Chovatelé, poradíte? Přestala chodit na záchod...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

micinka007

24.4.2016 07:53
micinka007

XXX.XXX.161.166

Dobrý den, potřebovala bych poradit.
Máme britskou kočku prvorodičku. Porod, krmení koťat a péči o ně zvládla úplně v pohodě.
Koťatům bylo v pátek 7 týdnů. Už asi 3 týdny chodí na wc jsou to šikulové.
Jenomže... matka kočka na záchod přestala chodit. Jde jde tam maximálně vyčůrat, ale kálí nám všude po bytě.
Vždycky do wc strčí hlavu a vystřelí odtud jako by dostala el. šok. a okamžitě uteče kálet někde jinde. Pořídili jsme další WC a dali ho jinam, jenomže koťata tam vlezla dřív než ona, vykonala potřebu a kočka tam opět na velkou nechodí.
Byli jsme na veterině. MVDr vyloučil zdravotní problém a řekl nám, že kočka prostě wc koťatům přenechává a že máme koupit ještě jedno WC.
Prosím poraďte ! Jaké koupit wc, aby tam koťata neuměla vlézt a bylo jen pro kočku. Kdo někdy měl koťata, je mu jasné, že 7mi týdenní raubíři vlezou už úplně všude.

Pak by mě zajímalo, jestli kočce stačí na jídlo jen granule a voda. Jelikož její hromady nacházíme 4-5 denně všude včetně koberců, nechci jí dávat nic po čem má stolici řídkou. Když už si nemůže pomoct, tak ať je to alespoň tuhý exkrement.

Má s tímto někdo zkušenost ?

A ještě jeden dotaz, koťata jsou 4. Tři žerou normálně, ale jeden odmítá jíst. Zatím snědl jen kousek vařeného kuřecího masa a to jen z ruky. Třeba mléko Bephar, sladký tvaroh, kapsičku i namočené granule odmítá. Vždycky jen zahrabe a ví, že mu kočka dá mléko, tak prostě nejí. Jinak je čiperný a čistotný. Myslíte si, že až ho kočka odstaví, začne jíst ?

Děkuji všem zkušenějším za rady.

micinka007

24.4.2016 08:02
micinka007

XXX.XXX.161.166

rapotacka11 napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/?q=jak+krmit&sort=1

Http://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/?q=Krmit+masem&sort=1.

Děkuji za odkazy, ale spíš mě trápí ten první problém...

24.4.2016 08:02
joanne.s

XXX.XXX.7.88

A je vůbec jedno z WC nekryté? To bych pořídila určitě. jinak dvě WC pro pět koček může být opravdu málo..

ad krmení matky kočky jen granulemi - nevidím důvod. Copak má průjmy? Já krmím jak granule, tak i jednu kvalitní! kapsu denně, a bobíky jsou normálně tuhé. Matku po porodu je naopak vhodné krmit nad rámec, bohatě.

možná by nebylo od věci ji třeba dvakrát denně na půlhodinku nechat bez koťat v místnosti s WC, třeba půjde takto v klidu..

micinka007

24.4.2016 08:14
micinka007

XXX.XXX.161.166

Bohužel má průjmy, ne tedy úplně, ale je to řidší. Když vám to hodí na vysoký koberec, nic moc smajlík
Ona totiž spolehlivě dojídá vše i po koťatech, takže těch náloží je pak opravdu hodně.Když ji zavřu mimo a koťatům dávám jídlo, tak strašně mňouká a škrábe na dveře.
Granule máme Wahreliebe a četla jsem, že jejich složení je kvalitní.

Záchody jsou oba kryté, ten druhý jsme pořídili schválně úplně stejný jako ten na který byla zvyklá.
Chodila na silikátové stelivo, tak jsme dali to jednoho silikát a do jednoho klasiku hrudkující.

Možná by opravdu pomohlo, dát jí WC jinam, ale nevím jestli to pomůže. Už to druhé jsem tehdy vymyla a dala do přízemí, to se tam ještě koťata nedostala ( teď už přelízají zábranu ) a stejně tam nechodila.
Připadne mi, že má pořád i takový nepříčetný výraz, pořád čučí z okna a chce ven. Chodí s námi sem tam na zahradu na vodítku. Může to třeba souviset s tím, že zase začíná mrouskat ? Já už fakt nevím...

Každopádně děkuji.

24.4.2016 08:28
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Vždy, když kočka kálí mimo záchod, pořizuje se další záchod, a opravdu otevřený. To jsem si nevymyslela, píše to i v knížce "kočičí poradce".
doporučuji knihu Kočka detektiv od Vicky halls. Nebo jinou knihu o kočkách a jejich chování.

To že je doteď zvyklá na krytý, je jedno. holt teď je v jiné situaci, stres z dalších koček v domácnosti.

jinak ten průjem bych řešila. Zdravá kočka má mít bobík tuhé konzistence.

24.4.2016 08:30
joanne.s

XXX.XXX.7.88

A čím kočku dote´d krmíte, kromě granulí?

granule úplně špatné nejsou, lepší než marketovky/ale jako výborné bych jejich složení taky neoznačila.

micinka007

24.4.2016 08:37
micinka007

XXX.XXX.161.166

joanne.s napsal(a):
A čím kočku dote´d krmíte, kromě granulí?

granule úplně špatné nejsou, lepší než marketovky/ale jako výborné bych jejich složení taky neoznačila.

Kapsičky a konzervy, které má ráda ( nebojte zkoušeli jsme i ty lepší Shebba, ale ty odmítá od mala ) Takže FELIX a konzervy Gourmet ( paštiky nebo kousky).
Syrové přemražené maso vůbec nechce.

Zkusím tedy nějaký otevřený záchod s vyšším okrajem. Jen bude asi nemožné, aby jí tam nevlezla i koťata.

Zdravotní problém nám VET vyloučil. Syn tam byl s kočkou 2x. Řekl, vydržet než odejdou koťata ( což je ještě měsíc ) koupit nový záchod, postříkat Feliway a pak po zatáhnutí cecíků doporučil kastraci.

micinka007

24.4.2016 08:41
micinka007

XXX.XXX.161.166

Ještě má nasypané Sanabelle a Josera granule, ale žere nejvíc Wahreliebe pro malé objevitele, ty tam mají k dispozici koťata.

24.4.2016 08:43
joanne.s

XXX.XXX.7.88

No ale řešili jste s vetem to, že kočka průjmuje, a několikrát denně?

Zkuste už dnes jeden z těch krytých záchodků vzít a odstranit celý vrch, to jistě jde, ne?

klasické Sheba kapsy z marketu jsou bohužel nekvalitní, co do složení. Minimum masa, zato rostlinné produkty, obilniny, vedlejší živočišné produkty atd.

Pokud nechcete nakupovat přes internet, doporučuji koupit Brit Care superpremium kapsy či konzervy /prodávají v petcentrech i např. Hornbach nebo Rossmann.

Ještě lepší by bylo, kdyby kočka žrala normální maso, co je i pro lidi. jestli nechce syrové, zkuste nabídnout pečené či vařené, spoustě koček stačí že ho pokrájíte na menší kousky a syrové necháte tzv. zatáhnout /vařící vodou/, případně jen pár minutek ovařené..

24.4.2016 08:45
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Taky vám může klidně průjmovat z toho, že kombinujete příliš mnoho druhů granulí. Některé kočky jsou na to citlivé.

jinak průjem může být i příznak potravinové intolerance. Chtělo by to granule bez pšenice a kukuřice.

24.4.2016 08:47
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Sheba, Felix, Gourmet - co do ne/kvality je totéž, bohužel..

Ale pořád lepší, než aby byla kočka jen na granulích/kvůli dostatečné hydrataci kočičího organismu a prevenci ledvinových onemocnění.

micinka007

24.4.2016 08:49
micinka007

XXX.XXX.161.166

joanne.s napsal(a):
No ale řešili jste s vetem to, že kočka průjmuje, a několikrát denně?

Zkuste už dnes jeden z těch krytých záchodků vzít a odstranit celý vrch, to jistě jde, ne?

klasické Sheba kapsy z marketu jsou bohužel nekvalitní, co do složení. Minimum masa, zato rostlinné produkty, obilniny, vedlejší živočišné produkty atd.

Pokud nechcete nakupovat přes internet, doporučuji koupit Brit Care superpremium kapsy či konzervy /prodávají v petcentrech i např. Hornbach nebo Rossmann.

Ještě lepší by bylo, kdyby kočka žrala normální maso, co je i pro lidi. jestli nechce syrové, zkuste nabídnout pečené či vařené, spoustě koček stačí že ho pokrájíte na menší kousky a syrové necháte tzv. zatáhnout /vařící vodou/, případně jen pár minutek ovařené..

Nakupuji vše přes ZOO Hit.

Ona nemá vyloženě průjem, jen to nemá úplně tuhé, jako to mají třeba koťata. Měla takovou stolici vždycky, ještě před koťaty.
Tuhé bobky měla jen když mrouskala a nejedla kapsičky ani paštiky, prostě stávkovala a jedla jen granule.
Vařené kuřecí jí spolu s koťaty.

S tím záchodem to zkusím. Prckům je ještě evidentně jedno, kdo všechno s nimi chodí na záchod. A hned objednám tedy otevřené WC.

Ještě jednou díky za rady.

micinka007

24.4.2016 08:52
micinka007

XXX.XXX.161.166

Je to možné, ale jak jí mám vysvětlit, ať jí svoje granule a ne kotěcí...je to zčarovaný kruh.

Koťatům nabízíme víc druhů protože dvěma chutná jedna značka, dalšímu jiná značka a jeden pro jistotu nežere ani jedny.

24.4.2016 08:54
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Zoohit? to je fajn. Zkuste jí příště vzít kapsy a konzervičky Cosma original a Cosma thai. Výborné složení - plno skutečného masa, lahodné želé a trošinka rýže, žádné vedlejší produkty, žádná pšenice, soja ani cukr. Za ty peníze lepší neseženete. Také tam nakupuji. kromě Cosmy mají výborné i Schesir, Shiny cat kapsy a Miamor feine filets - ale tyto dále jmenované jsou o třídu dražší.

24.4.2016 08:56
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Dala bych všem jedny. Klidně ty kotěcí/anebo ty, které žere většina.

jediný podstatný rozdíl je stejně v tuku, a ten kočce po porodu nijak neublíží, spíš naopak.

Nebo lze krmit koťata odděleně a misku jejich granulí po krmení schovat. Ať v tom citlivé bříško maminky nemá burčus.

24.4.2016 08:58
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Chtělo by to co nejdřív s maminkou na kastraci. Do té doby bych ji opravdu ven nepouštěla, třeba na ni jde opět mrouskání..

micinka007

24.4.2016 08:58
micinka007

XXX.XXX.161.166

joanne.s napsal(a):
Zoohit? to je fajn. Zkuste jí příště vzít kapsy a konzervičky Cosma original a Cosma thai. Výborné složení - plno skutečného masa, lahodné želé a trošinka rýže, žádné vedlejší produkty, žádná pšenice, soja ani cukr. Za ty peníze lepší neseženete. Také tam nakupuji. kromě Cosmy mají výborné i Schesir, Shiny cat kapsy a Miamor feine filets - ale tyto dále jmenované jsou o třídu dražší.

Zkusím, budu tam stejně objednávat ten záchod.

A můžete mi doporučit nějaké kvalitní masové granule ? Vzala bych malé balení na zkoušku.

Naší kočce evidentně nechutnají prémiová krmiva, ale třeba Whiskas nebo Kitekat nejí ani omylem.
Ona je vůbec od mala s jídlem komplikovaná. Vydrží třeba 3 dny bez jídla, prostě nejí, jen pije.
Tekutin má teď asi dost, jí totiž ty granule namočené, jak už jsem psala, co nespořádají koťata, spase ona.

24.4.2016 09:10
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Ze zoohit?

Orijen, Acana, Applaws /ty jsou velmi chutné, protože jsou tučnější/, Taste of the wild, Purizon /kopie Acany/.

Sama jsem navykala kočky z nezdravých typu Whiskas na zdravé přes mezistupeň - jeden menší pytel Iams rich in chicken. Ty mi žrala bez potíží whiskasová kočka hned. Mimo zoohit bych jako přechodové granule ještě doporučila Brit Premium.

Ještě Porta 21 zelená - sensible grain free a Feringa, obojí jen na zoohit. Chutnají a složení by šlo /premiovky. Porta je trošku tvrdší, Feringa zas větší, tudíž vhodnější pro kočky většího vzrůstu. Portu bych doporučila také jako vhodnou jako přechodové granulky.

micinka007

24.4.2016 09:11
micinka007

XXX.XXX.161.166

Děkuji, podívám se na to. Jste moc hodná.

24.4.2016 09:29
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Nemáte zač, rádo se stalo. Mám kočky ráda.

Ještě mě napadá, aby nedošlo k mýlce - Iams na krmení nedoporučuji, to byla jen moje zkušenost s přechodem z klasických marketovek na jiné. Mají sice více masa než marketovky, ale obsahují i kukuřici, konzervace není přírodní a testují nehumánně na zvířatech.
Všechny ostatní mnou uváděné jsou v pořádku.

micinka007

24.4.2016 09:37
micinka007

XXX.XXX.161.166

Ještě výsledek zkoušky. Vymyla jsem pořádně jedno wc, jen mýdlem aby tam nebyl čpavek. Vzala toaletu a dala na záchod. Zanesla jsem tam kočku, jen uviděla WC, začala couvat a prchla pryč.
Zkusila jsem tedy vysypat zpět do pytle silikát a dát tam bentonit, zavřela ji chvilku na ten záchod a ona stejně celou dobu čekala u dvěří až otevřu.

Zajímavé je, že na malou chodí do wc s koťaty. Už jsem bezradná.

micinka007

24.4.2016 09:38
micinka007

XXX.XXX.161.166

micinka007 napsal(a):
Ještě výsledek zkoušky. Vymyla jsem pořádně jedno wc, jen mýdlem aby tam nebyl čpavek. Vzala toaletu a dala na záchod. Zanesla jsem tam kočku, jen uviděla WC, začala couvat a prchla pryč.
Zkusila jsem tedy vysypat zpět do pytle silikát a dát tam bentonit, zavřela ji chvilku na ten záchod a ona stejně celou dobu čekala u dvěří až otevřu.

Zajímavé je, že na malou chodí do wc s koťaty. Už jsem bezradná.

Doplňuji, že jsem ho nechala bez krytu - otevřené.

24.4.2016 09:40
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Nikam kočku nenoste. naopak - otevřenou toaletu nechte tam, kde je největší klid, ideálně co nejblíž místa, kam chodí kálet.

Třeba se jen lekla, že ji nesete na záchod. Nebo proč ji někam nesete, že ji tam zavřete apod.

micinka007

24.4.2016 09:42
micinka007

XXX.XXX.161.166

joanne.s napsal(a):
Nikam kočku nenoste. naopak - otevřenou toaletu nechte tam, kde je největší klid, ideálně co nejblíž místa, kam chodí kálet.

Třeba se jen lekla, že ji nesete na záchod. Nebo proč ji někam nesete, že ji tam zavřete apod.

Jenomže když ji nechám někde otevřenou, půjdou tam prvně koťata a ona tam zase nepůjde.

24.4.2016 09:48
joanne.s

XXX.XXX.7.88

To u hrudkujícího pískového steliva, bentonitu, vadit nebude, uvidíte. Zásadní je vždy to po koťatech vyčistit a kočka půjde sice po nich, ale do vyčištěného, a to jí vadit jistě nebude.

Horší je to se silikátem, tam načurané od koťat nevyberete. Od toho bych zatím upustila a nechala ho schovaný až na dobu, kdy budou koťata z domu.

24.4.2016 09:49
joanne.s

XXX.XXX.7.88

Ještě mě napadlo, jeden záchod dát na okenní parapet apod., kam koťata zatím nevyskočí..

24.4.2016 10:59
Honney

XXX.XXX.29.194

Také bych zkusila dát záchůdek na nějaké vyvýšenné místo, aby jej měla kočka pro sebe. Pak ještě existují kočičí wc s horním přístupem, ale koťátka v 7mi týdnech už jsou šikovná, a zřejmě by to nebylo řešení na delší dobu.

http://www.zoohit.cz/shop/kocky/toalety_pece/pro_narocnejsi/502671

To, že nemá kočička úplně pevnou stolici může být způsobeno více faktory. Pokud je to - jak říkáte - dlouhodobější problém, může jít o lehkou alergii na nějakou složku krmiva. Čím jste ji krmila před koťátky? Určitě uzkuste bezobilné kvalitní granulky. Purizon, které tu byly zmíněny jsou obecně hodně chutné granule, pak také ty Applaws. Být vámi vyzkouším tyto dvě značky ve verzi pro koťátka "Kitten", jelikož jsou lépe stravitelné (vysoký obsah kuřecího masa) a výživné. Což je teď pro vaši kočičí maminku důležité.

Každý přechod z jedné značky granulí na druhou, většinou způsobuje zažívací problémy. Brtiské kočky obecně mají citlivější zažívání. Tím více, pokud střídáte různé kvality granulí.

Dále bych kočičce podávala probiotickou pastu (Probican nebo Benebac Plus Gel). Napomáhá obnově živé kultury v zažvacím traktu, který může mít vaše kočička rozhozený jednak z nestálého kriva, a také z velkého výdaje energie (tvorba mléka pro koťátka). Zřejmě je kočička z koťátek rozhozená a projevuje se to i tím kálením mimo wc. To vše ovlivňuje zažívání.

24.4.2016 12:16
lavacca

XXX.XXX.164.49

Já bych k tomu dodala - pokud kočka mívá tužší stolici, vyřadila bych kapsičky, apod. co teď dostává. Sama píšete, že je-li jen na granulích, tak má bobky tvrdé. Takže ji jasně něco nesedí v těch kapsách a konzervách -) změnit za lepší složení. Já mám např. velmi dobrou zkušenost s Animonda Carny. ( viz : http://www.zoohit.cz/shop/kocky/konzervy/animonda_rafine_carny ).

Taktéž granule bych zvolila kvalitnější - viz výčet od joanne.s výše. A míchala bych max.2 druhy de sebe a podobné kvality (pro začátek musíte nechat 1 stávající značku a do té postupně vmíchávat tu novou, aby si na to trávení zvyklo).

Co se týče problému se záchodem - určitě doporučuji záchodů více, min.1 dosplé kočce a 2-3 koťatům, ať mají na výběr. Dost koček je na čistotu wc háklivých. A wc kočeně - mamině bych dala např. na skříňku /stůl (záleží, jak to máte doma uzpůsobené) kam koťata nevyskočí. Ať má možnost chodit jen do toho 1 svého.

Co se týče kotěte, jež samo nic jiného nejí - je to dosti divné a raději bych ho nechala zkontrolovat veterinářem, zda nemá nějaký problém v tlamičce, že by mu nešla ta tuhá strava dobře jíst. V 7 týdnech už by mělo baštit převážně tuhou stravu a u mámy se jen "docucnout".

K výrazu kočky - pokud mrouská, tak může nečistotnost souviset i s tím, že tak chce přilákat kocoura. Ven bych ji nebrala, akorát ji tím podněcujete - cítí tam různé pachy kocourů z okolí. Možná bych zvážila podání antikoncepce - prášku, jež jen mrouskání o jednu říji oddálí (skvělý je Félipil), ať nemá do toho všeho ještě hormonální výkyvy.

24.4.2016 12:33
lavacca

XXX.XXX.164.49

Jo ještě k tomu trávení číči - převedla bych ji postupně na ty lepší granule a klidně přidat i jogurt s živými bakteriemi, ať se jí dá trávení do normálu. ;) Ani ta probiotická paste není od věci. ;)

A pokud jí jen vařené, tak klidně vařené, ale i různé druhy - nejen kuře, ale i vepřové, hovězí, ryby (tam akorát pozor na kosti!). ;).

micinka007

24.4.2016 13:25
micinka007

XXX.XXX.161.166

Všem ještě moc děkuji za rady.

Bohužel, wc na vyvýšené místo asi nedáme. Koťata vylezou úplně všude. I na místa, kam se třeba stará kočka nedostane.

Proč jí nevadí chodit tam na malou a na velkou tam nejde ? Fakt nevím, kromě toho, že se nám párkrát při mrouskání vyčůrala do vany, tak s ní problémy nebyly. Bylaa od koťátka úplně vzorná.

Děkuji za tipy na granule a masovky, zkusím nějaké objednat. Ale zase bude další změna a ona je fakt moc mlsná, no uvidíme.

Zkusila bych taky nechat ji jen na granulích, ale zase mám strach, aby nám nehubla, Už tak je po koťatech z formy smajlík a granulí zase tolik nesní, kapsu spráská vždy komplet.

Malý kocourek je prohlídnutý veterinářem také, jsme tam poslední dobou víc než doma...měla jsem totiž strach, jestli mu silikát nepoškodl patro v tlamičce. One je totiž trdlo, silikát pořád užírá. Takže problém s tím, jak na jídlo asi nemá.
Příští týden mají 8 týdnů a jedeme na očkování, tak se opět poptáme. On prostě u misek jen zahrabe a za chvilku už ho vidíte přisátého u kočky. Ostatní tři už chodí pít je na relax, ale tenhle mrňous je tam skoro pořád.

Jo a pastičku taky dáváme.

Asi brzy přijdu o nervy smajlík

micinka007

24.4.2016 13:28
micinka007

XXX.XXX.161.166

A ještě mě napadla jedna věc.

Co začala být kočka nečistotná, tak začala i děsně prdět, to dřív nedělala.

Je to prapodivný smrad. Nemůže mít třeba nějaký zánět ve střevech ? Poznal by to VET při běžné prohlídce ? Neměl by udělat rozbor ?

Myslím, že by se víc poznalo ze stolice, že ? Pokud by chtěli na veterině vzorek, tak fakt není problém dodat

To byl pokus o vtip, i když nám do smíchu moc není

24.4.2016 14:07
lavacca

XXX.XXX.164.49

micinka007 napsal(a):
Všem ještě moc děkuji za rady.

Bohužel, wc na vyvýšené místo asi nedáme. Koťata vylezou úplně všude. I na místa, kam se třeba stará kočka nedostane.

Proč jí nevadí chodit tam na malou a na velkou tam nejde ? Fakt nevím, kromě toho, že se nám párkrát při mrouskání vyčůrala do vany, tak s ní problémy nebyly. Bylaa od koťátka úplně vzorná.

Děkuji za tipy na granule a masovky, zkusím nějaké objednat. Ale zase bude další změna a ona je fakt moc mlsná, no uvidíme.

Zkusila bych taky nechat ji jen na granulích, ale zase mám strach, aby nám nehubla, Už tak je po koťatech z formy smajlík a granulí zase tolik nesní, kapsu spráská vždy komplet.

Malý kocourek je prohlídnutý veterinářem také, jsme tam poslední dobou víc než doma...měla jsem totiž strach, jestli mu silikát nepoškodl patro v tlamičce. One je totiž trdlo, silikát pořád užírá. Takže problém s tím, jak na jídlo asi nemá.
Příští týden mají 8 týdnů a jedeme na očkování, tak se opět poptáme. On prostě u misek jen zahrabe a za chvilku už ho vidíte přisátého u kočky. Ostatní tři už chodí pít je na relax, ale tenhle mrňous je tam skoro pořád.

Jo a pastičku taky dáváme.

Asi brzy přijdu o nervy smajlík

Koťata na stůl, kde nebude něco poblíž, od čeho se odrazí, určitě nevyskočí. ;) Přitom dospělá kočka tam v klidu vyskočí. Zkuste vymyslet, zda nemáte doma nějakou šikovnou skříňku / stůl, kam by to šlo umístit.

Dost koček odděluje malou a velkou a sama 1 kočka tak občas potřebuje 2 wc. Trusem taky může značkovat. Dělá to jen na určitých místech? nebo různě?

Jen na granulích bych ji teď nenechávala, dokud kojí potřebuje pořádnou výživu (i když třeba na Applaws, apod. by měla mít vše v granulích, takže by to taková tragédie nebyla vzhledem k tomu, že koťata už jsou skoro 8 týdenní a jedí většina už sama tuhou stravu). Koupila bych ji ty kotěcí, které jsou i tučnější, ona hubnout nepotřebuje.

Opravdu ujídá silikagel? A nemůže mít nějak ucpaná střeva? Na wc chodí normálně ?!?

24.4.2016 14:10
lavacca

XXX.XXX.164.49

micinka007 napsal(a):
A ještě mě napadla jedna věc.

Co začala být kočka nečistotná, tak začala i děsně prdět, to dřív nedělala.

Je to prapodivný smrad. Nemůže mít třeba nějaký zánět ve střevech ? Poznal by to VET při běžné prohlídce ? Neměl by udělat rozbor ?

Myslím, že by se víc poznalo ze stolice, že ? Pokud by chtěli na veterině vzorek, tak fakt není problém dodat

To byl pokus o vtip, i když nám do smíchu moc není

Pokud prdí, něco ji nesedí v krmení - něco ji nadýmá. To by mělo změnou krmení odeznít.

Vzorek trusu prohlédnutý u veterináře by nebyl od věci - min. zjistí, zda tam není nějaký zánět, zda není začervená, apod... kdy naposledy jste je odčervovala?

PS: Pastu - ten probican už dáváte ? nebo dáváte jinou pastu?

24.4.2016 14:20
micinka007

XXX.XXX.161.166

lavacca napsal(a):
Koťata na stůl, kde nebude něco poblíž, od čeho se odrazí, určitě nevyskočí. ;) Přitom dospělá kočka tam v klidu vyskočí. Zkuste vymyslet, zda nemáte doma nějakou šikovnou skříňku / stůl, kam by to šlo umístit.

Dost koček odděluje malou a velkou a sama 1 kočka tak občas potřebuje 2 wc. Trusem taky může značkovat. Dělá to jen na určitých místech? nebo různě?

Jen na granulích bych ji teď nenechávala, dokud kojí potřebuje pořádnou výživu (i když třeba na Applaws, apod. by měla mít vše v granulích, takže by to taková tragédie nebyla vzhledem k tomu, že koťata už jsou skoro 8 týdenní a jedí většina už sama tuhou stravu). Koupila bych ji ty kotěcí, které jsou i tučnější, ona hubnout nepotřebuje.

Opravdu ujídá silikagel? A nemůže mít nějak ucpaná střeva? Na wc chodí normálně ?!?

Naše kočka je lenoch, fakt nevyskočí. Navíc ví, že skříňky, stůl a linku se nesmí, takže tam nechodí.
Ona byla fakt vždycky zlatá, proto je to pro nás šok, že tak vyvádí.

Silikagel jsem jim hned vzala, protože jsem ho malýmu lovila z tlamičky. On se mi totiž začal ten kamínek hned přilepovat na patro a tak kvičel a musela jsem mu to oddělat. Poškozené patro neměla, ale pro jistotu mají už normální hrudkující stelivo. To taky zkouší požírat, ale to se mu na rozdíl od silikátu daří vyplivovat.
Proto jsem si myslela, že jsem to zavinila já, když jsem kočce vzala ten silikát na který byla zvyklá a vyměnila ho v obou wc za jiné stelivo. Ale tím to evidentně není, to už jsem také zkoušela. Čůrat tam kočka chodí normálně.
Když teda nechytne v noci blbou a párkrát už se stalo, že se vyčůrala i v jídelně a na schodech a u mě v ložnici za nočním stolkem. To pak ale celé rozhrabe, kam se dá do toho někdy ještě nakálí. Kadí všude možně, až na výjimky pokaždé jinam.
Vím, že je to nějaký problém, že to s něčím souvisí, nedělá to schválně, ale už začínám mít všeho po krk.

Kocourek chodí na záchod normálně, sice méně než druzí, ale je to tím, že nic nežere. Jinak je opravdu úplně normální, malý darebák smajlík

24.4.2016 14:27
micinka007

XXX.XXX.161.166

Odčervená už není tak půl roku, je to hodně ?
To by taky mohlo asi souviset, ale to by nám měl říct VET, ne ?

Odčervovali jsme, když chodila ven. Naposledy asi na podzim.

Změnili jsme doktora, když byla Tally březí, protože naše VET neměla UTZ.

Pasta je to Gimpet s prebiotiky ze ZOO hitu.

24.4.2016 14:50
lavacca

XXX.XXX.164.49

micinka007 napsal(a):
Naše kočka je lenoch, fakt nevyskočí. Navíc ví, že skříňky, stůl a linku se nesmí, takže tam nechodí.
Ona byla fakt vždycky zlatá, proto je to pro nás šok, že tak vyvádí.

Silikagel jsem jim hned vzala, protože jsem ho malýmu lovila z tlamičky. On se mi totiž začal ten kamínek hned přilepovat na patro a tak kvičel a musela jsem mu to oddělat. Poškozené patro neměla, ale pro jistotu mají už normální hrudkující stelivo. To taky zkouší požírat, ale to se mu na rozdíl od silikátu daří vyplivovat.
Proto jsem si myslela, že jsem to zavinila já, když jsem kočce vzala ten silikát na který byla zvyklá a vyměnila ho v obou wc za jiné stelivo. Ale tím to evidentně není, to už jsem také zkoušela. Čůrat tam kočka chodí normálně.
Když teda nechytne v noci blbou a párkrát už se stalo, že se vyčůrala i v jídelně a na schodech a u mě v ložnici za nočním stolkem. To pak ale celé rozhrabe, kam se dá do toho někdy ještě nakálí. Kadí všude možně, až na výjimky pokaždé jinam.
Vím, že je to nějaký problém, že to s něčím souvisí, nedělá to schválně, ale už začínám mít všeho po krk.

Kocourek chodí na záchod normálně, sice méně než druzí, ale je to tím, že nic nežere. Jinak je opravdu úplně normální, malý darebák smajlík

Aha, tak to nic... naše jsou zvyklé, že nesmí nahoru jen v kuchyni a obýváku, jinak mi v pokoji běžně spí nahoře na skříni, apod. :)

Tak ono jim hlavně jíl ani nic neudělá, i kdyby ho snědli. :) Na rozdíl od toho umělého silikagelu. ;)

A jak byla u veta - dělal ji rozbor té moči? Zda nemůže mít nějaký zdravotní problém ?

24.4.2016 14:53
lavacca

XXX.XXX.164.49

micinka007 napsal(a):
Odčervená už není tak půl roku, je to hodně ?
To by taky mohlo asi souviset, ale to by nám měl říct VET, ne ?

Odčervovali jsme, když chodila ven. Naposledy asi na podzim.

Změnili jsme doktora, když byla Tally březí, protože naše VET neměla UTZ.

Pasta je to Gimpet s prebiotiky ze ZOO hitu.

Ano, kočka se odčervuje před krytím a pak s koťaty ve věku 3,6,9 a 12 týdnů. Pokud by měla červíky, vysvětlovalo by to tu řidší stolici. Divím se, že se Vás na to vet nezeptal ? Nebo jste mu o tom, jak takhle kadí jinam neříkali?

Dala bych ji rovnou ten Probican. Ten Gimpet obsahuje :" Deriváty rostlinného původu, oleje a tuky, kvasnice, deriváty laktózy s TGOS* (3%). * Trans-Galaktooligosaccharid " - což ji moc nedá.

24.4.2016 14:54
micinka007

XXX.XXX.161.166

Moč nechtěl, právě jsem si ani nedovedla představit, jak to budeme odchytávat.
Naše kočka čůrá hodně málo a teď co kojí, tak ještě míň.
Když to ale pustí někde mimo nebo i do záchodu tak je to slyšitelný stálý proud moči, žádné ucvrkávání a barva normální.
To Vetovi stačilo a moč nechtěl.

24.4.2016 14:54
lavacca

XXX.XXX.164.49

Kupte tuto: http://krmivo-a-vitaminy-pro-kocky.heureka.cz/probican-pasta-15-ml/ - měl by jí mít k dispozici veterinář či v lékárně. Ale spíš ten vet asi.

24.4.2016 14:58
micinka007

XXX.XXX.161.166

Určitě říkali. Byli jsme tam extra kvůli tomu.

Z doktora mám pocit, že je fajn, známe ho už dlouho, chodili jsme tam i se psem.
Bere vše poctivě.
Chtěl vidět po porodu kočku do 24 hodin, včetně koťátek. Dal jí i injekci na čistění. Protože jsme začátečníci, tak nám řekl co a jak, že nemáme na koťata týden sahat, že k nim máme pustit návštěvy až za tři týdny... prostě je i dost přísný, ale vše ve prospěch zvířete.
Koťata odčervuje, ale na kočku asi nějak s odčervením pozapomněl, protože ji s koťaty neodčervil.

24.4.2016 14:59
lavacca

XXX.XXX.164.49

micinka007 napsal(a):
Moč nechtěl, právě jsem si ani nedovedla představit, jak to budeme odchytávat.
Naše kočka čůrá hodně málo a teď co kojí, tak ještě míň.
Když to ale pustí někde mimo nebo i do záchodu tak je to slyšitelný stálý proud moči, žádné ucvrkávání a barva normální.
To Vetovi stačilo a moč nechtěl.

No, ona by právě šla odebrat, když se vyčůrá mimo wc.. no, divím se, že ten vzorek nechtěl... jak moči, tak stolice..to bych vyšetřila prvně, když by za mnou přišel člověk, že mu kčoka takhle čůrá a kadí doma... jaká vyšetření ji tedy dělal ?!?

24.4.2016 15:08
Honney

XXX.XXX.29.194

Bytové kočky sice stačí odčervovat 1-2x za rok (nebo lépe podle parazitologických vyšetření trusu), ale je rozdíl jestli byla kočička krytá cizím kocourem apod. Není dobré to podceňovat. To prdění i kálení mimo může být rovněž způsobeno parazitem (kočka to prostě nestihne a jak jste psala, že chodí i 4-5 krát za den, to je nadnormál..). Určitě bych trvala na těch vyšetřeních. Nejedná se o drahá vyšetření, a je to spolehlivý způsob jak určit původce.

24.4.2016 15:29
lavacca

XXX.XXX.164.49

Honney napsal(a):
Bytové kočky sice stačí odčervovat 1-2x za rok (nebo lépe podle parazitologických vyšetření trusu), ale je rozdíl jestli byla kočička krytá cizím kocourem apod. Není dobré to podceňovat. To prdění i kálení mimo může být rovněž způsobeno parazitem (kočka to prostě nestihne a jak jste psala, že chodí i 4-5 krát za den, to je nadnormál..). Určitě bych trvala na těch vyšetřeních. Nejedná se o drahá vyšetření, a je to spolehlivý způsob jak určit původce.

Ano, bytové, ale nechodící ven, stačí 1-2x do roka. Pokud chodí ven, tak bych odčervovala častěji. A jak jsem psala, běžně se odčervuje před krytím, poté většinou v půlce březosti (to dělá jak kdo, záleží na šetrnosti použitého přípravku) a pak matka i s koťaty.

24.4.2016 15:40
micinka007

XXX.XXX.161.166

Všem zatím díky za rady.

Zítra zajedeme zase na veterinu a uvidíme.

Kdyby se zde našel někdo, kdo měl stejný problém, byla bych moc ráda, kdyby napsal klidně i do SZ, jak to vyřešil.

Přeji hezký zbytek dne.

24.4.2016 23:28
fikovnice

XXX.XXX.30.49

micinka007 napsal(a):
Nakupuji vše přes ZOO Hit.

Ona nemá vyloženě průjem, jen to nemá úplně tuhé, jako to mají třeba koťata. Měla takovou stolici vždycky, ještě před koťaty.
Tuhé bobky měla jen když mrouskala a nejedla kapsičky ani paštiky, prostě stávkovala a jedla jen granule.
Vařené kuřecí jí spolu s koťaty.

S tím záchodem to zkusím. Prckům je ještě evidentně jedno, kdo všechno s nimi chodí na záchod. A hned objednám tedy otevřené WC.

Ještě jednou díky za rady.

K tomu otevřenému WC - než koupíte, já třeba měla provizorně lísku s plným dnem, na něm vystlanou vrstvu několika igelitů a teprve stelivo. Nic neprosáklo a měla jsem tak zjištěno, zda kocour/kocouři chtějí otevřené WC. Teď mají jedno kryté a jedno otevřené.

24.4.2016 23:31
fikovnice

XXX.XXX.30.49

joanne.s napsal(a):

...nechci nic předpovídat a hádat budoucnost, ale moji kocouři - jak jsem zde již mnohokrát psala - se výše uvedených kvalitních konzerv nedotknou. "Jedou" na tom, na čem kočka zadavatelky - tj. Gourmety a občas Felix. Jinak granulí mám x druhů, teď zrovna Purizon, a doplňuji syrovým masem (vepřové, opět jiné mi nejedí).

24.4.2016 23:36
fikovnice

XXX.XXX.30.49

joanne.s napsal(a):

...nechci nic předpovídat a hádat budoucnost, ale moji kocouři - jak jsem zde již mnohokrát psala - se výše uvedených kvalitních konzerv nedotknou. "Jedou" na tom, na čem kočka zadavatelky - tj. Gourmety a občas Felix. Jinak granulí mám x druhů, teď zrovna Purizon, a doplňuji syrovým masem (vepřové, opět jiné mi nejedí).

24.4.2016 23:38
fikovnice

XXX.XXX.30.49

fikovnice napsal(a):

Omlouvám se za dvojí vložení příspěvku - opět mi stávkuje internet - chvíli jede, chvíli ne !

25.4.2016 06:22
joanne.s

XXX.XXX.41.2

fikovnice napsal(a):

Ano, chutnost konzerv individuální je. Chce to trpělivost, a u kvalitních masových to platí dvojnásob. Já dříve přidávala třeba i olej, teď už není třeba.

Gourmet a Felix jsou kočkama celkově mnohem lépe přijímány než ty kvalitní typu Shinycat, Brit care, Schesir, Miamor filets a Cosma. Ale chutnost není vše, složení se mi nelíbí, tak bojuju, a doporučuju totéž i ostatním. Zdraví kočky je důležitější než to, jak moc si pochutná.

I superkvalitní masová konzerva je pořád docela kompromis, maso by bylo top..

Přidejte reakci

Přidat smajlík