Dobry vecer nakolko som v minulosti zazil kontrolu z mzp, a chcem si zadovàzit Bazanty Edwardsove ktorà su v cites 1 cize kategoria A.A doslova nikto mi nevedel podat info ako je moznè ze zlty cites sa nevydàva.Tak viacero ludi zacalo pàtrat a mne to nedalo napisal som priamo vedeckèmu orgànu cites na slovensku a cuduj sa svete dnes my prisla tàto odpoved:Dobrý deň pán Jakab,
posielam Vám odpoveď na Vašu otázku ohľadom druhu Lophura edwardsi.
Druh Lophura edwardsi (bažant pestrý) patrí do prílohy I dohovoru CITES a do prílohy A nariadenia Rady (ES) č.338/97 o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín reguláciou obchodu s nimi (ďalej len "nariadenie Rady"). Zároveň je tento druh zaradený aj do prílohy X nariadenia Komisie (ES) č.865/2006, ktorým sa ustanovujú podrobné pravidlá týkajúce sa vykonávania nariadenia Rady (ES) č.338/97 o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín reguláciou obchodu s nimi (ďalej len "nariadenie Komisie"), pričom v zmysle čl.62 ods.1 nariadenia Komisie sa na tento druh vzťahuje tzv. generálna výnimka, ktorá znamená, že sa pre exempláre daného druhu nevyžaduje výnimka zo zákazu komerčných činností.
Predmetný druh je v rámci prílohy X nariadenia Komisie zaradený aj do zoznamu druhov (príloha č.6 vyhlášky MŽPSR č.110/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi a o zmene a doplnení niektorých zákonov- ďalej len "vyhláška"), ktoré sa nezameniteľne neoznačujú, pre ktoré sa nevedie evidencia na druhovej karte, pre ktoré sa nevydáva preukaz o pôvode a ktoré nepodliehajú registrácii.
Zároveň Vám posielame odkaz na zoznam všetkých druhov zaradených do príloh nariadenia Rady (vrátane prílohy A) http://www.sopsr.sk/cites/wp-content/uploads/2014/04/1320_2014-sk.pdf
Podľa § 11 ods.1 písm. a) resp. ods.3 zákona č.15/2005 Z.z. o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi a o zmene a doplnení niektorých zákonov je Vašou povinnosťou viesť evidenciu o živých exemplároch plazov, vtákov a cicavcov na druhovej karte exemplára živočícha. Z §11 ods.3 zároveň vyplýva, že držiteľ exemplára druhu uvedeného v prílohe A nariadenia Rady oznamuje písomne alebo elektronicky každú zmenu údajov v druhovej karte okresnému úradu doručením kópie časti druhovej karty s vyznačenou zmenou do 30 dní odo dňa zápisu zmeny.
Okrem toho Vám podľa vyššie uvedených informácií odporúčame skontrolovať, či sa Vami chované druhy taktiež nenachádzajú v prílohe X nariadenia Komisie alebo v prílohe č.6 vyhlášky.
S pozdravom
Mgr. Romana Uhrinová
Odbor štátnej správy ochrany prírody
Sekcia ochrany prírody a tvorby krajiny
Ministerstvo životného prostredia SR
http://findicons.com/files/icons/2219/dot_pictograms/128/email_mail_post_letter_stamp.png Nám. Ľ. Štúra 1 | 812 35 Bratislava
http://nationhost.co.uk/images/128x128/email.png romana.uhrinova@enviro.gov.sk
http://skyward-sword-save-editor.googlecode.com/svn/trunk/save%20editor/icons/128x128/phone.png +421-2-5956 2204
Je tam aj niekolko uzitocnych odkazov preto som toto zverejnil mozno niekto bude mat podobnè dilema preto chovatelia nebojme sa uradov za pytanie nic nedàte ;a mozete si byt isty ze neporusite zàkon.chovu zdar.
jako001
napsal(a):
Dobry vecer nakolko som v minulosti zazil kontrolu z mzp, a chcem si zadovàzit Bazanty Edwardsove ktorà su v cites 1 cize kategoria A.A doslova nikto mi nevedel podat info ako je moznè ze zlty cites sa nevydàva.Tak viacero ludi zacalo pàtrat a mne to nedalo napisal som priamo vedeckèmu orgànu cites na slovensku a cuduj sa svete dnes my prisla tàto odpoved:Dobrý deň pán Jakab,
posielam Vám odpoveď na Vašu otázku ohľadom druhu Lophura edwardsi.
Druh Lophura edwardsi (bažant pestrý) patrí do prílohy I dohovoru CITES a do prílohy A nariadenia Rady (ES) č.338/97 o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín reguláciou obchodu s nimi (ďalej len "nariadenie Rady"). Zároveň je tento druh zaradený aj do prílohy X nariadenia Komisie (ES) č.865/2006, ktorým sa ustanovujú podrobné pravidlá týkajúce sa vykonávania nariadenia Rady (ES) č.338/97 o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín reguláciou obchodu s nimi (ďalej len "nariadenie Komisie"), pričom v zmysle čl.62 ods.1 nariadenia Komisie sa na tento druh vzťahuje tzv. generálna výnimka, ktorá znamená, že sa pre exempláre daného druhu nevyžaduje výnimka zo zákazu komerčných činností.
Predmetný druh je v rámci prílohy X nariadenia Komisie zaradený aj do zoznamu druhov (príloha č.6 vyhlášky MŽPSR č.110/2005 Z.z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi a o zmene a doplnení niektorých zákonov- ďalej len "vyhláška"), ktoré sa nezameniteľne neoznačujú, pre ktoré sa nevedie evidencia na druhovej karte, pre ktoré sa nevydáva preukaz o pôvode a ktoré nepodliehajú registrácii.
Zároveň Vám posielame odkaz na zoznam všetkých druhov zaradených do príloh nariadenia Rady (vrátane prílohy A) http://www.sopsr.sk/cites/wp-content/uploads/2014/04/1320_2014-sk.pdf
Podľa § 11 ods.1 písm. a) resp. ods.3 zákona č.15/2005 Z.z. o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi a o zmene a doplnení niektorých zákonov je Vašou povinnosťou viesť evidenciu o živých exemplároch plazov, vtákov a cicavcov na druhovej karte exemplára živočícha. Z §11 ods.3 zároveň vyplýva, že držiteľ exemplára druhu uvedeného v prílohe A nariadenia Rady oznamuje písomne alebo elektronicky každú zmenu údajov v druhovej karte okresnému úradu doručením kópie časti druhovej karty s vyznačenou zmenou do 30 dní odo dňa zápisu zmeny.
Okrem toho Vám podľa vyššie uvedených informácií odporúčame skontrolovať, či sa Vami chované druhy taktiež nenachádzajú v prílohe X nariadenia Komisie alebo v prílohe č.6 vyhlášky.
S pozdravom
Mgr. Romana Uhrinová
Odbor štátnej správy ochrany prírody
Sekcia ochrany prírody a tvorby krajiny
Ministerstvo životného prostredia SR
http://findicons.com/files/icons/2219/dot_pictograms/128/email_mail_post_letter_stamp.png Nám. Ľ. Štúra 1 | 812 35 Bratislava
http://nationhost.co.uk/images/128x128/email.png romana.uhrinova@enviro.gov.sk
http://skyward-sword-save-editor.googlecode.com/svn/trunk/save%20editor/icons/128x128/phone.png +421-2-5956 2204
Je tam aj niekolko uzitocnych odkazov preto som toto zverejnil mozno niekto bude mat podobnè dilema preto chovatelia nebojme sa uradov za pytanie nic nedàte ;a mozete si byt isty ze neporusite zàkon.chovu zdar.
A este podakovanie pànom chovatelom MILA STEHLIK alias tragopan za rady a odporucania a Jozefovy Kyselicovi pri pomoci a nahanania info ohladom citesu.dakujem pekne.
Zdravím. Mali ste dať p.Uhrinovej návrh na preškolenie či povinné doučovanie zamestnancov ŠI ŽP. Musím však uznať že aká taká snaha z ich strany bola i keď ma zarazilo že existenciu výnimky vylúčili rsp.ju nedokázali dohladať. Vzhľadom na to že sa to stalo na dvoch pracoviskách síce nižšieho regionálneho stupňa je ich schopnosť podávať aktualne informácie nízka a musíme si pomôcť sami. Ďakujem za uverejnenie odkazu..
zbosace
napsal(a):
Zdravím. Mali ste dať p.Uhrinovej návrh na preškolenie či povinné doučovanie zamestnancov ŠI ŽP. Musím však uznať že aká taká snaha z ich strany bola i keď ma zarazilo že existenciu výnimky vylúčili rsp.ju nedokázali dohladať. Vzhľadom na to že sa to stalo na dvoch pracoviskách síce nižšieho regionálneho stupňa je ich schopnosť podávať aktualne informácie nízka a musíme si pomôcť sami. Ďakujem za uverejnenie odkazu..
Ako som pisal màm skusenosti s kontrolou z mzp.kumne konkrètne prisli dve dàmy ktorè boli absolutne laikmi len moja trpezlivost a manzelka sposobily ze konrola skoncila uspesne premna.Preto som pàtral po pravde viem ze konroly chodia znisich miest preto màm teraz v ruke papier ktorym ich v pripade potreby mozem usmernit.preto som zverejnil aj odkaz mozno niekomu tiez pomoze.
Dnes som dostal novy email ktory zahrna dalsie iformàcie ohladom druhov zaradenych do prilohy citesu X.
Azet.sk
Azetmail
Písať nový mail
Doručené443928
Rozpísané20
Odoslané289
Neprečítané443
Dôležité2
Sociálne siete
pridať priečinok
Spam255256
Kôš6576
Používate 214,1 MB z 5 GB
Pripomienky a nápady
Doručené
späť do priečinka
predchádzajúci • nasledujúci
Odosielateľ
martin.sevcik@sopsr.sk (doručené 11.12.2015,13:02)
Prijímateľ
alexander.jakab
Predmet
Re: Bazant edwardsov
2
HTML Plain Hlavičky Originál
Dobry den,
Druh bazant Edwardsov synonymum bazant pestry (Lophura edwardsi) je
zaradeny v prilohe A nariadenia Rady (ES) c.338/97 v zneni nariadenia
Komisie (EU) c.1320/2014. Na komercne cinnosti definovane v sulade s čl.
8 ods.1 nariadenia Rady (ES) c.338/97 je sice potrebne pre exemplare z
prilohy A mat vydanu vynimku vo forme potvrdenia v sulade s cl.8 ods.3
nariadenia Rady (ES) c.338/97 („zlty papier“). Avsak tento druh je
zaroven uvedeny v prilohe X nariadenia Komisie (ES) c.865/2006. Pri
vykonavani komercnych cinnosti s exemplarmi z tejto prilohy nie je
potrebne mat v sulade s cl.62 ods.1 nariadenia Komisie (ES) c.865/2006
vydane potvrdenie („zlty papier“). Tento druh je zaroven zaradeny v
prilohe 6 vyhlasky MZP SR c.110/2005 v zneni vyhlášky MZP SR c.47/2013 a
teda nie je potrebne na neho viest evidenciu na druhovej karte v sulade s
§ 11 ods.1 a) zakona NR SR c.15/2005 v zneni neskorsich zmien a
doplnkov a v sulade s § 9 vyhlasky MZP SR c.110/2005 v zneni neskorsich
zmien a doplnkov. Co je ale potrebne mat je iny pisomny doklad v sulade s
§ 12 ods.20 zakona NR SR c.15/2005 v zneni neskorsich zmien a doplnkov,
ktory obsahuje najma:
1. Meno, priezvisko a adresu trvaleho pobytu fyzickej osoby alebo nazov,
alebo obchodne meno, sidlo a miesto podnikania pravnickej osoby, od ktorej
bol exemplar nadobudnuty
2. Vedecke meno druhu exemplara
3. Pocet nadobudnutych exemplarov
4. Datum nadobudnutia exemplara.
V pripade, ze su exemplare nezamenitelne oznacene (okruzkovane), aj toto
nezamenitelne oznacenie. Tento doklad nevydava ziadny urad, vydavate si ho
sami chovatelia, moze ist napr. o kupno-predajnu zmluvu.
Druh bazant vietnamsky (Lophura hatinhensis) je zaradeny v prilohe B
nariadenia Rady (ES) c.338/97 v zneni nariadenia Komisie (EU) c.
1320/2014. V pripade kupy exemplarov tohto druhu je potrebne ich kupit s
inym pisomnym dokladom v sulade s § 12 ods.20 zakona NR SR c.15/2005
(podrobnosti uvedene vyssie). Zaroven je potrebne viest evidenciu na
druhovej karte v sulade s § 11 ods.1 a) zakona NR SR c.15/2005 v zneni
neskorsich zmien a doplnkov a v sulade s § 9 vyhlasky MZP SR c.110/2005 v
zneni neskorsich zmien a doplnkov. V prilohe Vam posielam(e) vzor druhovej
karty aj s pokynmi k jej vyplneniu. Zmeny na druhovej karte nemusite
hlasit na OU, odbor starostlivosti o zivotne prostredie v mieste Vasho
trvaleho bydliska.
S pozdravom Martin Sevcik
VO SOP SR.
jako001
napsal(a):
Dnes som dostal novy email ktory zahrna dalsie iformàcie ohladom druhov zaradenych do prilohy citesu X.
Azet.sk
Azetmail
Písať nový mail
Doručené443928
Rozpísané20
Odoslané289
Neprečítané443
Dôležité2
Sociálne siete
pridať priečinok
Spam255256
Kôš6576
Používate 214,1 MB z 5 GB
Pripomienky a nápady
Doručené
späť do priečinka
predchádzajúci • nasledujúci
Odosielateľ
martin.sevcik@sopsr.sk (doručené 11.12.2015,13:02)
Prijímateľ
alexander.jakab
Predmet
Re: Bazant edwardsov
2
HTML Plain Hlavičky Originál
Dobry den,
Druh bazant Edwardsov synonymum bazant pestry (Lophura edwardsi) je
zaradeny v prilohe A nariadenia Rady (ES) c.338/97 v zneni nariadenia
Komisie (EU) c.1320/2014. Na komercne cinnosti definovane v sulade s čl.
8 ods.1 nariadenia Rady (ES) c.338/97 je sice potrebne pre exemplare z
prilohy A mat vydanu vynimku vo forme potvrdenia v sulade s cl.8 ods.3
nariadenia Rady (ES) c.338/97 („zlty papier“). Avsak tento druh je
zaroven uvedeny v prilohe X nariadenia Komisie (ES) c.865/2006. Pri
vykonavani komercnych cinnosti s exemplarmi z tejto prilohy nie je
potrebne mat v sulade s cl.62 ods.1 nariadenia Komisie (ES) c.865/2006
vydane potvrdenie („zlty papier“). Tento druh je zaroven zaradeny v
prilohe 6 vyhlasky MZP SR c.110/2005 v zneni vyhlášky MZP SR c.47/2013 a
teda nie je potrebne na neho viest evidenciu na druhovej karte v sulade s
§ 11 ods.1 a) zakona NR SR c.15/2005 v zneni neskorsich zmien a
doplnkov a v sulade s § 9 vyhlasky MZP SR c.110/2005 v zneni neskorsich
zmien a doplnkov. Co je ale potrebne mat je iny pisomny doklad v sulade s
§ 12 ods.20 zakona NR SR c.15/2005 v zneni neskorsich zmien a doplnkov,
ktory obsahuje najma:
1. Meno, priezvisko a adresu trvaleho pobytu fyzickej osoby alebo nazov,
alebo obchodne meno, sidlo a miesto podnikania pravnickej osoby, od ktorej
bol exemplar nadobudnuty
2. Vedecke meno druhu exemplara
3. Pocet nadobudnutych exemplarov
4. Datum nadobudnutia exemplara.
V pripade, ze su exemplare nezamenitelne oznacene (okruzkovane), aj toto
nezamenitelne oznacenie. Tento doklad nevydava ziadny urad, vydavate si ho
sami chovatelia, moze ist napr. o kupno-predajnu zmluvu.
Druh bazant vietnamsky (Lophura hatinhensis) je zaradeny v prilohe B
nariadenia Rady (ES) c.338/97 v zneni nariadenia Komisie (EU) c.
1320/2014. V pripade kupy exemplarov tohto druhu je potrebne ich kupit s
inym pisomnym dokladom v sulade s § 12 ods.20 zakona NR SR c.15/2005
(podrobnosti uvedene vyssie). Zaroven je potrebne viest evidenciu na
druhovej karte v sulade s § 11 ods.1 a) zakona NR SR c.15/2005 v zneni
neskorsich zmien a doplnkov a v sulade s § 9 vyhlasky MZP SR c.110/2005 v
zneni neskorsich zmien a doplnkov. V prilohe Vam posielam(e) vzor druhovej
karty aj s pokynmi k jej vyplneniu. Zmeny na druhovej karte nemusite
hlasit na OU, odbor starostlivosti o zivotne prostredie v mieste Vasho
trvaleho bydliska.
S pozdravom Martin Sevcik
VO SOP SR.
Dobrý den,
na tomto příkladu je vidět, že na přípravě zákonů nepracují odborníci. V přírodě již velmi pravděpodobně vyhynulý bažant Edwardsův lophura edwardsii, který je navíc jako jediný z bažantů uveden mezi 100 nejohroženějších živočišných druhů, rostlinných druhů a hub na naší planetě (IUCN, r.2012). Zařazen v CITES I příloha A ovšem dle znění zákona teda nie je potrebne na neho viest evidenciu na druhovej karte.
Bažant vietnamský lophura hatinhensis podléhající nižší ochraně CITES I příloha B a na něj je potrebne viest evidenciu na druhovej karte.
Pro mne záležitost postrádající logiku.
Zdraví Míla tragopan.
tragopan
napsal(a):
Dobrý den,
na tomto příkladu je vidět, že na přípravě zákonů nepracují odborníci. V přírodě již velmi pravděpodobně vyhynulý bažant Edwardsův lophura edwardsii, který je navíc jako jediný z bažantů uveden mezi 100 nejohroženějších živočišných druhů, rostlinných druhů a hub na naší planetě (IUCN, r.2012). Zařazen v CITES I příloha A ovšem dle znění zákona teda nie je potrebne na neho viest evidenciu na druhovej karte.
Bažant vietnamský lophura hatinhensis podléhající nižší ochraně CITES I příloha B a na něj je potrebne viest evidenciu na druhovej karte.
Pro mne záležitost postrádající logiku.
Zdraví Míla tragopan.
Pàn stehlik velmi pekne dakujem za vasu reakciu ako sme si povedali cez telefon je v tom bordel.Ja som sa do problematiky zahryzol jednak z dovodu importu edwardsov na sk.a buducom importe b.vietnamskych som chcel vediet uskalia dodrzania zàkonov, zaràzajuce je nadalej ze treti chovatel ktory my pomàhal na zàklade vyjadrenia uradnikov z nizssich instancii o vinimke ani nevedel nevedeli to ani dohladat.ràd by som sem dal aj vzor na vyplnenie druhovej karty, aj druhovu kartu len to màm vo formàtoch pdf, ktorè ovsem smojmi znalostomi pc neviem okopirovat.