Dovezli jsme si domu kočičku a až doma jsem si všimla, že má sice v očkovacím průkazu dvě základní očkování (Biofel PCH), ale druhá vakcinace neproběhla do měsíce, jak se uvádí v příbalovém letáku, ale až za 45 dnů od první dávky.
Konzultovala jsem to tedy s první veterinářkou (mladšího věku) a ta mi tvrdila, že očkování je tím pádem neplatné a musí se znovu naočkovat (dvě dávky). Pak jsem mluvila s dalším věkově o dost starším veterinářem a ten mi říkal, že se sice píše do 1. měsíce od první dávky, ale když se dá druhá dávka do 3. měsíců od první, tak je to OK... Tak nevím, který z nich má pravdu?
H.ilda
napsal(a):
Dovezli jsme si domu kočičku a až doma jsem si všimla, že má sice v očkovacím průkazu dvě základní očkování (Biofel PCH), ale druhá vakcinace neproběhla do měsíce, jak se uvádí v příbalovém letáku, ale až za 45 dnů od první dávky.
Konzultovala jsem to tedy s první veterinářkou (mladšího věku) a ta mi tvrdila, že očkování je tím pádem neplatné a musí se znovu naočkovat (dvě dávky). Pak jsem mluvila s dalším věkově o dost starším veterinářem a ten mi říkal, že se sice píše do 1. měsíce od první dávky, ale když se dá druhá dávka do 3. měsíců od první, tak je to OK... Tak nevím, který z nich má pravdu?
Pravdu má spíš ten starší vet. Při revakcinaci tam většinou bývá rezerva a 15 dní ve vašem případě nehraje roli. Na vašem místě bych pokračovala dál podle vakcinačního schématu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Formálně je takové očkování nesprávné a tím pádem neplatné, při nějaké přejímce nebo tak by byl problém.
Reálně by takové zvíře protilátky mít mělo, akorát se prodloužila doba nechráněnosti mezi očkováním. Ovšem jak je to ve skutečnosti by se dalo prokázat jen stanovením protilátek. U živé vakcíny bych vůbec nepochybovala, že tam protilátky budou, jenže biofel je vakcína inaktivovaná a tam bych trochu pochybovala.

farmarb
napsal(a):
Pravdu má spíš ten starší vet. Při revakcinaci tam většinou bývá rezerva a 15 dní ve vašem případě nehraje roli. Na vašem místě bych pokračovala dál podle vakcinačního schématu.
Je to šest neděl. U živé vakcíny, která se přeočkovává za 3 - 5 týdnů je to úplně v pohodě.
U Biofelu... nevím.

joanne.s
napsal(a):
Máte s Biofelem vlastní zkušenosti, co si o něm myslíte?
Je v pořádku?
No. je to mrtvá vakcína s minerálním olejem. z principu věci nemůže chránit tak dlouho jako živá vakcína. a kvůli adjuvantům dělá nežádoucí účinky. bolest v místě vpichu, postvakcinační sarkomy... nevidím důvod, proč kočce něco takového dávat.
leda tak FIV nebo FeLV pozitivní, kde živou vakcínu nemůžu dát.
joanne.s
napsal(a):
Je v pořádku?
Za mě - Biofel už ne. Dlouho jsem to neřešila, ačkoliv vím, že mrtvá vakcína není úplně OK... letos ale mojí známé loni veterinář naočkoval čtyři kočky Biofelem, přičemž jedna kočička měla poměrně dramatickou reakci (vysoká teplota, velká bolestivost) a skončila na 24 hodin na infúzích. Cca po dvou měsících očkována znovu Purevaxem, naprosto bez problémů.
Takže když vezmu účet za veterinu, kdyby očkovala rovnou živou vakcínou, asi by celkově ušetřila
Setkala jsem se s tím poprvé, ale od té doby vyžaduji jen živou vakcínu.
napsal(a):
Formálně je takové očkování nesprávné a tím pádem neplatné, při nějaké přejímce nebo tak by byl problém.
Reálně by takové zvíře protilátky mít mělo, akorát se prodloužila doba nechráněnosti mezi očkováním. Ovšem jak je to ve skutečnosti by se dalo prokázat jen stanovením protilátek. U živé vakcíny bych vůbec nepochybovala, že tam protilátky budou, jenže biofel je vakcína inaktivovaná a tam bych trochu pochybovala.
Hm, tak to bohužel bude muset na přeočkování. Je to chovná kočka, tak ji raději nechám přeočkovat, ať to má formálně v pořádku...
Myslíte, že by bylo vhodné ji naočkovat kombinovanou vakcínou Purevax RCPCh FeLV? Tedy po tom co bude otestovaná na FeLV nebo je lepší tato očkování oddělit?

H.ilda
napsal(a):
Hm, tak to bohužel bude muset na přeočkování. Je to chovná kočka, tak ji raději nechám přeočkovat, ať to má formálně v pořádku...
Myslíte, že by bylo vhodné ji naočkovat kombinovanou vakcínou Purevax RCPCh FeLV? Tedy po tom co bude otestovaná na FeLV nebo je lepší tato očkování oddělit?
Je to jedno, jakou z vakcín použijete.
joanne.s
napsal(a):
Je v pořádku?
Moje kočky obě byly očkovány biofelem 5 let a nikdy žádné problémy neměly...Teď už máme jiného veterináře(nemusím dojíždět do jiného města) ten je očkuje nějakou novou vakcínou-název jsem zapomněla a taky v pohodě.Navíc kočky byly očkovány biofelem i proti borelióze (3 dávky) a nikdy problémy neměly...

U nás také špatná reakce na očkování Biofelem. Jak v kotěcím věku, tak za rok po přeočkování. Po Purevaxu žádný problém.