Zlé štěně bulteriera

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.2.2012 21:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.137.46

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak na našeho 10 týdnů starého bulteriera. Není to náš první bulík a nikdy jsme s nimi neměli nejmenší problémi až do teď. Fena měla štěňata a nějak se na ně necítila jedno sežrala druhé odstrčila a tak jsme se ho ujali a vypiplali ho na láhvi. Poslední dva týdny se z hodného štěněte stal agresor, máme skoro dvouletého syna a neustále se navzájem škádlí, ale teď se hra změnila a pes na něj vrčí a vyjíždí po něm. Na nás to nedělá jen na syna. Jsem z toho docela nešťastná protože ho dnes chytl za ruku nebylo to nic zlého ale tohle ptostě nesmí. Přijde mi jak kdybi malého považoval taky za štěně od začátku jsou spolu a teď jak kdyby si sním chtěl porovnávat sílu, tak jak je to u štěňat. Vůbec nevím co dělat a bojím se abychom ho nemuseli dát pryč, naž synovi třeba něco udělá

Neregistrovaný uživatel

26.2.2012 21:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.52

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak na našeho 10 týdnů starého bulteriera. Není to náš první bulík a nikdy jsme s nimi neměli nejmenší problémi až do teď. Fena měla štěňata a nějak se na ně necítila jedno sežrala druhé odstrčila a tak jsme se ho ujali a vypiplali ho na láhvi. Poslední dva týdny se z hodného štěněte stal agresor, máme skoro dvouletého syna a neustále se navzájem škádlí, ale teď se hra změnila a pes na něj vrčí a vyjíždí po něm. Na nás to nedělá jen na syna. Jsem z toho docela nešťastná protože ho dnes chytl za ruku nebylo to nic zlého ale tohle ptostě nesmí. Přijde mi jak kdybi malého považoval taky za štěně od začátku jsou spolu a teď jak kdyby si sním chtěl porovnávat sílu, tak jak je to u štěňat. Vůbec nevím co dělat a bojím se abychom ho nemuseli dát pryč, naž synovi třeba něco udělá

Jak nevíte, co dělat? Je to štěně, tak ho vychovávejte. Zatím se věci mají tak, že štěně nemá žádné sourozence, tak bere jako sobě rovného to dítě. Naprosto normální chování, od toho, abyste mu ukázali, že takhle to není, jste tam přece vy.

A nevím, proč necháváte malé děcko a štěně samotné bez dozoru. To se přece nedělá, stejně tak nenecháte syna samotného s hrncem horké polívky nebo u bazénu na zahradě.

Neregistrovaný uživatel

26.2.2012 21:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

Já měla doma štěňata až do skoro 5ti měsíců (větší plemeno) a byla jsem okousaná deně od hlavy až k patěsmajlík a agresivní nebylo ani jedno štěně. Prostě si hráli.

Pokud psa necháte s dítětem zřejmě ho bere jako kámoše na hraní. Jestli ho nebudete "krotit" že se to nedělá přitvrdí a dítě se začne bát. Již jen to že před psem proběhne, křičí jej "provokuje" ke hře (honění, pronásledování a kousání) Já to dělala zataháním za kůži na krku a jemně "vyklepat". Zárověň použít povel - třeba nesmíš, nebo odvést pozornost psa jiným směrem - např. přivolání. Zároveň vysvětlit dítěti jak se má chovat ke psu a že ho nesmí "provokovat".

Neregistrovaný uživatel

26.2.2012 22:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.116.219

Naprosto normální hra štěněte, není to žádný agresor, ani není zlý. Musíte mu vysvětlit, že tato hra se vám nelíbí a v žádném případě nenechávat syna se štěnětem o samotě. Štěně je třeba vychovávat, stejně jako syna, naučit je, co si můžou k sobě dovolit a co již ne.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 00:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.3

Jednoduchá rada, nenechávajte štěně a malý dítě navzájem se škádlit, to je fakt ta největší pitomina, kterou můžete dělat, ani jeden z nich neví, kde jsou meze a průser máte akorát tak pořád na spadnutí.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 00:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.86.146

Já bych to štěně sežral,ale to je hnusný,protože tak malej pes má mazlavý maso. Tak zabijte to děcko.
A propos nevíte náhodou někdo o vhodné nevěstě pro mého kamaráda? www.karibikusa.com Mezi 50 a 60 ti nejlépe.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 06:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.86

Já měla doma štěňata až do skoro 5ti měsíců (větší plemeno) a byla jsem okousaná deně od hlavy až k patěsmajlík a agresivní nebylo ani jedno štěně. Prostě si hráli.

Pokud psa necháte s dítětem zřejmě ho bere jako kámoše na hraní. Jestli ho nebudete "krotit" že se to nedělá přitvrdí a dítě se začne bát. Již jen to že před psem proběhne, křičí jej "provokuje" ke hře (honění, pronásledování a kousání) Já to dělala zataháním za kůži na krku a jemně "vyklepat". Zárověň použít povel - třeba nesmíš, nebo odvést pozornost psa jiným směrem - např. přivolání. Zároveň vysvětlit dítěti jak se má chovat ke psu a že ho nesmí "provokovat".

Vy jste vyhrožovala štěňatům zabitím za moc akční hru?

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 08:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.121

No bulíčka prvního nemáte,ale batole předpokládám první jo janě,že se škádlí amá ho za štěně problém je vtom,že mu to malý nemůže vrátit popsím:-)prostě je hlídat,je to občas o nervy zasáhnout musíte vy .A když není čas jednoho nebo druhého do např.ohrádky. Uvidíte věkem se to srovná a budou z nich nejlepší kámošismajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 08:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.189.88

Souhlas s tím, co bylo řečeno - a dodávám, najděte vašemu štěněti v okolí nějakého vhodného štěněcího parťáka, se kterým se budou moct co nejčastěji "rubat" po štěněčím.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 09:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

Vy jste vyhrožovala štěňatům zabitím za moc akční hru?

smajlík???????????

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 09:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.102

smajlík???????????

no mě taky napadlo, kde se pořád berou ty rady, vytřepat štěně za kůži na krku..........

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 09:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.48

Jak nevíte, co dělat? Je to štěně, tak ho vychovávejte. Zatím se věci mají tak, že štěně nemá žádné sourozence, tak bere jako sobě rovného to dítě. Naprosto normální chování, od toho, abyste mu ukázali, že takhle to není, jste tam přece vy.

A nevím, proč necháváte malé děcko a štěně samotné bez dozoru. To se přece nedělá, stejně tak nenecháte syna samotného s hrncem horké polívky nebo u bazénu na zahradě.

:-)

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 10:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

no mě taky napadlo, kde se pořád berou ty rady, vytřepat štěně za kůži na krku..........

lepší je plácnout štěně novinamismajlík?
Psala jsem jemně (a dát zákazový povel), ne s ním třást až vypustí duši. Já štěně (Cca tak 3 měsíční a starší) přidržím za kůži a lehce nadzvednu (ne vyzvednout do výšky). Hned se uklidní. Stačí jen několikrát a pak již jen dávám povel nesmíš.
Co s ním mají podle vás dělat.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 10:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.137.46

samozdřejmě že psa vychováváme a snažíme se aby byli s malím kámoši. Rozhodně nenechávám dítětem osamotě se psem to nedělám ani u psa kterému 100% věřím. Byl to mžik a já už nestihla zasáhnou. Jen jsem chtěla pár rad jak co nejlíp na to

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 10:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.5

nejhorší kombinace na světě je malé děcko a štěně...buď mám psa a pak děcko,až je pes rozumnej a ví že dítě je domácí a neudělá mu nic,ba dokonce ho chrání a nebo mám děcko,počkám až má děcko trochu rozum a pořídím štěně...no výchovu si užijte,protože to znám když dojedou synovci a to je jim 5 let,pes je ze srandy trochu štípne a děcko řve jak kdyby mu urvaly nohu.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 11:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.8

Prosím vás 10ti týdenní štěňátko bulíka..... nejsou to žádní vrahové, ale pro teriéry je typičtější trošku drsnější hra, s tím teda musíte počítat. Znám to z okolí, můj pes si s ostatními hraje celkem v klidu, trochu divočina, ale jakmile potkáme třeba nějakého bulíka, tak to je lítání, ale zároveń nálety, vráží do sebe.... no prostě.... nemají zas takový cit, aby to dokázali odhadnout, tudíž je na vás, abyste to hlídali. Malé dítě se psem samotné vůbec nenechávat. Pes to nemusí vůbec myslet špatně, ale trošku štípne a u hodně malého děcka to může skončit i nějakou rankou nebo velkou modřinou. To ale neznamená, že psa musíte nějak třepat za kůži, či něčím mlátit. Jen ho postupně učte sebekontrole a základní povely. U 10ti týdenního štěněte ovšem zázraky nečekejte. Taky je problém, že spousta lidí nemá nejmenší ponětí o tom, jak něco psa správně a efektivně naučit. Koukejte po téhle knize, autorka je majitelkou a trenérkou několika bulteriérů, četla jsem od ní věci v originálu a je to srozumitelné a dobře popsané. http://www.plotknihy.cz/titul.php?titul=323 Nevím teda, jak se povede čj překlad, ale určitě by vám to osvětlilo aspoň základy, jak s bulíkem pracovat.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 11:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.86

lepší je plácnout štěně novinamismajlík?
Psala jsem jemně (a dát zákazový povel), ne s ním třást až vypustí duši. Já štěně (Cca tak 3 měsíční a starší) přidržím za kůži a lehce nadzvednu (ne vyzvednout do výšky). Hned se uklidní. Stačí jen několikrát a pak již jen dávám povel nesmíš.
Co s ním mají podle vás dělat.

Ne, lepší je o psech se něco naučit a nepoužívat takového hlouposti, jako je plácání novinami nebo třepání za kůži na krku a používat zákazové povely. Ty jsou naprosto na nic. Je lepší naučit štěně jinou formu hry, když vám nevyhovuje jeho přirozená. A to se tvrdými tresty formou třepání za kůži nebo řvaním zákazových povelů jaksi nedá, to nesměruje to zvíře nikam a člověk ze sebe navíc ještě dělá kokota.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 11:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.48

Ne, lepší je o psech se něco naučit a nepoužívat takového hlouposti, jako je plácání novinami nebo třepání za kůži na krku a používat zákazové povely. Ty jsou naprosto na nic. Je lepší naučit štěně jinou formu hry, když vám nevyhovuje jeho přirozená. A to se tvrdými tresty formou třepání za kůži nebo řvaním zákazových povelů jaksi nedá, to nesměruje to zvíře nikam a člověk ze sebe navíc ještě dělá kokota.

Máte pravdu, pod to bych se taky podepsala.

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 12:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.212

také souhlas

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 16:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

Můžete mi prosím napsat konkrétní případ jak přimět štěně co Vás kouše do rukou - nohou aby toho nechalo? U Čivavy bych si rady věděla ale co třeba 2, 3, 4 - 4 měsíční temperamentní štěńata služebního plemene která vás ohlodávají najednou? Napomenutí ne, zákaz také ne, odlákat se nedají. Tak co na něsmajlík

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 16:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.102

Můžete mi prosím napsat konkrétní případ jak přimět štěně co Vás kouše do rukou - nohou aby toho nechalo? U Čivavy bych si rady věděla ale co třeba 2, 3, 4 - 4 měsíční temperamentní štěńata služebního plemene která vás ohlodávají najednou? Napomenutí ne, zákaz také ne, odlákat se nedají. Tak co na něsmajlík

ukončit hru, pokud to štěně nerespektuje, chytím za tlamku tak, aby ho to zabolelo. Tak to dělá štěňatům i jejich máma, zato jsem si ještě nikde nevšimla, že by je třepala za kožich...... :-|

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 19:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

ukončit hru, pokud to štěně nerespektuje, chytím za tlamku tak, aby ho to zabolelo. Tak to dělá štěňatům i jejich máma, zato jsem si ještě nikde nevšimla, že by je třepala za kožich...... :-|

co si pamatuji chytla jsem za tlamu a štěně mi šlo po rukách. Ono nešlo vždy o hru já se psem, ale o to, že štěnda jsou rozdováděná mezi sebou a jak k nim někdo přijde "rvou" vše co jim přijde pod tlamusmajlík

Neregistrovaný uživatel

27.2.2012 19:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.86

Naučit je takovou formu hry, která vám vyhovuje. To znamená rozpohybovat hračku, udělat jí zajímavou, učit je, co se semí a co se nesmí brát do huby, ale tak, aby to, co se do huby brát nemá, bylo v té hubě nepříjemné. Všechno je nutné to štěně naučit, aby se naučilo jiné formy hry. Pro každé štěně trošu jinak. A jestli máte služební plemeno, já bych to v ožírání ještě podporovala, vyválela se s pejskem po zemi, nechala ho po sobě lézt, získávala důvěru a celotělový kontakt, využila bych toho pro další práci. Jestli chcete tohle chování u štěněte utlumit, vyvarutje se trestů a napomínání, tím byste si nadělali problém při budoucím výcviku a dopadli byste v šabloně pamlsku/řevu a škubání na obojku.

Dex123

14.1.2020 07:47
Dex123

XXX.XXX.84.69

Ahoj, rád bych Vás požádal o radu. Bohužel jsem už párkrát zvolil neadekvátní trest pro malého bulíka - 10 měsíců (větší plácnutí po zadku, vytahání za kůži a i přidržení za čumák). Zjistil jsem, že tudy cesta nevede, ale teď to vypadá, že se štěně trochu bojí. Rád bych se zeptal, jestli to přejde, nebo jestli jsem to nenávratně pokazil. Děkuji za případné reakce.

14.1.2020 08:56
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

Pes, který se bojí pána?
Hezká vizitka.
Jak by to mohlo přejít samo?
Je třeba si získat důvěru ...
lehko se ničí , hůř napravuje - buduje vztah.
Chodit hodně ven, hrát si spolu,
být laskavý, ale důsledný, ale ...
Když si někdo zkazí štěně , je možné,
že dokáže vzájemný vztah napravit ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2020 09:18

Třeba přijde Lupus(?) a poradí : Vemte ho na vandr. Spěte v jednom spacáku, jezte z jedné konzervy, pijte z jednoho potoka.....Jen tak, sami dva.

14.1.2020 09:51

přestaň psa trestat
a začni ho učit, vše
a učit ne pomocí trestů, ale odměn za správné chování
netrestej psa za to, co nemá dělat, místo toho ho uč, co dělat má, aby to bylo dobře

neboli kup si a dokola čti knihu F. Šusty Trénink je rozhovor, tam máš vše potřebné.

Dex123

14.1.2020 11:26
Dex123

XXX.XXX.84.69

Jasný, já to chápu. Jen psy co jsem měl dříve, tak reagovali úplně jinak. Stačilo třeba jen štípnout za krk a přestali kousat, ale bulík je prostě jinej. Nic ho nebolí a má hlavně svojí hlavu. Pořád se snažím vymýšlet něco nového, ale jak něco přestane bavit, tak jde přímo po ruce a obličeji. Ruka ani tak nevadí, ale jak nemá cit ve stisku, tak toho obličeje se bojím a prostě jsem ho plácnul, když mi skočil po nose a zůstal viset.

14.1.2020 11:26
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Dex123 napsal(a):
Ahoj, rád bych Vás požádal o radu. Bohužel jsem už párkrát zvolil neadekvátní trest pro malého bulíka - 10 měsíců (větší plácnutí po zadku, vytahání za kůži a i přidržení za čumák). Zjistil jsem, že tudy cesta nevede, ale teď to vypadá, že se štěně trochu bojí. Rád bych se zeptal, jestli to přejde, nebo jestli jsem to nenávratně pokazil. Děkuji za případné reakce.

Mám standard buldu/psa od 4 měsíců do jeho současných 6 let věku. Nejvíc se mi osvědčilo s ním jednat jako s dítětem a upustit od výchovných typicky psích trestů, které popisujete. Prostě s ním mluvte a intonací hlasu mu dávejte najevo, jestli jste spokojený nebo ne (samozřejmě spokojený a nespokojený tón hlasu neměnit). Pochopí to rychle.

Psík se musí naučit kde jsou hranice slušného chování. K tomu patří i trest za to, co se dělat prostě nesmí a pochvala za to, co se mu povede. Chovatel mi poradil, že pro případné potrestání stačí max jednou plácnout přes zadek dlouhou plastovou lžící na boty (plácnutí nebolí, jen to mlaskne) + tomu použít tzv."hovězí hlas", přitom časem postačí pouze hovězí hlas a plácnutí jen pro ty největší prohřešky. Většinou si psík uvědomí velmi rychle, že tudy cesta nevede. Případný trest však musí přijít ihned pro prohřešku, do 3 vteřin jinak si to pes nespojí s tím, co provedl čili trestat za loužičku nebo za rozkousané věci, když ho přímo přitom nechytíte nebo za něco co provedl před hodinou, je opravdu tabu. Osobně ho ani fyzicky netrestám pokud po prohřešku přijde na zavolání ke mně a vykazuje podřízené chování, protože mu je jasné, že udělal něco špatně a zlobím se - to mu jen důrazně promluvím do duše a pak si ho nějakou dobu ostentativně nevšímám. Chválit a hlasitě za každý byť malý úspěch spolu s kokinkem a pomuchláním, z toho jsou úplně v extázi - ověřeno na několika bulících.

Musíte mít nastavené jasné a neměnné hranice slušného chování a v nich psíka naučit fungovat. Pokud bude vědět, že trest přijde jen za činnosti, které dělat nesmí a že přijde hned potom, když to zkusí a pokud ho budete zároveň hodně chválit a odměňovat, když se mu něco povede, tak nevidím důvod proč by se vás měl začít trvale bát.
Počítejte s tím, že s ním za chvíli začne mlátit puberta a bude zkoušet ještě víc než normálně, zvlášť jestli je to pes. V tu chvíli už to výše uvedeno musíte mít aspoň z poloviny zvládnuté, aby bylo na čem stavět a pes vás nezačal cvičit podle sebe sama... Můj na mě zkoušel různé pubertální finty do cca 2,5-3let, pak se konečně začal chovat jako normální bulda a ne pubertální kr*tén

Video je z jeho 4 měsíců, fena s ním byla od chvíle kdy jsem do dovezla až doteď (jen teď už je skoro 2x větší než ona).

14.1.2020 11:40
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Dex123 napsal(a):
Jasný, já to chápu. Jen psy co jsem měl dříve, tak reagovali úplně jinak. Stačilo třeba jen štípnout za krk a přestali kousat, ale bulík je prostě jinej. Nic ho nebolí a má hlavně svojí hlavu. Pořád se snažím vymýšlet něco nového, ale jak něco přestane bavit, tak jde přímo po ruce a obličeji. Ruka ani tak nevadí, ale jak nemá cit ve stisku, tak toho obličeje se bojím a prostě jsem ho plácnul, když mi skočil po nose a zůstal viset.

Převeďte jeho pozornost na kousací hračky a vůbec hračky všeobecně pokud nemáte druhého psa, a ne na vaše ruce nebo obličej - to pro něho musí být tabu, vhodné max pro olíznutí. Musí vybít energii, pak bude v pohodě

Pokud víte, že to už teď dělá, tak mu to prostě neumožněte a nenechejte ho do obličeje ani skákat viz trest "hovězí hlas".
V 10 měsících těžko bude přezubovat, aby ho svědily zuby a musel kousat. Spíš to bude nástup puberty.

Osobně se podobným situacím vyhýbám odklonem hlavy a nastavením líce pro jistotu, když už se k němu shýbám, i když natvrdo po obličeji ani po ruce mi nikdy nešel. Když už tak jen po bulíkovsku zkoušel cvaknout radostí, to oni rádi dělávají spolu s výskokem následovaným jejich běžným tvrdým čelem (párkrát jsem vypadala jak kdyby mě zmlátili než jsem vychytala bezpečnou vzdálenost pro takové případy), ale na to musí být člověk připraven a včas cuknout..

14.1.2020 11:47
tero

XXX.XXX.236.114

Tohle chování je u bulterierů asi normální. Viděla jsem několik vrhů štěňat a rvali se jako koně.

Dex123

14.1.2020 12:28
Dex123

XXX.XXX.84.69

Děkuji za reakce. Už jsem si uvědomil, že fyzickými tresty to nikam nevede. Nechci mlátit štěně a zvlášť když jsem pak viděl, že utekl se stáhnutým ocasem. To je prostě hloupost. Jen doufám, že odpustí, když je v takovém věku, že si pamatuje skoro všechno. Reakce už jsem si během dvou týdnů pěkně procvičit a už stíhám uhýbat, ale občas byl prostě rychlejší. Jinak povely ke mně, sedni, packy, úplně v pohodě, ale fuj, nesmíš prostě nejde. Takže zkusím tedy odměňovat za poslechnutí a uvidíme. Jen doufám, že jsem snad už na něm něco nepokazil.

Dex123

14.1.2020 12:54
Dex123

XXX.XXX.84.70

Jen můžete mi prosím nastínit pojem "hovězí hlas" :)?

14.1.2020 14:37
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Dex123 napsal(a):
Jen můžete mi prosím nastínit pojem "hovězí hlas" :)?

Vás co možná nejnasr*nější tón hlasu, co dokážete vytvořit hlasivkami ve kterém zároveň skrýváte hrozbu, že jestli nebude po vašem, tak se stane něco hrozného... U mě konkrétně je o něco hlubší než mívám normálně, má větší grády a slyšet je mě docela dost daleko.
Jak si na to zvykne, tak bude stačit menší a menší důraznost, až se dostanete k tomu, že jen "zavrčíte" něco ve smyslu "co to ku*va děláš" a on se už bude klidit. U nás už občas stačí jen zavrčet jeho jméno a udělat významný pohled a víme hned.

Můžu vás ujistit, že touto metodou a stejným přístupem srovnám i půltunového dospělého hřebce , je to poměrně univerzální výchovný prostředek, když se důsledně a promyšleně používá. Funguje i u dětí (naši mě na to taky natrénovali )

14.1.2020 14:41

opět trest

Dex123

14.1.2020 14:51
Dex123

XXX.XXX.84.69

Děkuji, už chápu. Koně jsou kapitola sama o sobě a k hřebci máte výhodu, že jste žena :). Ještě bych se rád zeptal, jak jste Vašeho psa usměrnila na konci puberty, když to tak nakonec zkusí si ujasnit svojí pozici. Podle mě to zkusí s jakoukoliv výchovou a jiný než fyzický trest asi padnout nemůže. Jen nevím v jaké míře má přijít.

14.1.2020 14:54
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
opět trest

Předpokládám, že o psech a jejich smečkovém chování hodně víte, takže určitě budete vědět, že pokud ve smečce podřízený pes udělá něco, co nemá, tak je alfou případně ostatními psy jemu nadřazenými důrazně a ihned srovnán do latě. Toto je stejný případ. Nejde o to psa bít hlava nehlava, ale pouze a důrazně ho upozornit na to, že dělá něco, co dělat nemá, ukázat mu, kde jsou hranice. To já nevnímám jako trest, pouze jako normální interakci a komunikaci v rámci smečky. Psí smečka by vrčela a štěkala nebo kousala, já zařvu, zavrčím a místo kousnutí max plácnu obouvací lžící jednou po zadku a to to ještě musí být správně načasované.

Funguje i odměna, to nevyvracím. Ale ne v případě, kdy potřebujete, aby zvíře okamžitě přestalo s nevhodným chováním. Pokud pes půjde ve smečce přes čáru, dostane ihned po rypáku.

14.1.2020 15:01

ano, vím toho dost
a umím psa učit
a nepotřebuji mu dávat po rypáku

ale někdy to je škoda písmenek.......

14.1.2020 15:09
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Dex123 napsal(a):
Děkuji, už chápu. Koně jsou kapitola sama o sobě a k hřebci máte výhodu, že jste žena :). Ještě bych se rád zeptal, jak jste Vašeho psa usměrnila na konci puberty, když to tak nakonec zkusí si ujasnit svojí pozici. Podle mě to zkusí s jakoukoliv výchovou a jiný než fyzický trest asi padnout nemůže. Jen nevím v jaké míře má přijít.

Pokud budete mít nacvičenou komunikaci hlasem, chválení a hovězí hlas, tak u nás pak většinou stačilo jen zvýšit hlasitost případně z jednoho výhružného zavrčení udělat celou větu.

Když nereagoval, ťuknutí opět obouvací lžící přes zadek (nebo klacíkem, když budete venku).
Opravdu poslední štace, na kterou nejsem hrdá, leč párkrát venku byla nutná, aby se dostal z pubertálního rauše, bylo silnější trhnutí vodítkem - obojek má hodně široký a dobře polstrovaný, na řetízkáči nebo ostnáči nebo jiném úzkém obojku nikdy nechodil.

Musíte mít ale hlavně vy ujasněné pravidla, co je v pořádku a co už nesmí. Nelze něco jeden den povolit a druhý den trestat. Pes by tak netušil co má dělat a byl by z toho zdeptaný a mohl by zkusit to řešit po svém.

Taky pomáhá mít nějakou hračku, na kterou je hodně fixovaný a vleze se vám do kapsy a můžete ji nosit s sebou aniž by o ní pes věděl a vytáhnout ji jen v případě potřeby, abyste odvedl jeho pozornost. My máme Chuckit ball, menší na procházky (https://www.spokojenypes.cz/pretahovadlo-ultra-tug-small/ ) a větší XXL Ultra na normální házení doma - léty ověřené a velmi těžko zničitelné míčky i pro buldíky. Když je vidí zapomíná i dýchat.

No a na buldí pubertu je taky dobrý pohyb. Když ho zaměstnáte pohybem, delší procházky, hodně aportů apod, nebude mít čas vymýšlet ptákoviny.

14.1.2020 15:12

alfi pav napsal(a):
Předpokládám, že o psech a jejich smečkovém chování hodně víte, takže určitě budete vědět, že pokud ve smečce podřízený pes udělá něco, co nemá, tak je alfou případně ostatními psy jemu nadřazenými důrazně a ihned srovnán do latě. Toto je stejný případ. Nejde o to psa bít hlava nehlava, ale pouze a důrazně ho upozornit na to, že dělá něco, co dělat nemá, ukázat mu, kde jsou hranice. To já nevnímám jako trest, pouze jako normální interakci a komunikaci v rámci smečky. Psí smečka by vrčela a štěkala nebo kousala, já zařvu, zavrčím a místo kousnutí max plácnu obouvací lžící jednou po zadku a to to ještě musí být správně načasované.

Funguje i odměna, to nevyvracím. Ale ne v případě, kdy potřebujete, aby zvíře okamžitě přestalo s nevhodným chováním. Pokud pes půjde ve smečce přes čáru, dostane ihned po rypáku.

Tak teď bez vší ironie, nebudu říkat, že se něco dělá nebo nedělá tak a tak, s tímto plemenem nemám ani tu nejmenší zkušenost, ale....

já zařvu, zavrčím a místo kousnutí max plácnu obouvací lžící jednou po zadku

ad zařvu....tak jako neříkám, že na psy nehouknu , ale asi bych to ani řvaním nenazvala, to spíš, když je potřebuju v něčem stopnout, na štěně jsem nikdy nic takového nepraktikovala, ale nemám bulíka...

ad plácnu obouvací lžící po zadku.....tak jsem ráda, že nemám psa, kterého MUSÍM plácat po zadku, protože by si jinak neuvědomil, že něco dělá špatně.

14.1.2020 15:23
Terven

XXX.XXX.103.178

alfi pav napsal(a):

Jenom si dovolim... smeckova teorie, tak, jak se na ni odvolava devet pejskaru z deseti, je neco, co vedci uz celkem davno vyvratili jako omyl, jen v majitelich psu to zije dal.
Ten omyl vznikl nejspise pozorovanim skupin zvirat drzenych v zajeti, ktere se oproti volne zijicim projevuji vyrazne odlisne, mj. z duvodu, ze spolecne nelovi, nybrz jim potravu zajistuje clovek.
Vedci zkoumajici volne zijici vlky uz dokonce misto pojmu smecka pouzivaji nazev rodinna skupina. Vudci par se ve vztahu k ostatnim jedincum ve skupine neprojevuje nasilne ani agresivne, sve postaveni si udrzuje prirozenou autoritou, drzenim tela, pohledem... takze to srovnavani do late alfou nebude tak, jak si predstavujete a vubec ti vlci jsou navzajem velmi tolerantni.
Jinak nerozporuju, ze dobre nacasovanej trest muze byt obcas efektivni, jen jsem mela potrebu se vyjadrit k vasemu vykladu smeckove teorie.

14.1.2020 15:25
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Tak teď bez vší ironie, nebudu říkat, že se něco dělá nebo nedělá tak a tak, s tímto plemenem nemám ani tu nejmenší zkušenost, ale....

já zařvu, zavrčím a místo kousnutí max plácnu obouvací lžící jednou po zadku

ad zařvu....tak jako neříkám, že na psy nehouknu , ale asi bych to ani řvaním nenazvala, to spíš, když je potřebuju v něčem stopnout, na štěně jsem nikdy nic takového nepraktikovala, ale nemám bulíka...

ad plácnu obouvací lžící po zadku.....tak jsem ráda, že nemám psa, kterého MUSÍM plácat po zadku, protože by si jinak neuvědomil, že něco dělá špatně.

Bulíci jsou známí tím, že na ně konvenční výcvikové metody ne vždy platí... a občas mívají mnohem delší teriéří vedení případně jsou postiženi vzácnou "selektivní" hluchotou spočívající v ignorování jakéhokoli povelu leč v přetrvávající schopnosti uslyšet otevírání ledničky nebo sáčku piškotů přes tři stěny a zavřené dveře.

Zařvat, houknout, prostě zvýšit hlas natolik, aby v tom pes slyšel rozdíl a určité varování. Já tomu říkám hovězí hlas, každý si tomu může říkat jinak. Takový tón hlasu nikdy jindy nepoužívám, takže je pro zvíře okamžitě rozpoznatelný.

Například něco takového je pro ně skoro typické, co jsem zatím měla tu čest : https://www.youtube.com/watch?v=ioNSQ-3A6t4

Každý majitel buldíka si musí najít vlastní způsob a odzkoušet co platí na jeho klabáka.

14.1.2020 15:29

alfi pav napsal(a):
Bulíci jsou známí tím, že na ně konvenční výcvikové metody ne vždy platí... a občas mívají mnohem delší teriéří vedení případně jsou postiženi vzácnou "selektivní" hluchotou spočívající v ignorování jakéhokoli povelu leč v přetrvávající schopnosti uslyšet otevírání ledničky nebo sáčku piškotů přes tři stěny a zavřené dveře.

Zařvat, houknout, prostě zvýšit hlas natolik, aby v tom pes slyšel rozdíl a určité varování. Já tomu říkám hovězí hlas, každý si tomu může říkat jinak. Takový tón hlasu nikdy jindy nepoužívám, takže je pro zvíře okamžitě rozpoznatelný.

Například něco takového je pro ně skoro typické, co jsem zatím měla tu čest : https://www.youtube.com/watch?v=ioNSQ-3A6t4

Každý majitel buldíka si musí najít vlastní způsob a odzkoušet co platí na jeho klabáka.

Jak říkám s bulíky nemám zkušenost a ani nikdy žádného mít nebudu, ale tak to video je super, ode mne má pejsek a sto bodů za kreativní provedení a pobavení obecenstva...mě to teda pobavilo na max

14.1.2020 15:30
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Terven napsal(a):
Jenom si dovolim... smeckova teorie, tak, jak se na ni odvolava devet pejskaru z deseti, je neco, co vedci uz celkem davno vyvratili jako omyl, jen v majitelich psu to zije dal.
Ten omyl vznikl nejspise pozorovanim skupin zvirat drzenych v zajeti, ktere se oproti volne zijicim projevuji vyrazne odlisne, mj. z duvodu, ze spolecne nelovi, nybrz jim potravu zajistuje clovek.
Vedci zkoumajici volne zijici vlky uz dokonce misto pojmu smecka pouzivaji nazev rodinna skupina. Vudci par se ve vztahu k ostatnim jedincum ve skupine neprojevuje nasilne ani agresivne, sve postaveni si udrzuje prirozenou autoritou, drzenim tela, pohledem... takze to srovnavani do late alfou nebude tak, jak si predstavujete a vubec ti vlci jsou navzajem velmi tolerantni.
Jinak nerozporuju, ze dobre nacasovanej trest muze byt obcas efektivni, jen jsem mela potrebu se vyjadrit k vasemu vykladu smeckove teorie.

Nerozporuju vaše tvrzení. Ale co se stane, když podřízený člen smečky prostě dospěje k názoru, že podřízený být nechce (případně nový člen smečky) a přirozenou autoritu či pouze postoje a pohledy nereflektuje jak by měl? V tom případě se vůdce smečky se nemůže spokojit s tím, aby vyzyvatele jen probodával pohledem nebo na něho působil postojem.

A tím nemyslím pouze psy, vlky a jim podobné. Vždy přijde reakce natolik důsledná, aby to odradilo od dalších pokusů.

14.1.2020 15:39
Terven

XXX.XXX.103.178

alfi pav napsal(a):
Nerozporuju vaše tvrzení. Ale co se stane, když podřízený člen smečky prostě dospěje k názoru, že podřízený být nechce (případně nový člen smečky) a přirozenou autoritu či pouze postoje a pohledy nereflektuje jak by měl? V tom případě se vůdce smečky se nemůže spokojit s tím, aby vyzyvatele jen probodával pohledem nebo na něho působil postojem.

A tím nemyslím pouze psy, vlky a jim podobné. Vždy přijde reakce natolik důsledná, aby to odradilo od dalších pokusů.

Tipuju, ze mezi prislusniky jedne rodiny se tohle nedeje, snad s vyjimkou rozjivenych stenat. A vymena vudcich zvirat se odehrava nenasilne, bez boju o moc, mladsi a silnejsi nezneuzivaji slabosti starsich. Ono je to logicke - ma-li skupina byt uspesna v lovu a prezit, nemuze se vycerpavat internimi sarvatkami, nybrz tahnout za jeden provaz. Doporucuju precist knihu Vlci mluva pro pejskare- autori vychazeji z vlastniho pozorovani volne zijicich vlku.

14.1.2020 15:48

Mně zase přijde nesmyslné tvrzení pozitivkářů (to říkám jako někdo, kdo se snaží trestat co nejméně a chovat se co nejjasněji v očích mých zvířat), jak je v přirozeném světě zvířat vše růžovoučké. V normální smečce (stádu, ...) skutečně denně nebude docházet k žádnému roztrhání za trest, ale ani k sluníčkovému pozitivnímu myšlení (troufám si tvrdit, že k tomu ale někdy dojít může - například při změně hierarchie). V přírodě prostě pozitivka není, časté je použití "pressure and release". Samozřejmě co se týká divokých zvířat nemůžu mluvit z mých zkušeností, ale z dokumentárních videí, filmů atd. Sama jsem byla až překvapená jaké "tresty" (ono se tomu tak říkat nedá, že) mezi sebou zvířata ve smečkách/stádech a podobných používají. Teď nedám příklad s vlky ani divokými psy. Ale stačí se třeba kouknout na videa typu "mum dog teaches puppies to behave" - psí máma učí štěňata se chovat - jak jim nezkřiví ani vlásek, ale pozitivka to opravdu není. Buď použije ostré vrčení nebo se snaží donutit (právě tím principem - pressure and release) štěně převalit na záda (ale sama jej nepřevaluje ani nechytá za kůži jak se mylně někteří začátečníci domnívají). Také si jde všimnout, že neleze za štěňaty s mlíčkem v cecku "za odměnu" za správné chování...

I kobyla výchovně kopne kopytem vlastní hříbě (s perfektní přesností i silou) za neslušné chování.

14.1.2020 15:58
Terven

XXX.XXX.103.178

Mně zase přijde nesmyslné tvrzení pozitivkářů (to říkám jako někdo, kdo se snaží trestat co nejméně a chovat se co nejjasněji v očích mých zvířat), jak je v přirozeném světě zvířat vše růžovoučké. V normální smečce (stádu, ...) skutečně denně nebude docházet k žádnému roztrhání za trest, ale ani k sluníčkovému pozitivnímu myšlení (troufám si tvrdit, že k tomu ale někdy dojít může - například při změně hierarchie). V přírodě prostě pozitivka není, časté je použití "pressure and release". Samozřejmě co se týká divokých zvířat nemůžu mluvit z mých zkušeností, ale z dokumentárních videí, filmů atd. Sama jsem byla až překvapená jaké "tresty" (ono se tomu tak říkat nedá, že) mezi sebou zvířata ve smečkách/stádech a podobných používají. Teď nedám příklad s vlky ani divokými psy. Ale stačí se třeba kouknout na videa typu "mum dog teaches puppies to behave" - psí máma učí štěňata se chovat - jak jim nezkřiví ani vlásek, ale pozitivka to opravdu není. Buď použije ostré vrčení nebo se snaží donutit (právě tím principem - pressure and release) štěně převalit na záda (ale sama jej nepřevaluje ani nechytá za kůži jak se mylně někteří začátečníci domnívají). Také si jde všimnout, že neleze za štěňaty s mlíčkem v cecku "za odměnu" za správné chování...

I kobyla výchovně kopne kopytem vlastní hříbě (s perfektní přesností i silou) za neslušné chování.

A kdo, prosim, tvrdi, ze zvirata mezi sebou komunikuji pozitivkou? Pozitivka neni zpusob komunikace, nybrz metoda uceni - to trochu motate hrusky s jablkama 😉
Ja jsem se jen snazila vysvetlit, ze vzajemne interakce vlku v rodinnych skupinach jsou mnohem mene nasilne nez laici predpokladaji. A ze vudci zvire si sve postaveni udrzuje temer vyhradne nenasilne.
Pozitivka s tim fakt nema nic spolecnyho.

14.1.2020 16:12

Tak ohledně té smečky...já nevím...já jako člověk komunikuju se psem jinak než jiný pes a stejně tak pes se mnou nekomunikuje stejně jako se psím kolegou, jde jen o to, abychom si rozuměli. Když to vezmu ad absurdum, tak bychom si mohli se psy místo "lidského" pozdravu očuchávat zadky....protože tak to dělají psi mezi sebou.

Možná se pletu, ale my doma nejsme smečka psů, ale smíšená skupina lidí a psů...tak už z toho důvodu se nemůžu chovat stejně jako pes....jako alfa pes....

Když můj pes něco "provede" co se feně vééélmi nelíbí, tak ho fena chytne pod krkem a flákne s ním o zem na záda, kde mu vrčením vysvětlí, že to frajer přehnal a že takovou drzost nebude tolerovat (podotýkám, že mu nikdy nezkřivila ani vlásek resp.chloupek), když jí asi přijde, že to pes pochopil, tak ho pustí, pes se jí omluví a fungujou normálně dál. No tak to já jako člověk dělat fakty nemusím, fakt nebudu se psem "třískat o zem" stačí říct "hej Jacku, zklidni hormon" nebo něco na ten způsob, stačí i prosté "nesmíš" jako povel k ukončení činnosti, kterou dělá a kterou nechci aby dělal.......prostě komunikuju jinak a myslím, že i pes to tak bere...zatímco u feny si z toho jejího "napomenutí" nic nedělá, tak kdybych ho chytla pod krkem a flákla s ním já, tak se mě bude bát.

14.1.2020 16:24

Terven napsal(a):
A kdo, prosim, tvrdi, ze zvirata mezi sebou komunikuji pozitivkou? Pozitivka neni zpusob komunikace, nybrz metoda uceni - to trochu motate hrusky s jablkama 😉
Ja jsem se jen snazila vysvetlit, ze vzajemne interakce vlku v rodinnych skupinach jsou mnohem mene nasilne nez laici predpokladaji. A ze vudci zvire si sve postaveni udrzuje temer vyhradne nenasilne.

Nemotám nic s ničím. Nepsala jsem, že pozitivka je komunikace, ale to, že ve smečce ani nikde jinde zvířata k učení (mezi sebou ale i k výchově mladých) nepoužívají nic takového jako je pozitivka, naopak používají třeba pressure and release. Tzn. nějaký druh tlaku - "donucovacího prostředku" (za což by někteří pozitivkáři rovnou zavírali do vězení za týrání).

Interakce vlků ve smečce je méně násilná než se laici domnívají, ale také více násilná než nastiňují mnozí zarytí pozitivkáři (tím teď nemyslím přímo Vás). Oba extrémy jsou prostě hloupost. Tím neříkám, že člověk má začít vrčet a kousat při učení psa (případně kopat u koní). Jen, že se v tomhle případě nedá ohánět přírodou jak to někteří sluníčkáři dělají.

Hele nechci se hádat, sama jsem dlouhou dobu byla pozitivkář a stále se snažím omezit tresty na minimum, protože mé chování nikdy nemůže být tak jasné jako chování jiného psa. Ale z plácnutí psa nedělám týrání a když se tu někdo hroutil i ze zařvání tak jsem se diskuze musela zúčastnit.

14.1.2020 16:47

aktuální zadavatel - Dex - v úvodním příspěvku píše :

"Bohužel jsem už párkrát zvolil neadekvátní trest pro malého bulíka - 10 měsíců (větší plácnutí po zadku, vytahání za kůži a i přidržení za čumák). Zjistil jsem, že tudy cesta nevede, ale teď to vypadá, že se štěně trochu bojí."

....ale jinak fajn pokec.....

14.1.2020 17:20
alfi pav

XXX.XXX.30.253

"Bohužel jsem už párkrát zvolil neadekvátní trest pro malého bulíka - 10 měsíců (větší plácnutí po zadku, vytahání za kůži a i přidržení za čumák). Zjistil jsem, že tudy cesta nevede, ale teď to vypadá, že se štěně trochu bojí."

Říká se, že chybami se člověk učí. Kdo ve svém životě chybu nikdy neudělal, ať si klidně hodí kamenem.

Osobně spíš obdivuji zadavatel Dexe, že si to zapomenuté vlákno našel a měl odvahu přiznat, jaký je stav a kde asi udělal chybu. Když už nic, tak z toho lze logicky usoudit, že ho daný stav trápí a chce ho změnit i za cenu toho, že se do něho budou lidi na diskuzním fóru navážet. Pořád lepší, než kdyby se točil v začarovaném kruhu a snažil se situaci vyřešit samodomo na základě jeho vlastních zkušeností s jinými plemeny, což u bulíků většinou není úplně vhodný nápad - oni totiž nejsou tak úplně normální jako ostatní psi což je hlavní důvod proč je mám tak ráda.

Přikládám např. značně originální pojetí povelu sedni u mého buldy ze začátků výcviku.
Plazení dodnes dává pouze značně inovátorským způsobem, kdy se kupředu posunuje pouze předními packami a zadní jen tahá za sebou - hodnotím to jako ideální pro případ, kdy by někdo střílel opravdu nízko, on ten zadek ze země prostě nezvedne. A svého času v tom na cvičáku předhonil i NO .

14.1.2020 18:13

Terven napsal(a):

Nechci se o toho moc plést, tolik zkušeností s vlky nemám. Jen : fena si ve vrhu odrostlá štěňata umí srovnat tak, že já jsem majitelce říkala "udělej s tím něco, ublíží jim"
Když k nám začlo na návštěvy chodit hodně drzé a neurvalé štěňátko, psice se nechávala orvávat jen do určité míry. Pak po něm vyjela a srovnala ho "do latě". Párkrát jsem se lekla tak, že jsem ji i okřikla. Když už to přerostlo mez, zalehla ho a vrčela mu do nosu. Štěně se otřepalo a jen chvilku dalo pokoj a trochu se jí vyhýbalo. A než se den se dnem sešel už si z ní zas dělalo lovnou zvěř.

14.1.2020 18:16

Pokud to je reakce na mě. Tak jsem měla na mysli Váš příspěvek - "opět trest", kterým jste reagovala na alfi pav - zakřičení na psa. Já občas zařvu také, funguje to vždy na 100%, moji psi se mě přesto nebojí a nepřipadám si jako tyratel.

A ani tady (aktuální zadavatel), kromě většího plácnutí po zadku v tom příspěvku nevidím nic tak extrémně odsouzeníhodného. Nakonec i to plácnutí si člověk může představit různě (bití ale rozhodně není cestou u žádného psa). Holt nejsem sluníčkový anti-trestař. Navíc v kontextu, že rozjívené štěně má tendence kousat do obličeje? I hra má meze. A tady má zadavatel snahu své chování korigovat, takže odsuzovat nehodlám, každý může někdy udělat něco, co by si nikdy nepřipustil, že udělá.

14.1.2020 18:19

Jen ještě k tomu zakořeněnému převracení na záda. Fena štěňata na záda nepřevrací. Štěně samo kouká se urychleně hodit na záda, protože to je ta nejspolehlivější obranná reakce.
A v tom fofru si lidi myslí, že okoukali převracení na záda.

14.1.2020 18:22

ještě jednou zopakuji, píše majitel psa :

"se štěně trochu bojí."

tohle je ta jediná relevantní odpověď na to, jak štěně vzalo jeho chování
ne jak to komu tady připadá

a reaguji na rady štěně trestat, ať jsou od kohokoliv

14.1.2020 19:04

I řev má nějaké podbarvení.
Intonace a hlasitost je rozdíl.
A je rozdíl jen zvýšit hlas a naučit psa, co se stane po tom, co na samotné zvýšení hlasu nezareagoval podle našich představ.

Tak já řeknu psovi "co děláš", vůbec to neřvu, a pes se zastaví, nebo přijde, jde na své místo.
Jak jsem to udělala?
A pak také někdy řvu a pes se směje a já se směju taky a je po výchovné chvilce.

Teriér nemá delší vedení. Je to jeden z nejrychlejších psů. Trpí náhlou ztrátou sluchu, to ano, někdy se tomu směju a někdy prostě musí přijít lepší výcvik.

14.1.2020 19:08

Dex123 napsal(a):

Tohle je myšleno vážně, nebo za to někde platí? Že bych si taky došla.
Legrace..
Jak jste přišel na toto plemeno, kdo Vám poradil, celoživotní zájem a sen?

Desetiměsíční pes už není žádné štěně s mléčnými zoubky, už by se měl umět chovat, k majiteli teda rozhodně ano. Jednoduše - cvičák na cvičáku, doma, hry, fyzická únava.
A aby byla legrace větší, doporučím cvičák, kde se učí pozitivkou.
O tom si nejdříve přečtěte a v sobotu ráno hurá na bojiště.
Takhle nějak by to mohlo fungovat:
http://www.treninkjerozhovor.cz/c_cz/763_764/trenink-zvirat_co-je-pozitivni-posilovani/

14.1.2020 19:20
Terven

XXX.XXX.110.159

Nechci se o toho moc plést, tolik zkušeností s vlky nemám. Jen : fena si ve vrhu odrostlá štěňata umí srovnat tak, že já jsem majitelce říkala "udělej s tím něco, ublíží jim"
Když k nám začlo na návštěvy chodit hodně drzé a neurvalé štěňátko, psice se nechávala orvávat jen do určité míry. Pak po něm vyjela a srovnala ho "do latě". Párkrát jsem se lekla tak, že jsem ji i okřikla. Když už to přerostlo mez, zalehla ho a vrčela mu do nosu. Štěně se otřepalo a jen chvilku dalo pokoj a trochu se jí vyhýbalo. A než se den se dnem sešel už si z ní zas dělalo lovnou zvěř.

Nevím, jak matka vlčice ve volné přírodě, ale obecně u domestikovaných zvířat a u divokých zvířat držených v zajetí je to jinak. Žijí na omezeném prostoru, nepotřebují šetřit energii na obstarání potravy, bránit se predátorům, skupiny jsou často uměle vytvořené...
Rodinné skupiny divokých zvířat mají pevně daný řád, který málokdo má potřebu porušovat a každý konflikt či šarvátka ubírají potřebnou energii a zvyšují riziko zranitelnosti skupiny.
Majitelé psů se v případě použití tělesných trestů často odvolávají na zákony smečky a přitom se jedná spíš o normy lidské - tj. že silnější vyhrává, každý, kdo se chová jinak než se nám líbí, usiluje o naši pozici a touží nad námi převzít velení.
Vůdčí zvíře ve skupině vlků (a u jiných druhů, mj. koní je to podobně) nemusí být fyzicky nejsilnější, často bývá spíš nejzkušenější, nejuvážlivější - respekt si nezjednává fyzicky, ale sebejistým vystupováním a přirozenou autoritou.
Fakt nejsem zarytý pozitivkář, jsem přesvědčená, že ve výchově psa mají místo všechny kvadranty operantního podmiňování včetně trestů, které mohou být v případě dobrého načasování účinnější než cokoli jiného. Jen si prostě, pokud trestám, přiznám, že se mi trest hodí do krámu a neodvolávám se na alfa vlčici . Protože ta by zřejmě měla autoritu, o které se mi ani nesní a trestat by neměla potřebu.

14.1.2020 19:22

"ta by zřejmě měla autoritu, o které se mi ani nesní a trestat by neměla potřebu"
však když budete dost trestat, nebudete už (jen) snít :-)

14.1.2020 19:43
Terven

XXX.XXX.110.159

"ta by zřejmě měla autoritu, o které se mi ani nesní a trestat by neměla potřebu"
však když budete dost trestat, nebudete už (jen) snít :-)

No jo, to si hodně lidí myslí - že se ta autorita buduje takhle.
Zvíře pak poslouchá ze strachu před trestem a lidi tomu říkají respekt.

14.1.2020 21:56

Terven napsal(a):
Nevím, jak matka vlčice ve volné přírodě, ale obecně u domestikovaných zvířat a u divokých zvířat držených v zajetí je to jinak. Žijí na omezeném prostoru, nepotřebují šetřit energii na obstarání potravy, bránit se predátorům, skupiny jsou často uměle vytvořené...
Rodinné skupiny divokých zvířat mají pevně daný řád, který málokdo má potřebu porušovat a každý konflikt či šarvátka ubírají potřebnou energii a zvyšují riziko zranitelnosti skupiny.
Majitelé psů se v případě použití tělesných trestů často odvolávají na zákony smečky a přitom se jedná spíš o normy lidské - tj. že silnější vyhrává, každý, kdo se chová jinak než se nám líbí, usiluje o naši pozici a touží nad námi převzít velení.
Vůdčí zvíře ve skupině vlků (a u jiných druhů, mj. koní je to podobně) nemusí být fyzicky nejsilnější, často bývá spíš nejzkušenější, nejuvážlivější - respekt si nezjednává fyzicky, ale sebejistým vystupováním a přirozenou autoritou.
Fakt nejsem zarytý pozitivkář, jsem přesvědčená, že ve výchově psa mají místo všechny kvadranty operantního podmiňování včetně trestů, které mohou být v případě dobrého načasování účinnější než cokoli jiného. Jen si prostě, pokud trestám, přiznám, že se mi trest hodí do krámu a neodvolávám se na alfa vlčici . Protože ta by zřejmě měla autoritu, o které se mi ani nesní a trestat by neměla potřebu.

Vlk je vlk a pes je pes. Já jsem jen popsala, jak to chodí u psů. Jak to chodí u vlků, se můžeme jen dohadovat. Já určitě a vy myslím taky.
A když to vztáhnu na lidskou smečku, tak jedna lehká na zadek funguje líp, než hodina domlouvání. Šetří čas i nervy, rodičů i dítěte.

Dex123

15.1.2020 08:09
Dex123

XXX.XXX.84.69

Moc děkuji všem. Bulík opravdu není typický pes. "Normálního" stačí párkrát upozornit na něco co nemá a už toho nechá, respektive ho pak chválím, že jde třeba kolem knížek a už se na ně jen podívá a jde dál. Jenže bulík jedná podle své nálady a ne vždy poslouchá okolí. Co jsem zjistil, tak je potřeba ho malinko pošťouchnout, nebo dát povel, na který vím, že reaguje. Opravdu na něj klasická výchova psa neplatí. Včera jsem zkusil chválit, když si sám našel zábavu a když si přestal všímat věcí, která nám dělal z pomsty. Večer nakonec sám přišel a chtěl pomazlit a spát na klíně. Ven půjde až příští týden. Máme ho v bytě a všude venku je hodně psů, takže radši až po očkování. Snad se to zlepší i po tom venčení a bude klidnější. Ještě jednou moc děkuji, hlavně paní Alfi pav. Potřeboval jsem se jen ujistit, že dělám něco špatně já.

15.1.2020 08:41
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Dex123 napsal(a):
Moc děkuji všem. Bulík opravdu není typický pes. "Normálního" stačí párkrát upozornit na něco co nemá a už toho nechá, respektive ho pak chválím, že jde třeba kolem knížek a už se na ně jen podívá a jde dál. Jenže bulík jedná podle své nálady a ne vždy poslouchá okolí. Co jsem zjistil, tak je potřeba ho malinko pošťouchnout, nebo dát povel, na který vím, že reaguje. Opravdu na něj klasická výchova psa neplatí. Včera jsem zkusil chválit, když si sám našel zábavu a když si přestal všímat věcí, která nám dělal z pomsty. Večer nakonec sám přišel a chtěl pomazlit a spát na klíně. Ven půjde až příští týden. Máme ho v bytě a všude venku je hodně psů, takže radši až po očkování. Snad se to zlepší i po tom venčení a bude klidnější. Ještě jednou moc děkuji, hlavně paní Alfi pav. Potřeboval jsem se jen ujistit, že dělám něco špatně já.

Čekat po očkování, je grandiózní nesmysl! Obzvlášť u bulteriéra.

Dex123

15.1.2020 08:49
Dex123

XXX.XXX.84.69

S očkováním proti vzteklině jsem ochoten počkat do 6 měsíců a chodit mezitím ven (moc lišek tu není), ale psů je tu opravdu hodně a nejsem si jistý, že jsou všichni zdraví na 100%. Pokud bych měl zahradu a vím, že tam není hov.. na každém kroku, tak s ním klidně ven půjdu, ale takhle fakt ne. Těch pár dní už počkám a on taky.

15.1.2020 08:57

Dex123 napsal(a):

Někteří psi jsou samá legrácka, ale měl byste na to přestat dívat jako na pomstu.
Vidíte, že na povel to jde, tak proč ho prostě nezačnete víc učit?
Až bude dělat něco nepřístojného, tak zavelíte "ke mně, jdeme se tahat o uzel".
Ne?
A je to vyřešené.
A když ten povel vydáte už při pohledu na knížky a ne až při trhání, bude to ještě lepší.
Vžijte se do toho psa. Vy zařvete NEE. A on má teda dělat co?
Řekněte mu, co má dělat místo trhání knížek.
To by mě teda naštvalo taky. Ale já mám knížky v prosklené knihovně.
Taky mám všude dost drahé IT součástky. Ale pes, ani kocour mi z toho nikdy nic nezničili. Když dostal pes nápad, že si kousne do nabíječky, nebo skočí na stůl podívat se, co tam tak hrozně zajímavého dělám už celých 10 minut, tak jsem psa odsunula stranou, řekla "ne" a hodila mu míček. I u některých prací mám jednu ruku volnou a můžeme se tahat o hračku. A nebo ho prostě pošlu na místo. To se ale musí ten povel naučit.
Přece si nemůže hledat zábavu sám.
Nudící se pes vymyslí různé vtipné věci.
Nevenčení, nevyběhání se, mu vadí hodně moc. Chudák má asi ponorku :-)
Chce to nastolit pevný režim. Zákon a pořádek :-) Tzn. teď si hrajeme, teď se papá, pak se jde čůrat, potom spinkat, cvičit, hrát...

15.1.2020 09:00

Nejdřív mu je 10 měsíců a teď ještě ani ne 6 ??
A je to bulík, jo?
A existuje?
Kde se vzal?
Ale tak je to jedno, na psa se neřve nenaučený povel, netluče se, necvičí se klasicky, a to žádný pes. Takový výcvik nikdy nikomu nepomohl k ničemu dobrému. Ti psi jsou celkem pěkně hnusně tvářící se. Trvanlivost takového výsledku učení je přesně 0 dnů, 3 hodiny a 2 minuty. Kromě toho, že vypadám jako idiot pro veřejnost. I pro svého psa.

15.1.2020 09:06

Nejdřív mu je 10 měsíců a teď ještě ani ne 6 ??
A je to bulík, jo?
A existuje?
Kde se vzal?
Ale tak je to jedno, na psa se neřve nenaučený povel, netluče se, necvičí se klasicky, a to žádný pes. Takový výcvik nikdy nikomu nepomohl k ničemu dobrému. Ti psi jsou celkem pěkně hnusně tvářící se. Trvanlivost takového výsledku učení je přesně 0 dnů, 3 hodiny a 2 minuty. Kromě toho, že vypadám jako idiot pro veřejnost. I pro svého psa.

Snad se prepsal a melo to byt 10 tydnu.
Nicmene - jak ctu specialni pristup a specialni vychova a jeste pes nevytahnul paty ven - tusin potize a velke.
Je to normalni stene - chodte hodne ven a dejte mu pravidelny rezim

Nemoci z venku dotahnete i na botech, pokud teda nepouzivate dezinfekcni brod

Dex123

15.1.2020 09:15
Dex123

XXX.XXX.84.69

megi-the-dog> hezky se to poslouchá, ale nevím, jestli znáte toto plemeno. Bohužel hračka zaujme na dvě minuty, protože pak ho hýbající se maso fascinuje daleko víc. Doposud vlastně nic jiného s ostatními sourozenci nedělal, než se rvali za kožich a matka je usměrňovala pouze v prvních týdnech. Jak jim povyrůstají zoubky, tak musí od ní pryč. Někdy rovnou...matky mají občas tendenci usmrtit vlastní štěňata. Pejska bavíme skoro celý den, ale musí se naučit i zabavit sám aniž by něco ničil (za tím si stojím). Můžu Vás ujistit, že ponorku nemá jen chudák on. Taky jsem nikde nepsal, že řvu NEE, Nesmíš a tak podobně. Navíc zákazové povely moc neovládá...to přiznávám. I když si jdu sednout na záchod, tak si nechám otevřené i ty blbé dveře a přivolávám ho, abych ho pak nemusel za něco napomínat. Občas prostě ale chytne násilnický rapl má chuť kousat a můžu mu rvát do huby cokoliv a jde jen po živém. Kost tedy občas už zabere...tím tento rapl, začínám přesouvat na ní. Šlo mi jen o to trestání, protože plácanec po zadku ho doslova ještě nastartuje (jako kdybych mu natáhl klíček).

15.1.2020 09:34

No. Psa, který by se nenastartoval, bych nechtěla.
Bavit psa celý den jak šašek vs. dát mu pevná a jasná pravidla hrou, kterou se učí, jak u nás ten den bude vypadat.

Dex123

15.1.2020 09:34
Dex123

XXX.XXX.84.69

Je mu deset týdnu (omlouvám se, přepsal jsem se) a psa nerad mlátím a tluču. Párkrát jsem ho potrestal za kousnutí do krve a viděl jsem, že to žádný účinek nemělo a jen ho to více nabudilo, tak jsem se tu chtěl raději zeptat, než ho bezvýznamně tlouci dál (příště se opravdu raději zeptám odborníků rovnou, což jsem již udělal). Jinak díky všem, více rad už nepotřebuji.

15.1.2020 09:40

jako stačit párkrát potrestat štěně aby se mně už v 10ti t. bálo, dost dobrý......
a jo, plácat ho tou lžící na boty bude zcela jistě lepší

škoda písmenek.....

15.1.2020 09:43
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Dex123 napsal(a):
S očkováním proti vzteklině jsem ochoten počkat do 6 měsíců a chodit mezitím ven (moc lišek tu není), ale psů je tu opravdu hodně a nejsem si jistý, že jsou všichni zdraví na 100%. Pokud bych měl zahradu a vím, že tam není hov.. na každém kroku, tak s ním klidně ven půjdu, ale takhle fakt ne. Těch pár dní už počkám a on taky.

Znova opakuju, je to NESMYSL! A hodně, hodně špatný nápad. Nechodit se štěnětem ven kvůli nějakým pofiderním nákazám z ho.en je špatně. Pokud se bojíte nemocí, nechoďte ven především Vy! Bakterie a viry přinášíte denně na botách a oblečení, takže buď před příchodem domů projděte dekontaminační jednotkou anebo nechoďte vůbec ven a nepřijímejte návštěvy nikoho zvenku.
Kromě toho, imunita nastupuje zhruba 3 týdny po posledním očkování. Mám tomu tedy rozumět tak, že Váš pes nepůjde ven do nějakých 15 týdnů? Sám musíte uznat, že to je úplně zcestné. Kdo Vám tuhle šílenost poradil?
Štěně (a zvlášť malý, energický bulík) musí ven! Musí poznávat svět, socializovat se, denně zaměstnávat hlavu. Vy teď řešíte, že se Vám zdá, že se Vás bojí. Pokud zanedbáte socializaci, bude se pes bát venku a máte na krku daleko podstatnější problém! (Ostatně, jestli 10týdenní štěně ještě nebylo venku, máte už na potíže zaděláno.) Mmch, kde se venčí?

15.1.2020 09:46

Jen se sem tak vmísím. Doporučuju knížku "jak trénovat nemožného psa" od Jane Killion. Zrovna čtu a paní má tři bullíky, krásně tam popisuje jejich myšlení a chování, i to, jak je nejlepší s takovými náturami zacházet. Netýká se to sice úplně štěňat, ale možná se vám to bude taky hodit. Vychovala a vycvičila tři psy, skládá s nimi zkoušky a kupodivu i bez trestání.

Dex123

15.1.2020 10:07
Dex123

XXX.XXX.84.69

Dasvo> Myslíte si, že bych ho nejradši nevypustil někam ven? Ptal jsem se třech veterinářů co znám, že bych s ním už nejraději šel ven, ale všichni mi řekli ať těch pár dnů ještě počkám, než naběhne druhé očkování, protože bydlím kde bydlím. Lepší řešit o týden posunutou socializaci, než třeba psinku celý jeho život. Boty máme na chodbě a do bytu je netaháme.
Tenurri> Moc děkuji za název knihy, určitě objednám. Za tu malou chvíli jsem poznal, že reakce lidí co vlastní tyto psi jsou opravdu k nezaplacení, protože se úplně vymykají jiným plemenům. Což jsem si původně nemyslel, že to bude až takhle markantní.

15.1.2020 10:46
Hans_242

XXX.XXX.246.194

Teprve deset týdnů?
Máte úplně NORMÁLNÍ, havé štěně. Bula jsem teda nikdy neměl, ale tyhle projevy jsem zažil u všech štěňat, co mi prošly rukama. Hlavně ten aktuální, ten byl jako štěně pořádná piraňa. Nikdy jsem ho za to netrestal, ani řevem natož bitím. Takhle se důvěra mezi štěnětem a jaho pánem opravdu nebuduje. Buď odvedením pozornosti (popsáno mnohokrát výše) anebo ztuhnutím a otočením hlavy směrem od štěněte. Ono pokud se něco nehýbe, není to pro to štěně zajímavé a hodné pozornosti. Prostě se to nedá "lovit". Jakmile zjistil, že kousání do mně (hlavně do rukou a nohavic při chůzi) není pro něj vůbec žádná psina a že je mnoho lepších způsobů jak se zabavit, postupně tento "problém" odezníval.
Problém je i to, že ho dosud držíte doma. Nejen kvůli socizlizaci. Jakmile bude chodit ven, vylítá se, unaví se a doma to nebude taková raketa.

15.1.2020 10:52
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

Myslela jsem, že píše o desetiměsíčním...

15.1.2020 11:04

Dex123 napsal(a):
Dasvo> Myslíte si, že bych ho nejradši nevypustil někam ven? Ptal jsem se třech veterinářů co znám, že bych s ním už nejraději šel ven, ale všichni mi řekli ať těch pár dnů ještě počkám, než naběhne druhé očkování, protože bydlím kde bydlím. Lepší řešit o týden posunutou socializaci, než třeba psinku celý jeho život. Boty máme na chodbě a do bytu je netaháme.
Tenurri> Moc děkuji za název knihy, určitě objednám. Za tu malou chvíli jsem poznal, že reakce lidí co vlastní tyto psi jsou opravdu k nezaplacení, protože se úplně vymykají jiným plemenům. Což jsem si původně nemyslel, že to bude až takhle markantní.

a mate auto?

15.1.2020 11:11
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Jen se sem tak vmísím. Doporučuju knížku "jak trénovat nemožného psa" od Jane Killion. Zrovna čtu a paní má tři bullíky, krásně tam popisuje jejich myšlení a chování, i to, jak je nejlepší s takovými náturami zacházet. Netýká se to sice úplně štěňat, ale možná se vám to bude taky hodit. Vychovala a vycvičila tři psy, skládá s nimi zkoušky a kupodivu i bez trestání.

Tak zrovna tuhle knihu mám taky a na mého buldu teda ty její doporučení jaksi fakt nefungují, i když jsem je fakt důsledně zkoušela . Některé prasátka se hold podle ní lítat nenaučí... Ale super knížka, u jejích popisů psích povah jsem se fakt nasmála

15.1.2020 11:14
alfi pav

XXX.XXX.30.253

jako stačit párkrát potrestat štěně aby se mně už v 10ti t. bálo, dost dobrý......
a jo, plácat ho tou lžící na boty bude zcela jistě lepší

škoda písmenek.....

Pokud máte do diskuze pouze blbé plky a kritiku, tak si najděte jiné vlákno.

Nikdo není a nebude tak dokonalý jako vy, to už je tady jasné všem přispívajícím.

15.1.2020 11:16
GAELLE

XXX.XXX.55.67

ach jo..........pes se nebije, neřve se po něm, nemlátí se lžící na boty, pes nedělá naschvály. a pes musí chodit ven. období socializace už pak nikdy nedoženete. Vím co mluvím, zdědili jsme psa který 9 let !! znal jen dům a dvůr...............

15.1.2020 11:36
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Dex123 napsal(a):
Je mu deset týdnu (omlouvám se, přepsal jsem se) a psa nerad mlátím a tluču. Párkrát jsem ho potrestal za kousnutí do krve a viděl jsem, že to žádný účinek nemělo a jen ho to více nabudilo, tak jsem se tu chtěl raději zeptat, než ho bezvýznamně tlouci dál (příště se opravdu raději zeptám odborníků rovnou, což jsem již udělal). Jinak díky všem, více rad už nepotřebuji.

Pokud je mu 10 týdnů (a ne 10 měsíců), tak to, co popisujete je naprosto normální chování štěněte (to kousání apod). Teprv se učí co a jak. Navíc mu rostou postupně zuby, takže ho to svědí a zatím neví, jak silně může stisknout, aby to ještě bylo ok. Měla jsem s buldou to stejné. Taky jsem byla ze začátku dokousaná než se to naučil. A co teprv až začal natvrdo přezubovat. Za to jsem ho netrestala, jen ho nenásilně donutila přestat a převedla ho na kousací hračky, upíra klabatého mrňavého .

V tomhle věku stačí okřiknout a od nevhodné činnosti mu odvést pozornost, bít nebo jinak trestat není potřeba. Dejte mu kousací hračky, zabavte ho na maximum možného.

Určitě bych ho vzala i ven. Pochybuju že bydlíte v nějaké psími nemocemi zamořené oblasti, v tomhle ohledu byly názory vašich vetů řekla bych moc opatrné... Kontaktu s cizími psy dočasně zamezte, to jde většinou bez problémů. Psík může zkoumat nové okolí a k psům začít chodit až po dalším očkování.
Musí se učit venčit. Loužičky/bobek doma jsou normální a není třeba ho za to trestat - v tomhle věku ještě neumí ovládat hladké svalstvo tak, aby to zvládl na jedničku, to bude ještě nějakou dobu trvat.

Byla bych opatrnější se socializací a vybírala k tomu pouze hodné psy, co mu nic neudělají. Špatná zkušenost hned na začátku by mohla ovlivnit jeho chování vůči cizím psům v dospělosti.

Bude to v pohodě, jen si musíte zvyknout na sebe navzájem, to vždycky nějakou dobu trvá.
Můj se třeba strašně rád choval v náručí a na klíně jako štěně a rád by se choval i teď, ale jeho 30kg a velká prostorová výraznost je dost na překážku jakékoliv podobné činnosti (páč mě po chvíli držení v náručí začne váhou dusit)

15.1.2020 11:40
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Dex123 napsal(a):

Tenhle argument bych pochopil, kdybyste bydlel někde v cigánské osadě na východě Slovenska. Myslel jsem, že veterináři (a vůbec lidi obecně) s tímhle názorem už ani neexistují. Jak je psáno někde výš, můžete naložit psa do auta a vyjet s ním někam na louku (anebo do batohu a vlakem ven, abych nebyl upozorněn, že ne každý má auto).
Pevně doufám, že se tu za půl roku neobjeví Váš dotaz typu „Lidi, co mám dělat, můj pes se venku bojí, útočí na psy a je nedůvěřivý k lidem“. Za chviličku mu začne období strachu a pak se z toho nejspíš picnete.
Ale chápu, že každý raději poslouchá to, co se mu hodí.

15.1.2020 11:42
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Alfi pav, socializace štěněte přece neznamená jen kontakty se psy!

15.1.2020 11:54
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Dasvo napsal(a):
Alfi pav, socializace štěněte přece neznamená jen kontakty se psy!

Hlavní problém je, že psík zatím nechodí ven. A to z toho důvodu, že majitel věřil příliš opatrným tvrzením veterinářů o psech. Čili ven psík může, ale pokud z jakéhokoli důvodu jeho majitel nechce, aby přišel do kontaktu se psy, tak tomu prostě zamezí leč štěně bude chodit ven

Zkuste mě nechytat za slova. Z kontextu textu jasně vyplývá, co jsem chtěla sdělit.

15.1.2020 12:15
Dasvo

XXX.XXX.101.12

alfi pav napsal(a):
Hlavní problém je, že psík zatím nechodí ven. A to z toho důvodu, že majitel věřil příliš opatrným tvrzením veterinářů o psech. Čili ven psík může, ale pokud z jakéhokoli důvodu jeho majitel nechce, aby přišel do kontaktu se psy, tak tomu prostě zamezí leč štěně bude chodit ven

Zkuste mě nechytat za slova. Z kontextu textu jasně vyplývá, co jsem chtěla sdělit.

Nechytám Vás za slova! (Jak jste si jistě všimla, skoro všechny příspěvky jsem Vám pochválil. :-) ) Napsala jste ale „Byla bych opatrnější se socializací a vybírala k tomu pouze hodné psy, co mu nic neudělají.“ Možná jen nešťastné vyjádření, ale na tuhle větu jsem reagoval! Socializace štěněte pro mě prostě není jen kontakt se psy. Mír!

Dex123

15.1.2020 13:08
Dex123

XXX.XXX.84.69

Já Vás všechny chápu, pejska zbytečně netrestám a ani mu nechci bránit v pohybu. Je naučený na pleny, takže s tím problém není a má i svůj vlastní pokoj. Dnes jedem odpolko na druhé očkování a od víkendu s ním budeme chodit vždy na pár minut ven a postupně to budeme prodlužovat. Třeba každou hodinku na 5-10 minut a vezmu mu ven i plenu, aby věděl co tam po něm chci :). Delší procházky až bude trošku větší. Jinak bych z toho nebyl opravdu tak vykulený, ale běhat po pokoji se zakousnutým psem ve stehni rozhodilo i mě (opravdu se zoubkama v mase). Zkušenosti mám s většími pejsky, ale tohle mě opravdu rozhodilo. Ten stisk není obvyklý, jak u jiných plemen.

15.1.2020 13:27

Dex123 napsal(a):
Já Vás všechny chápu, pejska zbytečně netrestám a ani mu nechci bránit v pohybu. Je naučený na pleny, takže s tím problém není a má i svůj vlastní pokoj. Dnes jedem odpolko na druhé očkování a od víkendu s ním budeme chodit vždy na pár minut ven a postupně to budeme prodlužovat. Třeba každou hodinku na 5-10 minut a vezmu mu ven i plenu, aby věděl co tam po něm chci :). Delší procházky až bude trošku větší. Jinak bych z toho nebyl opravdu tak vykulený, ale běhat po pokoji se zakousnutým psem ve stehni rozhodilo i mě (opravdu se zoubkama v mase). Zkušenosti mám s většími pejsky, ale tohle mě opravdu rozhodilo. Ten stisk není obvyklý, jak u jiných plemen.

....ach jo....

Dex123

15.1.2020 14:59
Dex123

XXX.XXX.84.69

Alfi_pav>Míčky na hraní objednané...moc děkuji. Vzal jsem všechny velikosti, i ten malý na gumě, tak snad s nějakým uspěji :).

15.1.2020 15:45

Dex123 napsal(a):

Já teda nejsem pejskař, ale brát ven plínu, aby "pes věděl co po něm chci" mi nepřipadá jako dobrý nápad. A to jako fakt budete chodit ven každou hodinu? Tzn. 50 minut doma, 10 minut venku a tak pořád dokola?

15.1.2020 17:34
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Já teda nejsem pejskař, ale brát ven plínu, aby "pes věděl co po něm chci" mi nepřipadá jako dobrý nápad. A to jako fakt budete chodit ven každou hodinu? Tzn. 50 minut doma, 10 minut venku a tak pořád dokola?

na plínu bych neučila ani malé plemeno natož toto. neumím si představit ten smrad v bytě. myslím že se pes bude obtížně přeučovat aby konal potřebu výhradně venku

Dex123

15.1.2020 19:07
Dex123

XXX.XXX.55.2

A to jako s malým dítětem chodíte hned na záchod nebo na nočník? Taky ne, co. S plenou lze psa přeučit do 14 dní a ano, když s ním budu chodit často, tím snadněji ho to přeučím. Smrad asi jak od dítěte, no. Mám mu snad nadávat, že smrdí? Chodím často s košem. Já s tím problém nemám a ani rodina, asi jen Vy.

15.1.2020 19:29
Andrýsek3

XXX.XXX.242.110

Učila jsem psa na noviny. Největší blbost, co jsem mohla udělat.. Pes čůral doma ještě do 7mi měsíců a to měl už skoro 30kg. Vykašlete se na to včas. Chození ven po chvilkach bez pleny je efektivnější.

15.1.2020 21:16
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Dexi, mně už se chce jenom napsat: Ach jo, chudák pes! Ale kašlu na to, nemá to s Vámi smysl.

Dex123

16.1.2020 08:05
Dex123

XXX.XXX.84.69

Dasvo> I já už Vám na to kašlu!! Jste jen moralisti a sluníčkáři. Pes se má opravdu u nás hrozně a je to jen hromádka nervů zavřená ve svém pokoji 5x5 metrů, který má jako tělocvičnu, když jedu na chvilku pryč (jen pro něj plačte). Včera jsem se jen přesvědčil u veterináře, že jednám správně a u tohoto štěněte za tuto cenu je to zbytečný risk chodit s prvním očkováním hned ven. S druhým je možnost nákazy asi 20-30% a po třetím skoro 0%. Takže od víkendu jezdíme na louky se psy, které znám a od půlky února normálně ven. Nikdo z Vás mi nedokázal, že jste na tom lépe než já (mimo paní alfi_pav). Tímto končím svojí účast zde. Měl jsem více psů a když jsem bydlel v baráku, tak mi dokonce i jeden mával při návratu domů. Chudinka...asi jsem ho moc týral.

16.1.2020 08:33

Měl jsem více psů a když jsem bydlel v baráku, tak mi dokonce i jeden mával při návratu domů

A ze jste se vubec na neco.potreboval zeptat?

16.1.2020 08:41

Dex123 napsal(a):
Dasvo> I já už Vám na to kašlu!! Jste jen moralisti a sluníčkáři. Pes se má opravdu u nás hrozně a je to jen hromádka nervů zavřená ve svém pokoji 5x5 metrů, který má jako tělocvičnu, když jedu na chvilku pryč (jen pro něj plačte). Včera jsem se jen přesvědčil u veterináře, že jednám správně a u tohoto štěněte za tuto cenu je to zbytečný risk chodit s prvním očkováním hned ven. S druhým je možnost nákazy asi 20-30% a po třetím skoro 0%. Takže od víkendu jezdíme na louky se psy, které znám a od půlky února normálně ven. Nikdo z Vás mi nedokázal, že jste na tom lépe než já (mimo paní alfi_pav). Tímto končím svojí účast zde. Měl jsem více psů a když jsem bydlel v baráku, tak mi dokonce i jeden mával při návratu domů. Chudinka...asi jsem ho moc týral.

..a proč vám nemàval když jste odjížděl, to mi přijde logičtější ....

16.1.2020 11:32

Jen jestli to bylo mávání, s tímto přístupem. Pravá ruka?

16.1.2020 11:36
Mousinka

XXX.XXX.79.10

Při návratu panecka domů snad mává každý pes,ne?

16.1.2020 11:38

Mousinka napsal(a):

nekteri i při odjezdu

Dex123

16.1.2020 12:44
Dex123

XXX.XXX.84.69

Vy jste fakt banda k.....ů. Už jste viděli někdy psa mávat? Pokud ano tak mi to natočte a rád se pobavím a Vám omluvím. Je mi jasný, že chcete mít všichni poslední slovo, tak šup....

16.1.2020 12:53

Dex123

16.1.2020 13:02

16.1.2020 13:02

Mousinka napsal(a):

Ba ne, některý stáhne ocas a zaleze do boudy. ( můj tedy ne, nemám boudu )

16.1.2020 13:23
Mousinka

XXX.XXX.79.10

Dex123 napsal(a):
Vy jste fakt banda k.....ů. Už jste viděli někdy psa mávat? Pokud ano tak mi to natočte a rád se pobavím a Vám omluvím. Je mi jasný, že chcete mít všichni poslední slovo, tak šup....

Vy jste psal,ze váš pes mává... takže šup sem s videem

16.1.2020 13:26

Dex123 napsal(a):

....tak vy jste nám tedy lhal..

16.1.2020 13:37

Už jsem to ani nedočetla....a. bulterier je pes jako každý jiný, jen si ho nemůže pořídit každý, komu hned tečou nervy nebo mu téct můžou, ale ten pes by to neměl poznat. Nemyslím, že bych na naší buli používala jiné metody než obecně platné, bulík rychle chápe, rychle se učí, ale nevenek mnohdy působí jako pitomec, co neposlouchá. on ty povely umí, ale musí se dbát, aby je pes i plnil, když už se řeknou, což v případě bulíka platí mnohonásobně ...pokud vidím, že pubertální bulík má vypnuto-selektivní sluch, nepoveluju -odvedu pozornost oblíbenou hračkou. klackem. ňaminkou...
Zvykněte štěně chodit hodně na volno(tak nějak z diskuse vyplývá , že nevíme kolik mu je), přivolání na zapískání, nabídnutí hračky, mlsky, k tomu přidejte" ke měéé" . Máte půl výchovy zmáknutou....
Dá se říct(mě se to tak jeví), že prakticky každý, kdo si pořídí bulíka( a další podobná plemena) má pocit, že musí začít to štěně drilovat, aby pak pes poslouchal, získá tím jen psa, co poslechne buď jen ze strachu a nebo vůbec.
Edit: zakousnutého bulíka bute mít v noze až do přezubení...radím, žádné rychlé pohyby a na záchod se vypravit včas. a nehrát si se štěnětem až do takzvaného přetočení, kdy buldu "poštípají blázni " a nedá se uklidnit..kouše do všeho kolem, i do nosu a tváří, tak nějak je mu to v tu chvilku jedno, divoce si jen hraje .

Dex123

16.1.2020 13:54
Dex123

XXX.XXX.84.69

verun>pejskovi je 10 týdnů a už jsem to jeho chování tak trochu pochopil. Jakmile vidím, že pozornost upadá, hned upoutávám něčím jiným. Po hračce, třeba zase nějakým povelem a pořád dokola. Musím fakt říct, že je hodně učenlivý a během chvilky umí skoro vše. O víkendu začneme cvičit a objevovat i venku, tak už snad bude líp. Teď je to zatím na přeskáčku, hra, odpočinek, hra,....Na začátku jsem se prostě lekl jeho stisku a zoubků, když kousl a v bolesti potrestal (byla to pitomost). Teď už od něj čekám vše a spíše jen překvapuje.

16.1.2020 14:10

Vaše obyvy z chození po venku jsou myslím zbytečné, stejně štěněti bude ziminka a déle než půl hoďky chtít být venku nebude, nevím proč, naše buli byla jako štěňátko venku i nejistá, otáčela se pořád domu....tak se hodně chovala.
Naučte štěně si hrát i samo, poslouží papírové jako nedobytné krabice, kde nejde pár granulí- vykouše se, zabaví se, utahá se.... klacek z venku na kousání a loupání, syrová kost z řeznictví- k učení na místo, dám dobrotu na kousání a pošlu ho s tím na místo, ze začátku tam psa i tlačíte, ale za týden to umí a utíká tam už automaticky s rohlíkem v hubě ...

Dex123

16.1.2020 14:12
Dex123

XXX.XXX.84.69

verun>děkuji za "Edit" tak nějak vždycky rád vidím, nebo slyším, jak lidé říkají, že ho to přejde. To "přetočení je přesné". To byl ten počáteční impuls, že pak kousal do všeho a hlavně do mě :).

Dex123

16.1.2020 14:44
Dex123

XXX.XXX.84.69

verun> Ještě jednou díky za rady. Příspěvky jsou po 15 minutách a zjistil jsem pozdě Váš poslední komentář. S tou krabicí to je super nápad. Určitě vyzkouším. Kost už na svou velikost zvládá velmi dobře a zarputile :D. Hraní už zkracujeme a místo zbylého času už dávám kost a ty hračky, které vím, že ho baví. Ono to půjde, už to vím, ale hrozně se těším až bude tepleji a on o trochu větší, pak to bude skvělej parťák. Děkuji a přeji hezký den.

16.1.2020 21:16

....tak vy jste nám tedy lhal..

nelhal.
však ukazal obrazek, jak mu jeho pes maval

17.1.2020 15:24
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Dex123 napsal(a):
verun>pejskovi je 10 týdnů a už jsem to jeho chování tak trochu pochopil. Jakmile vidím, že pozornost upadá, hned upoutávám něčím jiným. Po hračce, třeba zase nějakým povelem a pořád dokola. Musím fakt říct, že je hodně učenlivý a během chvilky umí skoro vše. O víkendu začneme cvičit a objevovat i venku, tak už snad bude líp. Teď je to zatím na přeskáčku, hra, odpočinek, hra,....Na začátku jsem se prostě lekl jeho stisku a zoubků, když kousl a v bolesti potrestal (byla to pitomost). Teď už od něj čekám vše a spíše jen překvapuje.

Necvičte, objevujte, hrajte si a bavte se. Nehroťte to hned od začátku. Stejně bude venku ze začátku natolik zahlcený novými podněty, že vašim výcvikovým snahám moc pozornosti věnovat nebude.

Chuckit ball XXL ULTRA je až pro dospělého bulla, teď mu asi bude velký,ale mají i menší velikosti

17.1.2020 18:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nemám sice bulteriéra, mám jiné bull psy, ale to co tu píše Dex mi připadá prostě jako vymlouvání se na plemeno. Znám bulíky, vím, že jsou "sví"´, ale určitě bych netvrdila, že se na ně musí úplně jinak, než na ostatní psy. A už vůbec ne to, že bulík potřebuje nějaké plácnutí lžící na boty nebo podobně....

To chování, které popisujete mi přijde jako úplně normální štěněcí chování, ne jako něco vyjímečného, co by měl mít jen bulík. U všech psů se to dá vyřešit různými způsoby, na každého platí něco jiného - převést na hračku, ignorovat, zakřičet bolestí atd.... Chce to vyzkoušet, co bude platit zrovna na něj. Samozřejmě můžete zkoušet něco, co zabralo na jiného bulíka, ale určitě bych to nebrala tak, že ty "klasické" metody nezaberou jen proto ,že je to bulík. Je to prostě štěně jako každé jiné. Některé kouše víc, některé míň... Myslím, že se to dost srovná i po tom, co začnete chodit ven - štěně ten "ruch" a nové informace venku tak unaví, že doma padne.

A k té pleně - samozřejmě je to vaše věc, ale osobně bych ji odstranila hned. Rodiče si naučili na plenku jorkšírku - dovezli si ji na zimu, když hodně mrzlo a báli se, aby venku nenastydla (měla "pár" gramů). No feně je nějakých 12-13 let a na plenku se venčí doteď. Pokoušeli se to odbourat, ale nepovedlo se. Čímž neříkám, že to nejde, jen že si to zbytečně komplikujete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík