Zdravím, mám doma malého nalezenečka (nyní 5 měsíců) a prakticky už od úplného začátku se potýkám s tím, že kočka je nečistotná. Je vyšetřená u veterináře, takže zdravotní problém nehrozí, záchody mám pro ni dva, ale ona stejně chodí čůrat i jinam.
Už jsem kvůli tomu musela opustit jeden byt, protože kočka pročůrala spolubydlícím boty, koberce, prostě vše. Nic z toho, co mi kdo radil, nezabralo.
Ted jsem v novém bytě, ale situace se prakticky nezměnila. Pořád peru, uklízím a ten smrad je nesnesitelný, už fakt nevím, co dělat. Psala jsem tedy o pomoc do kočičího depozitu a tam mi poradili, abych kočku izolovala se záchodem do klece. Že zřejmě nepochopila, že se čůrá jenom do záchodu a ne nikde jinde.
Myslíte, že ji mám normálně zavřít do klece nebo spíše darovat někomu na dvorek? Klec mi totiž přijde drastická.
Dejte ji někam, kde bude moci být venku !
Dejte ji ještě vykastrovat a nějak označit, že je kastrovaná
(malinko nastřihnout ouško ? - nevím, jak je značí útulky..)
Kočka je svobodomyslný tvor, snad nejste barbar...
Kočka v kleci .
Zešílela by už úplně.
Proč jste si ji brala ? (jo, už jsem to četla..)
Kotě není jen muchlování-má svoje potřeby!
Nečistotností zpravidla protestuje, je zoufalá... jak vám to už má říct ?
Taky existují kočky - je to vyjímka, které nikdy nebudou čistotné.
Některé nebudou ani jen bytové... musí ven.
Zatím ji třeba nechte v koupelně... (=taky blbý...
Je to nalezenec, nicméně kočku jsem moc chtěla. No přesně toho jsem se chtěla vyvarovat, nejsem barbar, co si pořídil kočku jen na mazlení. Dostala vše, co potřebovala. Informovala jsem se kdekoliv jsem mohla, strávila hodiny hledáním řešení po diskuzích a prostě nezabrala ani jedna jediná věc. A klec mi přijde drastická, již jsem to výše psala.
Proto se ještě zkouším ptát vás, chovatelů, zda je to prostě povahou kočky a patří ven, nebo je ještě něco, co mohu zkusit.
A není to pro mě jednoduché, protože ji mám moc ráda, ale chápu, že pokud se mnou není šťastná (nebo fakt už netuším, proč to dělá), tak ji dám někam, kde bude. I když jinak je to úplný zlatíčko.
rapotacka11
napsal(a):
No to je snad každýmu jasný.
Kastrace, rekonvalescence, a za chvilku je tu léto.
Jara nebývají...
Kdyby se stal zázrak a kočka mohla do RD (dílna-garáž-maštal) a ven,
má vyhráno.
No, hlavně aby nakonec nech.al i v dílně...
možná jsem vedle, ale není to brzo na kastraci?
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Proto se ještě zkouším ptát vás, chovatelů, zda je to prostě povahou kočky a patří ven, nebo je ještě něco, co mohu zkusit."
nikdo ti neřekne, zda je to povahou, zda má cenu něco zkoušet, zda to, co a jak jsi zkusila, bylo správné a zda to bylo skutečně "vše"...
určitě si přečti tohle:
http://www.bad-kitty.cz/news/jak-naucim-kocku-pouzivat-kocici-toaletu-/
a případně Kláru Vodičkovou i kontaktuj
(mě překvapilo, že je na mateřské, nějak to nebylo vidět ).
Https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3404817/kotata-parecek#a3404818
(kastrování).
třeba se šikne šikovný domov s dvorkem, tak aby byla připravená...
Kolik asi měl nalezeneček, když šel k vám od mámy?
předpokládám, že nalezeneček rovná se venkovní kočka?
Podle mě chce ven. A/nebo ho maminka nestihla naučit, že se nejlíp hrabe a čurá do písku/steliva/záchodku.
Kdo všechno bydlí v tom bytě, jen vy a kočičák? Trávíte s ním denně dostatek času? čím krmíte?
Nalezeneček byl malinkej - našla je kamarádka v krabici u popelnic ještě s dalšíma třema. Když se dostal ke mě, veterinářka říkala, že má 10 týdnů.
Takže vyrůstala bez mámy, kamarádka je ještě dokrmovala, než je darovala dál. Takže naučeno od mámy určitě nic nemá.
V bytě bydlím v obrovském pokoji já a v bytě eště další tři lidi, s tím, že se ke kočičce moc hezky chovají. Já sama pracuji z domu, takže kočička je vlastně pořád se mnou, několikrát denně si hrajeme, má nakoupeno spoustu hraček.
Je hodná, zvídavá, téměř nic neničí, opravdu mazlíček, až na to čůrání.
Krmím kapsičkami a granulkami pro koťata. Nezdá se mi nešťastná, naopak si hraje, normálně žere, lítá po bytě a chodí se mazlit.
Já jsem jí sama koupila dva záchody, aby to měla blízko, pravidelně je čistím, měnila jsem stelivo několikrát (abych zjistila, co jí vyhovuje), dělala jsem jí testy, jestli nemá něco s močákem, ale veterinářka sama říkala, že je naprosto zdravé hravé kotě, a když jsem jí to všechno řekla, sama nevěděla, co víc ještě dělat :(.

A jak to má s tím čůráním? chodí i do záchůdku nebo ne? čůrá i do pelíšku? nemá mokrý zadek? kolikrát denně chodí čůrat a jak velké jsou ty louže?

Tiriath
napsal(a):
Nalezeneček byl malinkej - našla je kamarádka v krabici u popelnic ještě s dalšíma třema. Když se dostal ke mě, veterinářka říkala, že má 10 týdnů.
Takže vyrůstala bez mámy, kamarádka je ještě dokrmovala, než je darovala dál. Takže naučeno od mámy určitě nic nemá.
V bytě bydlím v obrovském pokoji já a v bytě eště další tři lidi, s tím, že se ke kočičce moc hezky chovají. Já sama pracuji z domu, takže kočička je vlastně pořád se mnou, několikrát denně si hrajeme, má nakoupeno spoustu hraček.
Je hodná, zvídavá, téměř nic neničí, opravdu mazlíček, až na to čůrání.
Krmím kapsičkami a granulkami pro koťata. Nezdá se mi nešťastná, naopak si hraje, normálně žere, lítá po bytě a chodí se mazlit.
Já jsem jí sama koupila dva záchody, aby to měla blízko, pravidelně je čistím, měnila jsem stelivo několikrát (abych zjistila, co jí vyhovuje), dělala jsem jí testy, jestli nemá něco s močákem, ale veterinářka sama říkala, že je naprosto zdravé hravé kotě, a když jsem jí to všechno řekla, sama nevěděla, co víc ještě dělat :(.
Klec je běžná rada, zkuste a uvidíte, třeba se chytne, pak prostor postupně a opatrně zvětšujte.
Pak je ještě dobré zasypat stelivo obyčejnou hlínou, ona kočky nějak přitahuje a rády v ní hrabou - tím bych asi začala.
Klecí je myšlena větší klec na psa. Dáte ji tam záchod, když kočka udělá načůrá vedle, dáte na to místo mističku se stelivem a takto postupujete pokaždé, když najdete někde načůráno. Ono to nakonec většině kočkám docvakne, proč tam to stelivo je. Důležitý je právě ten omezený prostor a stelivo přidávat postupně, ne vysypat hned celé dno klece.
Asi by bylo kočce lépe venku s přístupem do domu, ale třeba vám to nakonec klapne, držím palce.
napsal(a):
A jak to má s tím čůráním? chodí i do záchůdku nebo ne? čůrá i do pelíšku? nemá mokrý zadek? kolikrát denně chodí čůrat a jak velké jsou ty louže?
Čůrá do záchodu, ale i jinde. Nejčastěji je to deka, polštář, gauč, koberec, boty, jednou mi počůrala i závěs. Do pelíšku nečůrá, zadek mokrý nemá.
Denně chodí třeba pětkrát, z toho dvakrát záchod a zbytek po bytě. A louže jsou opravdu velké, takže si nemyslím, že je to protestní čůrání, ale že opravdu si myslí, že může.

Tiriath
napsal(a):
Čůrá do záchodu, ale i jinde. Nejčastěji je to deka, polštář, gauč, koberec, boty, jednou mi počůrala i závěs. Do pelíšku nečůrá, zadek mokrý nemá.
Denně chodí třeba pětkrát, z toho dvakrát záchod a zbytek po bytě. A louže jsou opravdu velké, takže si nemyslím, že je to protestní čůrání, ale že opravdu si myslí, že může.
Dvakrát na záchod a pak zbytek po bytě?
Nebo to střídá, podle toho, kde to má zrovna blíž?
Možná by tam mohla být nějaká rada:
https://www.kosmas.cz/knihy/229899/necistotnost-u-kocek/.
Kočky jsou velmi čistotná zvířata a nečistotností dávají najevo, že jim něco vadí. Přičemž to "něco" může být poměrně široký pojem, jak už bylo naznačeno v předchozích příspěvcích a nikdo Vám asi konkrétně bez znalosti Vaší kočičky, prostředí atd. neporadí. Taky doporučuji zkusit Kláru Vodičkovou.