Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.135
Nemáte někdo zkušenost jestli je možné aby kocour zaútočil na lišku,nebo opačně.Na okraj vesnice chodí liška...ztratil se náš kocour a sousedův také.Myslíte,že jsou schopné se servat,nebo by kočka utekla?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.135
ach jo...ani nevím co na to říct...veškérá naděje,že se mi můj mazlík vrátí je tabu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.128
A to si fakt myslíte, že zůstane kočka celá, když jí liška napadne?
No i když vám naději dám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.205
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Spíš naopak...
https://www.youtube.com/watch?v=4iAF7tX-slM
https://www.youtube.com/watch?v=KBTFJf11RDc
Z těch videí je zřejmé, že ty lišky jsou krotké a celá situace je nahraná. V jednom místě se liška dívá přímo do objeklivu, takže moc dobře ví, že ji někdo filmuje (dívá se na ni).
Také mističky s jídlem o které se má liška s kocourem poprat a umístěné na silnici působí velmi věrohodně.
Ale nekritizuji. Ta videa jsou vtipná, jen z nich nelze dělat závěry, jak by dopadlo setkání kočky se skutečně divokou liškou. K tomu by jistě nedošlo v poledne na silnici, pod dozorem kamery, ale v noci někde v roští a beze svědků.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.116
Já jednou při podvečerní procházce se psem zahlédla, jak na louce sebral číhající kočku na myš výr. Vše se seběhlo tak rychle, že chudák číča neměla šanci .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.246
kočka nemá proti lišce šanci a často se stává její potravou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.37
On se může stát potravou i pes. Prostě si nesmíte pořídit pidi zvíře, ale hafana co lišku pozře sám
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.21
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kočka nemá proti lišce šanci a často se stává její potravou
Este lepsie:ked ma liska sancu dostat kocku,100%ju vyuzije.Kocka bola kedysi top navnada na lisky,nevedia jej odolat!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.52
Též si myslím, že kočka nemá proti lišce šanci. A jestli liška po kočce půjde? Určitě ano, je to pro ni potravní konkurent, loví stejnou potravu. A konkurence se likviduje i ve zvířecí říši, nejen mezi lidmi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.4
myslím, že nasycená liška po kočce nezatouží a kočka o ní patrně ví dříve než naopak. Pokud ke střetu dojde . stačí se podívat na velikost a je jasné, že kočka nemá šanci.
gloomka

XXX.XXX.174.3
U nás na horách na chalupě, žije liška už několik let pod naší terasou a kočka žije už několik let v opuštěné budově asi 10 metrů vedle. Vždy když přijedem, dáváme jídlo kočce do velké misky a samozdřejmě se v noci přiživí i liška. Žijí vedle sebe už asi 7 let a zatím kočka nezmizela a to tu nemají v této nadmořské výšce v zimě asi lehké...
sisi58
napsal(a):
Vidím to tak, že kde je strom, má kočka naději.
Ovšem takový větší kocour maiské mývalí, no nevím.
I když je to staré vlákno, souhlasím. Otevírám proto, že mi dnes volala sestřenka, co se jí stalo kousek nad naším pozemkem Šla shánět koně a na pastvině vidí kočku se srnou, kousek od sebe. Když se přiblížila na nějakých 30m už viděla, že to není srna, ale vysoká liška a drží v šachu kočku. Kočka nadskakovala celé zježená, prskala, bránila se, snažila se utéct, ale neměla by šanci, žádný strom poblíž. Byla to jedna z koček ze stájí. Když uviděla sestřenku, rozeběhla se k ní a liška ji doběhla asi 6 metrů od sestřenky. Ta říkala, že byla strachy bez sebe, protože to už se bála, aby liška nevystartovala i po ní, protože se chovala dost nestandartně. Zařvala na kočku a liška konečně utekla. Kočka utíkala s ní ke stájím, nějakých 250m vzdálených. Je to nejspíš ta stejná liška(lišák?) která měla léta stezku přes náš pozemek, po oplocení začala chodit kolem plotů, ale naposled jsem ji viděla někdy před rokem, jak chodí před bránou. Mezitím vybrala sousedům kurníky i králíky a cca před 14dny jsem se s ní potkala nad těma pastvinama, kdy si šlapala po horizontu, cca 100m nad cestou, po které jsem šla se psem. Já si myslela, že tam někomu zdrhnul husky, až po chvíli jsem poznala že je to liška(bylo už šero) Když si nás všimnula, jen lehla do trávy a čekala, až se vzdálíme, ale neutekla. Možná jen poznala sousedy Každopádně se teď budu bát o kočky mnohem víc, mám už starého kocoura a nové kotě, za nějaký měsíc už se bude potulovat...a ten lišák ji nezná
Pokračování našeho příběhu kočky versus lišky. Sestřenka mi hlásila, že lišáka ráno viděla obcházet kolem naší brány. Určitě je to liška(samice) ale je velká, tak jí říkáme pracovně lišák Za pár dní kocour ráno nebyl doma, nepřišel ani na zavolání. To už jsem vynervila, protože to se za 10let ještě nestalo. Když jsem šla se psem před domem houštím kolem potoka, vyřvávala jsem, potom celé dopoledne jsem to tam ještě prolézala, k večeru už jsem doslova hystericky lítala po všem křoví v okolí a hledala. Muž si šel pro auto do servisu a jen mi zavolal, že má stopu, pak mi řekne. To už jsem byla strachy bez sebe. Když se vrátil, ukázal mi bránu zevnitř potečenou od krve. To by naznačovalo, že ač zraněný, dostal se domů. Myslela jsem, že někde v keřích leží mrtvý. Začala jsem zběsile lítat po všech keřích od brány až za barák, muž z druhé strany a volat. Za domem se ohlédnu a kocour kulhá po chodníčku kolem domu. Letěla jsem k němu. Byl zalepený od krve, vystrašený, ale po zevrubné prohlídce jsme zjistili, že ta krev není jeho. Sice má vypadnutý i druhý horní špičák, ale krev měl na druhé straně. Asi se serval, ale zřejmě dopadl líp než protivník. Já už viděla, jak s ním liška nakrmila mladé Tentokrát to dopadlo ještě dobře, snad se poučil a přestane trajdat po venku...
lesnížínka
napsal(a):
Pokračování našeho příběhu kočky versus lišky. Sestřenka mi hlásila, že lišáka ráno viděla obcházet kolem naší brány. Určitě je to liška(samice) ale je velká, tak jí říkáme pracovně lišák Za pár dní kocour ráno nebyl doma, nepřišel ani na zavolání. To už jsem vynervila, protože to se za 10let ještě nestalo. Když jsem šla se psem před domem houštím kolem potoka, vyřvávala jsem, potom celé dopoledne jsem to tam ještě prolézala, k večeru už jsem doslova hystericky lítala po všem křoví v okolí a hledala. Muž si šel pro auto do servisu a jen mi zavolal, že má stopu, pak mi řekne. To už jsem byla strachy bez sebe. Když se vrátil, ukázal mi bránu zevnitř potečenou od krve. To by naznačovalo, že ač zraněný, dostal se domů. Myslela jsem, že někde v keřích leží mrtvý. Začala jsem zběsile lítat po všech keřích od brány až za barák, muž z druhé strany a volat. Za domem se ohlédnu a kocour kulhá po chodníčku kolem domu. Letěla jsem k němu. Byl zalepený od krve, vystrašený, ale po zevrubné prohlídce jsme zjistili, že ta krev není jeho. Sice má vypadnutý i druhý horní špičák, ale krev měl na druhé straně. Asi se serval, ale zřejmě dopadl líp než protivník. Já už viděla, jak s ním liška nakrmila mladé Tentokrát to dopadlo ještě dobře, snad se poučil a přestane trajdat po venku...
Cituju sama sebe, náš příběh má pokračování i když neveselé a lehce morbidní. Tehdy ještě za měsíc kocour zase dorvaný, prokouslá noha, otrava krve...ale dostal se z toho. Vet říkal, že to bude od kocourů a je pravda, že poslední dobou se jich u nás objevuje mnohem víc, asi se přemnožili a rozšiřují(či snaží se o to) si teritorium. Tohle je dva roky staré. Tyto Vánoce jsme Leonka pochovali, přejelo ho auto, už se z toho nedostal Za měsíc napadl čerstvý sníh, já jdu zahradou a koukám, jak to, že tu máme čerstvé stopy od nějakého psa zase, když jsem všechny ploty zabezpečila právě proto, aby se už kočka, ani nový kocourek ven nedostali. Pod auto, či sousedovic psům do tlamy. Jdu po stopách a když jsem našla prohrabaný kompost už mi docházelo, že to nebude pes, ale liška, která naši zahradu celých těch 15let bere za svou(netuším, jestli ta samá, či její potomstvo) Stopy vedly k plotu a dál pokračovaly za plotem, ale díra tam nebyla, skáče přes dvoumetrový plot. Vím, že pro lišku to problém není, švagr ji viděl, jak to dala z místa. Z toho ovšem plyne, že tu taky celých 12let nějak koexistovala s kočkama, i když byly ještě koťaty. Asi nějaká ,,tichá dohoda" Za 14 dnů po tom sněhu naháním kotě na chvojce nad hrobečky našich mazlíčků a když se mi povede zachytit plachtící kotě z chvojky kouknu pod nohy a vytřeštím oči na rozhrabanou zem bez sněhu - někdo se pokusil(snad neúspěšně) vykopat Leonka. Dokonce tam ležel i malý kousek utržené fleecové deky, ve které jsme ho pochovali První mne napadly sousedovic JRT holky, protože jsem je pár dní předtím hnala ze zahrady, ale ty si myslím na tohle neměly čas. Takže nejspíš ten lišák(nějak si nemůžu zvyknout na ro, že je to samice, já pořád říkám lišák ) Říkám to muži s tím, že pes leží z druhé strany baráku a netuší, co se mu to tam děje a nebo v noci chrápe v boudě vedle?! Ten se směje: ne, to jde kolem boudy lišák a ,,hele pse, soused zarygloval slepice, v kompostu taky nic, já mám hlad jak sviňa, nemáš tu něco k snědku? Hmm, tak kosti se tu válely od rána, ty jsem snědl nakonec k večeři, ale jestli chceš, tak si támhle můžeš vykopat Leona... Tak jenom doufám, že si ho taky odnese, nerada, opravdu nerada bych ho sbírala po zahradě
fikovnice
napsal(a):
Tak to je síla Rady. Myslíš, že by liška jednak vyčenichala zahrabanou mrtvolku a druhak o ni měla zájem? Nemám lišky moc sestudované...
Liška je mrchožrout...jo, určitě vyčenichala. My jsme moc hluboký hrob nekopali, protože jsou tam kořeny zlatice a chvojky. Je nad ním tak 40cm zeminy. Jak se to časem propadá, tak to dosypávám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Liška je mrchožrout...jo, určitě vyčenichala. My jsme moc hluboký hrob nekopali, protože jsou tam kořeny zlatice a chvojky. Je nad ním tak 40cm zeminy. Jak se to časem propadá, tak to dosypávám.
A co zasypat mrtvolku chloraminem? Možná by pomohlo.

fikovnice
napsal(a):
Aha, vidíš - zas nová info, díky!
Ono každá šelma je mrchožrout. Je snažší najít mrtvolku než pracně lovit, navíc s rizikem zranění. Si myslím.
napsal(a):
Ono každá šelma je mrchožrout. Je snažší najít mrtvolku než pracně lovit, navíc s rizikem zranění. Si myslím.
Asi ano. Ale lišky jsou tím vyhlášené. Když jsem vyhodila za plot na sousední pole malého zajdu bez hlavy(přinesl ho Leonek) byla naprostá jistota, že druhý den už tam nebude.
Janaaa
napsal(a):
Viděla jsem krásný video odněkud z Ruska kde je spousty sněhu.Hladová liška přišla v nějaké vesnici až na práh domu,kde měla kočka jídlo v misce.Liška si to vzala,kočka stála vedle ní a nevěřícně koukala.Liška se najedla a odešla.Vůbec po sobě nešly. Škoda,že to sem nejde dát:-)
Tak tím ste mě potěšila Nějak si myslím, že takhle je to roky i u nás. Když dám na stůl plnou misku granulí nemyslím si, že je kočka do rána byla schopná sníst, když jinak jen zobne. A se psy asi podobně. Teď mám obavu o malého Viktorka, až bude zůstávat venku(a ještě nebude velký) liška ho ještě nezná...No i když...tady je toho víc Ráno jsem opět vyhazovala ze zahrady sousedovic holky JRT a strkala do další díry pod plotem, další velký kámen
lesnížínka
napsal(a):
Tak tím ste mě potěšila Nějak si myslím, že takhle je to roky i u nás. Když dám na stůl plnou misku granulí nemyslím si, že je kočka do rána byla schopná sníst, když jinak jen zobne. A se psy asi podobně. Teď mám obavu o malého Viktorka, až bude zůstávat venku(a ještě nebude velký) liška ho ještě nezná...No i když...tady je toho víc Ráno jsem opět vyhazovala ze zahrady sousedovic holky JRT a strkala do další díry pod plotem, další velký kámen
Vlákno spíš mělo být pojmenované „zaútočí liška na kočku?“ a podle toho bych se zařídil a Viktorka na noc pouštěl ven až doroste. U šelem existuje cosi jako likvidace potravní konkurence, věřím, že liška v plné kondici dokáže mladou nezkušenou kočku zlikvidovat. Spousty koťat bývá přes noc venku, proč to ale pokoušet.
ladd
napsal(a):
Vlákno spíš mělo být pojmenované „zaútočí liška na kočku?“ a podle toho bych se zařídil a Viktorka na noc pouštěl ven až doroste. U šelem existuje cosi jako likvidace potravní konkurence, věřím, že liška v plné kondici dokáže mladou nezkušenou kočku zlikvidovat. Spousty koťat bývá přes noc venku, proč to ale pokoušet.
Jo, jo, já vlákno nezakládala, jen jsem nechtěla plevelit s dalším velmi podobným, tak jsem to přifařila sem. Gucci I. a II. a Leonek, taky s liškou(tedy nejspíš)venku bývali, ale máte pravdu, neznamená to, že když to vyšlo u tří, vyjde to i u čtvrté kočky. Akorát jsem si jistá, že ho doma na noc neudržím. Už teď je venku půl dne(dneska bylo fakt teplo) a domů ho musím doslova odchytit a zanést.
fikovnice
napsal(a):
Tak to je síla Rady. Myslíš, že by liška jednak vyčenichala zahrabanou mrtvolku a druhak o ni měla zájem? Nemám lišky moc sestudované...
Ano ,k nám chodí na zahradu a proto čtu co můžu, aby jsem je trošku pochopila a lišky jsou lesní doktoři ,mimo jiné uklízí zdechliny.A o kočkách jsem nevěděla ,že je žere ,až do té doby ,dokud je nezačala lovit pod budou o mé noční směně .Sedím v buňce a najednou takovej rachot tak vyběhnu a liška uhání i s kočkou pryč.Kočky jsou tam toulavé a množí se jako myši,tak je alespoň zredukuje,ale příjemný zážitek to nebyl🤨to opravdu ne
R.

XXX.XXX.11.176
Včera jsme pod okny (bydlíme u lesa) viděli našeho kocoura, jak se "hádá" (nebo se schyluje k bitce) s liškou. Otevřela jsem okno a lišku zahnala. Kocoura jsme rychle stáhli domů... Teď ho na večír raději bereme domů... Snažím se dohledat, jestli liška uloví kočku... Ale zatím bezúspěšně. Já osobně si myslím, že by náš Honza nevyhrál. Jak to prosím je?

R.
napsal(a):
Včera jsme pod okny (bydlíme u lesa) viděli našeho kocoura, jak se "hádá" (nebo se schyluje k bitce) s liškou. Otevřela jsem okno a lišku zahnala. Kocoura jsme rychle stáhli domů... Teď ho na večír raději bereme domů... Snažím se dohledat, jestli liška uloví kočku... Ale zatím bezúspěšně. Já osobně si myslím, že by náš Honza nevyhrál. Jak to prosím je?
Podle mě 50:50.
Už jsem to tu(nebo jinam, znova to číst nebudu ) kdysi psala. Měla jsem dva velké psy, ale liška mi přes pozemek chodila celou dobu, protože ona chodila ještě před tím, než jsme tu postavili, měla tu prostě trasu a tak to zůstalo. Pak objevila kompost, tak vím, že chodila na kompost a teď na jaře mi šla dokonce před okny v kuchyni - v poledne, pes byl před barákem(tohle za domem) kočky spaly doma. Chodí tedy 15let, tak nepředpokládám, že je to tatáž liška, asi naučení její potomci. Celou dobu jsem měla venku kočky, dvě britky, kočku a kocoura, od koťat, teď už i kočky jsou druhá generace. Předešlý kocour chodil jednu dobu zmlácený, tak jsem předpokládala, že se mele s nějakým kocourem. Postupně přišel o oba horní špičáky, jednou přišel celý od krve, ale jemu nebylo nic, jednou měl prokouslou nohu. Kočka nikdy nic, tak i proto jsem si myslela na kocoury, ale klidně to mohla být i liška. Teďka mladá kočka a roční kocour...zatím ťuk, ťuk dobrý.

http://www.agris.cz/clanek/118485
Jeden z praxe.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!