Kastrace perské kočky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.1.2017 21:53
Vili

XXX.XXX.191.231

Mám perskou kočku (nalezenka), chtěla jsem ji dát kastrovat, protože nám loni porodila 5 kotátek s neznámým "otcem", jedno kotě jsme si nechali, též kočička, ale veterinářka mě upozornila, ze kastrace perské kočky je velmi riziková, úmrtnost 40:60. Máte někdo zkušenost s tímto problémem? Kočičku milujeme, je to naše zlatíčko a velice nerada bych o ni přišla. Děkuji za odpovědi. Vili.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2017 21:58

Vili napsal(a):
Mám perskou kočku (nalezenka), chtěla jsem ji dát kastrovat, protože nám loni porodila 5 kotátek s neznámým "otcem", jedno kotě jsme si nechali, též kočička, ale veterinářka mě upozornila, ze kastrace perské kočky je velmi riziková, úmrtnost 40:60. Máte někdo zkušenost s tímto problémem? Kočičku milujeme, je to naše zlatíčko a velice nerada bych o ni přišla. Děkuji za odpovědi. Vili.

To co je na fotografii není perská kočka:)

a kastrovat se dají úplně normálně. jo, dokážu si představit, že může "zlobit" číča extrémní v typu, s velmi zkráceným čenichem, ale jinak... to už je větší riziko britka, mainka nebo ragdol kvůli kardiomyopatii a rexové, protože nemůžou určitá anestetika.

pokud vaší veterinářce půlka kastrovaných koček umře, vybrala bych pro zákrok určitě jinou.

14.1.2017 22:01
Vili

XXX.XXX.191.231

To na fotce je její "dcera", tady přikládám jejich fotky.

14.1.2017 22:05
Vili

XXX.XXX.191.231

Děkuji Vám za odpověď. Určitě zkusím jiného veter.

14.1.2017 22:05

Vili napsal(a):
To na fotce je její "dcera", tady přikládám jejich fotky.

Sympaťanda, ale je to taková taky peršanka, není typová, takže rizik s krátkou tlamkou se bát nemusíte.

14.1.2017 22:09
Vili

XXX.XXX.191.231

Asi jste znalec plemen koček, toto je moje 1., posílám ještě jednu fotky, ptž.si myslím, že má opravdu krátký čumák.

Janae

14.1.2017 22:27
Janae

XXX.XXX.187.9

Vili napsal(a):
Asi jste znalec plemen koček, toto je moje 1., posílám ještě jednu fotky, ptž.si myslím, že má opravdu krátký čumák.

Nemá krátký čumák, krátký čumák peršanek vypadá jinak.
Nechávala jsem kastrovat kočky s hodně krátkým čumákem a nikdy žádný problém.

15.1.2017 08:36
Edánek

XXX.XXX.146.105

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To co je na fotografii není perská kočka:)

a kastrovat se dají úplně normálně. jo, dokážu si představit, že může "zlobit" číča extrémní v typu, s velmi zkráceným čenichem, ale jinak... to už je větší riziko britka, mainka nebo ragdol kvůli kardiomyopatii a rexové, protože nemůžou určitá anestetika.

pokud vaší veterinářce půlka kastrovaných koček umře, vybrala bych pro zákrok určitě jinou.

...teď jsem se tedy vylekala, mám též kočku peršanku nalezence, ňufák nemá extrémně zkrácený - buď je to ještě starý typ anebo je tam přeci jenom kapka jiné krve...na jaře mám kastrovat - je údajně dubnová a zatím se nemrouská (mám doma dva kastráty) a doufám, že vydrží až do dubna...jinak ragdoly jsem kastrovala - kočku i kocoura a nebyl absolutní problém a ani veterinář ač ve své podstatě rodinný (ošetřuje naše zvířata již léta) se nijak nezmínil, že by riziko bylo a ví, že bude na jaře kastrovat i tuhle naší číču...dle mého soudu by opravdu mohlo dojít k problému pouze u extrémně krátkého čumáku, které některé dnešní Peršanky mají, ale vzhledem k tomu, že je to nalezenec nebude v tomto asi problém...

15.1.2017 08:38
Edánek

XXX.XXX.146.105

Vili napsal(a):

...to jste mně tedy vyplašila...též majitelka Peršanky - nalezence hodlám k jaru kastrovat...rodinný veterinář nezmínil žádné riziko a jen čeká až si řeknu...jinak nám kastroval dva ragdoly - kočku i kocoura a bez jakéhokoli problému...

15.1.2017 09:51

Edánek napsal(a):
...to jste mně tedy vyplašila...též majitelka Peršanky - nalezence hodlám k jaru kastrovat...rodinný veterinář nezmínil žádné riziko a jen čeká až si řeknu...jinak nám kastroval dva ragdoly - kočku i kocoura a bez jakéhokoli problému...

Ale tak riziko je vždycky, to zas jo.

ale fakt to není 50:50. Mezi rizikem kastrace téhle chlupaté číči zadatatelky a rizikem kastrace jakékoliv krátkosrsté moury není rozdíl, pokud je jinak zdravá.

s kočkami plemen, které jsou zatížené kardiomyopatií se to má tak, že u homozygotů se první příznaky objevují právě v době, kdy by se kastrovalo. a náhlý úhyn bývá oblíbený první příznak, kočky umírají kvůli arytmii, no a anestetika prostě na srdce působí, všechna. prostě u těchto zvířat je riziko větší, když o nich nic nevím. jo, když jsou vyšetření, aspoň genetické testy, nejlépe sono, tak je to v cajku.

Janae

15.1.2017 10:10
Janae

XXX.XXX.187.9

ale fakt to není 50:50. Mezi rizikem kastrace téhle chlupaté číči zadatatelky a rizikem kastrace jakékoliv krátkosrsté moury není rozdíl, pokud je jinak zdravá.

s kočkami plemen, které jsou zatížené kardiomyopatií se to má tak, že u homozygotů se první příznaky objevují právě v době, kdy by se kastrovalo. a náhlý úhyn bývá oblíbený první příznak, kočky umírají kvůli arytmii, no a anestetika prostě na srdce působí, všechna. prostě u těchto zvířat je riziko větší, když o nich nic nevím. jo, když jsou vyšetření, aspoň genetické testy, nejlépe sono, tak je to v cajku.

Takže na kardiomyopatii se umírá náhle?
Když jsem dávala kastrovat svoji první kočku, křížence Peršanky možná jiného dlouhosrstého plemene, tak se neprobrala z narkozy. Jeden den prospala, druhý den se zdálo že se začíná probírat a nakonec zemřela. Byla jsem mladé náctileté tele, zrovna jsem si zařizovala svůj první domov, věřila jsem veterinářce, která po telefonu tvrdila, že bude vše dobré.

Kočce se zastavilo srdce už při aplikaci narkozy, když jsem jí držela v náručí, ale nakonec naskočilo. Zemřela až doma po těch dvou dnech.

Celé roky přemýšlím co mohlo být důvodem úmrtí, myslela jsem, že srdce. Ale to by pak neodpovídalo tomu co píšete.
Pak by asi měl pravdu manžel, špatná možná moc narkózy, napovídá tomu i to, že jsme společně s kočkou nechávali kastrovat i fenu obřího plemene a málem dopadla stejně. Ta se teda po dvou dnech polospánku dala dohromady.

15.1.2017 10:14

Janae napsal(a):
Takže na kardiomyopatii se umírá náhle?
Když jsem dávala kastrovat svoji první kočku, křížence Peršanky možná jiného dlouhosrstého plemene, tak se neprobrala z narkozy. Jeden den prospala, druhý den se zdálo že se začíná probírat a nakonec zemřela. Byla jsem mladé náctileté tele, zrovna jsem si zařizovala svůj první domov, věřila jsem veterinářce, která po telefonu tvrdila, že bude vše dobré.

Kočce se zastavilo srdce už při aplikaci narkozy, když jsem jí držela v náručí, ale nakonec naskočilo. Zemřela až doma po těch dvou dnech.

Celé roky přemýšlím co mohlo být důvodem úmrtí, myslela jsem, že srdce. Ale to by pak neodpovídalo tomu co píšete.
Pak by asi měl pravdu manžel, špatná možná moc narkózy, napovídá tomu i to, že jsme společně s kočkou nechávali kastrovat i fenu obřího plemene a málem dopadla stejně. Ta se teda po dvou dnech polospánku dala dohromady.

Ano, kardiomyopatie je docela typická náhlou smrtí. najdete zvíře prostě spát, nebo jde, najednou se mu podlomí nohy a je to.

pokud zvířeti trvá několik dní, než se probudí z narkózy, tak jí dostalo nějakou koňskou dávku. to pak samozřejmě nemusí srdce vydržet, ale tam už můžou umřít i játra, ledviny...

15.1.2017 10:55
Edánek

XXX.XXX.138.245

..ano anestézie u lidí i u zvířat je vždy do jisté míry riziková...

Přidejte reakci

Přidat smajlík