K dospělé kočce jedno kotě či dvě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2016 07:37
ncis

XXX.XXX.236.10

Dobrý den,
chtěla jsem se poradit. Mám skoro pětiletou kočku a ráda bych si od sousedky pořídila ještě jednu. Přestěhovala jsem se na ves, kočka může ven či dovnitř jak se jí zlíbí. Chtěla jsem se zeptat, zda byste doporučili dle Vašich zkušeností jedno kotě nebo dvě. Říkala jsem si, že když bych si vzala dvě, tak by si hrála spolu, když by starší neměla náladu, ale zas nevím, jestli lépe nepřijme jen jedno. Kočka je kastrovaná a i koťata by byla.
Moc děkuji za odpověď a Vám i Vašim chlupatým kamarádům hezký densmajlík, Petra.

16.5.2016 07:49
rapotacka11

XXX.XXX.32.136

Máte li možnosti (finanční)
vzala bych si dvě. Bude to pro ně lepší.
Kočka bude kotě-vetřelce pravděpodobně napadat - vyhánět.
To vy samozřejmě nedopustíte.
Aspoň u nás to tak vždy bylo. Časem (měsíc ?) ji to
přejde a bude ho-je tolerovat, bude je učit a možná
mít i ráda. Jako u nás.

16.5.2016 10:45
Pajin

XXX.XXX.7.65

I já mám podobný dotaz... jen naše kočka ještě není tak "dospělá". Je jí 10 měsíců - plemeno Kanadský sphynx. Je to mazel, i když jen pokud má zrovna náladu... Přemýšlíme o tom, že ji časem pořídíme nějakého kámoše nebo kámošku... Docela rád bych Devon Rexe. A teď..

Kočka je kastrovaná, případný kámoš/kámoška by určitě také byl kastrovaný/á... Ale je lepší kámoše pořídit brzy, nebo až si koči pořádně zvykne. Nebude to pro ni spíš než kámoš - vetřelec, který ji zabírá místo?
Mám ji rád a chci aby byla v klidu v nestresovém prostředí a protože ji nemohu zařídit byt úplně podle jejich představ - například nedostane se k žádnému oknu aby měla výhled ven...nechci ji ještě přidělávat starosti s nějakým nechtěným vetřelcem... Někde jsem četl, že kočky se dokážou tolerovat, ale že by se nějak moc kamarádili, pokud nejsou příbuzné, to tedy ne... Na druhou stranu, chodíme do práce a koči je tak celé dopoledne doma sama a samozřejmě o víkendech taky čas od času vyrazíme na nějaký ten výlet...

Tak co vy na to - kámoš ano nebo ne? Pokud ano - je lepší brzy, nebo později?

16.5.2016 11:14
rapotacka11

XXX.XXX.32.136

Buď si sednou nebo ne.
Je CHYBA vzít si jen jedno kotě !
Rozhodně zvykání chvíli trvá, kočka
si chrání své území. Vetřelce bude napadat.
Vy to samozřejmě nedopustíte...
Až se s tím smíří, může vzniknout
krásné přátelství. Ne jen tolerování.

https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3027253/velka-3-leta-kocka-a-asi-2-mesicni-kocka-si-nesedi#a3030726

Je tu toho popsáno moc.

16.5.2016 14:32
lavacca

XXX.XXX.164.49

Pajin napsal(a):
I já mám podobný dotaz... jen naše kočka ještě není tak "dospělá". Je jí 10 měsíců - plemeno Kanadský sphynx. Je to mazel, i když jen pokud má zrovna náladu... Přemýšlíme o tom, že ji časem pořídíme nějakého kámoše nebo kámošku... Docela rád bych Devon Rexe. A teď..

Kočka je kastrovaná, případný kámoš/kámoška by určitě také byl kastrovaný/á... Ale je lepší kámoše pořídit brzy, nebo až si koči pořádně zvykne. Nebude to pro ni spíš než kámoš - vetřelec, který ji zabírá místo?
Mám ji rád a chci aby byla v klidu v nestresovém prostředí a protože ji nemohu zařídit byt úplně podle jejich představ - například nedostane se k žádnému oknu aby měla výhled ven...nechci ji ještě přidělávat starosti s nějakým nechtěným vetřelcem... Někde jsem četl, že kočky se dokážou tolerovat, ale že by se nějak moc kamarádili, pokud nejsou příbuzné, to tedy ne... Na druhou stranu, chodíme do práce a koči je tak celé dopoledne doma sama a samozřejmě o víkendech taky čas od času vyrazíme na nějaký ten výlet...

Tak co vy na to - kámoš ano nebo ne? Pokud ano - je lepší brzy, nebo později?

Doporučuji pořídit kámoše co nejdřív, dokud je sama hravé kotě. ;) Společné hry by je měly sblížit nejlépe. ;) A osobně bych se klonila k pořízení kocoura.

Nicméně i tak je potřeba promyslet, kam kotě ze začátku oddělíte - doporučuji mu dát k dispozici cca na týden jeden pokoj (ložnice, apod.), aby se kotě samo zabydlelo a pak pomalu seznamovat se stávající číčou. ;) Taky se dál více věnovat stávající čičině, aby si nespojila nové kotě = méně pozornosti pro mě a nežárlila.

16.5.2016 14:35
lavacca

XXX.XXX.164.49

ncis napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se poradit. Mám skoro pětiletou kočku a ráda bych si od sousedky pořídila ještě jednu. Přestěhovala jsem se na ves, kočka může ven či dovnitř jak se jí zlíbí. Chtěla jsem se zeptat, zda byste doporučili dle Vašich zkušeností jedno kotě nebo dvě. Říkala jsem si, že když bych si vzala dvě, tak by si hrála spolu, když by starší neměla náladu, ale zas nevím, jestli lépe nepřijme jen jedno. Kočka je kastrovaná a i koťata by byla.
Moc děkuji za odpověď a Vám i Vašim chlupatým kamarádům hezký densmajlík, Petra.

Pořídila bych osobně koťata dvě, protože jak sama píšete, spolu si vyhrají a stávající číča si na ně zvykne pomaleji a lépe než aby ji nahánělo nevycválené hravé kotě. :)

Seznamovat postupně, cca na týden vyhradit koťatům prostor, kam kočka nepůjde, ať se v klidu zabydlí a pak pod dohledem pomalu seznamovat.

16.5.2016 14:36
Kočičí svět

XXX.XXX.32.8

Pokud si vezmete dvě koťata, je tu riziko, že se se starší kočkou moc neskamarádí. Ona je bude z dálky pozorovat. Když si vezmete jedno kotě, je pravděpodobné, že si bude hrát s kočkou, když nikoho jiného mít nebude. Záleží ovšem, jaké je kočka povahy. U mě se bytem prohánějí 9letá s 2letou. U mamky čtyřletá s dvouletým kocourem. Taky jsme přidávali kotě k dospělému. První týden (možná týdny) budou probíhat boje, vrčení, syčení a kočka s vámi pravděpodobně nebude "mluvit". Možná bude syčet i na vás, u nás to tak bylo. A taky to může být vše jinak. Na druhou stranu, když si vezmete 2 koťátka, nebude malé tak vylekané z dospělé kočky, a zároveň poskytnete domov dalším dvěma kočkám. Navíc je vidět, že jste zodpovědná - budete kočky kastrovat. Já bych si vzala koťata obě. Tři kočky, to je tak akorát.

16.5.2016 16:52
ncis

XXX.XXX.226.75

Děkuji moc za odpovědi. Naše se ostatním kočkám vyhýbá od té doby, co ji jako malou škrábla cizí kočka do oka. Proto sem k ni nechtěla nikoho pořizovat, dokud nebudou moc chodit ven a mít více prostoru. Budu doufat, že ses koťátkama ona i hafíci dobře snesou. Oni si na sebe taky nějaký měsíc zvykali a nyní bez sebe nedají ránu smajlík
Jen bych se ještě zeptala. Přenoska a toaleta by měla být tedy 3x nebo stačí dvě?

16.5.2016 18:13
Bejina

XXX.XXX.112.69

ncis napsal(a):
Dobrý den,

Přesně tenhle problém jsme řešili před lety. Měly jsme dvě kočky (jedna z útulku a druhá nalezenec) ta jedna zemřela a tak jsme po brzké době donesli koťátko. A ta naše 5-letá zuřila, syčela, chovala se doslova jak fúrie... koťátko se cítilo dost osamocené a tak tu naši kočku stále vyhledávalo, jenže o to víc ho nenáviděla. Dokonce začala odcházet z domova a hubla doslova před očima. Po dvou měsících jsme to my nevydrželi a koťátku našli jiný domov. A naše kočena se hezky vrátila domů a opět se chovala jak spokojený jedináček. Jenže my nechtěli jen jednu kočku a tak jsme to riskli a pořídili si dvě koťátka- sestřičky. Naše "dáma" opět syčela, vztekala se... ale koťata brzy pochopila, že bude lepší ji nechat na pokoji a tak si hrály jen spolu a jí si nevšímaly. Nastal brzy obrat... naše kočka pochopila, že koťata vlastně o ni nestojí a ona má ten svůj milovaný klid. A tak se zklidnila a postupem času se s jejich přítomností smířila. Nyní už si společně hrají i všichni tři...
...takže za mě, určitě je lepší vzít si dvě koťata...

17.5.2016 08:56
Kočičí svět

XXX.XXX.32.8

Ano, u koček je strašně těžké předvídat, jak se budou k sobě chovat. Já bych Vám mohla vyprávět. Ještě v prosinci to u nás vypadalo, že se kočky od agresivity zabijou a já skončím na psychiatrii. Dneska je vše úplně jiné. Nemohla jsem uvěřit tomu, když se dvě nenávidící se kočky otřely minulý týden hlavičkami při mém příchodu domů. Již na sebe začínají podnikat výpady. Není to ještě přímo kamarádský vztah, ale zajímalo by mě, kam se to ještě posune. A víte, díky čemu se začínají kamarádit? Díky obyčejné udičce za nějakých 30 Kč. A já předtím kupovala drahý Feliway - bez účinku, chtěla jsem stavět oddělující mřížku, lidi mi radili, abych agresivní kočku dala pryč a kdesi cosi. Těch pokroků je spousta. Nic nesblíží nepřátelské kočky víc než společná hra a společné krmení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík