Dobrý den, měla bych dotaz ohledně velikosti ragdoll kocourka ve dvou letech. Náš má pouze 4kg, přitom když jsme si ho ve 4m. vezli domů, tak měl 2,5kg a sama chovatelka nám říkala že bude spíš vetší. Váhy 4kg dosahl v roku a od te doby se to ani nehne. Krmim granulkami Applaws, pravidelně dostává syrové maso ( převážně kuřecí) a občas nějaká ta kvalitní kapsička nebo tuňák ve vlastní šťávě :). Četla jsem že toto plemeno dospívání až do 4 let, myslíte že koucourek tedy věkem jeste zmohutní, nebo prostě zůstane drobek? :D... Jo ještě dodám že koucourek zatím není kastrovaný, tak třeba potom se dočkáme :D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"nespěchala bych s kastrováním"
Proč?
Já mám všechno kastrované, ten růst je poměrně individuální. Jeden můj kocourek začal znatelně nabírat až v průběhu toho třetího roku a to včetně hlavy (teď mám problém ho unést ). A hlavně, tempo růstu i velikost, mohutnost kostry, je dáno geneticky.
Maso bych určitě nedávala jenom kuřecí (a jenom svalovina?), ale nabídla bych mu pestřejší jídelníček.
Neřekla bych že mu nechutnají, žere s chutí a když dosypávám tak se vztyčeným ocasem letí k misce , když jsme změnu udělali tak nežral skoro vůbec a když jsme se vrátili zpět k Applaws tak málem zešílel radostí ..Mam v plánu vyzkoušet jeste krmivo Purizon a Jaguar, tak uvidím jak mu zachutná. Maso dávám převážně kuřecí, občas dostane krutí, vepřové nebo rybu, hovězí měl naposledy asi tak kolem roku, prakticky vždy se po něm vyzvracel tak jsem usoudila že mu to nejspíš příliš nesedí...
S kastrovanim nespechám, ale už má 2 roky a 4 měsíce, zatím neznačkuje ale už se toho celkem bojím mam počkat až do těch 4let? Mam v plánu časem pořídit jeste jednoho kocourka tak i proto bych radši už pomalu vykastrovala.
Nevidím důvod s kastrací čekat. Nekastrovaní - chovní kocouři jsou často štíhlejší, než pak kastráti.
Kuřecí maso je zbytečně dietní, na přibrání určitě střídejte i další druhy masa. Na přibrání je skvělé vepřové. čtyřikrát týdně kousek masa či kapsičky teda není moc, to bych navýšila frekvenci.
můžete dávat i zakysanou smetanu jako zpestření /navíc, vedle masa - ne místo/. Stačí lžička denně.
Je pravda že převážně svalovina, prsní a stehenní, samozřejmě i s tím tukem a blanami co na něm jsou, taky kuřecí a vepřové srdce, ale to je vlastně taky svalovina , výjimečně dostane játra, ale ma pak vždy průjem, tak dostává jen trošku. Co za maso by jste mi teda doporučila a v jakem množství?:).
Pravidelná příprava jídelníčku nám zpřehledňuje nákup a krmení. Jednotlivé druhy potravin uvedené v tomto jídelníčku jsou pouze příkladem, jak si z pořízených potravin můžeme naplánovat jejich přípravu (například naporcování, včasné vyjmutí z mrazáku) a následné servírování.
Jídelníček tvoříme na týden nebo delší období (podle nákupních možností).
Tento týdenní jídelníček syrové výživy kočky je pro jednu dospělou a zdravou kočku. Uvedená množství jednotlivých potravin jsou pouze rámcové (počáteční) doporučení na 5 kg tělesné hmotnosti kočky.
Celkově má kočka dostávat cca 2% své hmotnosti. Množství krmiva v praxi upravíme podle potřeb svého kočky (při tloustnutí ubereme a při zviditelněných žebrech přidáme).
Není důležité jaký druh masa nebo zeleniny naplánujeme na ten či onen den ke krmení. V časovém rámci týdnů se snažíme držet této skladby jídelníčku: 60% maso,15% kosti,10% vnitřnosti,15% zelenina. Při krmení 2 x denně v jednom týdnu podáváme přibližně 6 x svalovinu 3 x masité kosti,2 x vnitřnosti.
více zde: http://www.baron.cz/kocka/prirodni-lekarna/clanky/vyziva-kocky-jidelnicek-prirozene-syrove-stravy/i-0.
Co se týče tvarohu, jogurtu nebo zakys. smetany tak toho se ani nedotkne ani vajíčko nechce. Vepřové dostává, ale není ho tolik, jen když vařím tak mu vždy naplnim misku, ale opět je to převážně svalovina (nejčastěji kýta) a pak teda to srdce ještě...
Na kastraci ho objednán teda co nejdřív myslíte že by to mohlo zabrat? Divím se že jeste neznackuje.
Denie: ještě jeden tip - ještě víc než tučný jogurt a zakysanka u nás frčí sýr Duko bílý: http://www.madeta-velkoobchod.cz/produkt-11266.
Budu doufat, navýšim množství masíčka a uvidíme .. A co se týče typu granuli tak je v tom nejaky rozdíl? Myslím jestli kuřecí, kachní, s lososem nebo jehnětem. Střídám nejvíc jehně a lososa, občas kachnu. Ale ted měl velký pytel jehněčího,7,5kg tak mu to vydrželo pěkně dlouho, ale už dochází tak přemýšlím které vzít teď, které jsou na přibrání nejlepší.
Denie
napsal(a):
Budu doufat, navýšim množství masíčka a uvidíme .. A co se týče typu granuli tak je v tom nejaky rozdíl? Myslím jestli kuřecí, kachní, s lososem nebo jehnětem. Střídám nejvíc jehně a lososa, občas kachnu. Ale ted měl velký pytel jehněčího,7,5kg tak mu to vydrželo pěkně dlouho, ale už dochází tak přemýšlím které vzít teď, které jsou na přibrání nejlepší.
Spíš než na typu masa v granulích bude myslím záležet na obsahu tuku. Ale jestli měl teď Applaws, jak píšete, tak ty mají tuku dost,20%...
joanne.s
napsal(a):
Mně zas přijde, že nejlépe přibírají kočky tehdy, kdy sníží fyzickou aktivitu, začnou více lenošit, a přestanou věčně lítat jak šus kde všude..
Ano, a když těm lenošným kastrovaným navíc předložíte granule s 20% tuku, úspěšné přibrání (aspoň u nás bylo) zaručeno
Ale tak tady asi jde spíše o "zmohutnění" kocourka, než že by "Denie" z něj chtěla mít chlupatou kouli
Nejvtipnější na tom je že on není ani příliš aktivní furt se jen válí, jen večer vždy dostane průhrab že půl hodiny lítá po bytě jak šílenec a pak zase spí ...
Chtěla jsem se zeptat i ohledně granulek, vím že Applaws je kvalitní a taky vím že Orijen je špička, zajímalo by mě jestli je i něco mezi tím, něco co je kvalitnější než Applaws a levnější než Orijen
Denie
napsal(a):
Nejvtipnější na tom je že on není ani příliš aktivní furt se jen válí, jen večer vždy dostane průhrab že půl hodiny lítá po bytě jak šílenec a pak zase spí ...
Chtěla jsem se zeptat i ohledně granulek, vím že Applaws je kvalitní a taky vím že Orijen je špička, zajímalo by mě jestli je i něco mezi tím, něco co je kvalitnější než Applaws a levnější než Orijen
tak má asi dobré spalování, šťastlivec.
U nás byly Applaws docela populární, ale poslední dobou to opadá Zato stále bodují N&D - kromě kuřecích všechny druhy, i ty nízkoobilné (levnější), a celkem i Purizon, First Mate. To jsou myslím stále kvalitní (ale nevím jestli kvalitnější než Applaws?), a levnější granule než Orijen. Orijen a Acanu jsme také zkoušeli, kočky to jakžtakž žraly, ale výše zmíněné chutnají u nás momentálně nejvíc.
Kvalitních značek je dneska docela dost na výběr, ale je to hodně individuální, budete muset vyzkoušet, co na to ten Váš
Teď jsem objevila na netu granulky Natural Greatness... Jsem celkem laik ale podle složení se mě zda úžasný a i ta cena je celkem slušná, nemáte s němi zkušenost?... U Applaws nejspíš zůstaneme, mladej je na nich cele dva roky tak jsme zvyklí , ale rada bych mu pořídila i jiné granulky ať má změnu, přemýšlela jsem i o jaguarech, ty se mi taky moc líbí :).
No ja to spíš nedokážu porovnat nutričně... třeba Applaws má u kuřecich (kitten) psány podíl masa 58% sušené kuřecí a 9% čerstvé kuřecí, no a ten Greatness (kuře, krůta) má podíl masa 40% čerstvé a 30% sušené,5% játra a 2,5% sušený losos... Takhle mi to zní mnohem lépe pro Greatness, ale nějak si nevim rady s tím čerstvým masem, přece se vždy musí brát maso sušené,40% v čerstvém stavu není přece to samé jako v sušeném ne? Tak které jsou na tom lépe? ...
Acamar a Denie já už sedím týden na netu a hledám granule pro koťata, nyní krmím TOTW a Best Breeder salmon, a začala jsem syrovým masem 2x denně už 14 dní, ale granulky brzy dojdou a chci vyzkoušet i jiné - lepší, kočička měla totiž průjmy tak byla na RRD trovet, po applaws měl kocourek nadýmání, zácpu a /strašné větry/ po artemis to samé, asi mu vadí ta spousta ovoce a bylinek, proto se bojím i orijenu.
Acamar ten odkaz na granulky Natural Greatness mě moc zaujal, je tam jen jeden druh masa, tak snad se vyjádří víc lidí co se týče složení.

J.stela: jestli mohu NAtural Grantness "vypadá" moc dobře, ale obsahuje hrách, tak aby nedělal paseku v zažívání kocourka :-/ Velmi podobné, ale bez hrachu jsou:
OPTIMAnova CAT RABBIT GRAIN FREE
http://www.optimanova.eu/cz/produkty/zobrazit/cat-adult-rabbit-potato
Mám malé balení doma, dávám jako pamlsek - chutná oběma kocourům (jeden z nich je velmi vybíravý). Ale jinak krmím Meowing heads.
Denie: Souhlas s Blazicí. Té můžete věřit, krmivu výborně rozumí, já se od ní stále učím
Nutriční hodnotu neřeším, ale obsah masa je dostatečný. Úplně top krmivu a-la Orijen to rovno není, ale to receptury monoproteinové nikdy. Ale ani se nedivím, králičí maso je drahé.. Když vezmu králičí receptury, co mě napadají - Macs, Optimanova, a tyto Natural greatness, vybrala bych též ověřenou Optimanova.
Blazice a joanne.s : moc vám děkuji za názor, optimanovu jsme měli jako kotěcí malé balení myslím s kuřetem, a byli dobré pak jsme měli už diety, a od té doby jsme jen na rybách, a navíc jsem někde četla, že optimanova obsahuje dost soli, ale tu obsahuje hodně granulí aspoň v malém množství. Ale ty králíčí asi prubnem.

joanne.s
napsal(a):
Denie: Souhlas s Blazicí. Té můžete věřit, krmivu výborně rozumí, já se od ní stále učím
Nutriční hodnotu neřeším, ale obsah masa je dostatečný. Úplně top krmivu a-la Orijen to rovno není, ale to receptury monoproteinové nikdy. Ale ani se nedivím, králičí maso je drahé.. Když vezmu králičí receptury, co mě napadají - Macs, Optimanova, a tyto Natural greatness, vybrala bych též ověřenou Optimanova.
"Tak, aby bylo jasno" Joanne.s je zbytečně skromná! To ona stále chodí s novými a novými poznatky! Má toho hromadu načteno a ověřeno. I když mě to "baví", tak nedosahuji takových znalostí jako ona. Howgh.
Moc děkuju za rady, ta optimanova vypadá taky moc dobře ... Prozatím zůstaneme tedy nejspíš u Applaws a budu zkoušet z ostatních co mu bude chutnat nejvíc, v plánu mam tedy essenial food jaguar, purizon, GO a tedy asi i ty optimanova ... Hlavně tedy budu muset navýšit příděl masa, to je nejspíš to základní aby nám kocourek přibral, snad se od jeho váhy 4kg brzy odpíchneme

j.Stela
napsal(a):
Blazice a joanne.s : moc vám děkuji za názor, optimanovu jsme měli jako kotěcí malé balení myslím s kuřetem, a byli dobré pak jsme měli už diety, a od té doby jsme jen na rybách, a navíc jsem někde četla, že optimanova obsahuje dost soli, ale tu obsahuje hodně granulí aspoň v malém množství. Ale ty králíčí asi prubnem.
Ve složení má Optima nova chlorid sodný i draselný. Povrch granule slaný je, korpus mi přijde "mdlý", což by mohlo znamenat, že soli použito moc nebude. Info od výrobce, aby granule byl atraktivnější - dávají na granule "nástřik" (hydrolyzát), který si sami vyrábí. Dělá to hodně výrobců, avšak ne každý si hydrolyzát vyrábí sám, tudíž není jasno, z jakých surovin pochází.
j.Stela
napsal(a):
Acamar a Denie já už sedím týden na netu a hledám granule pro koťata, nyní krmím TOTW a Best Breeder salmon, a začala jsem syrovým masem 2x denně už 14 dní, ale granulky brzy dojdou a chci vyzkoušet i jiné - lepší, kočička měla totiž průjmy tak byla na RRD trovet, po applaws měl kocourek nadýmání, zácpu a /strašné větry/ po artemis to samé, asi mu vadí ta spousta ovoce a bylinek, proto se bojím i orijenu.
Acamar ten odkaz na granulky Natural Greatness mě moc zaujal, je tam jen jeden druh masa, tak snad se vyjádří víc lidí co se týče složení.
Ono by to asi chtělo vypátrat, co kocourkovi ty problémy způsobuje, jestli druh masa (kuřecí...) nebo ty přídatné látky (brambory, hrách...) - kdyby tohle, tak možná budou sedět spíš granule s rýží. Ovoce a bylinky bývají v granulích v malém množství, myslíte že i tak to může dělat problémy?
Ty granule Trovet, Best Breeder i Optima kotěcí, o kterých píšete, že seděly, právě obsahují rýži.
A ty TOTW mu nevadí? Taky obsahují hrášek, brambory... Jestli je snáší bez problémů, tak tím to asi nebude.
napsal(a):
J.stela: jestli mohu NAtural Grantness "vypadá" moc dobře, ale obsahuje hrách, tak aby nedělal paseku v zažívání kocourka :-/ Velmi podobné, ale bez hrachu jsou:
OPTIMAnova CAT RABBIT GRAIN FREE
http://www.optimanova.eu/cz/produkty/zobrazit/cat-adult-rabbit-potato
Mám malé balení doma, dávám jako pamlsek - chutná oběma kocourům (jeden z nich je velmi vybíravý). Ale jinak krmím Meowing heads.
U nás Optima králičí chutnaly starší kočeně (co už nežije), mladá se po nich bohužel moc nehrne jinak bych je taky jako variantu s králičím kupovala.
Acamar: máme kočičky dvě.
Optimou jsem je začínala krmit jako malé, ale pak jsem chtěla lepší tak jsem dávala Applaws a u kocourka se objevili problémy s tým nadýmáním, takže jsem dávala Totw kuřecí zvěřina a to se spravilo.
mezitím druhá kočička začala průjmovat, vet. to řešil antibiotikama,2x odčervení nebo v trusu byli údajně paraziti - články tasemnice, neřešil stravu... psala jsem o tom ve vlákně Veterinární dieta.
změna vet. nasazena dieta Hills i/d a probiotika... ale co s kocourkem? jak to udělat, aby jeden jedl to a druhý jiné granule, když jsou celý den sami, pečlivě jsem tady pročítala diskuzi, koupila Trovet RRD, že je můžou i zdraví, ty jsem přidávala do té diety, ale to složení... začala přidávat syrové maso díky vám tady, na dietu jsem se vyprdla, oba baští ten best breeder rybí obsahují brambory a totw rybí, k tomu 2x denně syrové maso. Kočičce podávám probiotika do masa, trávení se lepší. Asi ty granule moc řeším, ale chci aby měli ty nejlepší, tak jsem o víkendu jako pamlsek dala artemis a prdíky jako hrom a to u obou.

Nad krmením jenom masem, alespoň dočasně, jsi nepřemýšlela?
Jinak teda máš kouzelnou dvojici
Děkuju jo je to dvojka :-D
Celý den jsou sami, maso jim dávám ráno kolem 8, než se vrátím z práce v 16 hod a dám maso granule jsou vymetené, přez noc do rána taky tu misku granulí zblajznou a to jim kolem 8 večer taky pohodím kousek masíčka a kolikrát ho všechno nesní a zobnou si raději ty granule vedle v misce. Pokud bych krmila jen masem, jak často? Já myslela, že v granulých mají zas to co není v mase.
j.Stela
napsal(a):
Acamar: máme kočičky dvě.
Optimou jsem je začínala krmit jako malé, ale pak jsem chtěla lepší tak jsem dávala Applaws a u kocourka se objevili problémy s tým nadýmáním, takže jsem dávala Totw kuřecí zvěřina a to se spravilo.
mezitím druhá kočička začala průjmovat, vet. to řešil antibiotikama,2x odčervení nebo v trusu byli údajně paraziti - články tasemnice, neřešil stravu... psala jsem o tom ve vlákně Veterinární dieta.
změna vet. nasazena dieta Hills i/d a probiotika... ale co s kocourkem? jak to udělat, aby jeden jedl to a druhý jiné granule, když jsou celý den sami, pečlivě jsem tady pročítala diskuzi, koupila Trovet RRD, že je můžou i zdraví, ty jsem přidávala do té diety, ale to složení... začala přidávat syrové maso díky vám tady, na dietu jsem se vyprdla, oba baští ten best breeder rybí obsahují brambory a totw rybí, k tomu 2x denně syrové maso. Kočičce podávám probiotika do masa, trávení se lepší. Asi ty granule moc řeším, ale chci aby měli ty nejlepší, tak jsem o víkendu jako pamlsek dala artemis a prdíky jako hrom a to u obou.
Aha, tak ono je to ještě komplikovanější
Tak asi jim holt některé značky granulí nesedí (způsob výroby? obsah masa? kdoví) Jste bohužel odsouzená ke zkoušení s nejistým výsledkem - něco se dá trochu odhadovat podle recenzí a zkušeností ostatních (třeba když jsem hledala vhodné granule, u Applaws nebo Orijen díky vyššímu obsahu masa jsem narazila na info, že některým kočkám způsobují průjmy atd.). Na ty méně známé nebo nové značky se ale člověk nedopátrá...Hlavně se netrapte, však si nejí špatně
Acamar: v každém případě jim syrové masíčko pomohlo, a tolik jsem se ho bála, hlavně kočičce a jsem ráda, že ho jí a jakékoli, oni vlastně jí všechno co jim dám do misky i granule, nové chutě samozřejmě vždy s větší chutí
jen do ní nedostanu žádný jogurt ani tvaroh, takže probiotika a vitaminy v pastách nebo prášku, kocourek ten zas zbaští na co přijde i ty její probiotika a prášek na imunitu
orijen taky vyzkoušíme, ale už jsem opatrná, vždy o víkendu dám jen jako pamlsek a čekám co bude.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!