Tereza.N
XXX.XXX.62.241
Dobrý den, opět prosim o radu :( včera ráno se naši prvorodičcce (Britská modrá) narodilo 6 úžasných koťat. Dvě koťátka mají okolo 90g a 4 nad 100g. Porod byl velmi rychlý. Bohužel je problem v tom ze dvě koťátka ty nejmenší nesají. Od včerejška dokrmuju kondenzovaným mlékem s glukopurem ředěným vodou. Stále přikládám k prsu ale ono povětšinou jenom spí a nesaje. Čím tedy nejlépe dokrmovat, jak a jak často. Chci aby byly vpořádku a vyzkouším cokoliv ! Dekuju za rady !
Tereza.N
napsal(a):
Dobrý den, opět prosim o radu :( včera ráno se naši prvorodičcce (Britská modrá) narodilo 6 úžasných koťat. Dvě koťátka mají okolo 90g a 4 nad 100g. Porod byl velmi rychlý. Bohužel je problem v tom ze dvě koťátka ty nejmenší nesají. Od včerejška dokrmuju kondenzovaným mlékem s glukopurem ředěným vodou. Stále přikládám k prsu ale ono povětšinou jenom spí a nesaje. Čím tedy nejlépe dokrmovat, jak a jak často. Chci aby byly vpořádku a vyzkouším cokoliv ! Dekuju za rady !
Tohle jste měla mít připravené a načtené už před porodem, ale dobrá...
Nejlepší je krmit přímo mlékem pro koťata - já mám dobrou zkušenost s kotěcícm mlékem od Royal Canin. V pixle je i lahvička a dudlíky. Nejideálnější by bylo kotě trochu rozpít na lahvičce a dát matce ke struku, který mezitím "rozdojilo" větší a silnější kotě. Přece jen v matčině mléce je to vše nejlepší a předává mu skrz něj i imunitu.
Pokud vysloveně kotě nechce pít (jak často a kolik mu dáváte? třeba je syté a prostě nechce), tak ideálně návštěva veterináře, aby vyloučil možný rozštěp patra, apod.
Zdravím, ti slabší budou mít problém se dostat k cecíkům, protože ti silnější ( žravější ) je budou odstrkovat a vybírat si ty cecíky, které budou více mléčné. Určitě bych malá koťátka přikládala k těmto více nalitým cecíkům a přikrmovala ta největší, aby bylo více mlíčka pro ta slabší. Měla jsem to s naší kočičkou podobné a jelikož ti silnější zabrali vždy ty spodní dva nejnalitější cecíčky, musela jsem je přehazovat což se jim i později vůbec nelíbilo. Zjistili, že u těch horních to stojí nějakou námahu a že ho tam není tolik, aby se napili a neustále ta dvě menší koťátka šikanovala. Později se to srovnalo a malí se už jen tak nedali. Jinak určitě na krmení ( než se chytnou ) dohlížejte a koťátka važte ať víte zda a kolik přibírají.
Pokud jsou spokojeni a spinkají tak jim krmná dávka stačí, vůbec když krmíte neředěnou Tatrou. Kdyby byla hladová tak v klidu určitě nebudou, ale vyzkoušejte krmit malé k cecíkům a dokrmit velké. Přiložit a až se napijí slabší přiložit teprve silnější. Určitě je pro ně důležitější mléko mateřské než náhražka.
Náhražku pořiďte přímo kočičí. I když na Tatře či sunaru se dá také, ale to kočičí je vyrobeno tak, aby splńovalo svým složením mléko mateřské, kočičí.
Pokud tam není nějaký jiný zdravotní problém, měli by se chytnout.
Držíme palečky
Tereza.N
XXX.XXX.62.241
Bohužel evidentně nemělo vyvinuty sací reflex. Tak jak se tady píše, ty větší a silnější ho pokaždé odstrčili. Na váze jsme ztráceli. Musela jsem začít krmit rovnou kočičím mlékem ( beaphar). Od te doby co pomalinku pribirame jsme ale začali strašně mňoukat :(. Dnes jsme měli průjem. Slyšela jsem ze po sušeném mleku bývá zácpa. Tak neví jestli mám byt rada alespoň za průjem a nebo je něco špatně :(. Ale uz po porodu mělo trochu průjem tak nevim jestli se náhodou nenapilo plodové vody. Snad bude vše v pohodě. Uz to bude 5 dní od narození.
Tereza.N
napsal(a):
Bohužel evidentně nemělo vyvinuty sací reflex. Tak jak se tady píše, ty větší a silnější ho pokaždé odstrčili. Na váze jsme ztráceli. Musela jsem začít krmit rovnou kočičím mlékem ( beaphar). Od te doby co pomalinku pribirame jsme ale začali strašně mňoukat :(. Dnes jsme měli průjem. Slyšela jsem ze po sušeném mleku bývá zácpa. Tak neví jestli mám byt rada alespoň za průjem a nebo je něco špatně :(. Ale uz po porodu mělo trochu průjem tak nevim jestli se náhodou nenapilo plodové vody. Snad bude vše v pohodě. Uz to bude 5 dní od narození.
A nechcete pro jistotu pozvat domů veta? Už tu tuším někdo psal, že kotě může mít i nějakou vrozenou vývojou vadu. Jestli nějak strašně mňouká, tak bych asi neváhala s vyšetřením u odborníka. Co když se trápí, má bolesti...? Kočka čistí důkladně všechna koťata? Neodhání tady toho nejmenšího?
Tereza.N
napsal(a):
Ono je to logické - je menší slabší, takže ho v klidu odsunou no... a jaký poměr mícháte? Stačí to kotěti? Většinou křičí hladem, zimou či při zácpě. Průjem je trochu divný, poradila bych se s vetem, co mu tam zkusit přidat, aby se to uklidnilo. A vet ho viděl? aby vyloučil roštěp patra, apod. ?
Tereza.N
napsal(a):
Zdravím, naše koťátka i mamina, když jsme dokrmovali Beapharem měli také průjem. Okamžitě jsem přešla na Royal Canin a vše se upravilo. Na Beaphar jsem již slyšela spousta negativních zkušeností, takže asi na tom něco bude. Nakonec jsem ho namíchávala kuřátkům do míchanic a ta po něm průjem neměla.