lidule
napsal(a):
Kočky mívají po mléku průjem, jednou za čas neuškodí v rozumné míře, ale že by ho vyloženě potřebovaly to ne... když už tak bych raději kupovala mléko určené přímo kočkám a ne z krabice co pijeme my lidé...
A v čem je prosím tak jiné to mléko určené přímo pro kočky? Proč se to vůbec prodává když nejlepší je prostě voda?
Monika333
napsal(a):
A v čem je prosím tak jiné to mléko určené přímo pro kočky? Proč se to vůbec prodává když nejlepší je prostě voda?
To nevím nikdy mě to nenapadlo zkoumat složení... jinak co jsem teď našla na netu tak kočkám v mléce vadí laktóza takže předpokládám, že v mléce určeném pro kočky laktóza nebude...
Monika333
napsal(a):
Ahoj, zajímalo by mě kde je pravda. Má se dávat kočce mléko, nebo je to jen předsudek většiny lidí a mléko kočce spíše škodí?
Kočce je vhodné dávat sem tam mléčné výrobky, ale spíše tvaroh/jogurt, smetanu, apod. Tvaroh či jogurt vždy tučný či polotučný, žádný light (z toho si nic nevezme). Mléko kočkám nedávám, na pití mají prostě vodu. ;)
Jinak podávání mléka a průjmy - je to běžné u koček, jež mléko nedostávají pravidelně odmala a kvalitní. Dříve se na vesnici běžně dávalo kočkám odmala mléko od krávy či kozy a nebyl problém - za a) odmala to pily, takže nepřišly o látky štěpící laktózu a za b) to mléko mělo a má úplně jiné složení než krabicové mléko (to je v dnešní době v podstatě obarvená voda).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Monika333
napsal(a):
Údajně je snížený obsah laktózy. Ta je zodpovědná za to, že může způsobovat kočkám trávicí problémy.
napsal(a):
Údajně je snížený obsah laktózy. Ta je zodpovědná za to, že může způsobovat kočkám trávicí problémy.
No, co jsem četla složení, tak je to samá náhražka...a v poměru cena x kvalita je to předražený zmetek. Aspoň to od Whiskasu, co jsem četla složení v obchodě, když jsem viděla, jak to někdo kupuje po více lahvičkách.
Mléko pro kočky se vyrábí dvěma způsoby bud ředěním a nahrážkováním nebo čistě odbouráváním laktózy mléko je pak hustší takové karamelové. Obojí se vyrábí protože lidé mají zažito že kočka má dostat mléko po obou variantách by kočička neměla mít průjem.
Průjem jak už bylo psáno způsobuje laktóza v kravském mléce tzn. že většině kočiček by němělo vadit např.kozí mléko.
Verka´123

XXX.XXX.0.230
Dobrý den, momentálně mám doma cca roční kočku a koucourka a tříletého kastrovaného kocourka. Domovem mi prošlo víc než dost koček a vždycky jsem jim dávala všechno. granle, konzervu, vodu nonstop přístup, obyč mlého z krabice, vylízat kelímek od tvarohu, smetany, jakéhokoliv jogurtu co mi zrovna prošlo rukama a nikdy mi kočka neumřela na žadnou nemoc. na vše jsou zvyklí a kdyby jim to nechutnalo tak to přece nejí.. Jsou zdraví a dokonce kastrátek má úchylku na sirové brambory- moooc mu chutnají. Dokud škrabu brambory tak se ode mě nehne a pořád pochtívá.. Takže bych řekla prostě vyzkoušet co chutná a co ne.
Asi bych kočky mlékem pravidelně nekrmila, hlavně ne s granulemi dohromady. Ke granulím pouze vodu.
Když nám kozy dojí, tak jim občas naliju kozího mléka, mají ho rády. Ale jejich přirozená potrava to není (myslím tím dospělé kočičáky). A co se týče průjmu, asi je to kus od kusu. Na každou kočku to působí jinak.
Jinak kdysi kočky bývaly na zbytcích a na nadojeném mléce a nic jim nechybělo, byly zdravé.
No, kozí mléko bych kočce asi taky nabídla, mít ho. jako pochutinu, teda né jako náhradu masa. Jinak si myslím, že to že to že některá kočka po kravském mléce průjem nemá, ještě neznamená, že je pro ni dobré.
Nároky venkovní kočky jsou trochu specifické- hladová kočka si venku jistě naloví ptáčky a hlodavce, na rozdíl od bytové chovné kočky, která tu příležitost nemá a je odkázaná na svého páníčka, co jí dopřeje.
Jinak nemyslím, že dříve byly kočky krmené źbytkama a mlékem zdravé. Mám podezření, že spíš jde o skutečnost, že venkovní kočka na vesnici se stěží kdy dožila seniorského věku..
joanne.s
napsal(a):
No, kozí mléko bych kočce asi taky nabídla, mít ho. jako pochutinu, teda né jako náhradu masa. Jinak si myslím, že to že to že některá kočka po kravském mléce průjem nemá, ještě neznamená, že je pro ni dobré.
Nároky venkovní kočky jsou trochu specifické- hladová kočka si venku jistě naloví ptáčky a hlodavce, na rozdíl od bytové chovné kočky, která tu příležitost nemá a je odkázaná na svého páníčka, co jí dopřeje.
Jinak nemyslím, že dříve byly kočky krmené źbytkama a mlékem zdravé. Mám podezření, že spíš jde o skutečnost, že venkovní kočka na vesnici se stěží kdy dožila seniorského věku..
No jasně, maso je maso. Já mám kočky venkovní, ale mají i přístup do domu. Stravu mají rozmanitou, ne jen granule, ale i čerstvé maso z domácího chovu. Samy si ještě přilepší nějakou tou myší, někdy bohužel i ptáčkem, z čehož radost nemám, ale jsou to lovci.
Z vyprávění mého otce vím, že se kočky dožívaly vyššího věku (ty venkovní) než ty dnešní. Ruku na srdce, granule nejsou zrovna ideální, často i dražší granule obsahují kukuřici a obiloviny, což kočka normálně nežere (max. ty v myši). Mám zkušenost, že mi granule odrovnaly kocoura. Konzervy taky kolikrát nic moc, kočky mi po nich někdy zvrací, někdy je to prožene, tak je dávám zřídka. A to kupuju Bozitu, která by neměla být špatná.
Věřte, že se dříve kočky dožily seniorského věku. Možná to bylo i menším provozem na silnicích, dneska je to o hubu pro lidi a pro kočky ještě horší. Toť můj názor.
joanne.s
napsal(a):
Podle mě mléko nejvhodnější stravou pro kočky není. Osobně dávám jen jako pamlsek, když moc prosí trošku tučného bílého jogurtu nebo kousek tučnějšího bílého sýra. Ale pouze mimořádně. Denní krmení rozhodně ne, to musí mít maso /klidně v granulích/.
Podle mě je, když ho chce, dostane ho.
Chce ho a má ho často.
Druhou nezajímá.
Rozhodně souhlasím, že granule mohou odrovnat kocoura úplně klidně. Pokud nekupujete bezobilné a nacpané pořádným množstvím masa. takovým granulím je opravdu nutné se vyhnout. Plus dalším předpokladem je, aby kočka pořádně pila - komu kočka nepije, je nutné pořídit fontánu a/nebo/ krmit masem a mokrým krmivem.
Po některých konzervičkách mi kocour taky zvracel. Někdy jen proto, že moc spěchá a hltá, jindy zase smotek chlupů.
Taky bych raději krmila přímo masem, než granulemi a konzervičkami. Bohužel kocour se nechce a nechce chytnout, hajdalák, obchází maso jako by to byl třídní nepřítel, a né žrádlo).
Teď kupuju mým 8 kočkám bezobilnou Portu 21, není to nejlevnější, ale furt lepší, než pak platit veta. Chutnají všem, některým to sice trochu trvalo, než si zvykly, ale žerou to všechny.
Jasně, i voda musí být. Kočka od přírody moc nepije a to je někdy kámen úrazu. Když je syrovátka, dají si taky, ale ne zas všechny. Ta by jim uškodit neměla.
Jedna moje kočka taky moc nechce syrové maso, jedině divočáka anebo kůzlečí. Ale jiné ne. Zato pečené má ráda (samozřejmě vybírám ne kořeněné a ne slané kousky). No i vařené si dá. Holt každá má jiné chutě. Ale někdy mám pocit, že je mám tak trochu rozežrané.
Můj kočičák tak trošku rozežranej je. V misce rybí orijenky, v druhé misce kuřecí konzervička Shinycat a ta potvůrka jde žebrat ke mně o podíl, když vidí, že si dávám nějaký dobrý sýr a zelené olivy. Posledně v nestřeženém okamžiku ten lump posledně olizoval i citronový oplatek Opavia. Asi neví, že kočky pšenici nemůžou, o cukru nemluvě
Moje nejstarší kočka (je spíš víc doma než venku, když ven, tak na terasu v prvním patře) je to samé. Když snídám, asistuje, když obědvám, asistuje zas, pokud nespí zrovna v posteli. Strašně ráda vylizuje kelímek od jogurtu, to mě pomalu nenechá ani dojíst. A dneska ráno po mně chtěla kozí sýr z chleba. Ona dobře ví, že miska jí neuteče, ale ostatní ano. Je to chytrá potvůrka.
rapotacka11
napsal(a):
Podle mě je, když ho chce, dostane ho.
Chce ho a má ho často.
Druhou nezajímá.
To že ho chce neznamená že, je to pro ni zdravé. To stejné je jako kdyby dítě chtělo každý den k obědu i k večeři hranolky. Taky by jste mu je nedal(a), protože to není zdravé!
Já doma mám dvě kočky a ty mléko nepijí vůbec, ale místo toho každý den ráno dostanou lžičku bílého jogurtu (líp se jim díky tomu tráví). Když děláme pří. kuře, vždy dostanou kousek syrového masa. Ke granulím mají přístup neustále a večer dostanou napůl jednu kapsičku.
Kdo má kočku domácí nejspíš podle bobků pozná, jestli má s mlékem problém či ne. My jsme doma odjakživa kočkám mléko dávali a nikdo neřešil, byly to kočky venkovní. Stejně tak jsem dávala svým britkám mléko já...a byly to kočky venkovní a tedy nevypadaly, že by s tím měli problém. Teď roční kocour je víc doma než venku, hlavně teď v zimě a ačkoliv mléko nedostává, má měkké bobiše(pořád se mi nedaří detekovat, co za tím stojí) Kočka mléko néé, ale smetánku si dá, lžičku šlehačky a bobiše má jak broky
Monika333
napsal(a):
A ještě se zeptám, jedna známá tvrdí, že pokud kočka pije mléko, tak trpí více na vnitřní parazity, je více či častěji začervená. Je to pravda?
Mliko s parazitama vůbec nesouvisí. Jinak bych dala občas jako pamlsek, pokud ho snáší dobře, ale na trvalé krmení vhodné není. Samozřejmě existují kočky, které se dožijí 20ti let a jsou bohužel celý život na mlíku s chlebem. Záleží na individuální snášenlivost.
Fernando
napsal(a):
Když už mléko tak bez laktózy, proto jsou vhodné kysané výrobky-b.jogurt, zakys.smetana..
Od kdy je jogurt a zykysanka bez laktózy? To pletete jablka s hruškama Zdravější určitě je, ale ne bez laktózy. I ten se dá koupit, ale je to speciální jogurt, ne jakýkoliv jogurt. Zakysanku jim taky někdy dám.

Varaxi
napsal(a):
V zakysaných výrobcích je laktózy méně, protože ty kysající breberky žerou cukr.
Samozřejmě tam ale nějaká laktóza zůstala, jinak by breberky chcíply hlady a začaly by tam úplně jiné procesy. A to by nikdo jíst nechtěl.
Přesně tak. Proto lidi s intolerancí laktózy vesměs jogurty, tvarohy a sýry můžou. Mléko ne.
lesnížínka
napsal(a):
Od kdy je jogurt a zykysanka bez laktózy? To pletete jablka s hruškama Zdravější určitě je, ale ne bez laktózy. I ten se dá koupit, ale je to speciální jogurt, ne jakýkoliv jogurt. Zakysanku jim taky někdy dám.
Nemyslím si, že bych to pletl. Jak bylo už psáno- v kysaných výrobkách je laktózy výrazně méně.
Fernando
napsal(a):
Nemyslím si, že bych to pletl. Jak bylo už psáno- v kysaných výrobkách je laktózy výrazně méně.
Ale méně neznamená, že není. A už vůbec ne ,,výrazně méně" - což dokládá tabulka níže.
https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/pri-intoleranci-laktozy-nemusime-vyradit-vsechny-mlecne-produkty-586

lesnížínka
napsal(a):
Ale méně neznamená, že není. A už vůbec ne ,,výrazně méně" - což dokládá tabulka níže.
https://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/pri-intoleranci-laktozy-nemusime-vyradit-vsechny-mlecne-produkty-586
Ale podle toho nejsme nijak zásadně ve při.
lesnížínka
napsal(a):
Dobrá tedy-kysané výrobky obsahují laktózu, ale i přes to jsou vhodné pro lidi s intolerancí laktózy a pro kočky
Však i v té tabulce je psáno, co kvašení způsobuje.
Pokud jsem se nepřesně vyjádřil, tak se Vám omlouvám.. 🙃😉