Zdravím všechny,
měla bych, pro vás, asi hloupý dotaz. Ale co se týče koček, jsem v těchto věcech stále nováček.
Dneska jsme dovezli našeho asi ročního (je adoptovaný) kocourka na kastraci. Jak dlouho je u kocourů zotavovací doba? Někde jsem četla, že několik dní, jinde zase, že druhý den jsou kocouři víceméně v pořádku, protože kastrace je minimální zákrok.
Doma máme ještě kočičku (již kastrovanou) a snažím se tedy předejít jakýmkoli problémům. Je nutné je dnes/zítra držet odděleně? Vychází spolu v pohodě, občas mu kočka namlátí, když je drzý, ale není to žádné agresivní chování.
U nás kastrace bez problému, druhý den
relativně
v pořádku. Vlezl i přes plot k sousedům.
Druhý kocour taky.
Žádné naříkání, otoky, výtoky - nic.
Asi to trochu bolí, než se to zahojí, ale nedávali nic znát.
Po narkóze oddělit, nechat v klidu vzpamatovat, nenechat
od zvědavců otravovat.
Paráda, děkuji moc za reakce. Kocourka si převezeme až navečer, takže ho nechám s přítelem odpočívat v obýváku a kočku si vezmu s sebou na uklízení bytu, stejně je to taková asistentka, která kouká kde co upadne.
Snad to ten náš mazel zvládne a oklepe se co nejrychleji, jak vaši kocourci. :).
mishule
napsal(a):
Paráda, děkuji moc za reakce. Kocourka si převezeme až navečer, takže ho nechám s přítelem odpočívat v obýváku a kočku si vezmu s sebou na uklízení bytu, stejně je to taková asistentka, která kouká kde co upadne.
Snad to ten náš mazel zvládne a oklepe se co nejrychleji, jak vaši kocourci. :).
MOžná bude kocourek několik dní apatický, náš takový byl, ale to rychle přejde a bude zase jako dříve. Nebojte se
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Někde jsem četla, že několik dní, jinde zase, že druhý den jsou kocouři víceméně v pořádku, protože kastrace je minimální zákrok."
jak druhý den...pár hodin po kastraci už visel na stromě
Kastrace sama o sobě u kocoura není nic, individuální je, jak dlouho a lehce/těžce se probírá z narkózy.
napsal(a):
"Někde jsem četla, že několik dní, jinde zase, že druhý den jsou kocouři víceméně v pořádku, protože kastrace je minimální zákrok."
jak druhý den...pár hodin po kastraci už visel na stromě
Kastrace sama o sobě u kocoura není nic, individuální je, jak dlouho a lehce/těžce se probírá z narkózy.
Úplně vidím to naše telátko, jak někde visí. Přijde mi, že máme doma jediného kocoura na světě, co se bojí výšek. Na škrábadlo sice vyleze, ale do žádné jiné výšky ne.
Na kastraci jsme byly v devíti měsících v osm večer. Kocour po přinesení domů chvilku seděl v přepravní tašce, pak vylezl, přišel k sedačce a skočil na ni. Ač na veterině říkali, že by neměl být na gauči nebo posteli, bo by při seskoku to nemusel ustát a něco si udělat. Ještě ten večer na gauč skočil několikrát a spal se mnou v posteli jako obvykle. I jedl a byl močit. Druhý den jsem pro jistotu s ním byla doma, ale byl naprosto v pořádku.
mishule
napsal(a):
Zdravím všechny,
měla bych, pro vás, asi hloupý dotaz. Ale co se týče koček, jsem v těchto věcech stále nováček.
Dneska jsme dovezli našeho asi ročního (je adoptovaný) kocourka na kastraci. Jak dlouho je u kocourů zotavovací doba? Někde jsem četla, že několik dní, jinde zase, že druhý den jsou kocouři víceméně v pořádku, protože kastrace je minimální zákrok.
Doma máme ještě kočičku (již kastrovanou) a snažím se tedy předejít jakýmkoli problémům. Je nutné je dnes/zítra držet odděleně? Vychází spolu v pohodě, občas mu kočka namlátí, když je drzý, ale není to žádné agresivní chování.
U nás jsme kastrovali odpoledne, do večera ještě pospával, ale už si vzal pár kousků masa a došel se vyčůrat. A druhý den už řádil jakoby nic. :) Nicméně musím říct, že takhle v pohodě i to bylo i u většiny našich koček (holek).
Po celé hojení rány jsem je vždy měla od ostatních oddělené, aby měli svůj klid. ;).
mishule
napsal(a):
Úplně vidím to naše telátko, jak někde visí. Přijde mi, že máme doma jediného kocoura na světě, co se bojí výšek. Na škrábadlo sice vyleze, ale do žádné jiné výšky ne.
Neboj Romčo nejsi sama. Můj mladej se také bojí asi výšek! Když mu velkej na chalupe uteče na strom, tak mladej tam doběhne, MAXIMÁLNĚ se tlapkama opře o kmen stromu, ale nahoru ani za nic, ani za kopu jeho nejoblíbenějšího jídla!
Tak jo, kastraci máme úspěšně za sebou, kocourka očividně nic nebolí, už dělá psí kusy kde se dá, s námi se mazlí stále stejně, možná i víc, ale... teď přijde to ale. Je extrémně agresivní na kočku. O víkendu jsem si odskočila do koupelny a najednou šílený řev, všude chomáče chlupů, kočka vyklepaná pod postelí a kocour sedící na sedačce jako největší pán.
Říkala jsem si, že mu kočka něco udělala a zabolela ho rána po kastraci, ale v neděli ráno, když jsem se probudila, tak koukám, kočka si spí na židli a kocour k ní najednou přijde a nafackuje jí. To se opakovalo několikrát za den. Dřív tohle nikdy nedělal, spíš na kočku útočil v zápalu hry, honili se po bytě a blbnuli, ale tentokrát jsou to vážně agresivní útoky a kočka celá zděšená utíká pryč.
Máte s tím někdo zkušenosti? Upřímně doufám, že je to dozvuk kastrace a zase to přejde.

"Máte s tím někdo zkušenosti? Upřímně doufám, že je to dozvuk kastrace a zase to přejde."
Upřímně bych přesně na tohle nečekala a kocoura od kočky hnala svinským krokem.
joanne.s
napsal(a):
No a nechala jste ho prvních 24 hodin po narkoze odděleného?
Mně kocour po narkoze pár dní neskákal do výšky, asi ho něco bolelo.
Odděleně byl prvních cca 12 hodin, vet nám sama řekla, že je můžeme nechat společně, pokud budeme hlídat, aby mu kočka nelízala ránu, což se stalo. Druhý den byl kocour úplně v pohodě, ránu si snažil lízat, tak dostal na chvíli límec a byl klid. Ale co se týče aktivity, tak se choval, jako kdyby na žádném zákroku nebyl.
to hmm_: to jsem ho samozřejmě hnala, ale bohužel ne vždy dokážete zasáhnout ještě před, a odděleně je držet nemůžeme, protože potom oba ničí dveře a řvou na celý panelák.

"to jsem ho samozřejmě hnala, ale bohužel ne vždy dokážete zasáhnout ještě před, a odděleně je držet nemůžeme, protože potom oba ničí dveře a řvou na celý panelák. "
už víš, že je problém, takže předvídej a třeba, když vidíš, že se kocour ke kočičce blíží, tak si ji vem na klín a hlaď je oba, přičemž kocourkovi znemožníš případný výpad...samozřejmě, že se to nepodaří vždy, ale prostě střety minimalizuj.
Mám takové dva kocoury hajzlíky a nějaká kastrace jim je z tohoto hlediska úplně šumák...
napsal(a):
"to jsem ho samozřejmě hnala, ale bohužel ne vždy dokážete zasáhnout ještě před, a odděleně je držet nemůžeme, protože potom oba ničí dveře a řvou na celý panelák. "
už víš, že je problém, takže předvídej a třeba, když vidíš, že se kocour ke kočičce blíží, tak si ji vem na klín a hlaď je oba, přičemž kocourkovi znemožníš případný výpad...samozřejmě, že se to nepodaří vždy, ale prostě střety minimalizuj.
Mám takové dva kocoury hajzlíky a nějaká kastrace jim je z tohoto hlediska úplně šumák...
O něco takového jsem se včera snažila, problém je, že kočka je prostě trubka a utíká v tu chvíli přede všemi, ale uvidíme, jak to půjde, zkusíme to dál. :)
Uvidíme, ona se podle mě kočka zase rozkouká a srovná si ho, jako kdykoli před kastrací. Jak mile to na ni zkusil (hlavně ze začátku, když ho přítel přivezl), tak mu kočka nabančila a on jí dal pokoj, pak už si s ní jen hrál.
Důvody jsou různé. Kocour je naštvaný, že přišel o kulky, je bez nich nejistý, zda ochrání teritorium, cítil sám ze sebe cizí pachy -veteriny, po narkoze ho bolí tělo - těžko říct.
Každopádně po kastraci potřeboval klid a třeba mu ho kočka nedopřála, jak potřeboval. I běžné hry mohou otravovat: ono se neodděluje zdaleka jen kvůli lízání rány (btw.dokonce můj vet říkal, že běžné lízání ranky u kocoura /zpravidla se ani nešije/ hojení podporuje).

"problém je, že kočka je prostě trubka a utíká v tu chvíli přede všemi"
tohle je přesně ono - kočka ukáže slabost a kocour jde do útoku, u nás přesně tak...šikana jak vyšitá, kdo ukáže slabost, je řezán, kdo ukáže sílu, je s úctou obcházen...
"ona se podle mě kočka zase rozkouká a srovná si ho, jako kdykoli před kastrací. Jak mile to na ni zkusil (hlavně ze začátku, když ho přítel přivezl), tak mu kočka nabančila a on jí dal pokoj, pak už si s ní jen hrál."
To by byl ideál, ale fakt bych na to samovolné utřepání nespoléhala.
napsal(a):
"problém je, že kočka je prostě trubka a utíká v tu chvíli přede všemi"
tohle je přesně ono - kočka ukáže slabost a kocour jde do útoku, u nás přesně tak...šikana jak vyšitá, kdo ukáže slabost, je řezán, kdo ukáže sílu, je s úctou obcházen...
"ona se podle mě kočka zase rozkouká a srovná si ho, jako kdykoli před kastrací. Jak mile to na ni zkusil (hlavně ze začátku, když ho přítel přivezl), tak mu kočka nabančila a on jí dal pokoj, pak už si s ní jen hrál."
To by byl ideál, ale fakt bych na to samovolné utřepání nespoléhala.
No jo, holt kočky, ještě stále jsem si asi úplně nezvykla na tohle jejich chování. :)
Samozřejmě, že na to spoléhat nebudu, ale budu se v to asi každý večer modlit. Kočky jsou v bytě přes den dost často samy, jelikož s přítelem oba jezdíme do práce, takže kontrolovat je, když tam nejsme je prostě nemožné, což ale asi každý zná.
Ano, podrážděnost po kastraci občas bývá - právě proto nechávám kočku/ kocoura po kastraci mimo skupinu do doby než má vyndané stehy a celá rána se zatáhla, tj. cca těch 14 dní. To už se i hladina hormonů srovná a nestalo se mi, že by se po zařazení zpět mezi ostatní kočky někdo na někoho vytahoval.
Vemte si to z jeho pohledu - stres z auta, cizí lidi na veterině, uspání, vzbuzení s bolestí v rozkroku, buzení z narkózy, kdy ho neposlouchají vlastní nožky a navíc se tělo srovnává s úbytkem hormonů - já být na jeho místě, tak jsem taky podrážděná. :).
mishule
napsal(a):
No jo, holt kočky, ještě stále jsem si asi úplně nezvykla na tohle jejich chování. :)
Samozřejmě, že na to spoléhat nebudu, ale budu se v to asi každý večer modlit. Kočky jsou v bytě přes den dost často samy, jelikož s přítelem oba jezdíme do práce, takže kontrolovat je, když tam nejsme je prostě nemožné, což ale asi každý zná.
A nemůžete je na pár dní oddělit do jiných pokojů?
mishule
napsal(a):
Bohužel. Zrovna jsme dali dokupy byt před stěhováním (do konce měsíce a pak jdeme pryč), takže nemůžeme nechat kočky zničit dveře, což dělají, pokud jsou zavřené odděleně.
A jaká je situace teď? Pár dní po kastraci? Do kočičích makoviček zas až tak nevidíte a kočky jsou schopny si spojit věci na náš člověčí pohled nemožné. Třeba to, že měl bolesti po kastraci (i když se říká, že u kocourů je to v pohodě, tak si myslím, že nějakou bolest zákonitě mít musí) si spojoval s kočkou. Píšete, že se dříve prali, že ji kocour srovnával "do latě", tak třeba si "usmyslel", že za jeho bolestmi je právě kočka. Anebo také ne, ve hře je x různých možných dalších důvodů. Tak pak písněte jak se situace vyvíjí...
fikovnice
napsal(a):
A jaká je situace teď? Pár dní po kastraci? Do kočičích makoviček zas až tak nevidíte a kočky jsou schopny si spojit věci na náš člověčí pohled nemožné. Třeba to, že měl bolesti po kastraci (i když se říká, že u kocourů je to v pohodě, tak si myslím, že nějakou bolest zákonitě mít musí) si spojoval s kočkou. Píšete, že se dříve prali, že ji kocour srovnával "do latě", tak třeba si "usmyslel", že za jeho bolestmi je právě kočka. Anebo také ne, ve hře je x různých možných dalších důvodů. Tak pak písněte jak se situace vyvíjí...
Pár dní byl klid, více méně se to všechno vrátilo do starých kolejí, už jsem si říkala, že kocourkovi se srovnaly hormony, přestalo ho to bolet, tak to bude dobré.
A ve čtvrtek v noci do sebe vjeli znovu. Nevím, kdo to spustil, už jsme leželi a najednou byl slyšet děsný řev, jak se rvali. Přítel na ně vlítnul, rozehnal je od sebe a byl klid, od té doby se jeden druhému vyhýbali - chodili kolem sebe obklikou. Dneska už pro změnu kočka spala namáčknutá u mojí ruky a kocour u přítelovi, jako kdyby se nikdy nic nestalo.
Takže myslím, že už to bude lepší. Ne ideální, ale o hodně lepší.
Pokud nám to tedy nezkazí stěhování - na konci měsíce se stěhujeme do jiného města, což kočky poznají max. v tom, že jsou v jiném bytě. Uvidíme, jak zvládnou tohle, předchozí stěhování (každý u jiného majitele) pro ně nebyl problém. Tak snad nebude ani teď.
Janaaa
napsal(a):
Kocourek to snáší lépe, než kočička.U nás kocourek prospal jeden den, druhý den už byl celkem v pohodě.Do týdne už je docela v pořádku...Není to tak hrozné jako u kočky.Tam jsem si musela vzít dovolenou, aby si nevykousala stehy.Z 9ti stehů jsem stejně uhlídala jenom 4.
Naše kočka dostala chomout, takže to bylo vyřešeno, ale po omamovací pastě stejně už druhý den vyskočila na parapet... Mně ji tehdy náhodně a zcela výjimečně hlídala maminka, která je zarytá bojovnice proti zvířatům v domácnosti...
Mishule:
Pokud nám to tedy nezkazí stěhování - na konci měsíce se stěhujeme do jiného města, což kočky poznají max. v tom, že jsou v jiném bytě. Uvidíme, jak zvládnou tohle, předchozí stěhování (každý u jiného majitele) pro ně nebyl problém. Tak snad nebude ani teď.
Po přestěhování d obytu, kde jsme museli vybourat umakartové jádro a celkově to u nás vypadalo jako na staveništi, to snášel kocour úplně v pohodě, kočka musela brát uklidňující prášky, ta z toho byla počůrávající se uzlík nervů.
RomčaJelča
napsal(a):
Mishule:
Po přestěhování d obytu, kde jsme museli vybourat umakartové jádro a celkově to u nás vypadalo jako na staveništi, to snášel kocour úplně v pohodě, kočka musela brát uklidňující prášky, ta z toho byla počůrávající se uzlík nervů.
No my se stěhujeme do relativně nového, pouze budeme malovat a posledních pár dní, kdy místo bytu máme opravdu šílený bordel (poslední fáze stěhování), tak kočky vypadají vcelku spokojeně. Čím víc prolézaček a čím víc míst, kde mohou dělat blbosti, tím spokojenější jsou.
mishule
napsal(a):
No my se stěhujeme do relativně nového, pouze budeme malovat a posledních pár dní, kdy místo bytu máme opravdu šílený bordel (poslední fáze stěhování), tak kočky vypadají vcelku spokojeně. Čím víc prolézaček a čím víc míst, kde mohou dělat blbosti, tím spokojenější jsou.