brity, Applaws...

2.7.2016 13:22
lavacca

XXX.XXX.164.49

joanne.s napsal(a):
Lavacco, můžu se zeptat, proč kastrátkám mícháte s kotěcími granulemi? Třeba by stačily granule pro dospělé - ani pro kastrované, ale ani kotěcí.. ne?

To je kvůli 2 starým kočkám venku, které mají už málo zubů (jedna jen 1 špičák a jak granule dlabe ) + tam s nimi je 2 letá, co zas lítá jak blázen a tak ji takhle napůl míchané vyhovují. :) Ty doma mají "normální " adultky.

2.7.2016 13:38
Acamar

XXX.XXX.158.162

lavacca napsal(a):
To je kvůli 2 starým kočkám venku, které mají už málo zubů (jedna jen 1 špičák a jak granule dlabe ) + tam s nimi je 2 letá, co zas lítá jak blázen a tak ji takhle napůl míchané vyhovují. :) Ty doma mají "normální " adultky.

Naše čtyřzubka pokouše i ty normální (nebo spolkne?). Ale je fakt, že když jsem tady špiónovala ohledně granulí, tak těm, co byly zmiňované jako tvrdší, jsem se vyhla.

2.7.2016 13:56
joanne.s

XXX.XXX.17.117

Acamar napsal(a):
Acanu, Orijen taky holky měly, ale ty té starší až tak moc nejedou, vyjídala je spíš malá.
Ale možná i to by byla cesta - vybírat takové granule, které je sice ochotná sníst, ale zároveň jí zas tolik nešmakují a dá si místo nich raději mokré krmení, které přece jen nebývá tolik tučné a obsahuje hodně vody. A pro ledviny líp. Plus ty méně tučné Brity, Applaws...

Ano maso/mokré krmení určitě taky dávat.

Přesně tak to bylo s Acanou i u nás - kocour je ochoten ji žrát, ale to je tak vše, v životě ho nenapadlo se tím nacpávat. Pak jsme přešli na Orijen, po tom se už rozhodně nehublo.

2.7.2016 14:18
Acamar

XXX.XXX.158.162

joanne.s napsal(a):
Ano maso/mokré krmení určitě taky dávat.

Přesně tak to bylo s Acanou i u nás - kocour je ochoten ji žrát, ale to je tak vše, v životě ho nenapadlo se tím nacpávat. Pak jsme přešli na Orijen, po tom se už rozhodně nehublo.

Já dávám vždy 2x denně mokré, problém spíš je ten, že ona ho ne vždy je ochotná sníst. Maso ještě hůř než konzervy, to jen tak kosmeticky. Je to vlastně opak naší první kočky, ta snědla naprosto jakékoli mokré krmení, zato trefit granule byl boj, a i pak jim moc nedala. Na měsíc jí bohatě vystačil půlkilový pytlík.

U nás Acana i Orijen dopadly naprosto rovnocenně. Mladá je žere celkem ochotně, starší si dá, když nic jiného není, ale má raději jiné. Ale první kočka taky Acanu naprosto odmítla a Orijen vzala.

2.7.2016 16:50
lavacca

XXX.XXX.164.49

Acamar napsal(a):
Naše čtyřzubka pokouše i ty normální (nebo spolkne?). Ale je fakt, že když jsem tady špiónovala ohledně granulí, tak těm, co byly zmiňované jako tvrdší, jsem se vyhla.

Já jsem vypozorovala, že nevezme do pusy ty s bramborami - jsou totiž o dost tvrdší než ty s rýží. Navíc i ta velikost - kotěcí slupne jak malinu a ty pro kastráty jsou měkčí, takže ty se jí jí taky velmi dobře. Měli na ochutnání i přímo ty zelené senior, tak ty taky chutnaly.

2.7.2016 19:55
Acamar

XXX.XXX.158.162

lavacca napsal(a):
Já jsem vypozorovala, že nevezme do pusy ty s bramborami - jsou totiž o dost tvrdší než ty s rýží. Navíc i ta velikost - kotěcí slupne jak malinu a ty pro kastráty jsou měkčí, takže ty se jí jí taky velmi dobře. Měli na ochutnání i přímo ty zelené senior, tak ty taky chutnaly.

Aha. No u nás brambory problém nejsou, dokonce bych řekla, že je mají obě holky radši než granule s rýží. Možná jsou díky té rýži méně chuťově výrazné, nevím. Ale třeba Portu nebo Arden Grange, o kterých se hodně píše, že jsou tvrdší, jsem nezkoušela.
Velikost - nějaké obří granule jsme neměli, ale vlastně ani vyloženě kotěcí nebo přímo pro kastráty. Jen na začátek měla malá nějaké kotěcí a nezdálo se mi, že by je ta starší nějak upřednostňovala. Za což jsem ráda, že nemusím granule řešit podle tvaru, když už řeším složení a chuť. Ještě pátrat po tomhle...

Přidejte reakci

Přidat smajlík