Ahojte, můžete se prosím podívat na obal svého mokrého krmiva a napsat zde, kolik % fosforu obsahuje + značka krmiva. Hledám totiž levnější způsob výživy pro kočičku s ledvinovým selháním. Royal Canin dietní má fosfor 0,08%, Eukanuba 0,18%, Specific 0,14%. Máte tedy někdo nějaké jiné krmivo s tak nízkým fosforem? Nejlépe, aby to bylo do 0,1 a jiné setiny. V běžných krmivech jsem zatím našla od 0,2 % - 1,00 %, což už je asi hodně. Děkuji za odpovědi!
Nejde spíš o poměr vápníku a fosforu? nizounký fosfor, jak píšete, podle mě znamená krmivo skoro bez masa.
levnými kapsičkami nedoporučuji krmit ani zdravou kočku, natož nemocnou.
http://www.zoohit.cz/shop/kocky/konzervy/integra_specialni_dieta/integra_protect/121957
Pokud chcete ušetřit, pořiďte u veta přípravek na vyvazování fosforu, a místo drahých kapsiček a konzerv krmte masem.
joanne.s
napsal(a):
Nejde spíš o poměr vápníku a fosforu? nizounký fosfor, jak píšete, podle mě znamená krmivo skoro bez masa.
http://www.zoohit.cz/shop/kocky/konzervy/integra_specialni_dieta/integra_protect/121957
Pokud chcete ušetřit, pořiďte u veta přípravek na vyvazování fosforu, a místo drahých kapsiček a konzerv krmte masem.
Takže vyjde nastejno když kupuju dietní kapsičky nebo krmím normálně jako jiné kočky a přidávám ipakitine? Z dietních kapsiček a paštik, co jsou u nás k dostání, kočička žere jen royal, ostatní odmítá. za měsíc půjdeme na krev a uvidím, zda se kreatinin a močovina snížily. dávám jí 2x denně renavast. pak bych asi dávala ten ipakitine. ale prý je nejlepší fortekor nebo benakor, jenže to jsou tablety a kočička by je snědla pouze v Lučině nebo tvarohu a to přece při selhání ledvin taky papat nemůže, tak nevím, no.
Našla jsem jen něco k psí dietě:
Jako příklad vařené diety uvádím diety na 10kg psa (Nefrologie a urologie psa a kočky, J.Kučera):
Vaječná dieta: 160g vařených vajec,250g vařených brambor,10 g másla,70 g mrkve + Ipakitine + 1tbl B-komplex
Masová dieta: 100 g masa drůbeží/ hovězí,30g vajec,10g másla,70 g mrkve + ipakitine + B-komplex
V dietách lze použít také rýži, těstoviny, masový vývar, mléko, chléb. Pokud by pes opravdu nechtěl jíst (uremická krize), můžete podat i sladké koláče. Pro pocit nasycení lze zvýšit podíl mrkve v krmné dávce. Maso se doporučuje krmit každý pátý den, mezitím spíše vejce, při nadbytku fosforu v krvi raději vynechat žloutek.
V dietách je důležité se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem fosforu (srdíčka, játra, ledviny, slezina...), obecně krmivům s vysokým obsahem bílkovin, dietu v žádném případě nesolit.
Zásady při krmení psa se selháváním ledvin
U pacientů se selháním ledvin je typické nechutenství a proto je zrovna toto onemocnění nejčastějším důvodem, kdy majitel odmítne komerčně připravenou dietu (granule, konzervy) a rozhodne se pro vařenou nebo syrovou stravu. Barfování u psa se selháním ledvin je samozřejmě možné, ale je nutné dodržet základní zásady. I přesto, že klasický BARF se vyhýbá přílohám a tím spíše obilninovým přílohám, při barfování s takto nemocným pacientem se bez těchto příloh téměř neobejdeme.
Nezapomínejme na to, že se jedná o vážně nemocného pacienta a proto je nutné, řešit léčbu současně i s ošetřujícím veterinárním lékařem. Terapie většinou spočívá v zajištění dostatečné hydratace organismu, a pokud pes sám dostatečně nepije, tak je na místě infuzní terapie. Součástí léčby jsou přípravky, které vyvazují fosfor a odvádí ho z těla – v ČR se nejčastěji používá přípravek Rubenal nebo Ipakitine. Vzhledem k tomu, že filtrační schopnost ledvin je narušena, dochází ke ztrátě důležitých vitamínů a tyto musíme dodávat (lososový olej jakožto zdroj nenasycených mastných kyselin je vhodnější než rostlinné oleje, pangamin pro doplnění vit. Skupiny B, vitamín C – ať už přírodně nebo v tabletách, rozhodně také nebude na škodu multivitaminový přípravek pro psy).
Základní a nejdůležitější zásadou je, podávání nižšího množství velmi kvalitních bílkovin!
Kvalita bílkovin je dána především složením aminokyselin, což jsou stavební jednotky bílkovin. Snažíme se dodat esenciální (tedy takové, které si pes neumí sám „vyrobit“) aminokyseliny a zároveň nezatěžovat ledviny zbytečným metabolizováním nadbytku bílkovin nebo nevyužitelných aminokyselin.
Toho docílíme tak, že 1/3 krmné dávky tvoří maso, vejce a mléčné výrobky a zbylé 2/3 jsou tvořeny přílohami.
Vajíčka mají výborné složení bílkovin a proto jsou pro ledvinnou dietu více než vhodné – je možné jimi úplně nahradit maso v krmné dávce i 2 dny v týdnu.
Co se týká tuků tak ty nejsou v ledvinné dietě omezeny a pro doplnění energie je možné, občas přidat přírodní nesolené sádlo nebo lůj. I přesto, že je hovězí a vepřové maso z hlediska obsahu fosforu méně vhodné, tak hovězí a vepřový tuk můžeme v menším množství používat na doplnění energie.
Z masa je vhodné především maso krůtí, kuřecí, jehněčí, králičí, ryba a méně hovězí a vepřové.
Vnitřnosti obsahují hodně fosforu, takže jejich podávání je nutné omezit na minimum. Z vnitřností je možné podávat pravidelně zelené dršťky a občas se dá dát i vemeno nebo plíce.
Množství kostí je při dietě mírně sníženo, ale množství vápníku se dá doplnit podáváním rozdrcených vaječných skořápek.
Vhodné jsou i mléčné výrobky jako např. kefír, jogurt, tvaroh nebo ne moc slaný sýr.
Mezi vhodné ovoce patří jablka, hrušky, kiwi a banány. Zelenina se doporučuje hlavně kořenová (červená řepa, mrkev, petržel), ale i listová zelenina, okurky, brokolice nebo rajčata bez jadérek. Jako příloha se nejčastěji používá rozvařená rýže, vařené brambory, těstoviny a méně pečivo a piškoty. Často používané ovesné vločky je nutné vynechat úplně, protože obsahují hodně fosforu. Všechny potraviny se vaří ve vodě bez soli! Pokud je pes spíše hubenější, může se k mléčným výrobkům přidat lžička medu nebo glukopuru.
Krmivo je lepší rozdělit na dvě dávky za den, aby se snížila zátěž organismu při trávení. Obvykle se krmí 3% hmotnosti psa na den.
Závěrem nutno podotknout, že u ledvinné diety je krmení přirozenou stravou více než vhodné právě proto, že toto krmivo je pro psy velmi chutné a rádi ho přijímají, můžeme ho uzpůsobit psovi na míru ale na druhou stranu se musíme smířit i s krmením obilninových příloh.
Autor: MVDr. Markéta Rázgová.
joanne.s
napsal(a):
Je to tak - kočky s ledvinným selháním se skutečně musí krmit krmivem s nízkým fosforem, což znamená opravdu s nízkým obsahem masa. Bohužel.
Kočičí svět
napsal(a):
Takže vyjde nastejno když kupuju dietní kapsičky nebo krmím normálně jako jiné kočky a přidávám ipakitine? Z dietních kapsiček a paštik, co jsou u nás k dostání, kočička žere jen royal, ostatní odmítá. za měsíc půjdeme na krev a uvidím, zda se kreatinin a močovina snížily. dávám jí 2x denně renavast. pak bych asi dávala ten ipakitine. ale prý je nejlepší fortekor nebo benakor, jenže to jsou tablety a kočička by je snědla pouze v Lučině nebo tvarohu a to přece při selhání ledvin taky papat nemůže, tak nevím, no.
Ne, není to jedno. A maso čisté se nedoporučuje vůbec. Však víte, že můj předchozí kocour na selhání ledvin umřel. Kočka by měla být doživotně na ledvinné dietě. My měli Specific, pak ještě jiné veterinární značky, název si bohužel už nepamatuji. Kocourek na tom byl bohužel šíleně zle, takže na této - pro kočky zcela nepřirozené dietě ani nebyl moc dlouho...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rovněž jsem měla kocoura s ledvinovým selháním, hodnoty šílené...po týdnu na kapačkách se vrátil do života s tím, ať v podstatě žere co chce, protože to je to primární - ať vůbec přijímá potravu, nemocnému nic nevnutíš + Ipacitine...požil v pohodě ještě rok.
Http://www.granule.cz/clanky/proteiny-bilkoviny-ve-vyzive-psu-se-snizenou-funkci-ledvin/
poté co jsem přečetla i tento článek, mám o speciální dietě ještě větší pochybnosti. Asi bych u nemocné kočky přešla na krmení masem, kvalitní bílkovina ale méně. Plus Ipacitine, nebo co se dává na vyvazování fosforu.
Také se přikláním k tomu, že nejdůležitější je dostat do nemocného tekutiny i živiny. A to že mu dieta kvalitní život prodlouží, tomu už nevěřím.
No tak to jste mi pomohly Vůbec nevím, jak a čím krmit Kočička je v první fázi, měla kreatinin myslím 201 nebo 211. Jinak je hravá, čilá, mazlivá, jako by byla zdravá. Jí Royal, dietní granule a ten RenAvast. Zvrací už jen tak 1x týdně, a to sliny s chlupama. Jenže finančně je to hodně blbé - za tuhle kočku dávám 2000 Kč měsíčně. Nevíte prosím někdo, jaká je hranice fosforu v kapsičce, aby se to dalo považovat za snížený obsah? Některé vaničky mají 1,0% což je pro normální kočku. Ale našla jsem vaničku pro normální zdravé kočky značky Dein Bestes, příchuť bělice, která má fosfor 0,25%. Je tohle ještě pořád v normě?
Http://www.zoohit.cz/shop/kocky/konzervy/integra_specialni_dieta/integra_protect/121957
kdybyste krmila tyto dietní, dvě denně, za měsíc tedy šedesát, vyjde vás krmivo na 1.122,50 Kč.
joanne.s
napsal(a):
Http://www.zoohit.cz/shop/kocky/konzervy/integra_specialni_dieta/integra_protect/121957
kdybyste krmila tyto dietní, dvě denně, za měsíc tedy šedesát, vyjde vás krmivo na 1.122,50 Kč.
No to ano ale ještě + RenAvast 800 Kč, to jest 2000 Kč. Musím prostě někde ušetřit, buď na potravě nebo na doplňcích. Integru a Kattovit budu teď na zkoušku objednávat.
Beaphar dieta je ještě výhodnější. pokud krmíte 200 g denně, dostanete se měsíčně na cenu 832,50 Kč /při zakoupení balení 300g x 24/
http://www.zoohit.cz/shop/kocky/konzervy/beaphar_specialni_dieta/vyhodna_baleni/353133.
joanne.s
napsal(a):
Pokud chcete ušetřit podstatně, krmte granulemi, mokré krmivo, pokud není marketové, je takhle drahé vždy, dietní obzvlášť.
Je to ta samá kočka, co má tři roky a sklony k obezitě?
Ne, ne, já jich mám víc. Ta s ledvinovým selháním má 9 let. Ano, pak mám tříletou, která začíná tloustnout, ale ta chce jen granule. A pak ještě roční, která sní všechno No a pak mám ještě jednoho kocoura na zahradě a chodím ještě krmit 2 kocoury a 1 kočku. Zkusím teď objednat jiné značky pro ledvinovou dietu a uvidím, které ji budou chutnat. Jenže je mi jí líto, chtěla bych, aby papala normální chutné kapsičky, ať si ten život ještě užije. i maso bych jí dávala. Já si právě myslím, že to maso bylo spouštěčem toho selhání, protože když jsem si ji k sobě vzala, dávala jsem jí často maso.
joanne.s
napsal(a):
Zásadní je, jestli dobře žere obecně. a jestli žere i paštikovité. Připadá mi, že všechny diety na zoohitu jsou paštika..?
Royal jsou kousky, měla jsem i trovet a další paštiky, ale to moc nechtěla. nemáte náhodou doma kapsičku Shiny cat? Našla jsem údaj, že by měla obsahovat jen0,14% fosforu, což je dobré.
Kočičí svět
napsal(a):
No tak to jste mi pomohly Vůbec nevím, jak a čím krmit Kočička je v první fázi, měla kreatinin myslím 201 nebo 211. Jinak je hravá, čilá, mazlivá, jako by byla zdravá. Jí Royal, dietní granule a ten RenAvast. Zvrací už jen tak 1x týdně, a to sliny s chlupama. Jenže finančně je to hodně blbé - za tuhle kočku dávám 2000 Kč měsíčně. Nevíte prosím někdo, jaká je hranice fosforu v kapsičce, aby se to dalo považovat za snížený obsah? Některé vaničky mají 1,0% což je pro normální kočku. Ale našla jsem vaničku pro normální zdravé kočky značky Dein Bestes, příchuť bělice, která má fosfor 0,25%. Je tohle ještě pořád v normě?
Ta hodnota není vůbec tragická, to je důležité. Náš kocour měl nějak mezi 600 - 700.
Jinak to, že se u selhání ledvin "nesmí" maso, je prostě fakt. V našem případě, kdy kocour umíral, měl šílené nechutenství, slábl před očima...dál to nechci vypisovat, ptž je to hodně bolavé, tak tedy v našem případě k jeho konci jsem na dietu kašlala a jedno z mála, co ještě dobrovolně pozřel, bylo syrové filé. Vetce jsem to tehdy řekla, a jestli si dobře vzpomínám, dohodly jsme se, že je ve fázi, kdy něco-cokoli do něj dostat je úspěch.
Upřímně - nevím, jak bych se zachovala ve Vašem případě. To, že dieta prostě je ZÁKLADNÍM terapeutickým účelem pro prodloužení života kočky s CRI je prostě fakt. Druhá věc pro mě už navždy bude jaká je kvalita života kočky. Pokud by mi na dietě neprospívala či ji dokonce odmítala, asi bych se na ni vykašlala...
fikovnice
napsal(a):
Ta hodnota není vůbec tragická, to je důležité. Náš kocour měl nějak mezi 600 - 700.
Jinak to, že se u selhání ledvin "nesmí" maso, je prostě fakt. V našem případě, kdy kocour umíral, měl šílené nechutenství, slábl před očima...dál to nechci vypisovat, ptž je to hodně bolavé, tak tedy v našem případě k jeho konci jsem na dietu kašlala a jedno z mála, co ještě dobrovolně pozřel, bylo syrové filé. Vetce jsem to tehdy řekla, a jestli si dobře vzpomínám, dohodly jsme se, že je ve fázi, kdy něco-cokoli do něj dostat je úspěch.
Upřímně - nevím, jak bych se zachovala ve Vašem případě. To, že dieta prostě je ZÁKLADNÍM terapeutickým účelem pro prodloužení života kočky s CRI je prostě fakt. Druhá věc pro mě už navždy bude jaká je kvalita života kočky. Pokud by mi na dietě neprospívala či ji dokonce odmítala, asi bych se na ni vykašlala...
Royal Canin dietní jí zatím chutnají. Teď jsem objednala dietní kapsičky a vaničky Beaphar, Animonda Integra, Kattovit a Royal v želé pro kočky +12 (tento royal není vyloženě dietní, ale má shodné hodnoty fosforu, draslíku a sodíku jako dietní kapsičky) a ještě granule Animonda integra. Dokonce jsem našla další granule na selhání ledvin - Josera Carismo 400g/79 Kč. Ty ale objednám příště. Můj plán je takový: dokud bude chtít jíst dietní jídlo, budu dávat dietní a nebo nedietní, kde bude nízký fosfor. Pak, jak bude odmítat, budu dávat normální jídlo + ipakitine. Jen nevím, zda se mám soustředit jen na ten fosfor, sodík a draslík. Nevím, které další složky jsou důležité, které mám omezit, to se budu muset ještě zeptat doktora. Nechci moc jednat, na vlastní pěst" amatérsky, ale někdy mi prostě připadá, že ty diety jsou fakt jen byznys, když některé třeba i, marketovky" mají taky nízký fosfor (př. Sheba 0,21" Whiskas junior 0,22%; Perfect Fit 0,21%...). Ta kočička je tak milá a ty nádherné babičkovské oči, no kdybyste to viděli
Http://www.granule.cz/clanky/proteiny-bilkoviny-ve-vyzive-psu-se-snizenou-funkci-ledvin/
četla jste toto? Není prokázáno, že omezit proteiny nemocnému prospívá. Ale i kdyby omezit, tak uznávám názor, méně bílkoviny, ale určitě živočišné kvalitní bílkoviny. Což vylučuje kapsičky typu Sheba, Whiskas apod. určitě.
Jestli můžu doporučit, Josera určitě nekrmte. Velmi špatné krmivo, i ta řada pro zdravé, natož pro nemocné, vůbec.
Nebyla byste ochotná připravovat kočce stravu sama, domácí? Tam byste mohla jak množství, tak i kvalitu masa ohlídat nejlépe.
joanne.s
napsal(a):
četla jste toto? Není prokázáno, že omezit proteiny nemocnému prospívá. Ale i kdyby omezit, tak uznávám názor, méně bílkoviny, ale určitě živočišné kvalitní bílkoviny. Což vylučuje kapsičky typu Sheba, Whiskas apod. určitě.
Jestli můžu doporučit, Josera určitě nekrmte. Velmi špatné krmivo, i ta řada pro zdravé, natož pro nemocné, vůbec.
Nebyla byste ochotná připravovat kočce stravu sama, domácí? Tam byste mohla jak množství, tak i kvalitu masa ohlídat nejlépe.
A proč je Josera špatné krmivo? Zrovna jsem ho objednala pro svoji druhou kočku. No, dívám se, na prvním místě rýže. Tak příště zkusím jiné granule. Připravovat stravu sama, to vůbec. To bych si netroufla. Ani si nejsem jistá, že by mě to vyšlo levněji
Pamatuji si psí joseru, která byla fakt nic moc. https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/1270440/josera-prosim-o-kritiku-pana-milose
málo masa, drůbež bez bližšího určení, je ho spíš podprůměrně, plno kukuřice, nejistota v konzervaci.
Josera Minette pro kočky
složení drůbeží masová moučka, drůbeží tuk, kukuřice, rýže, řepné řízky, lososová moučka, kukuřičný protein-glutan, drůbeží protein-hydrolizovaný, drůbeží játra - sušená, chlorid draselný, mononatriumfosfát.
Hydrolyzovaný drůbeží protein není nic dobrého - viz. odkaz na recenzi psí josery výše. Nevíte jaká drůbež to je, takže kdovíco, tuk to samé, plno obilí, včetně kukuřice kterou kočky i psi tráví špatně. za ty peníze jsou fakt lepší krmiva. /ale jsou i horší - toto se mi líbí víc než třeba RC/.
Kočičí svět: Shiny cat tuňák verze Kitten /tj. uvnitř fašírka/ má obsah fosforu jen 0,15 %.
http://www.gimcat.info/cz/produkte/nassfutter/shinycat-kitten-thunfisch.html
Kuře verze kitten má dokonce jen 0,14.
Ale u ostatních, dospělácké - kousky, údaj o fosforu nikde nevidím.
Víte čím to je, ten nízký fosfor? vypadá to, že jde o nízkou kvalitu obsažených živočišných bílkovin. Stačí podívat na deklarované složení obou uvedených:
Ryby a vedlejší produkty z ryb (tuňák 47 %), oleje a tuky, minerální látky, vedlejší rostlinné produkty
Maso a vedlejší živočišné produkty (kuřecí maso 47,6 %), oleje a tuky, minerální látky, vedlejší rostlinné produkty.