Všechny zdravím ,
vím, že jste zde tací, kteří sledujete osud mého kocourka, tak jsem se rozhodla zas založit nové vlákno, ptž na ostatních se diskuze rozjely jinými směry. Název vlákna je takový nesourodý proto, že jsem dnes byla s tetou pro její kočku po dnes (vlastně včera) provedené kastraci a protože tamní vetku znám z minula, kdy léčila mého minulého kocoura, tak jsem se rozhodla pomoc tetě využít i dotazy na mého malého...
Bohužel dr. si celkem přeje zůstat v anonymitě, jedná se o menší městečko v JM kraji a první šok - cena kastrace kočeny. I s léky totiž vyšla cca o 200 až 300 Kč levnější než kastrace mých kluků v Brně. Kočenu jsme umístili nakonec do baráku, jediné, co se mi nezdá, je, že ještě asi ve 21h byla chuděra úplně mimo, jen ležela se svěšenou hlavou a na kastraci ji vezli na 14.30h. Nevíte, prosím, někdo jak cca dlouho se zdrchává kočka z kastrace? Teď je u tety doma v přepravce. Pomohla jsem jí připravit krmení pro koťata - noc musí přežít bez matky. Navrhla jsem naškrábané maso se žloutkem a obzvlášť jedno kotě jedlo až se mu dělaly boule za ušima...
Teď tedy k malému. Dr. je taková ta vesnická dr., co říká vše bez příkras. Bylo mi hodně úzko, když řekla "Kočka s FeLV = mrtvá kočka". Každopádně po vylíčení průběhu u mého malého i ona mluvila o "zázraku", ptž prý po stanovení dg. a vypuknutí nemoci kočky přežívají už jen v horizontech dní... Takže mi pořád nechtěla věřit, že můj kocour měl hodnoty jaké měl (otřesné) na přelomu června a července...a pořád je tady... Prý takovýto průběh za svoji kariéru nezaznamenala. Zeptala jsem se jí na strašně moc věcí, a asi jsem hlavně chtěla posvětit to podávání erytropoetinu, a jinak nic. Aniž bych ji do souhlasu s tímto mým postupem nějak tlačila, tak řekla, že by to udělala stejně. Jen erytropoetin, ani do transfúze by prý nešla. Já po návratu domů jsem malého našla zas jaksi apatičtějšího, tak je to smutné. Nicméně jsme se shodly, že pokud kočka žere (s chutí), vyměšuje, nemá bolesti, a v jeho případě i přede při mazlení, tak to není kandidát na eutanázii. Před chvílí zas lovil můry, ale zdá se mi, že mu prostě postupně ubývají síly...anebo to možná už "neutáhne" ten erytropoetin, kdoví. Pak samozřejmě říkala vyhnout se jakémukoli stresu, a já chtěla velkého odvézt na chalupu - což teď tedy nevím, zda je dobré. Přece jen maličký je na velkého zvyklý, otírá se o něj, nastavuje mu hlavu, a velký jej olizuje, atd. Jenže velký by zas chtěl jít ven - obzvlášť v těchto vedrech. Je to zkrátka na zvážení. Kdysi jsem u nějakého nemocného mladého muže (který nakonec zemřel ve věku asi 37let), četla, že doktoři se vyjádřili, že "má propůjčený čas". Tak nějak mi to teď připadá s malým. Ale jedna věc přece jen umírá jako poslední, a to je naděje. Už teď se průběh nemoci všem vetům, s nimiž jsem na toto téma mluvila (a už jich bylo fakt dost), zdál velmi atypický až raritní. Tak nezbývá než si přát, ať to takto ještě nějakou dobu vydrží... Myslím, že kdyby se maličký trápil, tak že bych to asi nakonec fakt poznala (jak jsem se ptala v tom jiném vlákně). Tak to je aktuální situace s malým, a ještě jsem do toho připletla kastraci tetiny kočky... mmch. mi hned vnucovala jedno z koťat, ale teď, když je malý nemocný, tak i kdybych vzala třeba už naočkovanou kočku proti FeLV, tak si myslím, že by to mohl být další stres pro malého, který by ho dorazil...
Cena kastrace je tedy perfektní :), u nás to bylo 1 200, - za kočku a 600, - za kocourka. Měli jsme ale zajištěnu dopolední péči tzn. kočičku jsme ráno dovezli, byla odoperovaná a hned po práci jsme si pro ni zajeli. Byla celou dobu pod dohledem lékaře. Z narkózy se postupně dostávala min. do večera a "dobrá" byla až ráno. Dej jí 24 hodin, dnes už jí bude lépe. Naše ráno sešla ke koťatům a chovala se jako kdyby žádná kastrace nebyla.
Koťátka už v té době papkala vše, tak krmení nebyl problém.
Ano, je běžné, že kočeny (holky) se z té narkózy dostávají déle..přece jen byly uspané déle než jen na krátký řez jako u kocourů.
Taky máme takového veta - kocour 600, -, kočka 900, -. Ono je to u těch vesnických celkem běžné. :) I když určo se najde nějaká dražší výjimka.
Co se týče kocourka - držím dále pěsti, aby byl co nejdéle v pořádku. A velkého bych nechala doma. V tom vedru by pro něj byla ta cesta dost náročná a mohlo by to Hippíka rozhodit...což je teďka velmi nepotřebné...
Co se týče koťátka - nestresovala bych kočičáka + neohrožovala bych koťátko (stejně se nedá snad očkovat hnedka ve 3 měsících nebo jo?!?). Koťat je všude spousty, až bude ten pravý čas...
Kočičí svět
napsal(a):
Já bych tedy v následujících 3 dnes kočky v autě vůbec nepřevážela. má být nad 30 stupňů, lépe jim bude určitě v bytě. leda že byste ho vyvezla ráno v 5 hodin
Auta taky mají klimatizaci a mám-li být upřímná, raději budu jezdit celý den v klimatizovaném autě, než sedět - byť ve stínu - na zahradě, i tak je vedro.
Kastraci za kočku platím cca 600 Kč, za kocoura asi 200 - 300 Kč. Holt nejsem Praha nebo Brno. Jestliže ve městech chtějí za kastrace více jak 1200 Kč, tak si myslím, že to už je okrádání lidí. Co je na tom za složitý úkon? Vždyť to dělají jak na běžícím pásu.
Fikovnice: velkého kocoura bych na chalupu nevezla - s ohledem na to, aby mladý zase nezůstal sám. Víte, jak se Vám to posledně nevyplatilo - u mladého se rozjela ta nemoc. Samozřejmě, že příčin bylo asi víc, ale určitě by mu to neprospělo být zase sám.
U nás kastrace kočky dokonce 1500 Kč, a to nejsme žádné velkoměsto
Já bych taky s převozem velkého vyčkala. Jednak kvůli mladého, ať se pokud možno nic nemění na normální situaci, druhak kvůli velkému samotnému. Nechci sýčkovat, ale nemáte ho ještě otestovaného, a pokud je rovněž pozitivní, i on by vlastně měl být v izolaci a chráněn před stresujícími faktory, zátěží a možnými infekcemi, i když těch asi na horách nemusí být tolik.
Kočičí svět
napsal(a):
Já bych tedy v následujících 3 dnes kočky v autě vůbec nepřevážela. má být nad 30 stupňů, lépe jim bude určitě v bytě. leda že byste ho vyvezla ráno v 5 hodin
No já mám právě v bytě tak pětatřicet - všechny pokoje obrácené na západ, balkón na jih...
V autě je klima, to se zas tohoto aspektu nebojím. Ale nevím, zda teď kocoury vůbec od sebe oddělovat...?
lavacca
napsal(a):
Ano, je běžné, že kočeny (holky) se z té narkózy dostávají déle..přece jen byly uspané déle než jen na krátký řez jako u kocourů.
Taky máme takového veta - kocour 600, -, kočka 900, -. Ono je to u těch vesnických celkem běžné. :) I když určo se najde nějaká dražší výjimka.
Co se týče kocourka - držím dále pěsti, aby byl co nejdéle v pořádku. A velkého bych nechala doma. V tom vedru by pro něj byla ta cesta dost náročná a mohlo by to Hippíka rozhodit...což je teďka velmi nepotřebné...
Co se týče koťátka - nestresovala bych kočičáka + neohrožovala bych koťátko (stejně se nedá snad očkovat hnedka ve 3 měsících nebo jo?!?). Koťat je všude spousty, až bude ten pravý čas...
Já teda napíšu tu cenu - za kočku - holku kastrace 600Kč, když jsem zůstala v šoku, tak mi paní dr. řekla, že se ta cena ještě místním vesničanům nelíbí! Já platila za kluky 800, a u jednoho se to vyšplhalo pak do tisíců, ptž měl nějaké komplikace a já skončila na Jaggy...
koňadra
napsal(a):
Auta taky mají klimatizaci a mám-li být upřímná, raději budu jezdit celý den v klimatizovaném autě, než sedět - byť ve stínu - na zahradě, i tak je vedro.
Také to tak mám... Na chalupě je ale kosa, jedná se o zemědělskou usedlost s metr tlustými zdmi, navíc přední zahrada zarostlá obrstromy, které stíní a v místnosti dělají sice stín, ale neuvěřitelný chládek. I v létě musím někdy zapnout na noc el. podušku na vyhřívání postele!
koňadra
napsal(a):
Kastraci za kočku platím cca 600 Kč, za kocoura asi 200 - 300 Kč. Holt nejsem Praha nebo Brno. Jestliže ve městech chtějí za kastrace více jak 1200 Kč, tak si myslím, že to už je okrádání lidí. Co je na tom za složitý úkon? Vždyť to dělají jak na běžícím pásu.
Fikovnice: velkého kocoura bych na chalupu nevezla - s ohledem na to, aby mladý zase nezůstal sám. Víte, jak se Vám to posledně nevyplatilo - u mladého se rozjela ta nemoc. Samozřejmě, že příčin bylo asi víc, ale určitě by mu to neprospělo být zase sám.
Víte, je to těžké... Tedy k tomu druhému odstavci. Velký po večerech napadá malého. Už jsem pochopila, že je to hra. Jenže malý o ni nestojí, nemá sílu ani chuť do hry a velký jej převálcuje, ptž je dvakrát tak velký. Je to prostě to, že on neodhadne svoji sílu a velikost. Když pak mladého odnesu do bezpečí, tak ještě velký chvílí malého typickým mňoukáním volá do hry, jenže ten - logicky - nechce...
Jinak si myslím, že opravdu za kastraci kočky bych v Brně platila tak těch 1200Kč nejmíň. Tedy teď chodím na vet doporučenou "Tinou" a tam jsou ceny solidní. Ale cena té vetky u tety mě fakt naprosto šokla. Ještě jsem u ní koupila jednu injekci proti zvracení v autě pro velkého a dr. za ni chtěla DESET Kč! V Brně 90, - Kč!
Acamar
napsal(a):
U nás kastrace kočky dokonce 1500 Kč, a to nejsme žádné velkoměsto
Já bych taky s převozem velkého vyčkala. Jednak kvůli mladého, ať se pokud možno nic nemění na normální situaci, druhak kvůli velkému samotnému. Nechci sýčkovat, ale nemáte ho ještě otestovaného, a pokud je rovněž pozitivní, i on by vlastně měl být v izolaci a chráněn před stresujícími faktory, zátěží a možnými infekcemi, i když těch asi na horách nemusí být tolik.
No, já nemám chalupu na horách , je na Drahanské vysočině...ale máte pravdu - stále je v plánu test velkého. I na to jsem se ptala tetiny vetky - dle ní pravděp., že je velký pozitivní, je velmi vysoká. Já s tím tak nějak počítám... No a velký to na chalupě miluje - úplně ožije a loví tam a loví. Vzhledem k tomu, že s malým už nejsou žádné hry (dříve aspoň chvilkové večerní hry mívali), tak by se měl velký na chalupě lépe to je jasné. A já bych zas musela přejíždět mezi Brnem a chalupou, takže ve finále bych to nejvíc odnesla já (s čímž jsem stejně tak nějak smířená)...
fikovnice
napsal(a):
Já teda napíšu tu cenu - za kočku - holku kastrace 600Kč, když jsem zůstala v šoku, tak mi paní dr. řekla, že se ta cena ještě místním vesničanům nelíbí! Já platila za kluky 800, a u jednoho se to vyšplhalo pak do tisíců, ptž měl nějaké komplikace a já skončila na Jaggy...
Tak to je moc dobrá cena!
Ono si myslim, že kdyby byly ty kastrace v téhle cenové hladině všude, tak je mnohem více kastrovaných koček...ne každý fakt má na to vypláznout x tisíc...
Nesleduju příběh nemocného kocourka, jen jsem nakoukla, je mi to líto Já si brala britky(s PP) byťáky, kde se k cizím kočkám a tedy FeLv nedostaly. Kocoura(kotě) jsme přivezli a šel rovnou se štěndem ven. Při dotazu na veterině na zaočkování proti FeLv, mi řekli, že první musí otestovat, jestli už se nenakazil. Byl čistý, tak je zaočkovaný. Kočičku už jsme dostali proti FeLv zaočkovanou. Je to hnusná nemoc a tady je moc toulavých koček, respective máme za barákem stáje a tam se množí geometrickou řadou(a myslivci z okolí je pak, nenápadně" likvidují) takže roznesení této nemoci je tady běžné
lesnížínka
napsal(a):
Nesleduju příběh nemocného kocourka, jen jsem nakoukla, je mi to líto Já si brala britky(s PP) byťáky, kde se k cizím kočkám a tedy FeLv nedostaly. Kocoura(kotě) jsme přivezli a šel rovnou se štěndem ven. Při dotazu na veterině na zaočkování proti FeLv, mi řekli, že první musí otestovat, jestli už se nenakazil. Byl čistý, tak je zaočkovaný. Kočičku už jsme dostali proti FeLv zaočkovanou. Je to hnusná nemoc a tady je moc toulavých koček, respective máme za barákem stáje a tam se množí geometrickou řadou(a myslivci z okolí je pak, nenápadně" likvidují) takže roznesení této nemoci je tady běžné
Potvrzuji, že se jedná o hnusnou a útlocitní mi to prosím promiňte - třeba už mám právo i na vulgarismy - zas.anou nemoc! Z mého maličkého, který mi také kdysi přinesl radost po adopci (pro "Lesnížínku" jde o útulkového dvouletého kocourka), vyprchává život. V momentě, kdy se bude trápit, jsem připravena jej převést na druhý břeh (tak jako jsem aspoň symbolicky v náruči převedla maminku). Kocourek ztrácí síly, ale zatím se netrápí - rozhodla jsem se mít jako ukazatele několik věcí - pokud bude jíst, pít, kadit, čurat, příst při mazlení a jevit aspoň trochu zájem o hry, tak tady ještě bude. Píšu tato slova a nevidím na monitor jak strašně u toho brečím...ale najednou SKOK - maličkýá seskočil z postele a loví zase obrmůru!