Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2017 15:04
wifina

XXX.XXX.161.55

Dobrý den, máme dvě kočky. Jedna 3-letá a druhá 7 měsíců. Ta starší se dnes nad ránem okotila a ta mladá se zbláznila. Pořád se snažila se k okocené samici dostat, nahlížela na ni, mňouká(jakoby volá koťata).A teď ji hledám a ona leží se starší kočkou u koťat. Ona ji nevyhání. Co to má znamenat? Mám ji nějak oddělit, aby ji nerušila, nebo co mi radíte?Díky

20.4.2017 15:40
ladd

XXX.XXX.34.52

Spustily se jí mateřské pudy, není také březí?
Na pár dní bych oddělil, aby si kotátka zafixovala pach matky, až budou hledat mléko. Pak už to nechte na nich, nejspíš budou mít malé chůvu. Jen pozor, aby kočička neměla tendenci si je někam přestěhovat, kde by je jejich matka nenašla (nebo to jsou kočky pouze bytové?).

20.4.2017 15:50
wifina

XXX.XXX.161.55

Ne jsou to kočky venkovní, ale ta mladá už sice 2x měla říji(to jsme uhlídali), ale teď březí určitě není. A divím se, že ta starší Micka ji nechala klidně u koťat ležet. Je jinak hodně bojácná. Nemůže jít o falešnou březost? Já jsem takové chování nikdy nezažila. Je úplně šílená. Oddělila jsem je, ale ona sedí u dvěří a mňouká a neví co by, jen aby se k nim dostala.

Maivi

20.4.2017 16:03
Maivi

XXX.XXX.95.142

Možná bych uvažovala nad kastrací, aby se dalo předcházet takovým situacím. Přecejen toulavých kočiček je hodně a člověk si nemůže vždy nechat všechna koťata.

Kočky bych ze začátku nechala oddělené, právě kvůli koťatům. Jak už tu bylo zmíněno, je možné, že by je mladší kočka mohla odnést jinam.

20.4.2017 16:08
wifina

XXX.XXX.161.55

Ano souhlasím, ale starší kočka je britka a vždy jí jedno koťátko o kterém vím, že ho udám, nechám. Spíš mě zaráží reakce té mladé(je kříženka sibiřské) tu zatím kastrovat nechci.

21.4.2017 09:14
lavacca

XXX.XXX.24.30

Ještě než jsme venkovní ciciny vykastrovali, bezne ke kocce, jez uz odrodila chodila lehat "teta". Obcas byla sama uz brezi, obcas ne. Kamaradily se odmala, spavaly dpolu, takze i u kotat byly obe. Nikdy jsem je nijak neoddelovala. V prirode se o kotata taky stara cela smecka.

Jinak proc se branite tak te kastraci? To vám neni lito utracet ta dalsi koťata z vrhu? A co ta "polosibirka", te taky budete nechavat po jednom koteti?!? Samotná brezost je pro kocku zatez, pri ton mnozstvi kotat, co se venku toulaji, bych je vykastrovala a bylo by.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2017 09:19

"Jedna 3-letá a druhá 7 měsíců"

"ale ta mladá už sice 2x měla říji"

? ? ?...7mi měsíční kotě už jako mělo 2x říji?!
Jestli má 7 měsíců, tak je patrně v říji teď a jestli je venkovní, tak už může být březí.

21.4.2017 09:56
ladd

XXX.XXX.34.52

lavacca napsal(a):
Ještě než jsme venkovní ciciny vykastrovali, bezne ke kocce, jez uz odrodila chodila lehat "teta". Obcas byla sama uz brezi, obcas ne. Kamaradily se odmala, spavaly dpolu, takze i u kotat byly obe. Nikdy jsem je nijak neoddelovala. V prirode se o kotata taky stara cela smecka.

Jinak proc se branite tak te kastraci? To vám neni lito utracet ta dalsi koťata z vrhu? A co ta "polosibirka", te taky budete nechavat po jednom koteti?!? Samotná brezost je pro kocku zatez, pri ton mnozstvi kotat, co se venku toulaji, bych je vykastrovala a bylo by.

"V prirode se o kotata taky stara cela smecka".
Lavaco, u lvů. Kočky jsou zvířata samotářská, u nich to normální není. To co ale popisujete jsem viděl i v televizním dokumentu o životě koček na anglické farmě, dokonce společně koťata bránily proti kocourům. Zřejmě domestikací změněné chování. Příroda upřednostní ty nejprospěšnější cesty, -když už se naučily vzájemné toleranci v místě kde je dostatek kořisti, co by si navzájem nevypomohly.
Co už jsem byl troćhu větší, že si to pamatuji přesně, tak jsme měli vždy jen dospělou nekastrovanou kočku jednu, takže toto chování neznám.

21.4.2017 10:05
wifina

XXX.XXX.161.55

Díky za reakce, uvidíme jak se to vyvine.Mám je odděleně, protože mám strach, že jestli má ta mladá takové mateřské pudy, aby se jí třeba nespustilo mléko. A určitě březí není, protože když mrouskala asi před měsícem, tak byla zavřená doma. Jinak co se týká té kastrace je v plánu, ale zdá se mi pořád taková malá drobná.Tak jsem chtěla aby trochu povyrostla.

21.4.2017 10:09

wifina napsal(a):
Díky za reakce, uvidíme jak se to vyvine.Mám je odděleně, protože mám strach, že jestli má ta mladá takové mateřské pudy, aby se jí třeba nespustilo mléko. A určitě březí není, protože když mrouskala asi před měsícem, tak byla zavřená doma. Jinak co se týká té kastrace je v plánu, ale zdá se mi pořád taková malá drobná.Tak jsem chtěla aby trochu povyrostla.

Si věříte.

pokud chodí ta kočka ven, tak je pravděpodobnější, že je březí, než že není. ony se dokáží nechat oplodnit dřív, než vy si vůbec všimnete nějakého mrouskání a učiníte protiopatření. kočka není pes, aby to šlo hlídat, pokud má kočka přístup ven, tak si ke kocourovi cestu najde.

pokud se říjela, tak je na kastraci dost stará. pokud je březí a necháte jí porodit, tak nevyroste. po kastraci ještě poroste.

21.4.2017 10:26
rapotacka11

XXX.XXX.32.107

- protože mám strach, že jestli má ta mladá takové mateřské pudy, aby se jí třeba nespustilo mléko.

To vadí ?

Janae

21.4.2017 11:24
Janae

XXX.XXX.234.22

ladd napsal(a):
Lavaco, u lvů. Kočky jsou zvířata samotářská, u nich to normální není. To co ale popisujete jsem viděl i v televizním dokumentu o životě koček na anglické farmě, dokonce společně koťata bránily proti kocourům. Zřejmě domestikací změněné chování. Příroda upřednostní ty nejprospěšnější cesty, -když už se naučily vzájemné toleranci v místě kde je dostatek kořisti, co by si navzájem nevypomohly.
Co už jsem byl troćhu větší, že si to pamatuji přesně, tak jsme měli vždy jen dospělou nekastrovanou kočku jednu, takže toto chování neznám.

Nemusíte chodit na anglickou farmu, je to běžné i u nás.
Často mají kočky i společný pelech a vzájemně si kojí a vychovavají koťata.
Být zakladatelkou tak bych koukla, jestli sedmiměsíční nesaje mléko, někdy mají odrostlé koťata touhu po mateřském mléku. Pokud jen leží, neřešila bych.

21.4.2017 11:49
lavacca

XXX.XXX.24.30

ladd napsal(a):

Kocky evropske bezne ziji ve smeckach, takze se spolecne staraji o potomstvo a brani si spolecne uzemi. Něco jineho jsou kocky divoke, tam to neplatí, to jsou opravdu samotarky, ktere se potkavaji akorat na donubu pareni a jinak jsou samy. Ale bavime se o kockach domestikovanych clovekem, tam to funguje vazne jinak. ;).

21.4.2017 11:54
lavacca

XXX.XXX.24.30

wifina napsal(a):

To se vetsinou nestava, ze by prvnicka spustila mléko. U nas ho teda nikdy nespustila ani ta, co uz koťata mela.

No, pokud chodi ven, tak 100% jistotu nikdy nemáte, ona se vam s napadnikem chlubit nemusi. ;)

Velikosti se nebojte, ona krásne naroste i po kastraci. Naopak kastrovane kocky byvaji vetsi nez nekastrovane, kdyz se kastruje drive. Mame kocenu kastrovanou v pul roce, jeste pred 1.riji, aby ji jako venkovní nestihl nakryt nejaky kocour a krasne rostla dal. Nyni ma 3 roky a hlavu ma jak kocour. Je celkove hodne mohutna, vetsi nez jeji matka. Az zertuju, ze nevedet, ze je to ona, reknu, ze k nam prisel pekny kocour.

Janae

21.4.2017 12:04
Janae

XXX.XXX.234.22

lavacca napsal(a):
To se vetsinou nestava, ze by prvnicka spustila mléko. U nas ho teda nikdy nespustila ani ta, co uz koťata mela.

No, pokud chodi ven, tak 100% jistotu nikdy nemáte, ona se vam s napadnikem chlubit nemusi. ;)

Velikosti se nebojte, ona krásne naroste i po kastraci. Naopak kastrovane kocky byvaji vetsi nez nekastrovane, kdyz se kastruje drive. Mame kocenu kastrovanou v pul roce, jeste pred 1.riji, aby ji jako venkovní nestihl nakryt nejaky kocour a krasne rostla dal. Nyni ma 3 roky a hlavu ma jak kocour. Je celkove hodne mohutna, vetsi nez jeji matka. Az zertuju, ze nevedet, ze je to ona, reknu, ze k nam prisel pekny kocour.

Nebo taky nenaroste, ale kastrace to neovlivní.
Dávala jsem kastrovat roční dvoukilovou kočku a dvě kila jí zůstali. Vypadá nádherně, věčné perské koťátko, už mi několik lidí říkalo, že kastrace byla chyba, mohla jsem vyšlechtit miniaturní perskou kočku a kočka vypadající jako kotě by byl hit.

21.4.2017 12:05
Edánek

XXX.XXX.145.125

...a co s tím zbytkem koťat z vrhu...utratíte?

21.4.2017 12:06
Edánek

XXX.XXX.145.125

wifina napsal(a):
Ano souhlasím, ale starší kočka je britka a vždy jí jedno koťátko o kterém vím, že ho udám, nechám. Spíš mě zaráží reakce té mladé(je kříženka sibiřské) tu zatím kastrovat nechci.

...a co s těmi ostatními koťaty z vrhu...utratíte je?

Janae

21.4.2017 12:11
Janae

XXX.XXX.234.22

lavacca napsal(a):
Kocky evropske bezne ziji ve smeckach, takze se spolecne staraji o potomstvo a brani si spolecne uzemi. Něco jineho jsou kocky divoke, tam to neplatí, to jsou opravdu samotarky, ktere se potkavaji akorat na donubu pareni a jinak jsou samy. Ale bavime se o kockach domestikovanych clovekem, tam to funguje vazne jinak. ;).

To není až tak pravda, smečku jako známe u psů nemají, je to složitější. Mě se moc líbí tento článek, na moje kočky to platí
http://www.hanazertova.cz/kolik-kocek-je-tak-akorat/.

21.4.2017 12:21
rybka

XXX.XXX.80.149

Klidně mladší kočičku nechte být u starší kočičky s koťátky. Pokud jí to dovolila se společně o malé starat, byla to její dobrovolná volba a takhle je neustále obě stresujete. Mladá koťátkům nijak neublíží a bude se alespoň starat a zahřívat je v její nepřítomnosti.
Každopádně čekejte, že se vám tak jako tak mladší kočička zřejmě touhou po mateřství znovu rozmrouská.

21.4.2017 12:23
lavacca

XXX.XXX.24.30

Janae napsal(a):
Nebo taky nenaroste, ale kastrace to neovlivní.
Dávala jsem kastrovat roční dvoukilovou kočku a dvě kila jí zůstali. Vypadá nádherně, věčné perské koťátko, už mi několik lidí říkalo, že kastrace byla chyba, mohla jsem vyšlechtit miniaturní perskou kočku a kočka vypadající jako kotě by byl hit.

Tak v roce je, ale uz je temer ukončený rust. Tam lze cekat jen zmohutneni, ktere se deje do cca 3 let kocky. Ale neznam kotata kastrovana v 5 a vice mesicich, ktera by dal nerostla. ;) Pokud maji byt po kom velka ( genetika), tak dorostou.

21.4.2017 12:24
lavacca

XXX.XXX.24.30

Janae napsal(a):
To není až tak pravda, smečku jako známe u psů nemají, je to složitější. Mě se moc líbí tento článek, na moje kočky to platí
http://www.hanazertova.cz/kolik-kocek-je-tak-akorat/.

A já jsem někde psala o tom, ze kočičí smečka je stejná jako psí?!? Že jsem si nevšimla...

21.4.2017 14:44
ladd

XXX.XXX.34.52

Taky jsme měli kočku kastrovanou na 5 měsících a vyrostla z ní obrkočka, matka byla velikostně normální, spíš menší. Naopak zarazila se nám v růstu její sestra z předchozího vrhu, která rodila již v 7 měsících.
Lavaco, když se napíše smečka, představím si vlky, psy, lvy. U koček mi to jako plnohodnotná smečka nepřijde a spíš bych to nazval společenství. Už jen proto, že někde to funguje, někde ne. Je to jen částečné přizpůsobení se podmínkám obživy, koncentrované po generace na menším prostoru. Kočka plavá, předek kočky domácí, žije také samotářsky.

21.4.2017 16:37
lavacca

XXX.XXX.24.30

ladd napsal(a):
Taky jsme měli kočku kastrovanou na 5 měsících a vyrostla z ní obrkočka, matka byla velikostně normální, spíš menší. Naopak zarazila se nám v růstu její sestra z předchozího vrhu, která rodila již v 7 měsících.
Lavaco, když se napíše smečka, představím si vlky, psy, lvy. U koček mi to jako plnohodnotná smečka nepřijde a spíš bych to nazval společenství. Už jen proto, že někde to funguje, někde ne. Je to jen částečné přizpůsobení se podmínkám obživy, koncentrované po generace na menším prostoru. Kočka plavá, předek kočky domácí, žije také samotářsky.

To ano, kočky se běžně brezosti a odchovem mladat v rustu zarazi. Je to logicke, misto do rustu jde energie a vyziva do rustu kotat v ni samotne. Pak uz to nedozenou. Proto se taky bezne chovne kocky kryji at po dovrseni 12 mesicu, kdy uz mivaji rust ukonceny.

No jo, tak rozdil psí vs kočičí smečka je velký, to nepopiram. Ale lví smečka vs smečka koček evropských se liší jen tim, ze spolu nelovi. Jinak ale spolu travi cas ( lvice spolu taky nespi primo telo na telo, jak bylo popisovano v tom clanku, ze si od sebe vetsinou kocky udrzuji urcity odstup), odchovavaji kotata, atd. Pokud maji podobne stara kotata, bezne koji jedna matka vsechna kotata a druha je na lovu a kdyz se vrati, prebira zase tu peci ona. A pak nosí ulovky koťatům obe a neresi, které kote je ktere matky. Proste je maji spolecne. A pokud se tvori smecka jako v prirode z pribuznych samic, funguje to. Ze jim do toho my lide kecame a dáváme k sobe nepříbuzné kocky ruznych veku a divime se, ze to nefunguje, to uz je vec druhá. ;)

Navic tady taky hraje roli prostor, my lide casto nutime zit kocky na malem prostoru, kdezto pokud jsou venkovni a nesednou si, tak se vzajemne vyhnou a zadne sarvatky nejsou. Jsou-li ale v mensim dome ci byte, muzou se napadat, atd.

Vzala jsem si např. bytovou papirovou britku, ktera uz pry od chovatelky moc mazliva nebyla. U nas byla doma mesic, kdy s dalsi kockou byt nechtela ( mela pro sebe pokoj a pokud jsem otevřela dvere ostatnim, tak na ne vyslovene startovala), mazlit se taky nechtěla, bylo na ni videt, ze neni ve sve kuzi. Nechtela krom granuli nic jist. A ja nevedela porad proc...pak mamu napadlo, ze treba by ji bylo lip, kdyby mohla byt venku na volno...a ejhle, promena jak lusknutim prstu. Venku jsou dalsi 3 kocky, uplne je nevyhledava, ale v klidu kolem nich projde. Od prvnich dnu denne zbasti hromadu masa, je od pohledu veselejsi, asi po tydnu se nechala poprve pohladit. Pritom venku toho tolik nenabeha, schvalne jsem ji pozorovala a vetsinu dne prospi na slunicku. Ale asi uz ji na psychiku dela sve to, ze neni mezi 4 stenami, ze je na cerstvem vzduchu a proste volná. Inu, kazda kocka je osobnost a clovek obcas musi hledat, co ktere bude vyhovovat. ;).

22.4.2017 11:51
ladd

XXX.XXX.139.9

No to vím, že se březostí mladé, nedorostlé zvíře v růstu zarazí. Psal jsem to, kdyby sem nakoukl někdo, kdo to neví.
Kdysi nám v kotci, kde byla tak mladá telata, že nebyla ještě rozdělena podle pohlaví, zabřezla jalovička. Porod přežila, zůstala jak přerostlá koza. Netuším kolik dojila, jen si pamatuji, že ve velkokapacitním kravíně dlouho nepřežila (v tomto kravíně jsem nedělal, jen když jsem měl víkendovou službu). V dnešní době by možná takové zvíře někdo do chlívku bral.

Přidejte reakci

Přidat smajlík