Dobrý den, chci si koupit kočku bengalskou, ale mám svojí milovanou andulku. V bytě je nonstop na volno. Mám strach, že by ho kočka ulovila. Je ňáká reálná šance je spolu naučit žít? Věnovala bych jí třeba měsíc v kuse aby se to naučila. Jen nevím jestli je to reálné. Děkuji za odpověď).
Uživatel s deaktivovaným účtem

verunkaJežková
napsal(a):
Dobrý den, chci si koupit kočku bengalskou, ale mám svojí milovanou andulku. V bytě je nonstop na volno. Mám strach, že by ho kočka ulovila. Je ňáká reálná šance je spolu naučit žít? Věnovala bych jí třeba měsíc v kuse aby se to naučila. Jen nevím jestli je to reálné. Děkuji za odpověď).
Vendulko, šance není. Kočku naučíš spoustu věcí, ale lovecký pud je lovecký pud, to prostě z kočky neodpářeš ani kdyby jí zabila. Nonstop na volno malého ptáčka kočka žijící ve stejném prostoru prostě lovit bude a pravděpodobně se jí to i podaří.

Viděla jsem fotky, kdy se kočka mazlí se dvěma kanárky doma...Zvykly si na sebe od mala...Mé dcery britská kočka když si jí přivezli domů jako tříměsíční koťátko, tak lezla do klece osmákům degu a spala tam s nimi.I v dospělosti, když osmáci běhaly po bytě, nikdy jim neublížila.Byli přece starší a ejjí kamarádi
anna.123

XXX.XXX.114.115
Rozhodně nedoporučuji , ale podobný "návod" na zvyknutí ptáčka a kočky najdete v diskuzi "Koucour a holubi", ale pozor, jde o velmi nestálou metodu, záleží na povaze kočky - a co se bengálské týče, tak ta si lov určitě moc ráda užije . Můžete ji zkusit naučit zvyknout na klec, ale andulku bych radši pouštěla mimo její přítomnost. Držím palce.
Smutna anetka

XXX.XXX.128.66
Rozhodne NE! Nam prave kocka zakousla naseho maleho andulacka meli jsme ho pul roku bylo to nase zlazicko a pritel videl na vlastni oci jak ho ta svine zakousla :'( :'( :'( Nikomu nepreju tu bolest z tak nahle ztraty, Filipku myslime na tebe
Smutna anetka
napsal(a):
Rozhodne NE! Nam prave kocka zakousla naseho maleho andulacka meli jsme ho pul roku bylo to nase zlazicko a pritel videl na vlastni oci jak ho ta svine zakousla :'( :'( :'( Nikomu nepreju tu bolest z tak nahle ztraty, Filipku myslime na tebe
Nechci být zlá, ale pořídit ke kočce andulku a pak o kočce říct, že je svině, že ji zabila je jako říct o krokodýlovi, že je ha..z, když uloví zvíře. Bohužel kočka je lovec a ti co na to zapomínají nebo to popírají se pak diví .krom toho, že pak kočku utlačují v její přirozenosti. Náš kocour venku ptáka taky občas uloví, ale na holuba to nezkouší, i když by ho zvládl a ani kachňátka, která pospávala hned u plotu nechal, jakoby veděl, že je nesmí, ale kdyby se stala nehoda a on nějaké ulovil, tak můžu nadávat jen sobě, že tam nemám dvojité pletivo a pod.
mesič
napsal(a):
Nechci být zlá, ale pořídit ke kočce andulku a pak o kočce říct, že je svině, že ji zabila je jako říct o krokodýlovi, že je ha..z, když uloví zvíře. Bohužel kočka je lovec a ti co na to zapomínají nebo to popírají se pak diví .krom toho, že pak kočku utlačují v její přirozenosti. Náš kocour venku ptáka taky občas uloví, ale na holuba to nezkouší, i když by ho zvládl a ani kachňátka, která pospávala hned u plotu nechal, jakoby veděl, že je nesmí, ale kdyby se stala nehoda a on nějaké ulovil, tak můžu nadávat jen sobě, že tam nemám dvojité pletivo a pod.
Přesně tak. Pořídit domů andulku, nechat ji s kočkou a divit se, že ji kočka ulovila? No, světe div se, když máte doma lovce... chudák andulka, mít takhle nezodpovědné majitele...
Myslím, že kamarádství se zvířátky, která jsou normálně v přírodě na kočičím jídelníčku je problém i když vyjímky určitě jsou. Já osobně bych to určitě neriskovala a vůbec ne z tak temperamentní kočičkou jako jsou bengálky
Mám doma britky a na parapetu krmítko pro ptáčky. Starší je loví stále i přes okno a to už by na ně mohla být zvyklá. Vzrušuje je hlavně to třepetání křidélek.
rybka
napsal(a):
Myslím, že kamarádství se zvířátky, která jsou normálně v přírodě na kočičím jídelníčku je problém i když vyjímky určitě jsou. Já osobně bych to určitě neriskovala a vůbec ne z tak temperamentní kočičkou jako jsou bengálky
Mám doma britky a na parapetu krmítko pro ptáčky. Starší je loví stále i přes okno a to už by na ně mohla být zvyklá. Vzrušuje je hlavně to třepetání křidélek.
Tak jim kupte tu hračku, o níž píšu v tom vlákně "Tunely a jiné hračky pro kočky". Dopředu upozorňuji, že nejsem žádný dealer. Jen se mi hračka zdá fakt povedená a třepotání si u toho kočky užijí ažaž!
Osobní zkušenost nemám, ale řekla bych, že je to stejné u všech zvířat: pokud si na andulku zvyká kotě, nezabije ji ani v dospělosti, je to prostě kámoš. Klidně by zabila, ale jakoukoliv jinou andulku. Můj pes je vysazený na slepice, nejde je zabíjet, ale snaží se je všechny zahnat do kurníku(i když v okolí žádný zrovna není) a některé by jeho snahu nemusely rozchodit. Nechá bez povšimnutí slípky souseda, které jsou prostě v rajonu, ale slípky o 200m dál prožene. Stejně tak naše kočky jsou jeho, kdežto sousedovic alespoň vyžene na strom(neublížil by jí, ale baví ho ji prohnat).

lesnížínka
napsal(a):
Osobní zkušenost nemám, ale řekla bych, že je to stejné u všech zvířat: pokud si na andulku zvyká kotě, nezabije ji ani v dospělosti, je to prostě kámoš. Klidně by zabila, ale jakoukoliv jinou andulku. Můj pes je vysazený na slepice, nejde je zabíjet, ale snaží se je všechny zahnat do kurníku(i když v okolí žádný zrovna není) a některé by jeho snahu nemusely rozchodit. Nechá bez povšimnutí slípky souseda, které jsou prostě v rajonu, ale slípky o 200m dál prožene. Stejně tak naše kočky jsou jeho, kdežto sousedovic alespoň vyžene na strom(neublížil by jí, ale baví ho ji prohnat).
Ne, tak to není u všech zvířat, ale u některých psů. Pokud máte třeba jagoše nebo pořádnýho jezevčíka, tak u nich to zas takhle nefunguje a zakousnou, v souladu se svojí vrozenou ostrostí na škodnou, opět leccos a mohla byste je zabít.
No a kočky...ty mají lovecké pudy zadrátované opravdu hluboko v hlavě. Je to jako tvrdit, že můžete naučit hada, aby nežral myši.
napsal(a):
Ne, tak to není u všech zvířat, ale u některých psů. Pokud máte třeba jagoše nebo pořádnýho jezevčíka, tak u nich to zas takhle nefunguje a zakousnou, v souladu se svojí vrozenou ostrostí na škodnou, opět leccos a mohla byste je zabít.
No a kočky...ty mají lovecké pudy zadrátované opravdu hluboko v hlavě. Je to jako tvrdit, že můžete naučit hada, aby nežral myši.
Myslela jsem prvotně u savců, kde jsou časté případy, že lvice adoptuje gazelu, fenka vychová lvíčata a ty ji celý život berou jako mámu atd. Pes a kočka byli také co pamatuju dávány za vzor vzájemné nesnášenlivosti a všichni moji známí a příbuzní chovají psy i kočky pohromadě. Nesnášenlivost k určitému druhu zvířat se v psovi jen tak nevyvinula, to je práce člověka. Buď je zvíře lovec a loví prostě všechno, co se kde šustne(jak sama píšete) a na co fyzicky má a nebo prostě neloví..

lesnížínka
napsal(a):
Myslela jsem prvotně u savců, kde jsou časté případy, že lvice adoptuje gazelu, fenka vychová lvíčata a ty ji celý život berou jako mámu atd. Pes a kočka byli také co pamatuju dávány za vzor vzájemné nesnášenlivosti a všichni moji známí a příbuzní chovají psy i kočky pohromadě. Nesnášenlivost k určitému druhu zvířat se v psovi jen tak nevyvinula, to je práce člověka. Buď je zvíře lovec a loví prostě všechno, co se kde šustne(jak sama píšete) a na co fyzicky má a nebo prostě neloví..
Fenka vychovávající lvíčata je úplně něco jiného, než kočka přítel malého ptáčka. Co se těch lvic s mláďaty kopytníků týče, roztomilá videjka mlčí o tom, že taková lvice tu gazelu pak mimo záběr stejně sežere. Stačí, když se gazelka správně rozběhne a lvice má hlad. Není to o žádné nesnášenlivosti, ale o loveckých pudech. Hotovo dvacet. Když máte psa s vrozenou ostrostí ke škodné, tak kočky bude dávit jedna báseň, nemusí se to nijak učit. To stejný kočka a malý hlodavec nebo malý pták. Už to, že to existuje a že se to hýbe v kočce spouští sekvenci loveckého chování, která končí zakousnutím takového "kamaráda".
Kdysi dávno jsem četla na tištěné Fauně, příspěvky veterináře ze ZOO.
Fena odkojila a vychovala, myslím lva.
Vet s fenou, za už velkým lvem celkem pravidelně docházel.
Fenu pouštěl ke lvovi, oba z toho měli radost - pes i lev.
Hráli si a fena měla vždy navrch.
Najednou si vet všiml změny u lva. Změnily se mu oči - pohled.
Lev zjistil, že má v kleci kořist. Všimla si toho i fena.
Vet i fena to stihli. Otevřel a fena v poslední vteřině unikla.
A bylo po přátelství.
Podobné prozření jsem zahlídla i já. Chodí k nám kocour ze
sousedství. Pořídila jsem si čivavku a pejsek ho vždy hnal a ječel
jak siréna. Trvalo to asi půl roku. Jednou jsme se psem vyšli na dvůr,
vetelec tam byl, pes ho zahnal na plot. Mohutný kocour tam v bezpečí
seděl a koukal na psa. A najednou mu taky došlo. Viděla jsem to
na jeho očích.... a to bylo naposledy, kdy se nechal vyhnat.
Přesně tak, vrozené instinkty ze zvířete nedostanete ven. A ať se tváří sebevíc jako kámoš, v jednu chvíli ho to přemůže a pak končí taková andulka zakousnutá... taky se mi stalo, že mi kočka nepozorovaně vnikla do voliéry a půlka andulek byla fuč...sice jsem to obrečela (no, spíš doslova ořvala), ji nadávala, ale co jinak? Byla to moje blbost, že jsem nezkontrolovala, zda tam neprošla /ač nikdy nic takového neudělala a pozorovala je zvenku voliéry/.
rapotacka11
napsal(a):
Kdysi dávno jsem četla na tištěné Fauně, příspěvky veterináře ze ZOO.
Fena odkojila a vychovala, myslím lva.
Vet s fenou, za už velkým lvem celkem pravidelně docházel.
Fenu pouštěl ke lvovi, oba z toho měli radost - pes i lev.
Hráli si a fena měla vždy navrch.
Najednou si vet všiml změny u lva. Změnily se mu oči - pohled.
Lev zjistil, že má v kleci kořist. Všimla si toho i fena.
Vet i fena to stihli. Otevřel a fena v poslední vteřině unikla.
A bylo po přátelství.
Podobné prozření jsem zahlídla i já. Chodí k nám kocour ze
sousedství. Pořídila jsem si čivavku a pejsek ho vždy hnal a ječel
jak siréna. Trvalo to asi půl roku. Jednou jsme se psem vyšli na dvůr,
vetelec tam byl, pes ho zahnal na plot. Mohutný kocour tam v bezpečí
seděl a koukal na psa. A najednou mu taky došlo. Viděla jsem to
na jeho očích.... a to bylo naposledy, kdy se nechal vyhnat.
Ano, to je přesné. Ta změna je často (možná vždy) vidět v očích. Vidím to i u mých kocourů - kdy jde ještě o hru, anebo kdy se třeba velký už fakt naštve a o "hru" mu už přestává jít, nýbrž by nejraději zaútočil navážno.
lavacca
napsal(a):
Přesně tak, vrozené instinkty ze zvířete nedostanete ven. A ať se tváří sebevíc jako kámoš, v jednu chvíli ho to přemůže a pak končí taková andulka zakousnutá... taky se mi stalo, že mi kočka nepozorovaně vnikla do voliéry a půlka andulek byla fuč...sice jsem to obrečela (no, spíš doslova ořvala), ji nadávala, ale co jinak? Byla to moje blbost, že jsem nezkontrolovala, zda tam neprošla /ač nikdy nic takového neudělala a pozorovala je zvenku voliéry/.
Nám se stalo, že sousedovic kocour se nějak dostal do domácnosti mojí tehdy žijící babičky. Ta měla ode mě kanárka, kterého si ochočila a velmi jej milovala. Kanárek i létal po místnostech, uměl přistávat na ruce či na hlavě. Tehdy byl zavřený v kleci. Kocour prý jen hmátl packou do klece a kanárek do druhého dne uhynul. Zranění žádná viditelná neměl, možná stresem...
fikovnice
napsal(a):
Nám se stalo, že sousedovic kocour se nějak dostal do domácnosti mojí tehdy žijící babičky. Ta měla ode mě kanárka, kterého si ochočila a velmi jej milovala. Kanárek i létal po místnostech, uměl přistávat na ruce či na hlavě. Tehdy byl zavřený v kleci. Kocour prý jen hmátl packou do klece a kanárek do druhého dne uhynul. Zranění žádná viditelná neměl, možná stresem...
Stres nebo ho kocour sekl - ono kanárek je droboučký (taky jsme je mívali) a kočičí drápek dost ostrý...a opravdu to vůbec nemusí být poznat.
lavacca
napsal(a):
Stres nebo ho kocour sekl - ono kanárek je droboučký (taky jsme je mívali) a kočičí drápek dost ostrý...a opravdu to vůbec nemusí být poznat.
Jj, já jsem vlastně chovatelství asi začínala na kanárcích, nebo možná úplně na začátku byli křečci (to jsem byla ještě dítě), zajímavé je, že morčata mě nikdy nechytla - nepřirostla k srdci. A pak právě přišlo kanárčí období, ale nejvíc šikovný byl ten, co jsem jej dala babičce. Takto ochočeného jsme pak už nikdy neměli...
fikovnice
napsal(a):
Jj, já jsem vlastně chovatelství asi začínala na kanárcích, nebo možná úplně na začátku byli křečci (to jsem byla ještě dítě), zajímavé je, že morčata mě nikdy nechytla - nepřirostla k srdci. A pak právě přišlo kanárčí období, ale nejvíc šikovný byl ten, co jsem jej dala babičce. Takto ochočeného jsme pak už nikdy neměli...
No vidíte to - moje dětství bylo samý křeček, morče a zakrslý králík a taky pískomilové. Pískomily a morčata mám do teď (u obojího už jen 2 kluky na mazla, i když morčíci si žijou spíš vlastním životem ve velkém výběhu a na klín je beru spíš jen kvůli stříhání drápků. :D )
Náš Filípek a Cassidy, Míďa a Píďa. :).

fikovnice
napsal(a):
Jé, já taky měla kanárky, páreček. A několikrát vyvedli i malé Jsme rodina čtyř sourozenců - milovníků zvířat, ale ta jsme si pořizovali až ve vlastních rodinách. U nás měly morčátka i zakrslí králíci také své místo. Andulky, želvy, hafani a dnes suchozemský želvík Žofík (kterého mám mimo prázdniny v práci), rybičky a moje dvě kocouřiska
Leo555

XXX.XXX.219.5
Svině? Tak pořídíte si lovce ptáků a pak ji nadavate? Pro vás je zvířat skoda. Jak má ta kočka něco pochopit, když ani člověk nedokáže pochopit, co je instinkt pro kočku.
U nas žijí oba a i když se neperou, spíše se ignorují. Máme kočku od kotete, ale když mu budete vstupovat, ze tohohle ptáka nesmí, pak by to spolu měli zvládnout. Ale dokud si nejste jisti, nenechavat dohromady samotné 🙏🏻

Leo555
napsal(a):
Svině? Tak pořídíte si lovce ptáků a pak ji nadavate? Pro vás je zvířat skoda. Jak má ta kočka něco pochopit, když ani člověk nedokáže pochopit, co je instinkt pro kočku.
U nas žijí oba a i když se neperou, spíše se ignorují. Máme kočku od kotete, ale když mu budete vstupovat, ze tohohle ptáka nesmí, pak by to spolu měli zvládnout. Ale dokud si nejste jisti, nenechavat dohromady samotné 🙏🏻
Reagujete na 6 let starý příspěvek. Navíc s překlepy. A nemáte pravdu - u kočky lovecký instinkt výchovou neodstraníte.

S bengálskou kočkou určitě ne. Mluvím z vlastní zkušenosti (můj kocour stačí, když vidí nějaký hmyz, už je na lovu a ptáci, kteří jsou na okně jsou varováni důrazným mňoukáním.)