Sebrala jsem na silnici kočku, a to doslova. Nebyla sražená, jen by tam umřela. Koukám na ní už téměř rok a je to k pláči, protože vím, komu patří. Tentokrát jsem nevydržela, ke kočce jsem se shýbla a když jsem zjistila, v jakém hrozném je stavu (i proto jsem jí mohla sebrat), rozhodla jsem se, že pro ní to utrpení prostě končí. Teď bere antibiotika, žere jak kombajn, přibírá před očima, zlepšila se jí srst. Je mladá, je jí asi okolo roku (soudě jednoduchým výpočtem od doby, kdy umřela její předchůdkyně). Problém je s rýmou a dýcháním. I když se to trochu zlepšilo, i po týdnu antibiotik se stále dusí. Na počátku byla rýma taková, že by se snad opravdu udusila a dýchání jí vysilovalo. Nyní je to lepší, dýchá, ale stále hodně sýpá. Zlepšení přisuzuji spíše zlepšení celkového stavu než zlepšení samotného problému, který je evidentně virový a na antibiotika tedy nijak zázračně nereaguje. Netroufla jsem si jí vzít domů mezi ostatní kočky, mám jí v zahradním domečku. Ráda bych jí výhledově vzala domů, neskutečně vyhledává mojí společnost ale já nemůžu trávit v zahradním domku více, než hodinu denně. Na co otestovat, abych si byla jistá, s čím mám tu čest? Je chronická rýma způsobovaná herpes viry nakažlivá pro ostatní kočky? Nerada bych si domů něco zatáhla, ale té malé bych moc ráda pomohla definitivně, se vším všudy, i s mojí postelí, na kterou mají právo všechny naše kočky .
Uživatel s deaktivovaným účtem

rosemary1
napsal(a):
Sebrala jsem na silnici kočku, a to doslova. Nebyla sražená, jen by tam umřela. Koukám na ní už téměř rok a je to k pláči, protože vím, komu patří. Tentokrát jsem nevydržela, ke kočce jsem se shýbla a když jsem zjistila, v jakém hrozném je stavu (i proto jsem jí mohla sebrat), rozhodla jsem se, že pro ní to utrpení prostě končí. Teď bere antibiotika, žere jak kombajn, přibírá před očima, zlepšila se jí srst. Je mladá, je jí asi okolo roku (soudě jednoduchým výpočtem od doby, kdy umřela její předchůdkyně). Problém je s rýmou a dýcháním. I když se to trochu zlepšilo, i po týdnu antibiotik se stále dusí. Na počátku byla rýma taková, že by se snad opravdu udusila a dýchání jí vysilovalo. Nyní je to lepší, dýchá, ale stále hodně sýpá. Zlepšení přisuzuji spíše zlepšení celkového stavu než zlepšení samotného problému, který je evidentně virový a na antibiotika tedy nijak zázračně nereaguje. Netroufla jsem si jí vzít domů mezi ostatní kočky, mám jí v zahradním domečku. Ráda bych jí výhledově vzala domů, neskutečně vyhledává mojí společnost ale já nemůžu trávit v zahradním domku více, než hodinu denně. Na co otestovat, abych si byla jistá, s čím mám tu čest? Je chronická rýma způsobovaná herpes viry nakažlivá pro ostatní kočky? Nerada bych si domů něco zatáhla, ale té malé bych moc ráda pomohla definitivně, se vším všudy, i s mojí postelí, na kterou mají právo všechny naše kočky .
Ano, herpesviry jsou nakažlivé. Ovšem v případě téhle kočky se může jednat o nevratné pozánětlivé změny a původní infekční činitel už vůbec nemusí být přítomný.. asi bych si nechala udělat výtěr z nosu a rozhodla bych se podle toho. Chronická rýma může být způsobena i oslabením imunity třeba kvůli FeLV, která je také nakažlivá pro další kočky, takže nezapomenout vyšetřit i tohle.
Jinak i proti herpesviru, i proti FeLV se dají kočky očkovat, takže pozitivní výsledek neznamená, že kočka je odsouzena k pobytu v zahradním domku. Jen by bylo nutné držet ostatní kočky v imunitě.
Očkování nefunguje jako ochrana proti herpesviru, pouze zmírňuje průběh onemocnění (kočka se sice nakazí, ale nemoc proběhne v lehké formě).
Herpesvirus se v kočičí populaci vyskytuje zcela běžně. Infekci někdy prodělalo 95% venkovních koček a každá druhá kočka v domácnostech, kde žije více zvířat. Není z toho potřeba dělat trágédii. Zdravá, dobře živená kočka v dobré dušení pohodě se s virem vyrovná sama, její imunitní systém mu nedovolí pomnožit se nad únosnou mez.
Dejte kočce čas - týden je na ATB málo (ty se mimochodem nenasazují na samotný virus, ale na sekundární bakteriální infekci). Až se uzdraví, může jít normálně do kočičího kolektivu.
balisek
napsal(a):
Očkování nefunguje jako ochrana proti herpesviru, pouze zmírňuje průběh onemocnění (kočka se sice nakazí, ale nemoc proběhne v lehké formě).
Herpesvirus se v kočičí populaci vyskytuje zcela běžně. Infekci někdy prodělalo 95% venkovních koček a každá druhá kočka v domácnostech, kde žije více zvířat. Není z toho potřeba dělat trágédii. Zdravá, dobře živená kočka v dobré dušení pohodě se s virem vyrovná sama, její imunitní systém mu nedovolí pomnožit se nad únosnou mez.
Dejte kočce čas - týden je na ATB málo (ty se mimochodem nenasazují na samotný virus, ale na sekundární bakteriální infekci). Až se uzdraví, může jít normálně do kočičího kolektivu.
Hmm, já tedy nevím, já bych nechala udělat testy, které navrhuje Bodlinka a následmě bych nechala asi naočkovat domácí kočky.
Předpokládám, že zadavatelka má svoje kočky očkované min. základní trojkombinací, jež zahrnuje mimo jiné i herpesvirus. Test na herpesvirovou infekci nemá žádný praktický význam kromě uspokojení zvědavosti - léčit se to stejně nedá. Bakterka bude díky nasazení antibiotik neprůkazná.
Postupovala bych takto:
1. Pokračovala bych v léčbě z rýmy. Pokud na tom byla opravdu hodně špatně, bude to chtít víc než týden. Kromě ATB je dobré podávat i něco na podporu imunity - např. beta-glukany. Výhodnější je koupit přípravek pro lidi (např. ImunActiv od Walmarku stojí do dvo stovek). U herpesviróz prokazatelně funguje také aminokyselina L-lysin. Opět doporučuji koupit lidskou verzi (nejlépe v nějakém e-shopu), ty veterinární jsou zbytečně předražené.
2. V rámci některé návštěvy veteriny bych nechala udělat rychlotest na FeLV (je dobré předem zavolat, zda jej mají - menší ordinace je standardně nedrží skladem). Bude-li negativní a kočky jsou pouze bytové, očkování postrádá smysl. U pozitivního výsledku bude nutné otestovat a přeočkovat zbylé kočky v domácnosti.
3. Kočku bych důsledně opakovaně odčervila (nutno použít přípravek proti plochým i oblým červům - např. Drontal, Cestal, Milbemax apod.), odblešila a ošetřila proti ušnímu svrabu.
4. Když bude bez všech příznaků, nechala bych jí ještě cca 2 týdny v karanténě a pak jí pustila mezi ostatní kočky.
Pammpalini

XXX.XXX.37.242
... pokud jde o rýmu... Může být už v chronickém stádiu, zdravá kočka je-li očkovaná, se s ní vyrovná sama. Léčba by měla být dlouhodobá ( až 3 týdny ). Pokud by šlo o viry/bakterie, nasaďte vitamínové pasty, GREPOVÉ KAPKY a l-lysin. U beta-glukanů a l-lysinu: opravdový účinek je až po pár týdnech... Ale jak bylo zmíněno... Herpes prošlo 98% koček, je v každé vakcíně. Rychlotesty nedoporučuji... Nejsou přesné! A oproti laboratoři je to rozdíl minimální.
Prostě: dobrá strava + vitamínky.