Dobrý večer. Mám problém naučit koťátka na granule. Jdou již na osmý týden věku a vůbec ještě granule neochutnaly. Baští jenom syrové maso, jogurt se žlodkem, nějakou kapsičku, nebo konzervičku, tu spíše s tuńákem než kuřecí či jiné. Také ještě pořád docela často cucají od mámy. Mám obavu, aby se vůbec na granule naučili a noví páníčci neměli s krmením jimi problém. Zkoušela jsem různé finty, míchala je do masa, máčela ve vývaru, polívala lososovým olejem...
Známá radila nechat vyhladovět, ale u kojených koťátek na to doplatí jedině mamina tím, že ji úplně vycucají. Krmím zn. Apllaws, konzervy a kapsy Schesir.
Když dostanou do misky maso, cpou se k prasknutí. Jsem ráda, že jim jede maso, ale potřebují do sebe dostat i jiné důležité látky pro zdravý růst a další vývoj, které jsou zase právě v granulkách. Myslela jsem, že jim vadí velikost což je zrovna u Apllaws Kitten docela dost na koťátka velká a tak jsem vzala na zkoušku pytlíček granulí v Mountfieldu kde vím právě od známé, že jsou malinkaté. Bez úspěchu.
Můžete někdo poradit, nebo se podělit o své zkušenosti jak je donutit, aby je začaly konzumovat. První koťátka s tím problém neměla. Ta zase naopak ale nemusela moc maso. Dávala přednost kapsám a konzervám.
Děkuji za každou radu
Certicek

XXX.XXX.5.125
Dobrý večer, máme čtyři britské kotata:) jedna holcicka nechtela nic jiného než mléko od maminky.. A ostatní uz papala granulky, kapsicky i kupovane mlicko( maminka ho mela málo ). Uz jsme nevěděli co s ni, tak ji přítel vzal a narval granulku do krcku než to spolkla.Malé to zachutnalo, zjistila, že je to dobre a pustila se do toho jak kdyby tyden nejedla :O tak zkuste to, třeba to také zabere
Uživatel s deaktivovaným účtem

rybka
napsal(a):
Dobrý večer. Mám problém naučit koťátka na granule. Jdou již na osmý týden věku a vůbec ještě granule neochutnaly. Baští jenom syrové maso, jogurt se žlodkem, nějakou kapsičku, nebo konzervičku, tu spíše s tuńákem než kuřecí či jiné. Také ještě pořád docela často cucají od mámy. Mám obavu, aby se vůbec na granule naučili a noví páníčci neměli s krmením jimi problém. Zkoušela jsem různé finty, míchala je do masa, máčela ve vývaru, polívala lososovým olejem...
Známá radila nechat vyhladovět, ale u kojených koťátek na to doplatí jedině mamina tím, že ji úplně vycucají. Krmím zn. Apllaws, konzervy a kapsy Schesir.
Když dostanou do misky maso, cpou se k prasknutí. Jsem ráda, že jim jede maso, ale potřebují do sebe dostat i jiné důležité látky pro zdravý růst a další vývoj, které jsou zase právě v granulkách. Myslela jsem, že jim vadí velikost což je zrovna u Apllaws Kitten docela dost na koťátka velká a tak jsem vzala na zkoušku pytlíček granulí v Mountfieldu kde vím právě od známé, že jsou malinkaté. Bez úspěchu.
Můžete někdo poradit, nebo se podělit o své zkušenosti jak je donutit, aby je začaly konzumovat. První koťátka s tím problém neměla. Ta zase naopak ale nemusela moc maso. Dávala přednost kapsám a konzervám.
Děkuji za každou radu
Měla jsem něco podobného, byl skoro problém jakékoliv tuhé jídlo, protože kočka byla prostě hodně mléčná. v osmi týdnech baštili tak max škrábané hovězí a paštiku animonda a na všechno ostatní demonstrativně házeli bobek.
no a granule se naučili žrát zcela samovolně ve třech měsících.
takže radím nenutit, oni se to naučí, jak bude "přirozeně" hlad.
A máma je před nimi nejí, že by to odkoukaly? A kolikrát denně dostávají to maso a kapsičky? Dávala bych jim jen 2x nášup a mezitím, ať si zakousnou granule.
Mámě by šlo dát maso někam výš, kam se koťata nedostanou, ne ? Třeba někam na stolek, skříňku, apod.kam máma vyskočí, ale koťata ne. ;)
Velikost granulek může být taky to, proč je nechtějí... malé a kvalitní jsou např. Brit Care, i nový Carnilove kitten jsou malé granulky, ale jsou dost tvrdé, co říkala známá. Tak asi spíš zkusit ty BC...
Certicek
napsal(a):
Dobrý večer, máme čtyři britské kotata:) jedna holcicka nechtela nic jiného než mléko od maminky.. A ostatní uz papala granulky, kapsicky i kupovane mlicko( maminka ho mela málo ). Uz jsme nevěděli co s ni, tak ji přítel vzal a narval granulku do krcku než to spolkla.Malé to zachutnalo, zjistila, že je to dobre a pustila se do toho jak kdyby tyden nejedla :O tak zkuste to, třeba to také zabere
Tak to je nejlepší způsob, jak kotě zradit a naopak mu granule znechutit...
Co tak čtu - asi návod na přechod na tuhou stravu u koťát přes škrabané maso jste nečetli, že? Neznám kotě, které by už kolem 5 týdnů věku, když má tu možnost, nejedlo převážně maso a k mámě se nechodilo spíš dopít.
No, já bych také raději násilí nevolila a hladovět je také nechci nechat
Maso mají různé, žerou i tučnější, prorostlé hovězí a nejraději mají vepřová srdce i když ta kuřecí jim jedou také. Jsou po mase jak diví a krásně prospívají. Zkoušela jsem jim ho právě o svačinkách vynechat, ale to byli potom stále přisátí k mamině. Prostě se jim nechce do kousání. Maso je relativně měkké i když kousky musí také žvýkat, ale většinou je zhltnou. Jsou pak zcela spokojené a hravé. Vypadají vitálně a že jim nic nechybí, ale sama vím, že až odjedou a nebudou mít přístup do, mlíkárny ", budou potřebovat doplňovat i jiné, důležité látky pro svůj další vývoj. Vet říkal, že není nutné to lámat přes koleno, že až přezubí, nebudou jim tvrdé granule vadit a začnou je baštit, jenomže to může být po třetím, ale i až po pátém měsíci. Také mi doporučil nějaké vitamínové pasty a jak pojedeme na vakcinaci, nějaké preparáty v práškové formě, tak jsem zvědavá co mi nabídne.
Pamatuju si, že když byla jedna z mých koček cca 5 měsíční kotě, granule ještě stále moc nechtěla. tehdy jsem ještě nic moc o kočkách nevěděla. kupovala jsem kdeco, ale moc se ke granulím neměla. dnes už vím, že to byly levné šmejdy. pak jsem začala kupovat perfect fit a s těmito granulemi se u ní projevila chuť ke granulím. nějakou dobu jsem jimi ještě krmila, dnes už vím, že je to předražené obilí. nicméně granule má velmi ráda, nejvíce porta 21, feline perfection, nutram a trochu i taste of the wild. na začátku jsem myslela, že mi na granule nikdy nepřejde, ale nakonec se to povedlo a má je raději než kapsičky.
to náš dvouletý kocour se granulí ještě nikdy nedotknul, nabízeli jsme mu všechny možné, namočené i "násilně" vstrčené do pusinky, ale stejně to vyplivnul. nechápeme, proč mu to nechutná, když jsou mnohdy kvalitnější než levné kapsičky, které dostává.
rybka
napsal(a):
No, já bych také raději násilí nevolila a hladovět je také nechci nechat
Maso mají různé, žerou i tučnější, prorostlé hovězí a nejraději mají vepřová srdce i když ta kuřecí jim jedou také. Jsou po mase jak diví a krásně prospívají. Zkoušela jsem jim ho právě o svačinkách vynechat, ale to byli potom stále přisátí k mamině. Prostě se jim nechce do kousání. Maso je relativně měkké i když kousky musí také žvýkat, ale většinou je zhltnou. Jsou pak zcela spokojené a hravé. Vypadají vitálně a že jim nic nechybí, ale sama vím, že až odjedou a nebudou mít přístup do, mlíkárny ", budou potřebovat doplňovat i jiné, důležité látky pro svůj další vývoj. Vet říkal, že není nutné to lámat přes koleno, že až přezubí, nebudou jim tvrdé granule vadit a začnou je baštit, jenomže to může být po třetím, ale i až po pátém měsíci. Také mi doporučil nějaké vitamínové pasty a jak pojedeme na vakcinaci, nějaké preparáty v práškové formě, tak jsem zvědavá co mi nabídne.
Věř tomu, že jak odjedou a budou mít jen maso a granule, že se chytí i těch granulí. ;)
V mase a vnitřnostech dostávají vše, co mají pro správný růst dostat, takže stran výživy bych se o ně nebála.;) Můžeš jim do toho masa sem tam nasypat Roboran ( ten je i přímo pro kočky krmené masem a přílohami) a jiné sypané vitamíny, abys měla svědomí čisté. ;) Ten mi odsouhlasila i veterinářka z kliniky.
Těžko se ale vysvětluje, že jim něco nejede a zvlášť granule. Myslím, že by to noví páníčci přijali lépe kdyby to bylo naopak, tak jako u prvních koťátek. Hlavně, že by žrali konzervy a granule. Maso by víceméně oželeli. Já se s předešlým vrhem natrápila, abych do nich dostala alespoň kousek masa ať už syrového, nebo vařeného. Zkoušela jsem i do tlamiček a akorát jsem tím docílila toho, že se pak přede mnou chvíli schovávali. Auriska ( maminka ) také maso do dvou let vůbec nejedla a najednou byla podruhé březí a maso baští s malýma i s dcerou s předešlého vrhu a jsem tomu moc ráda. Ještě se uklidňuji tím, že v přírodě kočky vůbec neví co jsou to granule. Živí se hlavně masem, nebo hmyzem co uloví, možná vyberou i nějaké vajíčko z hnízda, nebo malého ptáčka a zakousnou trochu trávy. Naše babičky neměly ani šajnu o granulích a kočky s koťátky patřily ke každému vesnickému stavení. Na prahu měly mističku, do ní dostaly mlíčko ( což se dnes zavrhuje ) od kravky či kozeny a o zbytek, aby se nasytily se musely postarat samy. samozřejmě, že si kočičky chované doma nemohou samy zaopatřit stravu a tak jim ji musíme předkládat a většina chovatelů se snaží, aby měly stravu co nejkvalitnější a pestrou, ale jak to vysvětlit těm prckům, že to s nimi myslíme dobře. Asi na to musí přijít sami, jako jejich mamina. Sice později, ale přece
rybka
napsal(a):
Těžko se ale vysvětluje, že jim něco nejede a zvlášť granule. Myslím, že by to noví páníčci přijali lépe kdyby to bylo naopak, tak jako u prvních koťátek. Hlavně, že by žrali konzervy a granule. Maso by víceméně oželeli. Já se s předešlým vrhem natrápila, abych do nich dostala alespoň kousek masa ať už syrového, nebo vařeného. Zkoušela jsem i do tlamiček a akorát jsem tím docílila toho, že se pak přede mnou chvíli schovávali. Auriska ( maminka ) také maso do dvou let vůbec nejedla a najednou byla podruhé březí a maso baští s malýma i s dcerou s předešlého vrhu a jsem tomu moc ráda. Ještě se uklidňuji tím, že v přírodě kočky vůbec neví co jsou to granule. Živí se hlavně masem, nebo hmyzem co uloví, možná vyberou i nějaké vajíčko z hnízda, nebo malého ptáčka a zakousnou trochu trávy. Naše babičky neměly ani šajnu o granulích a kočky s koťátky patřily ke každému vesnickému stavení. Na prahu měly mističku, do ní dostaly mlíčko ( což se dnes zavrhuje ) od kravky či kozeny a o zbytek, aby se nasytily se musely postarat samy. samozřejmě, že si kočičky chované doma nemohou samy zaopatřit stravu a tak jim ji musíme předkládat a většina chovatelů se snaží, aby měly stravu co nejkvalitnější a pestrou, ale jak to vysvětlit těm prckům, že to s nimi myslíme dobře. Asi na to musí přijít sami, jako jejich mamina. Sice později, ale přece
Tak jasný. ;) Ale konzervy a kapsičky jsi psala, že baští, ne? Tak informovat nové páníky, že jsou prostě "masoví", ať nachystají maso a konzervy a že prostě granule jim ještě tolika nejedou. Pokud jsou normální, tak to pochopí. ;)
Fakt začala? Tak super. :) Mi to právě pak došlo, že si snad předtím psala, že Auris maso ne, tak jsem si říkala, že je asi teda jen na granulích a bojíš se, aby ji to stačilo...
Přesně tak! Venku si slloví myš či ptáčka a jsou v pohodě. ;) A co se týče mléka - ono je zatracované to kupované dneska. Ne to domácí - to je ještě pořádné a pokud se kotěti dává odmala, kdy nepřijde o ty správné bakterie ve střevech, tak je např. zrovna to kozí naopak velmi vhodné. ;).
Jj, baští, ale ne tak nadšeně jako to maso. Příjdou k miskám, očichají a koukají na mě, jestli to myslím vážně a když vidí, že nic jiného nechystám tak něco spapkají, ale misku nevylížou. Vždy zůstanou zbytky. To po mase se zapráší v minutce . Já doufám, že mamina bude s masem pokračovat i nadýle, že to snad nebudou pouze přechodné chutě. Pěkně se po něm spravila a vůbec nevypadá, že by kojila. Někdy vidívám kočeny celé vyhublé a vytahané, ale Auriska je v dobré kondici i přibrala na váze. je to úplně jiná kočena než před pár měsícema. Nyní jí budou tři roky.
No ještě na granulky máme nějaký čas tak snad se prcci chytnou
rybka
napsal(a):
Jj, baští, ale ne tak nadšeně jako to maso. Příjdou k miskám, očichají a koukají na mě, jestli to myslím vážně a když vidí, že nic jiného nechystám tak něco spapkají, ale misku nevylížou. Vždy zůstanou zbytky. To po mase se zapráší v minutce . Já doufám, že mamina bude s masem pokračovat i nadýle, že to snad nebudou pouze přechodné chutě. Pěkně se po něm spravila a vůbec nevypadá, že by kojila. Někdy vidívám kočeny celé vyhublé a vytahané, ale Auriska je v dobré kondici i přibrala na váze. je to úplně jiná kočena než před pár měsícema. Nyní jí budou tři roky.
No ještě na granulky máme nějaký čas tak snad se prcci chytnou
Tak to jsou dobří!
Budu držet palce, kočky na mase jsou fakt v lepší kondici než jen na granulích či granule + kapsy/konzervy. Holt maso je maso no. :).
lavacca
napsal(a):
Tak to jsou dobří!
Budu držet palce, kočky na mase jsou fakt v lepší kondici než jen na granulích či granule + kapsy/konzervy. Holt maso je maso no. :).
No ti moji blbounci přestali syrové maso chtít ; mladej mi žere jen syrová kuřecí srdíčka a velkej pro změnu syrová kuřecí játra (ta žral v době nemoci i mladej - byla jsem ráda - jsou dobrá na krvetvorbu...).
fikovnice
napsal(a):
No ti moji blbounci přestali syrové maso chtít ; mladej mi žere jen syrová kuřecí srdíčka a velkej pro změnu syrová kuřecí játra (ta žral v době nemoci i mladej - byla jsem ráda - jsou dobrá na krvetvorbu...).
Mně se jedna bytová číča taky začala teď s teplem v tom mase více vrtat... ale co s ní člověk nadělá. Tak je na granulích a už to víc neřeším...každý den dostává jako ostatní, zda si nevezme a většinou jen zobne a jde od toho...z čehož má radost Olísek, protože to po ní dojede. Asi chce zas přibrat ten špíček na břiše, který se mu dělá vždy na zimu a na jaře zas mizí.

rybka
napsal(a):
Ještě jsem znovu prošla kvalitnější značky granulek a narazila jsem na Serengeti Tanzanian roast Chicken with Herbs. Nezkoušel je někdo ? Složením se zdají lákavé. Jen je to asi u nás novinka a také je moc obchodů nenabízí.
Vypadá skvěle (osobní zkušenost nemám). Mě ho "ukazovala" Joanne.s. Smála jsem se, že je tam doporučené dávkování i pro lvy
Není u produktu rozepsáno kolik čeho obsahuje.
rybka
napsal(a):
Ještě jsem znovu prošla kvalitnější značky granulek a narazila jsem na Serengeti Tanzanian roast Chicken with Herbs. Nezkoušel je někdo ? Složením se zdají lákavé. Jen je to asi u nás novinka a také je moc obchodů nenabízí.
SERENGETI Tanzanian Roast Chicken with Herbs
krmivo s 80% obsahem kuřecího masa a ryb
20% obsah zeleniny, ovoce a rostlin, které jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů
krmivo neobsahuje žádné obilniny
krmivo je bohaté na omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, je koncetrovaným zdrojem živin, potřebných pro zdraví Vaší kočky
vysoký obsah kvalitních bílkovin a jiných živin, které jsou lehce stravitelné
Složení: čerstvé kuřecí maso, čerstvý sleď, sušená kuřecí játra, zelený hrášek, cizrna, kuřecí tuk, čerstvý losos, sladké brambory, lněná semínka, sušené kuřecí maso, sušené mořské řasy, sušené Saccharomyces cerevisiae, olej ze sardinek, dehydrovaná moučka z vojtěšky, vejce, celé mrkve, borůvky, ostružiny, sušený celer, sušená řepa, sušená petržel, sušená řeřicha, sušený špenát, sušená rajčata, kasein, sušené plnotučné mléko, lecitin, cholinchlorid.
Minerální látky: zinek, železo, hořčík, pantothenát vápenatý, jodid draselný, seleničitan sodný.
Vitaminy: doplněk vitaminu E, doplněk vitaminu B12, acetát vitaminu A, niacin - zdroj vitaminu B2, doplněk vitaminu D3, riboflavin - zdroj vitaminu B2, kyselina listová, pyridoxin hydrochlorid - zdroj vitaminu B6, thiamin hydrochlorid - zdroj vitaminu B1, biotin - zdroj vitaminu B7, kyselina citronová - zdroj vitaminu C, směs tokoferolů - zdroj vitaminu E.
Prebiotika: kořen čekanky.
Probiotika: sušený Lactobacillus Acidophilus, sušený Lactobacilus Casei, sušený Bacillus Subtillus, papain, extrakt z Yucca shidigera, beta-karoten, fruktooligosacharidy, taurin, L-karnitin, DL-methionin, extrakt z rozmarýnu.
- No, mně osobně se nelíbí to "čerstvé" - tj. po vysušení se maso posune ve složení níže... a ví někdo, kolik je tam proteinu, tuku, apod.?
Plus bych spíš vybírala ze značek, které jsou tu celkem snadno k sehnání (má je více e-shopů + se dají koupit ideálně i v obchodě), protože ne každý má možnosti objednávat z netu či při výpadku bude co? Jeden dva dovozci mi mnoho nepřijde, aby se člověk mohl spolehnout, že nebude výpadek v dodávce jako to bylo cca před rokem u granulí pro psy jiné značky..
Timberwolf SErenengeti se mi líbily, jednu dobu jsem je chtěla kupovat. nakonec jsem si to uzavřela s tím, že za tu cenu ne/vycházely tehdy dráž než Orijen, a lepší mi nepřišly. Masa po přepočtení na sušinu není až tak moc, jak se tváří, obsahuje dost luštěnin, které nahání i obsah proteinů.
myslím to takhle - mezi top kočičí granule bych je stejně zařadila. jen poměr cena výkon mi nepřipadá až tak výhodný..

lavacca
napsal(a):
Áá, tak na slovenských webovkách to mají -
Hrubý proteín min.36%
Hrubý tuk min.18%
Hrubá vláknina max.2.5%
Vlhkosť max.9%
Vápnik 1.4%
Fosfor 1.1%
proč tam je min.? to jako některá řada má toho proteinu víc a některá méně?
Osobně mám ráda, když je přesně definováno množství té které masové moučky v procentech, případně obsah masa v čerstvém stavu (jenž si převedu do množství moučky). Pak si lehce spočítám, kolik tam může být toho hrachu, který může významně navýšit podíl (nežádoucích rostlinných) bílkovin v krmivu

rybka
napsal(a):
Myslíte tedy, že Apllaws kterým normálně krmím je lepší ?
Ač Applaws nekrmím, protože ho milostpán nechce, "líbí" se mi
Applaws je dobrý, teda určitě byl, než přesunuli výrobu z UK do Francie. Od té doby slýchám na Granulářích trochu stížnosti, že jsou tmavší, slanější, hůře přijímány.
Potíž s Timberwolf Serengeti vidím v tom, že nelze sehnat vzorek na vyzkoušení. Eventuelní výpadek dodávky by mě netrápil, jsem zastáncem střídání vícero značek po pytli.
Možná proto Apllaws teď prťata nechtějí. Stále netknuty a stále se dožadují hlavně masa.
Jj, mělo by být v nabídce menší množství na zkoušku, ale jak tu psala Blazice, že tam je dávkování i pro lvy, tak to je asi určeno jako balení na zkoušku pro ně, ne ?
rybka
napsal(a):
Možná proto Apllaws teď prťata nechtějí. Stále netknuty a stále se dožadují hlavně masa.
Jj, mělo by být v nabídce menší množství na zkoušku, ale jak tu psala Blazice, že tam je dávkování i pro lvy, tak to je asi určeno jako balení na zkoušku pro ně, ne ?
Anebo pro lvíčata - koťata...?