Dobrý den,
ráda bych se na Vás obrátila jako na poslední šanci jak vyléčit moji britskou kočku od neustupujícího kožního problému, které ji během jejího života postihuje, proto moc prosím o přečtení následujících řádek, jestli by se nějak nedalo mému zvířeti pomoci.
Mojí britce bude nyní 6 let. Už přibližně od 2. roku života se jí vždy začaly dělat pod uchem nejprve malé růžové flíčky, které byly patrně svědivé, proto si je zvíře o několik dní později začlo škrábat a vznikla hnisavá rána. Nejprve jsem situaci řešila desinfekcí a zalepením ranky což situaci neřešilo. S domněním že se rána časem zahojí se svědivé projevy ještě více zhoršily a svědivá vyrážka jí postupovala od ucha dokonce až ke krku. Poté jsem vyhledala veterináře, který jí píchl injekci s lékem Convenia. Rána se začala hojit, bylo vše v pořádku. Po roce se to samé opakovalo. Znovu jsem vyhledala lékaře a znovu se píchla Convenia. Recidiva opět nastala, bohužel se již zkrátila doba, a rána se objevila za kratší dobu. Poté již Convenie neúčinkovala. Během té doby jsem to již začala řešit s veterinářem a podstoupili (ona + 2 další kočky v domácnosti) léčbu na vyloučení parazitů (Stronghold). Zkoušela jsem i zainvestovat do kvalitního krmení s vysokým podílem masa bez obilnin abych vyloučila alergii na obilniny ( v tomto případě si nejsem jistá zdali nedostali „obilí“ v podobě jiných doplňků stravy). Opět se nemoc vrátila. Když už ani to co zabíralo nepomohlo, musela jsem vyhledat veterinárního dermatologa, který doporučil léčbu kortikoidy (Medrol), na kterou zvíře reagovalo dobře, a rána se opět postupně zahojila. Po vysazení opět recidiva.
Kortikoidy jsem už tenkrát nechtěla své kočce dávat, protože má mnoho vedlejších a negativních účinků, a Dr. mi řekla, že při této léčbě budou postupně selhávat orgány, že bude nemocná, a potom umře… Nedokážu se smířit s něčím takovým a vědět že jsem nevyzkoušela všechny varianty léčby, než celoživotní podávání těchto kortikoidů.
Proto jsem se ještě společně s DR. rozhodla vyloučit alergeny ve stravě, a koupila jsem hypoallergenní veterinární krmivo RC, kterým nyní 3. týden krmím všechny kočky, a nedostávají nic jiného. Pro vyloučení že je to nemoc z alergie se musí krmit 6-8 týdnů. Rána se jí bohužel ale stále zhoršuje, a rozšiřuje se, a já jsem v pasti, protože když kočce znovu nechám předepsat kortikoidy, nikdy nezjistím, jestli má alergii na složku potravy. Pokud vydržím ještě další 3 týdny s krmením, může mít vyrážku neskutečně velkou a dostat se jí dovnitř infekce. Bohužel se nedokážu smířit s tím vědomím, že jí jen tak nechám předepsat něco co jí ničí životní orgány, a nezkusit jiné varianty jak jí ještě pomoct.
Byla mi ještě doporučeno nastoupit léčbu k MVDR. Rybníčkovi na kliniku do Brna, pan doktor je ale jednička ve svém oboru a jen za vstupní vyšetření se cena pohybuje kolem 2 tisíc korun, což v mé životní situaci nepřipadá v úvahu. O to hůře, kdybych se po všech testech dozvěděla to samé co od mého veterinárního lékaře...
Proto Vás co nejlaskavěji prosím o cokoliv, názor, radu, co dělat v mé situaci, na koho se obrátit, jestli jste se s tímto problémem už setkali. Jsem už zoufalá a nevím co a jak.
Děkuji předem za přečtení a radu.
Chuděrka, vypadá to děsivě... první, co mě napadlo - nikdo vám na to nedal límec, aby si to neškrábala? Jak si to bude škrábat, zanáší si do toho infekci, atd. a hojení je v nedohlednu... jinak u nás nejlíp držel límec tak, když byl přidělán za obojek a obojek prostrčený ještě za kšíry, aby ho nemohla jen tak stáhnout.
Také mě napadla ta alergie na nějakou složku v krmení, i když je tam trochu divné to, že ji to trápí už 4 roky, ale s přestávkami...to většinou alergie na potravu je dlouhodobá, a nejspíš by na ni nijak nezabrala injekce na léčbu ran a abscesů... nějaký seškrab z rány se jí dělal? co ji tam vyšlo? Nebo ta léčba byla tzv. "od boku"?
Kolik veterinářů ty její rány vidělo? Shodovali se na té příčině?
K použití pouze pro následující infekce vyžadující prodlouženou léčbu. Antimikrobiální aktivita Convenia po jednorázové injekci trvá až 14 dnů.
Kočky:
Na léčbu ran a abscesů v kůži a v měkkých tkáních spojených s Pasteurella multocida, Fusobacterium spp., Bacteroides spp., Prevotella oralis, beta-hemolytickými streptokoky a/nebo Staphylococcus pseudintermedius.
Na léčbu infekcí močových cest vyvolaných Escherichia coli.
massiveattack

XXX.XXX.13.1
Zkuste se zeptat veterináře na Apoquel.
Uživatel s deaktivovaným účtem
lavacca
napsal(a):
Chuděrka, vypadá to děsivě... první, co mě napadlo - nikdo vám na to nedal límec, aby si to neškrábala? Jak si to bude škrábat, zanáší si do toho infekci, atd. a hojení je v nedohlednu... jinak u nás nejlíp držel límec tak, když byl přidělán za obojek a obojek prostrčený ještě za kšíry, aby ho nemohla jen tak stáhnout.
Také mě napadla ta alergie na nějakou složku v krmení, i když je tam trochu divné to, že ji to trápí už 4 roky, ale s přestávkami...to většinou alergie na potravu je dlouhodobá, a nejspíš by na ni nijak nezabrala injekce na léčbu ran a abscesů... nějaký seškrab z rány se jí dělal? co ji tam vyšlo? Nebo ta léčba byla tzv. "od boku"?
Kolik veterinářů ty její rány vidělo? Shodovali se na té příčině?
K použití pouze pro následující infekce vyžadující prodlouženou léčbu. Antimikrobiální aktivita Convenia po jednorázové injekci trvá až 14 dnů.
Kočky:
Na léčbu ran a abscesů v kůži a v měkkých tkáních spojených s Pasteurella multocida, Fusobacterium spp., Bacteroides spp., Prevotella oralis, beta-hemolytickými streptokoky a/nebo Staphylococcus pseudintermedius.
Na léčbu infekcí močových cest vyvolaných Escherichia coli.
Límec jsem zkoušela, narážela do zdí, věcí, nemohla se dostat do misky se žrádlem, musela jsem ho sundat. Vyzkoušela jsem i překrýt ránu obvazem či kouskem plátna, ale bez výsledku, kočku to svědí, a rána sama od sebe jen tak nezmizí, ani se nehojí.
Seškraby jí dělali, nenašli tam parazity ani svrab, jen velké množství zánětlivých buněk.
Veterináři jeden za druhým od toho dali ruce pryč, vždy jí jen píchli to co jsem řekla že jí zabralo - tj. Convenii, a o příčinu se nezajímali. Až si na tuto látku její tělíčko zvyklo, tak už neúčinkovalo ani to, a musela jsem začít hledat vet. dermatologa.
SarkaP

XXX.XXX.168.216
Řeším s kocourkem hodně podobný problém. Začne to vždy červenýma očima, postupně se to rozšiřuje, škrábe si uši a bradu úplně do krve. Nad očima má lysá místa jak ho to svědí a škrábe se. Byli jsme u třech veterinářů, shodli se, že je to alergie. Dělali se testy na potraviny - negativní a že nejsou levné. Dostal již druhou injekci kortikoidů, jedna vydrží vždy 4 týdny. Prý to jsou nejslabší kortikoidy co můžou být. Tento problém řešíme čtvrtým měsícem. Nevím co dál.
terizek296
napsal(a):
Límec jsem zkoušela, narážela do zdí, věcí, nemohla se dostat do misky se žrádlem, musela jsem ho sundat. Vyzkoušela jsem i překrýt ránu obvazem či kouskem plátna, ale bez výsledku, kočku to svědí, a rána sama od sebe jen tak nezmizí, ani se nehojí.
Seškraby jí dělali, nenašli tam parazity ani svrab, jen velké množství zánětlivých buněk.
Veterináři jeden za druhým od toho dali ruce pryč, vždy jí jen píchli to co jsem řekla že jí zabralo - tj. Convenii, a o příčinu se nezajímali. Až si na tuto látku její tělíčko zvyklo, tak už neúčinkovalo ani to, a musela jsem začít hledat vet. dermatologa.
S tím límcem bych to ještě zkusila - ano, první den dva jsou občas uražené, apod. ale rozhodně by se jí to lépe hojilo. Ono si na ten límec zvykne. My to absolvovali s mladou po kastraci, kdy si stehy vytrhla a musela na reoperaci, tak pak měla nemilosrdně límec s tím, že jsme jí ho na cca 2 hoďky denně, kdy byla 100% pod dohledem, sundali, aby se proběhla i bez něj. Bylo jí v té době 6 měsíců, takže takový nevybitý puberťáček. :) vaší bych ho asi nechala celou dobu, předpokládám, že zas tak aktivní už ve svém věku není, ne?
Jinak misku dát ideálně nějakou vyšší, kam dosáhne, když ji překryje límcem. ;)
No a dál to víc neřešili? Co plíseň, apod. ? tu také vyloučili?
Dost mě překvapuje, že je to nějak víc nezajímá... já jsem od přírody zvídavý člověk, takže mě by to zajímalo, co to je, aby od toho měla kočka pokoj teda více...
Ještě mě napadá - co zkusit oslovit pár veterinářů se zaměřením na dermatologiii po mailu (dost jich bývá v Praze a i jinde na větších klinikách) s tím, že byste byla moc ráda za nějaký tip, co hledat. Na férovku říct, že veterináři, na které jste se obrátila víc neřeší a vy už nevíte, co dál... ? Já takhle prosila více veterinářů po mailu skrz hlodavce a dali mi pár tipů, co by to mohlo být + tip na skvělou paní doktorku z Prahy, kam jsem pak osobně jela a bylo. ;).
SarkaP
napsal(a):
Řeším s kocourkem hodně podobný problém. Začne to vždy červenýma očima, postupně se to rozšiřuje, škrábe si uši a bradu úplně do krve. Nad očima má lysá místa jak ho to svědí a škrábe se. Byli jsme u třech veterinářů, shodli se, že je to alergie. Dělali se testy na potraviny - negativní a že nejsou levné. Dostal již druhou injekci kortikoidů, jedna vydrží vždy 4 týdny. Prý to jsou nejslabší kortikoidy co můžou být. Tento problém řešíme čtvrtým měsícem. Nevím co dál.
A čím krmíte? Já osobně bych šla sama vylučovací metodou - ideálně pokud by vám kocourek jedl maso, tak přes pomalé přidávání druhů masa /začíná se neobvyklými např. králík, krůta, apod. až se dojde až k hovězímu a kuřeti, což jsou 2 nejčastěji problémové druhy mas. Přílohu jen 1 odzkoušený druh zeleniny, vitamíny dosypávat v prášku (je např. Roboran pro kočky na mase, apod). A uvidíte...
SarkaP

XXX.XXX.168.216
Krmim granulema orijen a konzervama brit care, varene ani syrove maso mi nesni, zkousela jsem. Krmila jsem applaws granulkama i konzervama a presla jsem na jiz zminene kvuli temto problemum v domeni, ze treba po jine znacce problemy zmizi, ale nic.
Otázka je, jestli vůbec je problém způsobený žrádlem. Zkusila bych monoproteinové krmivo - třeba Macs monoprotein králík, nebo Optimanova králičí. Prostě vyhnout se nejčastěji krmeným druhům masa. Králičí a krůtí takřka nikoho nealergizuje. Na rozdíl od kuřecího a hovězího, ale i na ryby alergie jsou.
Posílit imunitu (Imunoglukan, Imunovet), ty svědivá místa nebo i celou kočičku zkuste oplachovat přípravkem Ecosin - chytrá houba, seženete v lékárně. Do krmení můžete přidávat pár kapek pupalkového oleje.
Samozřejmě nechte vyšetřit stěry a uvažovala bych i o vyšetření ucha, zda-li tam nejsou nějaké preberky. Hezký den.
lavacca
napsal(a):
S tím límcem bych to ještě zkusila - ano, první den dva jsou občas uražené, apod. ale rozhodně by se jí to lépe hojilo. Ono si na ten límec zvykne. My to absolvovali s mladou po kastraci, kdy si stehy vytrhla a musela na reoperaci, tak pak měla nemilosrdně límec s tím, že jsme jí ho na cca 2 hoďky denně, kdy byla 100% pod dohledem, sundali, aby se proběhla i bez něj. Bylo jí v té době 6 měsíců, takže takový nevybitý puberťáček. :) vaší bych ho asi nechala celou dobu, předpokládám, že zas tak aktivní už ve svém věku není, ne?
Jinak misku dát ideálně nějakou vyšší, kam dosáhne, když ji překryje límcem. ;)
No a dál to víc neřešili? Co plíseň, apod. ? tu také vyloučili?
Dost mě překvapuje, že je to nějak víc nezajímá... já jsem od přírody zvídavý člověk, takže mě by to zajímalo, co to je, aby od toho měla kočka pokoj teda více...
Ještě mě napadá - co zkusit oslovit pár veterinářů se zaměřením na dermatologiii po mailu (dost jich bývá v Praze a i jinde na větších klinikách) s tím, že byste byla moc ráda za nějaký tip, co hledat. Na férovku říct, že veterináři, na které jste se obrátila víc neřeší a vy už nevíte, co dál... ? Já takhle prosila více veterinářů po mailu skrz hlodavce a dali mi pár tipů, co by to mohlo být + tip na skvělou paní doktorku z Prahy, kam jsem pak osobně jela a bylo. ;).
Byly jsme cca u 4 veterinářů, když jsem jim řekla, že zabírala Convenie, tak jí tu injekci píchli, a dál se o to nestarali. Když jsem se ptala, jak tomu můžu zabránit, protože ty atb taky nejsou zrovna dvakrát zdravé, tak začali vždycky o něčem blekotat, že to může být buď potravinová alergie, nebo ze stresu. Tím to haslo.
Zkusím oslovit ty veterináře dermatology, jestli mi poradí, nebo navrhnou něco...Děkuji, to je dobrý nápad, obávám se, jestli se vůbec dočkám odpovědi, ale určitě to zkusím.
Nyní je to 3. týden kdy krmíme RC veterinární dietou hypoalergenní, prý se výsledek projeví až za 6.-8 týdnů. Rána se jí bohužel ještě zvětšila a nehojí se, bojím se že do toho dostane infekci. Desinfikuji Betadinem a sem tam jí lokálně máznu na ránu lokální kortikoidy od veta, ale to si okamžitě packou slíže.
Dnes jsem objednala Chytrou houbu, v pondělí zkusím.
Jedna paní chovatelka mi poradila, že bych měla v roztoku okoupat všechny zvířata v domácnosti tj. všechny tři kočky (i venkovního psa?). Na příbalovém letáku se taky píše - koupeme - někdo zase říká - že se musí počkat několik minut v roztoku. Mám z toho hlavu jako balon..
Čím déle v té lázni kocourka udržíte, tím samozřejmě lépe. Ale známe kočky, že? Pak to nijak nesplachujte a nechte jen uschnout.
Ještě k té Convenii- ta se má dávat až tehdy, když žádná jiná antibiotika nezabírají. Jenže je to drahé a po otevření se musí tuším, že do 28dnů spotřebovat. Takže to veti dávají dost často. A pak už nic nezabírá. Convenii nechávám píchat pouze plašankám venku, když vím, že by byl problém s dalším podávánim léků.
Za zkoušku nic nedáte. ;) Taky mi neodpověděli úplně všichni, kterým jsem napsala, ale i ta část, co se ozvala pomohla. ;) A to je to hlavní.
Jinak přístup vetů fakt nechápu. Čekala bych, že dají nějaký tip, čím ji to léčení usnadnit, co by to mohlo být, že kdyby to nezabralo, co dělat dál... čím víc čtu diskuze, tím víc děkuju za vety, co máme tady v okolí a kam jezdíme (máme "svého" veterináře už přes 15 let + s horšími případy, kdy je třeba sono, RTG, apod. jezdíme na kliniku, kde náš pan doktor na střídačku též slouží). A fakt jsou suproví.
Taky bych okoupala pro jistotu všechny další kočky doma (se psem je to otázka - potkává se s ním kočka občas ?) A tím okoupala myslím postání v té vodě po dobu několika minut. ;) Ať hezky houba pronikne až na srst (ono přece jen trvá déle než se voda dostane až na kůži).
Jo, na koupání doporučuju, aby kočku jeden člověk držel ve škopku a druhý ji tou vodou poléval a rozhrabával ji srst, aby se to hezky dostalo až na kůži.
Řešili jsme kočku se stroupky v srsti, kdy plíseň byla dle seškrabů vyloučená, kdy jsme ji museli po několikrát koupat v roztoku z hypermanganu. No, nadšená nebyla, ale když ji člověk pořádně držel hlavu u okraje škopku, aby se nemohla neplánovaně napít, tak byla v klidu...akorát u vás je kapku blbý, že se musí okoupat i ta hlava no...hlavně, ať ji to nenateče do uší, ať nemusíte řešit ještě zánět ucha. ;) Na tu hlavu byla super houbička, že ji člověk namočil jen ta místa před ušima a přitom ji to neteklo k oku, apod.
My jsme na to měli takový zlepšovák. Pač udržet kočku v lázni v malém škopku 10-15minut je nadlidský výkon. Všichni poškrábaní, kožuch nasr... a bylo to k ničemu. Měly jsme malou dětskou vaničku nebo hranatý škopek a na ten pasoval klasický takový ten plastový koš na prádlo. Ve vaničce byla voda kocourkovi zhruba do třičtvrtiny jeho tělíčka a pak jsme ho přiklopily tím prádelním košem. Takže vypadal jak v přepravce napuštěné vodou. Pak už si na to tak zvykl, že si do té vody i sedl, viděl na nás a byl v klidu,...no a my bez škrábanců. My jsme potřebovali koupat hlavně tlapky a bříško. Dalo by se to udělat i za pomocí přepravky.
Teď se na tu fotku dívám doma pozorně na počítači....znám kocourka, kterému se dělalo něco podobného na oušku z vrchu přímo u hlavičky, přesně jak píšete, škrábání, pak se to jako by zhojilo a pořád dokola...pak už nepomáhalo nic rána se zvětšovala nehojila se a na konec se zjistila rakovina. Nádor vyřízli a provalilo se to jinde.. amputoval se celý ušní boltec. kocourek prodělal i chemoterapii, ale nakonec byl po důkladném zvážení uspán..
Píšu jen svou zkušenost, takže si nemyslete, že chci říct že je to ten stejný případ..
Ty rány zkuste mazat Hemagelem.