Plusnak

XXX.XXX.188.194
Dobrý den,
Ja mám poněkud jiný problém. Moje kočička vypadá úplně zdravě, ale je přenášečem plisnove infekce kterou jsme chytili ja i můj přítel a teď nevíme jak z toho ven.
Plusnak
napsal(a):
Dobrý den,
Ja mám poněkud jiný problém. Moje kočička vypadá úplně zdravě, ale je přenášečem plisnove infekce kterou jsme chytili ja i můj přítel a teď nevíme jak z toho ven.
No, tohle by Vám měl být schopný sdělit veterinář, zda je to nakažlivé i pro člověka. A bez názvu dané plísně Vám to tady nikdo nemá šanci říct...
antonka

XXX.XXX.238.164
Pokud je to dermatofytní plíseň, coz podle toho co píšete odpovídalo, tak je výborná chytrá houba. Jsou přípravky pro lidi i pro zvířata. Naše rodin měla podobný problém, jen to u nás od kotěte chta babička a 3letá dcera (nejslabší členové imunitně).Kočku jsme násilím v přípravku vykoupali a babi s dcerkou jsme udělali zábal.
RomčaJelča
napsal(a):
Na chytrou houbu jsem se v lékárně zeptala a slečna mi říkala, že by spíš doporučila Clotrimazol ve spreji. Což se mi zdá praktičtější než násilím kočku v něčem koupat (u nás si to koupání neumím představit)
.
U nás je teda jednodušší kocoura vykoupat než něčím sprejovat Nesnáší ten zvuk spreje, i ručního.
Osobně bych měla celkem obavu, pokud kočka nemá vyloženě ložiska a je "jen" přenašečem, jakékoli lokální zevní antimykotikum aplikovat, z důvodu pěstování rezistence. V tomto mi ta chytrá houba připadá smysluplnější.
S chytrou houbou mám rovněž zkušenost, ne u koček, je to skvělé, ale vyžduje to pečlivost - plíseň to opravdu a nadobro zlikviduje.
Jinak, nejčastější dermatofytózy od zvířat jsou z microsporum canis, klasické ošetření kočky je poměrně náročné, aby se toho na kočce člověk opravdu zbavil. U lidí to spíš bývá u jedinců s oslabenou imunitou, jak tu někdo píše...
Jojo, já jsem o té houbě načetla taky samá pozitiva, akorát že naše kočky a voda, to fakt nejde dohromady. Samozřejmě spreji taky uhýbá, holt musím být hbitější .
Myslíte, že rezistence nemůže nastat i po tom koupání?
To spíš než na způsobu aplikace prostředku záleží na imunitě jedince, nebo se mýlím? Zkušenosti nemám, v naší rodině se nikdy u nikoho tyto problémy nevyskytly. Náš kocour má jedno vylysalé místo, které pokud mu namažu mastí, hned olíže, do vany ho nedostanu, takže sprej je jediná moje záchrana.
Jeho "plísňový" problém jen odhaduji, protože předtím jsme byli u veterináře, který nám dal ATB (kocour pak zvracel), speciální šampón, no kočku nebylo možné chytit - jak mě viděl s hadýrkou, prchal... a problém se po 14 dnech po vyhojení zopakoval.
Podle veterináře to byla alergická reakce po kousnutí blechou od psa (tu jsme ovšem v jeho srsti nezjistili a navíc se ani neškrábal), zatímco lysina se u kocoura objevila znova, u druhé kočky vůbec.
U koček většinou se plíseň léčí tak, že je ostříhaná a koupe se ve spec. šamponu a souběžně užívá vnitřní antimykotika. Léčila jsem tak jednu kočku z venku, byla islabená, měla viditelná ložiska a bylo riziko, že to ořenese na koťata. Kastrovat nešlo.
Nejčastější plíseň přenesená z koček na člověka nebo jiná zvířata je microsporum canis.
Rezistence po koupání spíš podle mě ne, protože jsou v šamponech antimykotika v kombinaci s chemoterapeutiky nebo antiseptiky. Je potřeba dodržet intervaly, dobu působení, délku pouźívání.
Na kočky je takový chmat, lehce držet za kůži za krkem - koupala jsem tak i tu polodivokou kočku, když už jsem k ní přišla. Ob den. Dva měsíce. Nebylo, že by mě kvůli tomu nesnášela Tablety byly horší.
tapina
napsal(a):
U nás je teda jednodušší kocoura vykoupat než něčím sprejovat Nesnáší ten zvuk spreje, i ručního.
Osobně bych měla celkem obavu, pokud kočka nemá vyloženě ložiska a je "jen" přenašečem, jakékoli lokální zevní antimykotikum aplikovat, z důvodu pěstování rezistence. V tomto mi ta chytrá houba připadá smysluplnější.
S chytrou houbou mám rovněž zkušenost, ne u koček, je to skvělé, ale vyžduje to pečlivost - plíseň to opravdu a nadobro zlikviduje.
Jinak, nejčastější dermatofytózy od zvířat jsou z microsporum canis, klasické ošetření kočky je poměrně náročné, aby se toho na kočce člověk opravdu zbavil. U lidí to spíš bývá u jedinců s oslabenou imunitou, jak tu někdo píše...
...no co si budeme povídat, ono na ten stařičký clotrimazol má už rezistenci kdejaká potvora.
RomčaJelča
napsal(a):
Jojo, já jsem o té houbě načetla taky samá pozitiva, akorát že naše kočky a voda, to fakt nejde dohromady. Samozřejmě spreji taky uhýbá, holt musím být hbitější .
Myslíte, že rezistence nemůže nastat i po tom koupání?
To spíš než na způsobu aplikace prostředku záleží na imunitě jedince, nebo se mýlím? Zkušenosti nemám, v naší rodině se nikdy u nikoho tyto problémy nevyskytly. Náš kocour má jedno vylysalé místo, které pokud mu namažu mastí, hned olíže, do vany ho nedostanu, takže sprej je jediná moje záchrana.
Jeho "plísňový" problém jen odhaduji, protože předtím jsme byli u veterináře, který nám dal ATB (kocour pak zvracel), speciální šampón, no kočku nebylo možné chytit - jak mě viděl s hadýrkou, prchal... a problém se po 14 dnech po vyhojení zopakoval.
Podle veterináře to byla alergická reakce po kousnutí blechou od psa (tu jsme ovšem v jeho srsti nezjistili a navíc se ani neškrábal), zatímco lysina se u kocoura objevila znova, u druhé kočky vůbec.
Rezistenci si některé ty plísně, bakterie apod. vyrábějí různými mechanismy vůči různým farmakům (to Vám ale asi neříkám nic nového). Jen nevím, jestli plísně umí vytvářet rezistenci i vůči chytré houbě, to bych spekulovala.
joanne.s
napsal(a):
Jak to myslíte s tím sprejem - to si kočka neolíže?
Ano, zasyčení spreje kočkám vadí běžně, i se toho využívá při výchově kočky - syčicí spreje.
Já myslím, že to mohla "RomčaJelča" myslet tak, že sprej se rychleji a kompletněji vstřebá skrz kůži, takže kočka má pak menší možnost něco slízávat než třeba v případě masti. Ale nevím, to mě jen teď napadlo.
A jinak - ano - to asi mají kočky vrozené, že syčení se bojí. U mě stačí šplíchnout třeba protikouřovým sprejem apod. a kocouři už mizí pod postel!
fikovnice
napsal(a):
Já myslím, že to mohla "RomčaJelča" myslet tak, že sprej se rychleji a kompletněji vstřebá skrz kůži, takže kočka má pak menší možnost něco slízávat než třeba v případě masti. Ale nevím, to mě jen teď napadlo.
A jinak - ano - to asi mají kočky vrozené, že syčení se bojí. U mě stačí šplíchnout třeba protikouřovým sprejem apod. a kocouři už mizí pod postel!
Přiznávám, že spreje preferuji zásadně u při našich rýmách; já už bych nosní kapky nekoupila - leda omylem (což se mi jednou stalo a pěkně mi to zkazilo náladu) , spreje považuji za ideální.
Samozřejmě jsem kocourovu dávku nesčetněkrát stříkla vedle , protože je to potvora hbitá.
To koupání by u nás neprošlo, leda tak kdybych ho ponořila a byla při té akci navlečená v nějakém gumovém skafandru. Stejně tak si moc neumím představit to stříhání.
Uvidíme, flíček se mu nezvětšuje, nijak ho to netrápí, nějaké ty prostředky (buď ten sprej nebo mast) mu sem tam podaří aplikovat a pak případně zajdeme k veterináři. Na rovinu to trochu oddaluji z finančních důvodů, protože jen co otevřeme dveře, už doktorovi podávám nejmíň 7 stovek.
Akorát mě zlobí, že tomu nemůžu přijít na kloub... co to je a proč to vzniklo. Původní diagnóza se mi teda nějak nezdá, když se problém opakuje.
joanne.s
napsal(a):
Takže si ten sprej kočka po aplikaci neolizuje, Romčo?
Jo, měl snahu, ale tak znechucený výraz jsem u něho ještě neviděla, fakt . Div, že si neodplivl
. Navíc rozstřikované kapénky se rozšíří daleko líp než mast, všecko to slíznout (snad) nedokáže. No uvidím, nijak na spreji netrvám, jen to byla v posledních dnech taková možnost, kterou prostě zkouším. Ještě mu chci vzít pod mikroskop chlupy, co tam uvidím. Možná to není plíseň - tehdy to vet diagnostikoval jako alergii na bleší kousnutí.
fikovnice
napsal(a):
Rezistenci si některé ty plísně, bakterie apod. vyrábějí různými mechanismy vůči různým farmakům (to Vám ale asi neříkám nic nového). Jen nevím, jestli plísně umí vytvářet rezistenci i vůči chytré houbě, to bych spekulovala.
Podle mě by se rezistence dělat neměla, jde o to, že Oligandrum pythium ("chytrá houba") - je přímo parazitem jiných hub, nejde o tvorbu antibiotik, ale možné je nakonec vše...
Marketka889

XXX.XXX.46.107
Chytrá houba mi také u kočky zabrala výborně. Me se tedy líbilo právě že to je na přírodní bázi. Když to zvire olíže nevadí, dcera se s kočkou muze také muchlovat a 2 koupele jsme nějak zvládli. Za mě tedy lepsi nez klasicka antimykotika.
Marketka889
napsal(a):
Chytrá houba mi také u kočky zabrala výborně. Me se tedy líbilo právě že to je na přírodní bázi. Když to zvire olíže nevadí, dcera se s kočkou muze také muchlovat a 2 koupele jsme nějak zvládli. Za mě tedy lepsi nez klasicka antimykotika.
Přesně, když to olíže, nevadí. Ba naopak, kolem tlamičky může být rezervoár hub - lízáním roznáší po těle. Takhle se to roznese po těle, aniž by ublížilo. Chytrá houba se používá u lidí i na výplachy úst aj.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!