Kočka močí do postele, co s tím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.4.2015 21:52
japaw

XXX.XXX.109.191

Ahoj, potřebuji poradit. Máme kočku v bytě, budou jí v srpnu 2 roky. Problémem je to, že odjakživa (zřídkakdy) močí do postele, teď to je ale už vrchol. Dneska se do postele vymočila dvakrát, během uplynulých 14 dnů asi pětkrát, už se do nedá.
Jak mám tomu zabránit? (Jestli to nějak jde)
Chtěli bychom jí dát ven na stálo, jak na to, aby nebyla zase úplně v šoku? Ven do teď chodila, ale pod dozorem, nemohla utéct. Zase se bojíme, aby nám někde neumřela, nebo se jí něco vážného nestalo. Co máme dělat?

Navíc jednu postel úplně zlikvidovala,3 peřiny promočila, drápama další 2 postele rozdrápala (na rohu), to samé platí o pohovce.

Kočka je kastrovaná, očkovaná, žádné parazity nemá.
Děkuji za odpovědi.

22.4.2015 22:29
fikovnice

XXX.XXX.99.69

japaw napsal(a):
Ahoj, potřebuji poradit. Máme kočku v bytě, budou jí v srpnu 2 roky. Problémem je to, že odjakživa (zřídkakdy) močí do postele, teď to je ale už vrchol. Dneska se do postele vymočila dvakrát, během uplynulých 14 dnů asi pětkrát, už se do nedá.
Jak mám tomu zabránit? (Jestli to nějak jde)
Chtěli bychom jí dát ven na stálo, jak na to, aby nebyla zase úplně v šoku? Ven do teď chodila, ale pod dozorem, nemohla utéct. Zase se bojíme, aby nám někde neumřela, nebo se jí něco vážného nestalo. Co máme dělat?

Navíc jednu postel úplně zlikvidovala,3 peřiny promočila, drápama další 2 postele rozdrápala (na rohu), to samé platí o pohovce.

Kočka je kastrovaná, očkovaná, žádné parazity nemá.
Děkuji za odpovědi.

No chtělo by to doplnit ještě nějaké informace. Co to znamená, že kočka chodila ven jen pod dozorem? Jaký má režim teď? Je zavřená v bytě? Nebo máte RD s možností, aby kočka bývala u baráku?
No a tady to téma - ten Váš problém - se opakuje prostě pořád. Takže zase stejná odpověď jakou by předpokládám dali i ostatní kočkaři. Zaprvé kočku nechat vyšetřit - hlavně biochemku moči. Odebrat moč, donést k vetovi. Dále vyšetřit i samotnou kočku. Trpí často na onemocnění moč. cest.

"Problémem je to, že odjakživa (zřídkakdy) močí do postele..."
- co znamená tato věta? Tak chodí kočka močit do postele odjakživa nebo zřídkady? To se jaksi vylučuje. Přemýšlejte, jestli se za těch 14dní teď u vás nestalo něco nového - narození dítěte, pořízení psa, apod.
No a jinak postel a peřiny bývají často oblíbeným místem pro močení koček. Po vyloučení onemocnění bych pořídila další WC. Vlastně mi tam chybí info, kolik máte kočičích WC, kde jsou umístěny, jaké máte stelivo, jaké máte záchody - kryté/nekryté...? No a dá se třeba i jen tady na FAUNĚ nalézt určitě plno diskusí na toto téma, já sama se trápila s podobným problémem...

22.4.2015 22:31
lavacca

XXX.XXX.164.49

A nechali jste ji vyšetřit u veterináře moč? Nemůže mít moč.problémy? Kočka v takovém případě čůrá mimo wc, protože si myslí, že ji to bolí jen na wc a jinde to bolet nebude...

Jinak dosud bytovou kočku těžko předěláte na zcela venkovní... min. bych ji brala domů na noc, protože to je největší nebezpečí úrazu (osvícení autem, atd.)

A jak často se kočce věnujete? Máte jen ji nebo další zvířata? Chybí tady dost info na to, aby se dalo říci, čím to může být...

22.4.2015 22:35
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Japaw
- jestli je to všechno pravda...

Kočku máme dost venku - na noc doma. (nebo někde zavřít v noci - pelíšek v kůlně, v garáži)

Noc venku = nebezpečí.

23.4.2015 06:57
japaw

XXX.XXX.109.191

fikovnice napsal(a):
No chtělo by to doplnit ještě nějaké informace. Co to znamená, že kočka chodila ven jen pod dozorem? Jaký má režim teď? Je zavřená v bytě? Nebo máte RD s možností, aby kočka bývala u baráku?
No a tady to téma - ten Váš problém - se opakuje prostě pořád. Takže zase stejná odpověď jakou by předpokládám dali i ostatní kočkaři. Zaprvé kočku nechat vyšetřit - hlavně biochemku moči. Odebrat moč, donést k vetovi. Dále vyšetřit i samotnou kočku. Trpí často na onemocnění moč. cest.

"Problémem je to, že odjakživa (zřídkakdy) močí do postele..."
- co znamená tato věta? Tak chodí kočka močit do postele odjakživa nebo zřídkady? To se jaksi vylučuje. Přemýšlejte, jestli se za těch 14dní teď u vás nestalo něco nového - narození dítěte, pořízení psa, apod.
No a jinak postel a peřiny bývají často oblíbeným místem pro močení koček. Po vyloučení onemocnění bych pořídila další WC. Vlastně mi tam chybí info, kolik máte kočičích WC, kde jsou umístěny, jaké máte stelivo, jaké máte záchody - kryté/nekryté...? No a dá se třeba i jen tady na FAUNĚ nalézt určitě plno diskusí na toto téma, já sama se trápila s podobným problémem...

Máme RD se zahradou, máme i menší loučku, ale jde o to, aby jí něco nepřejelo.
Odjakživa (zřídkakdy) močí do postele znamená to, že do ní močila hned po převzetí k nám, ale nemočila zas tak často. Za těch 14 dní se žádná změna neudála, vůbec. WC má jedno, kryté, měli jsme 2 a stejně to nepomohlo, je umístěno dobře, neni někde zastrčené nebo tak, má k němu přístup pořád. Stelivo máme to nejobyčejnější, klasické.

23.4.2015 11:44
fikovnice

XXX.XXX.99.69

japaw napsal(a):
Odjakživa (zřídkakdy) močí do postele znamená to, že do ní močila hned po převzetí k nám, ale nemočila zas tak často. Za těch 14 dní se žádná změna neudála, vůbec. WC má jedno, kryté, měli jsme 2 a stejně to nepomohlo, je umístěno dobře, neni někde zastrčené nebo tak, má k němu přístup pořád. Stelivo máme to nejobyčejnější, klasické.

No mně při podobném problému právě pomohlo pořízení dalšího WC. Kocour chodil pod postel, teď je tam WC se stelivem a žádné nehody se nedějí. Tedy zatím... U vás ale bude problém, že už to má kočka zažité - zlozvyk/návyk chodit do postele. Jak je vlastně stará. Nechci Vám nic vyčítat, ale měli jste to začít řešit hned. Nevím nevím, jestli se Vám to teď ještě podaří spravit. Kočky mají také rády různá steliva. Jeden můj kocour má raději klasické hrudkující, druhý silikátgelové. Takže já osobně bych zkusila ještě jeden záchod - a dát ho do blízkosti postele. Toto pomohlo u nás.

23.4.2015 11:45
fikovnice

XXX.XXX.99.69

fikovnice napsal(a):
No mně při podobném problému právě pomohlo pořízení dalšího WC. Kocour chodil pod postel, teď je tam WC se stelivem a žádné nehody se nedějí. Tedy zatím... U vás ale bude problém, že už to má kočka zažité - zlozvyk/návyk chodit do postele. Jak je vlastně stará. Nechci Vám nic vyčítat, ale měli jste to začít řešit hned. Nevím nevím, jestli se Vám to teď ještě podaří spravit. Kočky mají také rády různá steliva. Jeden můj kocour má raději klasické hrudkující, druhý silikátgelové. Takže já osobně bych zkusila ještě jeden záchod - a dát ho do blízkosti postele. Toto pomohlo u nás.

Aha to stáří je v prvním příspěvku - že jí budou 2roky. Celou tu dobu chodí do postele a až teď to chcete řešit?

23.4.2015 11:47
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Ještě mě napadá - i když jsem si vědoma, že to není úplně správná rada - pokud kočka už nějakou postel zničila, co tu zničenou postel jí teda vyčlenit jako "záchod" - to nejde? Fakt se bojím, že už to má strašně zažité a těžko ji to budete odnaučovat...

23.4.2015 14:18
japaw

XXX.XXX.109.191

2 WC jsme již měli, nepomohlo to, tu postel už opravdu nemáme.
Ano, chodí do postele celou dobu, ale dřív to bylo i jednou za X měsíců, tak se to neřešilo.
Ale docela se mi líbila ta varianta, že na noc pustit domů a přes den ať se vyřádí venku :)
Bylo by to dobrý? Jak kočku kdyžtak "udržet" u našeho baráku, aby se někam nezatoulala?

23.4.2015 14:20
fikovnice

XXX.XXX.99.69

japaw napsal(a):
2 WC jsme již měli, nepomohlo to, tu postel už opravdu nemáme.
Ano, chodí do postele celou dobu, ale dřív to bylo i jednou za X měsíců, tak se to neřešilo.
Ale docela se mi líbila ta varianta, že na noc pustit domů a přes den ať se vyřádí venku :)
Bylo by to dobrý? Jak kočku kdyžtak "udržet" u našeho baráku, aby se někam nezatoulala?

To bohužel nejde. Neexistuje univerzální rada, jak kočce zabránit, aby třeba nevběhla pod auto. Je to daň za svobodu. Proto také venkovní kočky se průměrně dožívají mnohem nižšího věku než kočky bytové.

23.4.2015 14:25
japaw

XXX.XXX.109.191

fikovnice napsal(a):
To bohužel nejde. Neexistuje univerzální rada, jak kočce zabránit, aby třeba nevběhla pod auto. Je to daň za svobodu. Proto také venkovní kočky se průměrně dožívají mnohem nižšího věku než kočky bytové.

Aha, ale když jí do misky dám vždycky kapsičku, tak se okolo toho času, co jí to tam dávám bude zdržovat a čekat ne? Myslím jako časem, až by si zvykla. Neublíží jí to nějak, že jí dám ven? Nebude třeba nějak naštvaná?

23.4.2015 15:54
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Mohlo by ji to ranit psýchu, to jo .
Kdo to kdy viděl, kočka venku .
Tohle nevidím dobře.
Možná bude nutný psycholog a dál....
....to nebudu raději rozvíjet...

23.4.2015 21:31
lavacca

XXX.XXX.164.49

japaw napsal(a):

Teda přiznám se, že taky nechápu, proč jste to neřešili od začátku... to totiž fakt není normální ani u koťat, že by čůrala do postele...

Pro začátek bych zašla k vetovi, ať víte, zda to není zdravotní problém. Pokud se zdrav.problém vyloučí, tak pak vymýšlet, co dál..nemáte možnost postavit kočce voliéru? či plot zabezpečit tak, aby ho nepřelezla (ohne se o kus dovnitř).

23.4.2015 23:32
fikovnice

XXX.XXX.99.69

japaw napsal(a):
Aha, ale když jí do misky dám vždycky kapsičku, tak se okolo toho času, co jí to tam dávám bude zdržovat a čekat ne? Myslím jako časem, až by si zvykla. Neublíží jí to nějak, že jí dám ven? Nebude třeba nějak naštvaná?

No to jo, třeba tetiných asi 8 koček nebo kolik jich má jsou přesné skoro jak hodinky - na ranní a večerní krmení se vždy shromáždí přede dveřmi a již čekají. Ale kde jsou přes den, to samozřejmě neví, a jelikož mají dům blízko silnice, tak přejetí kočky vyloučené není. Ostatně nedávno prý našli na zahradě mrtvého kocoura, domníváme se, že jej mohlo srazit auto a on se ještě dobelhal chudák k nim na zahradu a tam umřel... V poslední době k nim totiž prý chodil užírat jídlo domácím kočkám. Tak to tam znal.

29.4.2015 08:33
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Rozhodně bych nejdřív navštívila veterináře, jestli opravdu nemá nějaké zdravotní potíže s močákem.
Pokud se tohle vyloučí, koupila bych druhý záchod, krytý, a nabídla jiné stelivo. Za sebe doporučuju hrudkující ekologické, příjemně vonící po dřevu Cats best oko plus.
A taky doporučuju se zamyslet, jestli vás kočka opravdu za něco netrestá. Zavřená na malém prostoru, nebo je celý den sama, nikdo si s ní nechce hrát atpod. Ještě mě napadá, je čerstvě dospělá, jestli to není pohlavní pud, a ona se domáhá abyste ji pustili ven lovit opačné pohlavísmajlík

29.4.2015 21:06
fikovnice

XXX.XXX.99.69

joanne.s napsal(a):
Rozhodně bych nejdřív navštívila veterináře, jestli opravdu nemá nějaké zdravotní potíže s močákem.
Pokud se tohle vyloučí, koupila bych druhý záchod, krytý, a nabídla jiné stelivo. Za sebe doporučuju hrudkující ekologické, příjemně vonící po dřevu Cats best oko plus.
A taky doporučuju se zamyslet, jestli vás kočka opravdu za něco netrestá. Zavřená na malém prostoru, nebo je celý den sama, nikdo si s ní nechce hrát atpod. Ještě mě napadá, je čerstvě dospělá, jestli to není pohlavní pud, a ona se domáhá abyste ji pustili ven lovit opačné pohlavísmajlík

Kočka zadavatelky je kastrovaná. O kočičího nápadníka tudíž zájem mít určitě nebude.
A pokud by nebyla kastrovaná, tak ve dvou letech by už první mrouskání a vůbec dosažení pohlavní dospělosti měla dávno za sebou.

30.4.2015 07:45
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Fikovnice: Můžete mít pravdu. Na druhou stranu já mám kocoura dva a půl roku starého, v roce vykastrován. Přesto ho dodnes občas přistihnu, jak skáče po dece a zkouší si dělat dobřesmajlík a příchod jara rovněž tak trochu prožívá, kolikrát postává u vchodových dveří bytu a žadoní, abych ho pustila ven na vycházkusmajlík a to je kocour odjakživa striktně bytový.

Kočičí svět

30.4.2015 12:05
Kočičí svět

XXX.XXX.32.59

Když máte rodinný domek, tak co jí třeba vyrobit venkovní voliéru? Kupte si nějaké sloupky a sítě a je to. kočka bude venku a zároveň jí nebude hrozit nebezpečí

30.4.2015 18:17
fikovnice

XXX.XXX.99.69

joanne.s napsal(a):
Fikovnice: Můžete mít pravdu. Na druhou stranu já mám kocoura dva a půl roku starého, v roce vykastrován. Přesto ho dodnes občas přistihnu, jak skáče po dece a zkouší si dělat dobřesmajlík a příchod jara rovněž tak trochu prožívá, kolikrát postává u vchodových dveří bytu a žadoní, abych ho pustila ven na vycházkusmajlík a to je kocour odjakživa striktně bytový.

No jo, můj kastrovaný kocour zas skáče občas na mladšího zatím nekastráta stejně jako by se měli pářit. Ale u něj je to spíš dominancí, když už jej mlaďas jo naštve.

Verka´123

1.5.2015 13:23
Verka´123

XXX.XXX.0.230

Omlouvám se ale nečetla jsem všechny komenty. (málo času) ale mě kocourek kastrovaný vždycky když jsem si sedla k toaletce a upravovala se že odcházím ven tak kocourek šel a vyčůral se mi do bot. asi si myslel že nebudu mít jak odejít tak budu s ním doma. smajlík no ale do práce se hold musí... když mi to dělal asi měsíc a nevěděla už co dělat tak jsem mu pořídila kamarádku. koucourek se necítil osamělí, přestal čurat do bot a hrál si s kočičkou. smajlík přeji hodně štěstí..

Verka´123

1.5.2015 13:30
Verka´123

XXX.XXX.0.230

Jo a určitě to nebude žádná nemoc.. veta bych z toho uplně vynechala.. je to hlavně o důslednosti trestu když se něco takového přihodí. vždycky když jsem donesla domu kotě tak do týdne chodilo na bedýnku a nikam jinam. jde o to když někde najdete ˇ´pokladˇ´ tak okamžitě vzít kočku, dát k tomu čumák, plesknout po zadku a dat do bedynky. i když to zjistíte později a ne hned. kočka není blbá a pamatuje si že to tam udělala.. máme dum 6*1 a bedynky mají nahoře v patře a chodí tam bez problemu. nebudu mít přece kvuli kočkam bedýnky na každem rohu.. smajlík

1.5.2015 15:38
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Verka´123 napsal(a):
Jo a určitě to nebude žádná nemoc.. veta bych z toho uplně vynechala.. je to hlavně o důslednosti trestu když se něco takového přihodí. vždycky když jsem donesla domu kotě tak do týdne chodilo na bedýnku a nikam jinam. jde o to když někde najdete ˇ´pokladˇ´ tak okamžitě vzít kočku, dát k tomu čumák, plesknout po zadku a dat do bedynky. i když to zjistíte později a ne hned. kočka není blbá a pamatuje si že to tam udělala.. máme dum 6*1 a bedynky mají nahoře v patře a chodí tam bez problemu. nebudu mít přece kvuli kočkam bedýnky na každem rohu.. smajlík

"...je to hlavně o důslednosti trestu když se něco takového přihodí. vždycky když jsem donesla domu kotě tak do týdne chodilo na bedýnku a nikam jinam. jde o to když někde najdete ˇ´pokladˇ´ tak okamžitě vzít kočku, dát k tomu čumák, plesknout po zadku a dat do bedynky. i když to zjistíte později a ne hned..."

Ježišmarjá děvče nešťastná (omlouvám se, pokud jsem se netrefila do správné věkové kategorie)! Co to tu prosím Vás píšete za bludy?! Kočka ani pes se NETRESTAJÍ při vykonání potřeby mimo záchod. Proboha, to se furt ještě najdou lidi, kteří toto neví?!
To je za a). A za b) Kočka klidně může mít zdravotní problémy - zánět močových cest, kamínky, písek, atd. - chození mimo WC - NEJTYPIČTĚJŠÍ příznak!

Prosím Vás, jen zde na iFAUNĚ k tomuto tématu najdete milión článků.
Takže NE, ZA VYKONÁNÍ POTŘEBY MIMO ZÁCHOD NETRESTAT!

Verka´123

1.5.2015 20:34
Verka´123

XXX.XXX.0.230

Jo ale pokud chodí jen na jedno místo tak to určitě nebude nemoc ale že už si na to zvykla.. pokud by měla nějaký problém tak to určitě udělá tam kde ji to zrovna chytne a ne že dojde do postele.. pokud je ta kočka schopná chodit jen do postele tak by se mohla naučit chodit JEN NA BEDÝNKU... a nějak se to naučit musí! a pokud jdete na vše ťuťu ňuťu tak bych se nedivila že by jste měla vše doškránané a hovna všude..

10.3.2016 10:07
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

co znamená tato věta? Tak chodí kočka močit do postele odjakživa nebo zřídkady? To se jaksi vylučuje

Ale nevylučuje . Vždyť je to přece tak, že kočka tohle dělá od kotěcího věku, ale třeba jen obden. Naše ostatně taky.

10.3.2016 10:10
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Být vámi, řešila bych to, pátrala po příčině. Normální to není.

10.3.2016 10:13
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

joanne.s napsal(a):
Být vámi, řešila bych to, pátrala po příčině. Normální to není.

No, on je to starý příspěvek, škoda, že sem lidi nenapíšou, jak s převýchovou dopadli, bylo by to pro nás užitečné.

10.3.2016 10:18
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Však to taky bylo k vaší poznámce o vaší kočce, která to taky dělá.

10.3.2016 10:49
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

joanne.s napsal(a):
Však to taky bylo k vaší poznámce o vaší kočce, která to taky dělá.

A co myslíte, že 3 roky dělám? Pátrám! smajlík smajlík smajlík
Zeť prohlásil, že kočka je "úplně bl.bá", protože jsme ji vzali od matky příliš brzo a nestihla se naučit. Nevím... Prostě to střídá, někdy WC, někdy květináč, jindy prádlo. Přitom bych řekla, že žijeme velmi jednotvárně.

10.3.2016 12:02
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Http://www.databazeknih.cz/knihy/kocka-detektiv-9207

Znalosti k nezaplacení, velmi doporučuji. Také mám doma.

10.3.2016 12:34
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

joanne.s napsal(a):

Moc, moc, moc děkuji! smajlík

10.3.2016 16:51
lavacca

XXX.XXX.164.49

joanne.s napsal(a):

A nevíte, kde ji sehnat? Co koukám, tak všude vyprodáno...

10.3.2016 18:09
joanne.s

XXX.XXX.54.89

Já ji sehnala v internetovém antikvariátu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík