Trubka
XXX.XXX.235.162
Ahoj,
nejsem čtenářem tohoto fora, zkoušel jsem v rychlosti něco hledat, ale neúspěšně - omluvte prosím, jestli je to hloupý dotaz, nebo už byl někde zodopvězen.
Máme momentálně 6 venkovních koček - 4 kastrované kočky,1 malého kocourka a 1 velkého starého kocoura (odhaduju tak 7 let minimálně).
Když byl ten starý kocou mladší, tak byl mazlivý a věřil nám. Nevím přesně kdy se to zlomilo, ale po tom, co jsem se vrátil po roce z ciziny, tak už se nás stranil, nenechal se pohladit a vždy se držel u domu jen kvůli jídlu. Bojí se i ostatních koček (tedy, když na něj zrovna nepříjde jaro), nejí s nimi z jedné misky, vždy čeká, jestli mu něco nechají nebo se mu snažím dávat misku zvlášť.
Můžu udělat něco pro to, aby se mě nebál? Mám ho zkoušet nějak popadnout a nasílu hladit nebo ho pomalu lákat nějakými pamlsky? Nebo už to v jeho věku nepůjde?
Ještě využiji tohoto vlákna na dotaz ohledně krmení:
Zkoušel jsem hledat, jaké jsou na foru ohlasy na krmiva firmy Eminent, ale nenalezl jsem ani jeden hit. Nějaký názor na http://www.krmivo-eminent.cz/cz/pro-kocky/premiova-krmiva/eminent-adult-cat-chicken a http://www.krmivo-eminent.cz/cz/pro-kocky/premiova-krmiva/eminent-adult-cat-salmon ?
Jsou za tyhle peníze nějaké lepší nebo jsou tyto ok?
Děkuji
David.
Doporučuju přečíst nějakou knihu o kočkách. Zkusila bych na něj spíš klidně mluvit, nabídnout žrádlo spíš z ruky/pokud přijde. Některé kočky nemají rády braní do náručí celoživotně.
Místo Eminent doporučuji Brit Care, mají mnohem lepší složení, a jsou za super cenu. Kupujte raději přes e-shop, v kamenných zverimexech jsou granulky /nejen tyto/ předražené.
Skamarádit se s kocourkem půjde jedině přes jídlo a hru. Musíte mu dávat pravidelně do misky dobré papání a po čase se ho postupně zlehka dotýkat. Rozhodně ne ho násilím držet. To by mělo opačný efekt. Zkuste i nějaké pamlsky - různé plněné granulky, pasty nebo i bílý jogurt či tvaroh. Můžete i trochu šunčičky. Už jste si s kocourkem zkoušel hrát? Třeba s udičkou? Kocourek si vás musí spojit s něčím pěkným. To jest jídlo a hra. Lépe by se vymazlil, kdybyste ho nastěhoval do domu. Potřebuje svoje bezpečné teritorium a svého lidského kamaráda + to papání a hry. Možná kocourkovi někdo ublížil nebo se možná popral ošklivě s kocoury. A bojí se. Nejlépe kocourka zabavit něčím, u čeho nebudou asistovat jiné kočky ani další lidé. Byl jste v cizině. I vaše rodina? Je možné, že se mu po vašem odjezdu rodina vůbec nevěnovala? Třeba tím trpěl, odcizil se, pak mu někdo ublížil a stal se z něj malý bojác. Všechny ty kočky tam byly už když tam byl i ten kocour? Možná se cítí ublížený, že jste si pořídili jiné kočky. Nám se něco podobného taky stalo.
Co se týče granulí, pořiďte bezobilné. Měly by je dostávat všechny kočky. Nejlepší jsou Nutram, Applaws, Purizon, Feringa. Jeden z nejlevnějších e-shopu s krmivy a potřebami pro zvířata je www.bitiba.cz. Je to něco jako zoohit.cz, ale je levnější.
Pomalu na kocoura mluvte, ideálně u jídla, ať si váš hlas spojí s něčím dobrým. Já novým kočkám u jídla vyprávěla, co jsem ten den dělala, apod. abych mluvila déle. :)
Naše kočky taky ne všechny jsou ochotné jíst společně, takže mají misky a talířky zvlášť.
Co se týče granulí, také jsem pro Brit Care. Tu novou řadu I´m/ I´ve, je už jen s rýží, která je pro kočky lehce stravitelná. Granule obsahující kukuřici a pšenici jsou sic většinou levnější, ale kočka si z nich tolik nevezme, takže v konečném důsledku se vyplatí krmit těmi lepšími nejen, co se týče kondice kočky, ale kondici páníkovi peněženky. ;).
Trubka
XXX.XXX.235.162
Ahoj, děkuji všem za rady i ohledně krmiva.
Je problém, že je přes den opravdu zalazený někde na bezpečném místě a vidím ho jen při krmení (ráno, odpoledne), kde je vyplašený i z ostatních koček, takže nějak ho izolovat není lehké. Ale s tím mi pomůže přítelkyně. Teď přes zimu občas zaleze do kotelny, tak s ním zkusím trávit víc času tam.
Pokud ho vylákám k sobě na nějaký pamlsek, asi se ho nemám snažit hladit vůbec, že? Tím bych mu akorát ukázal, že jsem měl s tím pamlskem postranní úmysly.
Budu zkoušet a za týden zkusím podat nějaké info, jestli jsem něčeho dosáhl.
Díky ještě jednou
David.
Uživatel s deaktivovaným účtem
U nás fungovalo kuřecí maso, ale může to být samozřejmě cokoliv co kocoura zaujme. Mluvila jsem na něj, udělala k němu krok a dřepla si s pamlskem v ruce. Takto to trvalo několik dnů. Když to "dovolil", tak jsem se přiblížila o kousek blíž. Za několik dnů už jsem byla na dosah a maso si vzal z ruky. Očichal si mě, ale ještě jsem se ho nepokoušela hladit. Pár dnů na to už pobíhal mezi miskou s jídlem a mnou, protože nevěděl co dřív. Jestli jíst nebo se mazlit
Trubka
napsal(a):
Ahoj, děkuji všem za rady i ohledně krmiva.
Je problém, že je přes den opravdu zalazený někde na bezpečném místě a vidím ho jen při krmení (ráno, odpoledne), kde je vyplašený i z ostatních koček, takže nějak ho izolovat není lehké. Ale s tím mi pomůže přítelkyně. Teď přes zimu občas zaleze do kotelny, tak s ním zkusím trávit víc času tam.
Pokud ho vylákám k sobě na nějaký pamlsek, asi se ho nemám snažit hladit vůbec, že? Tím bych mu akorát ukázal, že jsem měl s tím pamlskem postranní úmysly.
Budu zkoušet a za týden zkusím podat nějaké info, jestli jsem něčeho dosáhl.
Díky ještě jednou
David.
Ruku ideálně položte s pamlskem na zem, ať si ji v klidu očichá a pokud bude klidný, zkuste podrbat pod bradičkou. Tam to má většina koček moooc ráda. :) Jinak se mi taky osvědčilo si sednout ke kočce na zem - opadne strach z vysoké postavy.
Ano to je pravda-Vypadá to možná směšně ale když budete chodit vedle kocourka po čtyřech a otírat se o něj, vezme vás časem zpět do smečky
U nás pomohlo tohle av ruce jsem táhla šňůrku, což kočky milují na hraní, chodit po čtyřech a mazlit se s ním, kocour v sedmi letech není starý.moje první kočka se dožila 22 let(britská s PP) a její kotata všechny okolo 20 let.