Dobry den.Moc bych prosila o radu.V Krmivech se moc neorientuji, na radu pana Miloše jsem krmila kocoura ND bezobilnou radou.Kdyz jsem dělala objednávku přes internet, poslali mi vzoreček Royal Canin kitten.No a?Kocour se mohl uzrat..Vim, ze tohle krmivo je jen dobra reklama..Ale presto, rada bych nejaky komplexnejsi rozbor.Moc se totiž podle te jejich etikety neorientuji.Hlavne teda zdroje živin, doplňkové látky, co chybi, co přebývá, zda-li jsou solene? děkuju moc!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Royal Canin byl skvělý výrobek, dokud se vyráběl jen ve Francii. Jakmile se rozběhla výroba v Polsku nastal problém. Výrobce garantuje jakost výrobku stejnou jak ve Francii tak v Polsku, ale i z vlastní zkušenosti vím, že ty polské jsou jiné. Některá zvířata z nich mají průjmy, záněty střev...
Za stejné peníze pořídíte mnohem kvalitnější například Apllaws.
Applaws mi kocour vůbec nechtěl jíst, stejně jako Acanu nebo Orijen.Jediné co si dá jsou ty ND, ale jen když mu je namíchám s kapsičkou.Opravdu by mě zajímalo co je konkrétně špatně na krmivu Royal Canin, zdali je srovnatelné alespoň třeba s Ontariem..Musí to být dochucené, když to kocour tak hltá.Ale chtěla bych konkrétnější informace, pokud se zde na foru najde někdo, kdo krmivům opravdu rozumí.
Jan3nin
napsal(a):
Applaws mi kocour vůbec nechtěl jíst, stejně jako Acanu nebo Orijen.Jediné co si dá jsou ty ND, ale jen když mu je namíchám s kapsičkou.Opravdu by mě zajímalo co je konkrétně špatně na krmivu Royal Canin, zdali je srovnatelné alespoň třeba s Ontariem..Musí to být dochucené, když to kocour tak hltá.Ale chtěla bych konkrétnější informace, pokud se zde na foru najde někdo, kdo krmivům opravdu rozumí.
No jo, to byl pan Miloš, který sem přestal asi chodit...
Nicméně když si dáte tu práci a projdete diskuse hlavně na "Psech", tak tam najdete jeho recenze a detailní analýzy snad ke všem možným krmivům.
Jan3nin
napsal(a):
Tak v první řadě je asi špatně, že je to až přehnaně plné kukuřice, tudíž je to hlavně drahá kukuřice. A co se různých dochucovadel týče to teda nevím, ale myslím, že ani všechno nepřiznají, bohužel. A ty konzervanty taky nejsou dobrý, ale to je asi už pomalu ve všem. Ale chápu to, moje kočka RC taky miluje, ale jenom ty pro velmi vybíravé kočky, snažím se ji přeučit na jiné. Kdysi jsme k nějakému nákupu dostali vzorek a ona od té doby chce jen tohle a já lituju, že jsem jí to kdy dala ochutnat... Doporučuji je kočce nikdy nedat ochutnat
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jan3nin
napsal(a):
Když porovnáte obal francouzský a polský, tak se rozdílu nedopátráte. Je to v kvalitě použitých surovin. A co se týká dochucovadel... U krmiv se v zahraničí použitá ochucovadla nemusí uvádět. To je největší kámen úrazu. Když si přečtete knížku Kočky by kupovaly myši, tak tam se dozvíte spoustu informací.
RC kitten
Složení
Dehydratované drůbeží maso, rýže, izolát rostlinné bílkoviny
L.I.P*, živočišné tuky, kukuřice, kukuřičný lepek, hydrolyzát
z živočišných bílkovin, rostlinná vláknina, L-lyzin, řepné řízky,
minerály, rybí tuk, kvasnice, sójový olej, vaječný prášek, fosfát
sodíku, frukto-oligosacharidy (FOS), výtažek z kvasnic (zdroj
mannan-oligosacharidů), taurin, DL-metionin, výtažek z měsíčku
(bohatý na lutein), L-karnitin.
* L.I.P. vysoce stravitelná bílkovina
vybraná pro její schopnost vysoké asimilace.
Nelíbí se mi obecná klasifikace masa /krůta, kuře, slepice, pštros?
izolát ROSTLINNNÉ bílkoviny? nechápu proč dávat do krmiva masožravce rostlinné posilováky, leda tak pro úsporu peněz. Kukuřice a rýže je vhodná tak akorát pro slepice, né pro šelmu. Hydrolyzát z živočišných bílkovin? Z jakých přesně? Nechápu, co kočce může dobrého dát rostlinný - sojový olej, to mi teda vážně uniká. Řepné řízky kočka teda nepotřebuje určitě.
Kromě toho si pamatuju, že RC je známé obsahem rakovinotvorných BHA, BHT antioxidantů. Pro mě je tohle předražený šrot pro slepice.
Ještě podrobnosti ohledně
BHA, BHT, (BHA používá např. Royal Canin)
Podle studií uskutečněných už v roce 1974 jsou BHA a BHT potenciální karcinogeny, které se hromadí v tělesných tkáních, způsobují zvětšení jater a mohou zpomalovat syntézu DNA a buněčný vývoj. Tyto látky se používají také ke konzervaci potravin pro lidskou spotřebu a v kosmetice. Velmi nebezpečná je skutečnost, že se hromadí v tkáních. Pokud tedy chovatel krmí stále stejnou značkou, která tyto látky obsahuje, dosáhne časem koncentrace v těle zvířete nebezpečné výše.
Kromě zdravotních problémů poukazují veterináři a zvířecí behavioristé na přímou vazbu mezi stravou a poruchami chování.
Sorban draselný – potenciální karcinogen. (používá Royal Canin)
zdroj citace shora: www.cotonland.cz
Takže oprava, pamatuju si to špatně. RC používá zřejmě "jen" BHA a sorban draselný. Nicméně na jiných stránkách jsem četla, že na obale výrobce uvádí, že používá ke konzervaci pouze antioxidanty povolené v EU /což je i BHT, pokud vím/.
Ještě jsem si vzpomněla, že jsem si před časem udělala výpisky z žebříčku top krmiv, dostupných v Americe. Pravda, jde o žebříček granulí pro psa. Ale protože žádný žebříček krmiv pro kočky neexistuje, já osobně ho vedu v patrnosti. Zde získal Royal Canin jen 2 hvězdičky /stejně jako např. Purina Vet diet/, oproti tomu plný počet 6 hvězdiček získala krmiva Go natural grain free, Artemis maximal, Orijen, Taste of the wild.
Mockrát děkuji, snažila jsem se včera ještě něco najít ve starých diskuzích, dost je to krmivo podobá purině one, což je taky pěkná sr*č*a.. Další co je dost divné, jsou "živočišné oleje"..a taky RC kitten neobsahuje dehydrované drůbeží maso, ale dehydrované kuřecí proteiny, které se vyrábějí ze zbytků a odpadů. Tak jsem kocoura trochu ošálila a přimíchala ten 400 gramový vzorek do dvou kil ND a jak mu chutná..