Dobrý den, prosím zkušené účastníky diskuse o radu.
Dnes ráno jsme našli na půdě mrtvá cca 2,5 měsíční koťátka. Z pěti jsme našli tři, jedno není k nalezení vůbec, jen jedna malá kočička přežila. Byla to už celkem pořádná, vitální a veselá koťata, mamina také v pořádku. Byla to první koťata, která se nám tady narodila.
Vzhledem k tomu, že jedno z tělíček jsme našli vytažené před vrátka na půdu, usuzujeme správně na kunu? Může zabít i už celkem odrostlá koťata? Občas se na půdě vyskytuje i kocour, není náš, ale měl už spoustu příležitosti koťata zabít, když byla opravdu maličká.
Poraďte, jak teď uchránit alespoň tu poslední kočičku? Bydlíme na vesnici v bývalém statku, rozlehlá nemovitost, kočky kontaktní, ale ne držené doma, spousta možných vchodů a východů. Zatím jsme na půdu poházeli vyčesané chlupy ze psů, jsem rozhodnuta zkusit cokoli, co půjde zrealizovat.
Děkuji. Zdeňka.
Jestliže chcete, aby koťata přežila, vždy je nejlepší je vzít i s matkou na minimálně prvních pár týdnů někam do domu, aby byli chráněni. Nikdy jsem nepochopila lidi, kteří mají dům, dobré podmínky a kočky nechávají jen venku, ať se samy postarají. Já bych jim udělala krásný pelíšek někde u topení v domě. Chodíme krmit venkovní kočky žijící ve slámě a od minulého roku už umřely všechny 3 vrhy. Zabíjí je kocour, aby se mohl s kočkou znovu spářit. Kdybych měla domek, nedopustila bych to. Myslím, že tady žádnou jinou radu nedostanete. Prostě kočky vzít do domu, jinak je pro kocoura snadné se k nim dostat
Přesně, jak píše Kočičí svět.
Pokud nedáte kotě s kočkou do domu, přijdete i o poslední holčičku. Ve světě kočkovitých šelem je celkem dost běžné, že kocour (lev, tygr...), zabije mláďata, aby kočka znovu přišla do říje.
Pokud nemáte (nebo nechcete) mít pro kočku a kotě podmínky, radím dospělou kočku nechat vykastrovat. Aby v bolestech rodila koťátka, která jí pak (už vypiplaná a chtivá po životě) zabije kocour, aby se s ní znovu mohl spářit je přinejmenším trápení zvířat, nemluvě o zbytečně zmařených životech.
2,5 měsíční kotě je už taky docela velké na zadávení kocourem, takže smrt to asi taky nebyla rychlá
Poházené chlupy nepomohou, pud je silnější...
...že jen nezabil jako maličké, když měl spoustu příležitostí?
Třeba je nenašel, nebo měl v té době jiné "starosti", nebo prostě si netroufl na kočku, která by je v té době určitě do krve bránila.
Teď jsou to již víceméně "samostatné jednotky", kočka už je tak neřeší, je to pomalu doba odstavu...
Prostě je kocour potkal teď, ve svém teritoriu, zabil je, jak mu velí pud...
Nemusíte si je dávat přímo do domu, stačí nějaká místnost, objekt, odkud mohou vycházet ven ale na noc je tam můžete zavřít. Zvláště od kocourů jim může hrozit nebezpečí i ve dne, takže čím blíže obytného domu to bude, tím lépe. Koťata se tak i snáze ochočí. Myslím, že ten věk 2,5 měsíce je již na hraně, takže od kocourů jim dlouho nebezpečí hrozit nebude. Každopádně ve hře je i kuna a jak dlouho je zavírat kvůli kuně netuším, je to o náhodě a o smůle….
rapotacka11
napsal(a):
Není to o náhodě !
Nechat bezbranné mládě napospas osudu není náhoda....
Ta poslední věta je o kočce a kuně. A to je opravdu o náhodě a o štěstí jak stará zvířata, v jaké kondici se potkají.
Zadavatelka má zemědělskou usedlost, kočky má zřejmě na myši nemůžete tedy míchat bytové kočky, s kočkami chovanými k jejich původnímu účelu. Když vám venkovní kočka někde ve stodole nebo na půdě porodí, nemusíte koťata vůbec nalézt, nebo budou na takovém místě, že se k nim nedostanete. Pak se nedá přes všecky emoce se na to dívat jinak, než že je to příroda. Tím neříkám, že nemá mít snahu je přestěhovat. V určitém stáří je ovšem bude muset nechat nehlídaná a zvíře pak může mít smůlu a třeba již jako dospělá kočka narazit na lišku, psa nebo výra.
Dobrý den,
těm, kteří se vyjádřili k věci, moc děkuji.
Nikdy jsem kočky nechovala a způsobem, jakým se to děje např. v bytech, ani nikdy chovat nebudu. Pořídili jsme mladou kočku za účelem chytání myší v našem rozlehlém domově. Jako přirozený způsob likvidace hlodavců - jedovaté nástrahy a pasti zrovna nemusím.
Počítali jsme s koťaty, místa i příležitostí je tu skutečně neomezeně a ráda se postarám třeba o čtyři myšilovy.Dám jim najíst, pohladím, pokud o to stojí, zajistím základní veterinární péči. Počítali jsme s nějakým přirozeným úbytkem, podle výsledku i s kastracemi, takto hromadná záležitost nás ale překvapila a věřte, radost z toho nemám.
Reálně si moc nedovedu představit, že naši kočku před porodem kamsi zavřu - ne že by nebyla vůle nebo místo, ale ona si žije po svém. Zaregistrovali jsme, že už porodila, ale koťata jsme objevily cca po měsíci, kdy se začala ozývat a vylézala z pelíšku. Neumím si představit, že bych je na všech našich půdách v seně, v chlévech a stodolách systematicky hned po porodu hledala.
Informace o tom, že kocouři takto systematicky likvidují kotěcí vrhy, jsou pro mne skutečně nové, jako ostatně leccos, na venkově žijeme chvíli. Moje chyba, měla jsem si přečíst, jaká jsou rizika. Příliš jsem spoléhala na to, že "tak to bylo dřív úplně normální". Pokud je realita skutečně taková, jak píšete, a koťata nemají šanci přežít, nechám kočku kastrovat.
S riziky typu kuna nebo liška, která se zřejmě bez problémů vypořádá i s dospělou kočkou, prostě budu muset žít - stejně jako s vědomím, že i v naší malé vísce a v jejím okolí jsou silnice, po kterých jezdí auta. Určitě pro mne není řešení kočku natrvalo zavírat v domě, jak jsem už psala - ráda bych, aby pro nás dělala to, co je pro ní přirozené a co fakt dobře umí - chytala myši. Děkuji ještě jednou za odpovědi.
Z.
To co se Vám stalo se příště stát nemusí a koťata mohou přežít všechna. Musí se tomu ale napomoci a koťata v okamžiku nalezení přestěhovat někam, kde je máte více pod dohledem. Teď to udělejte aspoň s tím, které zbylo. Vemte tam s ním i kočkou (aby o něm věděla), dejte jim tam vodu, krmení, pelíšek. Kotě myslím za chvíli odroste věku, kdy mu budou kocouři nebezpeční a s ostaními poredátory se bude muset, až jej přestanete v noci zavírat, vypořádat samo a to již je fakt o zkušenostech a o štěstí. Na dospělou zdravou kočku si kuna jen tak netroufne (pokud zrovna nehájí mláďata - a ty možná v té stodole v této době má) a liška také vždy neznamená pro kočku nebezpečí. Predátoři si rozmyslí střet s rizikem zranení, které by jim bránilo v lovu. Nejhorší by byl výr, pro něj je kočka kořist.
Píšete, že máte představu mít tak 4 kočky. Myslím, že to je rozumné. Kočky vytváří na své okolí velký predační tlak, tak by se to s nimi nemělo přehánět. Osobně bych nechal kočku a později i kočičku vykastrovat a víc bych koček zatím nechoval. Uvidíte, zda to bude na utlumení hlodavců stačit. Myslím, že ano. Určitě se tam vyskytují i kočky od sousedů, navíc je tam ta kuna, která se kočkami v chytání hlodavců zahambit rozhodně nenechá. Pokud by se zdálo, že kočky hlodavce likvidovat nezvládají, můžete si vždycky ještě jednu, dvě sehnat. Hlavně to chce koťata ochočit - kvůli manipulaci, odčervování, lékařským zákrokům...
Myslím, že nejlepší tomu bude předcházet tím, že necháte koťátko i kočičku kastrovat a pořídíte si k nim z útulku třeba další dvě (většinou už bývají kastrované) kočky nebo odrostlejší koťata, která pak necháte kastrovat.
Kvalitní útulek dokáže poradit a často nabízejí prioritně myšilovky.
Nebudou se Vám tak nekontrolovaně množit, budou se víc držet doma a chytat myši :)
A nezapomeňte, že jen sytá a spokojená kočka naloví mnohem více myší, než hladová, co nemá tolik energie pro chytání..
Tak ať si užíváte všichni ve zdraví venkov!
ladd
napsal(a):
Nemusíte si je dávat přímo do domu, stačí nějaká místnost, objekt, odkud mohou vycházet ven ale na noc je tam můžete zavřít. Zvláště od kocourů jim může hrozit nebezpečí i ve dne, takže čím blíže obytného domu to bude, tím lépe. Koťata se tak i snáze ochočí. Myslím, že ten věk 2,5 měsíce je již na hraně, takže od kocourů jim dlouho nebezpečí hrozit nebude. Každopádně ve hře je i kuna a jak dlouho je zavírat kvůli kuně netuším, je to o náhodě a o smůle….
Já bych souhlasila spíše s Vámi "Ladd", že koťata zabila kuna nebo pokud chodili ven, tak dravci...? Já tedy nevím, ale téměř 3měsíční koťata - že by fakt zlikvidoval kocour...? To nic nemění na faktu koťata od potencionálního nebezpečí uchránit - tak, jak radí ostatní.
HANELE77
napsal(a):
Myslím, že nejlepší tomu bude předcházet tím, že necháte koťátko i kočičku kastrovat a pořídíte si k nim z útulku třeba další dvě (většinou už bývají kastrované) kočky nebo odrostlejší koťata, která pak necháte kastrovat.
Kvalitní útulek dokáže poradit a často nabízejí prioritně myšilovky.
Nebudou se Vám tak nekontrolovaně množit, budou se víc držet doma a chytat myši :)
A nezapomeňte, že jen sytá a spokojená kočka naloví mnohem více myší, než hladová, co nemá tolik energie pro chytání..
Tak ať si užíváte všichni ve zdraví venkov!
Dobrý den! Mám dva útulkové kocoury - byťáky a vím, že většina útulků, na něž jsem se obracela, v současnosti nedává (ani neprodává) kočky jako myšilovky, ale právě nejlépe do bytu. Je ale pravdou, že já s jejich strategií v tomto nesouhlasím - je překočkováno, a když si někdo vezme myšilovku a zároveň jí poskytne péči - krmení (ne ji nechat jen se živit hlodavci), vet. péči a také lásku nebo aspoň člověčí přízeň, tak se u něj bude mít lépe než v tom útulku. Ale fakt píšu z vlastní zkušenosti. Nejmenovaný útulek má např. na svém webu cca tuto úvodní větu:"Chcete-li kočku jen na lovení myší, vůbec se na nás neobracejte...".
fikovnice
napsal(a):
Dobrý den! Mám dva útulkové kocoury - byťáky a vím, že většina útulků, na něž jsem se obracela, v současnosti nedává (ani neprodává) kočky jako myšilovky, ale právě nejlépe do bytu. Je ale pravdou, že já s jejich strategií v tomto nesouhlasím - je překočkováno, a když si někdo vezme myšilovku a zároveň jí poskytne péči - krmení (ne ji nechat jen se živit hlodavci), vet. péči a také lásku nebo aspoň člověčí přízeň, tak se u něj bude mít lépe než v tom útulku. Ale fakt píšu z vlastní zkušenosti. Nejmenovaný útulek má např. na svém webu cca tuto úvodní větu:"Chcete-li kočku jen na lovení myší, vůbec se na nás neobracejte...".
A proto si nikdy kočku z útulku nevezmu! Buď je chtějí "udat", aby se o ně někdo staral, nebo ať si je nechají. Ale potom ať nežebrají o peníze a sponzorské dary. To, že si myslí, že když má někdo kočku jako myšilovku, že se o ni automaticky nestará, tak to mě uráží. Myslím si, že se ty kočky, které mohou venku lovit myši, vyhřívat se na sluníčku, lézt po stromech, číhat na ptáky... a ještě mají každý den pořádné žrádlo a případnou veterinární péči, mají líp než ty kočky, co jsou jen v bytě. Ovšem když ty bytové nic jiného neznají, tak je to OK. Jenže v útulku jsou mnohdy kočky nalezené, které znají svobodu a oni jim do smrti naordinují domácí vězení. Tak to si myslím, že je už trápení těch koček.
koňadra
napsal(a):
A proto si nikdy kočku z útulku nevezmu! Buď je chtějí "udat", aby se o ně někdo staral, nebo ať si je nechají. Ale potom ať nežebrají o peníze a sponzorské dary. To, že si myslí, že když má někdo kočku jako myšilovku, že se o ni automaticky nestará, tak to mě uráží. Myslím si, že se ty kočky, které mohou venku lovit myši, vyhřívat se na sluníčku, lézt po stromech, číhat na ptáky... a ještě mají každý den pořádné žrádlo a případnou veterinární péči, mají líp než ty kočky, co jsou jen v bytě. Ovšem když ty bytové nic jiného neznají, tak je to OK. Jenže v útulku jsou mnohdy kočky nalezené, které znají svobodu a oni jim do smrti naordinují domácí vězení. Tak to si myslím, že je už trápení těch koček.
Souhlasím!
Anieme

XXX.XXX.77.95
Ahoj,
moji sousedi mají březi 3 kočky a kotata chteji zabit. Nevim co mam delat, kočky umřít nenecham.
Nemate nekdo zajem o kotátko?
Nevim kolik jich bude, ale dost budu rada za každou odpověd.
Dekuji
Anieme
napsal(a):
Ahoj,
moji sousedi mají březi 3 kočky a kotata chteji zabit. Nevim co mam delat, kočky umřít nenecham.
Dekuji
Založte si nové vlákno! Tady to moc nemá smysl. A zkuste to napsat trochu česky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Anieme
napsal(a):
Ahoj,
Dekuji
Zkuste vysvětlit sousedům, že když koťata zabijou, přijde kočka rychle znovu do říje a situace se bude za 2 měsíce opakovat. Nehledě na to, že se dopouštějí trestného činu týrání. Nejlepší je kočky vykastrovat, ale je mi jasné, že to nejspíš neprojde. Někteří lidé jsou poněkud zabednění. Znám takové taky. Bohužel.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Zkuste vysvětlit sousedům, že když koťata zabijou, přijde kočka rychle znovu do říje a situace se bude za 2 měsíce opakovat. Nehledě na to, že se dopouštějí trestného činu týrání. Nejlepší je kočky vykastrovat, ale je mi jasné, že to nejspíš neprojde. Někteří lidé jsou poněkud zabednění. Znám takové taky. Bohužel.
Já bych asi nabídla, že kočku vykastruji na vlastní náklady, ale samozřejmě netuším jak na tom zadavatelka finančně je. Na vesnici ne tak dávno "naše" vetka kastrovala kočku (ne kocoura!) asi za 3 nebo 4 stovky!