
edward12
Informace o uživateli:
-
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Registrace od: 6. 3. 2015 21:51:21
Naposledy přihlášen: 12. 3. 2016 23:33:51
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
Maso staršího králíka určitě není cítit. Je jen trochu tuhé oproti mladým kusům. Pokud je to králík urrčený na zabití a nemůže být poražen v ideálním věku/váze, pak to chce upravit krmnou dávku a zbytečně nefutrovat. Za jedno se prokrmí a za druhé to jde hodně do sádla. Bude se hůř stahovat a řízky z něj budou jak podrážky, ale naložit na svíčkovou, nebo cokoli co má delší proces tepelné úpravy můžete v pohodě.
Chtěl bych se zeptat, jestli chovné samice na odpočinek (na zimu) dáváte společně, nebo každou ve svém kotci. Do ted jsem je měl každou solo a asi to nebudu měnit. Jen mě napadlo, jestli někdo nedává chovné samice dohromady, když neplánuje v brzké době připouštění. Napadlo mě to z toho důvodu, že se mi kupodivu narodilo v září a říjnu dost vrhů, což jsem většinu let neměl a tudíž budu zase připouštět asi až v únoru-březnu a oblíbené ledňáky budu muset vynechat.
Já dělám řízky bez dopékání v troubě. Zadní vykostím a trochu přeřežu, přední nechám celé. Nasolím a nechám v lednici přes noc. Potom klasika trojobal a trochu pomalejší smažení. Výborná záležitost. Hřbet a hruď většinou vaříme. Maso se krásně oddělí a je z toho jakékoli jídlo. Ve vývaru uvařím rýži, přidám maso a podušenou zeleninu ( ve vývaru) a jak děti dlabou. Ale jsme omáčkový a tak se dělá většina těch klasických omáček. Na paprice, na houbách, guláše, nebo třeba rozstřelený ptáčci. Nejlepší je se naučit k tomu masu přistupovat jako ke kterémukoli a zbavit se klasiky. Pečený špenát knedlík. Svíčková. Ať chutná.
Myslím že vaše samice je totálně dehydrovaná. Každá kojící samice toho má až nad hlavu a tím spíš v tomhle vedru. Voda v napaječkách se rychle ohřeje a pak to nechce pít. Do toho jí neustále otravují mládata, kteří chtějí mléka víc než kdy jindy, právě proto, že mají taky žízeň. Osobně bych samici i s mládatama přestěhoval v rámci možností na chladnější místo (sklep, stiná strana domu...) a co nejčastěji čerstvou vodu. To podložení mládat jiné samici v tomhle věku byla chyba.
Myslím, že se neděje nic dramatického. Na 6. týden ji odstavte. Mladý už to zvládnou v pohodě. Má dva týdny na odpočinek, kdy ji trošku dopřávejte. Porodí, odkojí a pokud vám na ní záleží, tak ji odstavte trochu dřív a dopřejte delší odpočinek. Nepíšete kolikátý je to vrh za sebou a v jakém intervalu.
Kočičí mléko je dobré, ale vyjde hodně draze. Mě se osvědčila BEBA AL 110. Je to bez laktozy, takže pro králíčata určitě lepší než sunar. V pohodě jsem na tom odchoval po úhynu samice a vzhledem k dostupnosti a ceně to klidně přidávám i samicím s nadpočtnými vrhy, nebo když se zdá, že mají málo mléka. Mají to v každé lékárně.
Zadavatel a tím i každý kdo má tenhle problém dělá něco špatně. Může to být zoohygiena, krmení, nebo prostě nevhodný chovný materiál. Musíte se zamyslet a něco, nebo nejlépe všechno změnit.
Zkuste nestlat. Naco a proč ještě přidávat pod králíka to co si sam pod sebe nastele. Já nestelu a kydám dle potřeby. Rozhodně ne v nějaké periodě, protože by mě to ani nebavilo dělat všechny najednou. Mám spád na lině a králík je v suchu, což považuju za hodně důležitý faktor.
Změňte krmení. Na chleba se vykašlete, aspoň prozatím. Z toho králík stejně nevyroste. Já krmím mix granule, ječmen 1:1 v jakémkoliv věku i chovným a pouze upravuju krmnou dávku. Mladý si zvyknou už od mala a není problém. Občas mrkev, řepa, jablka, ale jen na chuť. Hlavně do nich necpat něco co mám momentálně zadarmo, od souseda a podobně. A nejdůležitější, nedělat změny. Králík na něco navykne, množství, složení a změna mu dá hrozně zabrat, takže se nesmí stát, že něco nebudete mít a nahradíte to něčím jiným.
Samice, jejichž mláďata mají opakovaně kokci bych bez milosti vyřadil. Sehnat jiné a více samců, aby bylo možné si dělat samice svoje a pak už jen občas změnit krev.
Musím zaklepat, ale mě se tenhle problém nikdy nedoknul. Jen jednou jsem měl podezření u jednoho odstavčete. Okamžitě šlo pryč, ale kdo ví co to bylo.
Dřžím palce v chovu.
Já jsem dokrmoval Beba Al 110, lze to koupit v lékárně. Je to mléko bez laktozy. Přidávám to i samicím s nadpočetnými vrhy a sami si rádi dají. Moc to nestojí a nejsou žádné trávicí problémy. Co se týče kolik...tak dokud saje, není syt. Vám ale už budou vylézat z hnízda a za pár dní budou schopni si mléko brát z mysky k vašemu pohodlí. Rychleji přejdou na normální stravu. At se daří.
Abych teda byl trochu konkétní, tak jako hlavního samce mám Fb. Samice už jsem protočil snad všechny nejpoužívnější plemena a nemohu říct, že by některé křížení výrazně přesahovalo efektivitou ze všech pohledů. Snad jen jedna kříženka matka Nč/Vm, to skočeno Vmš a z toho jsem samici loni dával samci Fb. Odchovala za sezonu 3 x 11 bez jakékoli ztráty. Rekord mám od Cal samice/Fb 16 ks, její sestra má teď 4 ks. Připuštěné mám prvně samice Bu, tak čekám co z toho bude. Každopádně se nezaměřuji na křížení dvou, tří plemen. Pořád to obměňuji a mám králíkárnu jak omalovánky od dysneje.
Pane Nováku, toto je asi nejdiskutovanější téma tady. Pokud si to dáte do vyhledávače, tak uvidíte to množství vláken s různými reakcemi, radami a zkušenostmi. Musíte se v tom trochu prokousat a udělat si obrázek. Není to zrovna jednoduché téma, protože variant je hodně a každá má to své plus (porodnost, přírůsky apod).
S tím dokrmením do začátku by to asi byla hodně dobrá volba. Možná vás to chytne a stane se chov velkým koníčkem. Uvidíte, že se tomu čase začnete podřizovat. Já králíky dělám už nějaký rok a před třemi lety jsem musel pracovně odjet do zahraničí asi na dva týdny. Samozřejmě v sezoně, králíkárny nabouchaný, samice před kocením... Nakonec z toho byl měsíc, ale manželka, která do té doby králíka viděla pouze v kuchyni se postarala perfektně. Byl jsem na telefonu a dával pokyny. Docela zábava...bude rodit ta strakatá, nebo ta strakatá v levo. Jděte do toho a nazbírejte zkušenosti a pak si sežeňte zastoupení na dobu nepřítomnosti. Králík je zvíře choulostivé a náročné na péči, ale po... se kvůli nim nemusíme.
Určitě kontrolovat. Než vylezou může trvat dva týdny a nedokážu si přdstavit v jakém stavu bude mládě uhynulé po porodu. Musí se ale přistupovat individuálně. Některá má hnízdo, že stačí odhrnout peřinku a jiná postaví noru, že tam člověk pomalu musí vlézt. Jedné stačí dát kus mrkve, aby tam člověka pustila, druhé je to úplně jedno a třetí musím vyndat v rukavicích. Musí se opravdu citlivě přistupovat ke každé jinak, ale za mě určitě makat.
Samozřejmě, že dávat je do vody je naprostý nesmysl. Pár lidí to tak dělá protože slyšely že..., kamarád povídal..., četl jsem.. apod. Voda k masu prostě nepatří. Pozabití jen opláchnout a za šlachy pověsit. Maso musí pomalu vychladnout. Tato absorbovná voda se stejně při kuchyňské úpravě uvolní a místo pečeného králíka máte dušeného. Toto je vlastně způsob křehčení masa a další novodobý vynález jak prodat vodu za cenu masa.
jr.48
napsal(a):
Pravý ČS není masné ale sportovní plemeno. Váha 3,5 - 4,0 kg. Těžší má výluku. Pokud máte Německého, tak ano.6 kg.
Bavíme se tady o králíkách na maso, tak sem netahejte normy bodovaných kusů. Čs jsou hodně dobré matky a rostou taky pěkně. Když pominu jejich robustnější hlavu a tím o nějaké procento menší výtěžnost, tak pro chov na maso se hodí krásně. A je jedno jestli je skočená MM, nebo jiným samcem. Pro užitkový chov je to dobrá alternativa, ale jsou i jiné. A to která je nejlepší, až budeme vědět, tak zrušíme ifaunu.
Pokud začínáte s chovem na maso, tak si vyberte střední plemeno, které se vám bude líbit a ne jedno, aby se mohlo křížit. Nemá smysl dělat čistý králíky na maso. A zrovna tak dělat velký plemeno na maso není taky úplně super. Nechci nic doporučovat, protože každý tady stojí za tím svým momentálním ideálem a když napíšu, že to a to plemeno se mi neosvědčilo, tak pro deset jiných je to to nejlepší k chovu. Vyberte samce z těch větších FB, MM, VSS...a k tomu pár samic CAL, BU, ČS... a výsledky budou vždycky. Je to jen o krmení. Pár odchovaných vrhů vám napoví a začnete ladit a pilovat tu svoji dokonalost. Hodně úspěchů.