Milí kočkomilci, zase jdu pro radu. Už před nějakou dobou mi došel kozlík (Valeriana officinalis), který kočky tak milují. Dříve jsem objednávala v normální lidské lékárně - konkrétně nasušenou drogu (=výraz pro část rostliny, v případě kozlíku nasekaný a nasušený kořen). Moji kocouři (i ti minulí) jej milovali - rozhodně víc než šantu. Poté, co došel, zašla jsem do "své" lékárny, nicméně pátrali a pátrali a dodavatele nesehnali. Phoenix - hlavní distributor prakticky všech lékáren - prý také tímto zbožím již nedisponuje. Já nejsem bohužel sběhlá v internetových nákupech, tak mě napadlo zeptat se vás zde, jeastli třeba někdo kočkám kozlík nedává, a pokud ano, kde jej shání.
A vlastně mě napadá ještě jeden dotaz - mladej má snahu buď útočit na mé kytky nebo kousat listy. Já se v kytkách moc nevyznám - je to něco jako Tlustice - trošičku jako palmovité s tlustými listy podobnými zmenšenému třeba fíkovníku. Nevíte, zda může být pro kočku toxický? A v té souvislosti ještě dotaz - dnes jsem jako dárek koupila anturii a i o ni měli oba kocouři zájem. Dala jsem ji z jejich dosahu, ale i tak bych se chtěla zeptat, jestli někdo nevíte o event. toxicitě této rostliny.
Děkuju za event. odpovědi - hlavně k první části mého příspěvku.
Za prvé, kozlík lékařský mají i v kapkách v lékárně, pravidelně je kupuji, nakapu tím myšku co má kocour rád a on jí potom olizuje půl dne.Druhá kočka to nelíže ale mazlí se s tou myškou až je to úsměvný.Jinak kozlí klékařský můžete koupit i tady:
http://www.naturway.cz/search/?q=kozl%C3%ADk
já si tady nakupujivšechny možné bylinky i sušený šípek do čaje, heřmánek atd.Tady mají snad úplně všechno
Http://www.lekarnaave.cz/topvet-kozlik-lekarsky-extrakt-50-ml
zde je i možnost osobního odběru ve vybrané provozovně lékárny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobně jsem "zlikvidovala" všechny kytky doma , jelikož většina má "něco". Dokonce i k pelargonii jsem našla info, že je mírně pro kočku jedovatá. Mám jen několik květináčů trávy a šáchoru. Některé kočky si pokojovek vůbec nevšimnou, ale některé jsou jimi velmi přitahovány.100% neškodný je zelenec. Kytkami si to kompenzuji v práci, protože je mám ráda.
Janaaa
napsal(a):
Za prvé, kozlík lékařský mají i v kapkách v lékárně, pravidelně je kupuji, nakapu tím myšku co má kocour rád a on jí potom olizuje půl dne.Druhá kočka to nelíže ale mazlí se s tou myškou až je to úsměvný.Jinak kozlí klékařský můžete koupit i tady:
já si tady nakupujivšechny možné bylinky i sušený šípek do čaje, heřmánek atd.Tady mají snad úplně všechno
Super, moc díky za odkaz.
Zkoušela jsem se ptát v lékárně po kořenu kozlíku a paní našla akorát kapky, kořen že dodavatelé k dispozici nemají. Tak mám kapky, ale ty takový problém sehnat není.
joanne.s
napsal(a):
Moje kolegyně ho kupuje, mívají ho v lékárně ve městě. Akorát je někdy na objednávku - ve skladu ho lékárnice neskladují rády, zapáchá i v obale.
Její kočky se po něm prý mohou utlouct. Ona tvrdí, že je cítit, i když je uzavřen v doze..
Tak je fakt, že koupím-li hračky na umisťovacích výstavách, jež jsou plněné kozlíkem (myšky či sáčky), tak to kočky vyčmuchají i přes dvojitý obal. :D.
joanne.s
napsal(a):
Moje kolegyně ho kupuje, mívají ho v lékárně ve městě. Akorát je někdy na objednávku - ve skladu ho lékárnice neskladují rády, zapáchá i v obale.
Její kočky se po něm prý mohou utlouct. Ona tvrdí, že je cítit, i když je uzavřen v doze..
Moc děkuji všem za rekace. A Vám "Joanne" chci napsat, že tedy u vás lékárny fungují lépe. Mně též vyhrožovali, že mi kozlík seženou ale musím si pro něj IHNED přijít, že nechtějí čichat ten smrad (přitom mně to až tak tragické nepřijde). To ale bylo za vedení minulé vedoucí lékárny, která byla moje kamarádka. Ta tam už není a info je, že prostě kořen už sehnat nelze! O extrakt zájem nemám, sypala jsem jim vždy kozlík na misku a kocouři jej i zobali a pak se v něm váleli. Ale projdu odkazy, které jste mi zde dali ! Šanta je zas až tak už nezajímá...
Janaaa
napsal(a):
Otevřela jsem Váš odkaz, následně kontakt na ně a málem se tu válím smíchy, viz:
BYLINY Mikeš s.r.o.
Číčenice 114
387 71 Číčenice
Česká republika.
Tak jsem jen tak náhodou koukla na kočky a koukám, že je tu staré známé osazenstvo Co se kozlíku týče, mám ho v bylinkovém záhoně pod okny kuchyně a rozplehnil se mi po půl zahradě už, mám problém ho vůbec vyplet ze záhonů, kde být nemá Mohla jsem vám nasušit Stejně tak po okolí ho potkávám. Naše kočky si ho absolutně nevšímají, stejně tak ani šanty. Co se domácích kytek týče, myslím si, že zvířata nejsou blbá(to by jaksi nemohla v přírodě přežít) a poznají, co můžou a co nesmí okusovat. Mám doma plno kytek, plno kytek jedovatých a jediná, které si kočka všimne je šáchor. Kocour neokusuje nic. Mají volný vstup ven, takže si venku asi najdou i to, co potřebujou.
lesnížínka
napsal(a):
Tak jsem jen tak náhodou koukla na kočky a koukám, že je tu staré známé osazenstvo Co se kozlíku týče, mám ho v bylinkovém záhoně pod okny kuchyně a rozplehnil se mi po půl zahradě už, mám problém ho vůbec vyplet ze záhonů, kde být nemá Mohla jsem vám nasušit Stejně tak po okolí ho potkávám. Naše kočky si ho absolutně nevšímají, stejně tak ani šanty. Co se domácích kytek týče, myslím si, že zvířata nejsou blbá(to by jaksi nemohla v přírodě přežít) a poznají, co můžou a co nesmí okusovat. Mám doma plno kytek, plno kytek jedovatých a jediná, které si kočka všimne je šáchor. Kocour neokusuje nic. Mají volný vstup ven, takže si venku asi najdou i to, co potřebujou.
Nasypala jsem mým kočkám sušenou šantu a vůbec je nezajímala. Takže jste mě potvrdila to, co si myslím - kočky, které jsou celé dny venku, si najdou v přírodě, co potřebují a nemají potom potřebu mít zájem o šantu.
lesnížínka
napsal(a):
No stran šanty je prý více druhů - ale myslím, že Vy se v tom vyznáte lépe než já. Prý musí jít o šantu kočičí. Stran kozlíku - dnes doneseny z lékárny přímo 4 sáčky á 100g nasušeného a nasekaného kořene kozlíku a kocouři začali mít pohotovost. Už když jsem vstoupila do dveří - kozlík v krabičce, ty v sáčku, sáček v tašce ! Přesto se začali dobývat. Takže už se dočkali, potvory jedny , protože na šantu mi jaksi přestávali v poslední dny reagovat... Velkej kořen kozlíku přímo křupal, teď čekám, že se v tom začnou slastně vyvalovat ...
koňadra
napsal(a):
Nasypala jsem mým kočkám sušenou šantu a vůbec je nezajímala. Takže jste mě potvrdila to, co si myslím - kočky, které jsou celé dny venku, si najdou v přírodě, co potřebují a nemají potom potřebu mít zájem o šantu.
A tak to já bych s Vámi nesouhlasila - náš poslední kocour - nekastrovaný "venkovan" úplně ujížděl na kozlíku, pak se k nám na chalupu přistěhovala čičina (dostala jméno "Čičina" ) a začaly o kozlík až boje - oba jej pojídali, když jsem jim jej nasypala, a posléze se v něm váleli...a obvykle to skončilo nějakou rvačkou o tuto úžasnou bylinu. Pravdou ale je, že já v té době snad ani šantu neznala. Věděla jsem dlouho o oblíbenosti kozlíku kočkami, ale o šantě jsem tehdy nevěděla.
koňadra
napsal(a):
I by mě to celkem zajímalo - kdybyste někde na kozlík narazila, tak co mu Vaše kočeny "říkají". Ona totiž šanta, jak píšu výše, také jaksi v poslední době už na moje kocoury neměla takový vliv - hračky plněné šantou vůbec a šanta sypaná - tak prostě zájem kocourů opadal. Ale dnes jsem jim tedy s kozlíkem udělala radost !
fikovnice
napsal(a):
A tak to já bych s Vámi nesouhlasila - náš poslední kocour - nekastrovaný "venkovan" úplně ujížděl na kozlíku, pak se k nám na chalupu přistěhovala čičina (dostala jméno "Čičina" ) a začaly o kozlík až boje - oba jej pojídali, když jsem jim jej nasypala, a posléze se v něm váleli...a obvykle to skončilo nějakou rvačkou o tuto úžasnou bylinu. Pravdou ale je, že já v té době snad ani šantu neznala. Věděla jsem dlouho o oblíbenosti kozlíku kočkami, ale o šantě jsem tehdy nevěděla.
Venkovní kočky nepotřebuje doma pást kočičí trávu na pročištění žaludku. Nenapadá mě důvod, proč by to mělo mít vliv na vnímání účinků šanty kočičí.
Šanty je určitě druhů víc. Kocour mnohem silněji reaguje na tu sušenou ze zoohitu, než když donesu čerstvou šantu ze zahrady.
joanne.s
napsal(a):
Venkovní kočky nepotřebuje doma pást kočičí trávu na pročištění žaludku. Nenapadá mě důvod, proč by to mělo mít vliv na vnímání účinků šanty kočičí.
Šanty je určitě druhů víc. Kocour mnohem silněji reaguje na tu sušenou ze zoohitu, než když donesu čerstvou šantu ze zahrady.
Ano ano, přesně tak. Jde o to padnout na tu PRAVOU šantu... Ale u nás tedy kozlík boduje mnohem více!
fikovnice
napsal(a):
No stran šanty je prý více druhů - ale myslím, že Vy se v tom vyznáte lépe než já. Prý musí jít o šantu kočičí. Stran kozlíku - dnes doneseny z lékárny přímo 4 sáčky á 100g nasušeného a nasekaného kořene kozlíku a kocouři začali mít pohotovost. Už když jsem vstoupila do dveří - kozlík v krabičce, ty v sáčku, sáček v tašce ! Přesto se začali dobývat. Takže už se dočkali, potvory jedny , protože na šantu mi jaksi přestávali v poslední dny reagovat... Velkej kořen kozlíku přímo křupal, teď čekám, že se v tom začnou slastně vyvalovat ...
ale myslím, že Vy se v tom vyznáte lépe než já - no, doteď jsem si to i myslela protože ano, znám víc druhů, ale všechny jsou odvozeny od šanty kočičí. Dám si teďka do vyhledávače šantu kočičí...a on mi vypadne úplně jiný druh, než ty běžně používané Takže teď jsem trošku za blbce, hlavně tedy pro sebe, páč jsem nikdy po jiném druhu nepátrala. Zkusím pro zajímavost na jaře koupit a vysadit někam tady tu, správnou" a jsem sama zvědavá. A než zamrzne, zkusím usušit ten kořen kozlíku, jestli kočice na sušený kořen budou reagovat...
fikovnice
napsal(a):
Ano ano, přesně tak. Jde o to padnout na tu PRAVOU šantu... Ale u nás tedy kozlík boduje mnohem více!
Jo, tu prodávají třeba tu: http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Nepeta-cataria-santa-kocici.
lesnížínka
napsal(a):
ale myslím, že Vy se v tom vyznáte lépe než já - no, doteď jsem si to i myslela protože ano, znám víc druhů, ale všechny jsou odvozeny od šanty kočičí. Dám si teďka do vyhledávače šantu kočičí...a on mi vypadne úplně jiný druh, než ty běžně používané Takže teď jsem trošku za blbce, hlavně tedy pro sebe, páč jsem nikdy po jiném druhu nepátrala. Zkusím pro zajímavost na jaře koupit a vysadit někam tady tu, správnou" a jsem sama zvědavá. A než zamrzne, zkusím usušit ten kořen kozlíku, jestli kočice na sušený kořen budou reagovat...
Tak pak dejte vědět, jinak kocouři z nově zakoupeného kozlíkového kořenu šílí!
koňadra
napsal(a):
Tak naše venkovní kočena ujíždí na šantě taky - kupuju pytlíčky na umisťovacích výstavách - část se šantů, část s kozlíkem a vždy se líbí. I když uznávám, že kozlík boduje u 100% koček, šanta tak u 80%. Dle mýho tak záleží na jedinci no. :).
Jo a pytlíčky s kozlíkem musím jooo hodně uklízet, jinak je vyčmuchají i přes 2 pytlíky a krabici.
a takhle to dopadá, když dostanou nový pytlíček (tento konkrétní je se šantou). :).
Fikovnice, kolik stojí kozlík lékařský v lékárně? Já našla na internetu 200g za 110 kč
http://www.bylinky-maya.cz/products/kozlik-lekarsky-valeriana-koren-200g/
což mi příjde celkem dost. A to jim pak sypete na misečku a dáváte do pytlíčků, se kterými si pak kocouři hrají? Začíná mě to lákat...
mesič
napsal(a):
Fikovnice, kolik stojí kozlík lékařský v lékárně? Já našla na internetu 200g za 110 kč
což mi příjde celkem dost. A to jim pak sypete na misečku a dáváte do pytlíčků, se kterými si pak kocouři hrají? Začíná mě to lákat...
Tady je kilo za 500, - http://www.salviaparadise.cz/kozlik-lekarsky-koren-p-230.html?baleni=1000.
mesič
napsal(a):
Já jim odsypávám na lepenkový papír - část si pokřupou, pak se v tom válí a ve finále si velký tu lepenku obsadí, ulehne na ni a hlídá si ji!
Jdu zkusit pohledat účtenku z lékárny, jestli jsem ji již úplně nevyhodila...
mesič
napsal(a):
Tak jsem byl úspěšná v hledání účtenky - sáček á 100g mě stál 69, - Kč, takže o něco dražší než našla "Lavacca". Jinak dodavatele opakuji - firma "Milota", ale možná jich bude na trhu víc. Jen v případě lidských lékáren nemohli najít distributora, až se to podařilo s touto firmou...
fikovnice
napsal(a):
Já jim odsypávám na lepenkový papír - část si pokřupou, pak se v tom válí a ve finále si velký tu lepenku obsadí, ulehne na ni a hlídá si ji!
Jdu zkusit pohledat účtenku z lékárny, jestli jsem ji již úplně nevyhodila...
Děkuji moc za informace, a neroznosí vám v kožichu drobky toho kořene po celém bytě? Náš okupuje každou na zem položenou krabici nebo igelitovou tašku, když dostane novou, tak i týden vychází skoro jen na jídlo a potřebu , takže si nedovedu představit, když mu tam dám ten kozlík
mesič
napsal(a):
Děkuji moc za informace, a neroznosí vám v kožichu drobky toho kořene po celém bytě? Náš okupuje každou na zem položenou krabici nebo igelitovou tašku, když dostane novou, tak i týden vychází skoro jen na jídlo a potřebu , takže si nedovedu představit, když mu tam dám ten kozlík
No, trošku jo, roznosí, ale spíš si pokřupou na tom jednom místě, pak se vyválí a pak - většinou velký - si to místo hlídá!
Www.zbozi.cz zadejte kozlík kořen 1kg. Cena 290, -.