Dobrý den, žije s námi 8 letá Britská číča Bára (vykastrovaná), volně se pohybuje přes den doma i na zahradě, rádi bychom ještě jednu a proto prosím o radu zdali máme shánět kočku, či kocoura. A také zdali je lepší opět Britskou, nebo je to jedno. Děkuji Vám za rady, nashledanou V. P.
Michelle20

XXX.XXX.246.26
Taky to řešíme už dva roky jestli druhou a jakou. Ale my máme mladsi a krizenku a dal bych k ní cokoliv. Starší si zvyknou asi pomalejs a hůř. Jsem zvedavej co vám zde poradi.
Pospa77
napsal(a):
Dobrý den, žije s námi 8 letá Britská číča Bára (vykastrovaná), volně se pohybuje přes den doma i na zahradě, rádi bychom ještě jednu a proto prosím o radu zdali máme shánět kočku, či kocoura. A také zdali je lepší opět Britskou, nebo je to jedno. Děkuji Vám za rady, nashledanou V. P.
Kvůli snášenlivosti bych volila kocoura, ale je možné, že i jeho budete muset kastrovat, aby Vaši stávající kočku neotravoval. Dvě holky jsou také samozřejmě schopné být dobré kamarádky. Pokud mají hodně prostoru a nemusejí být na sebe neustále nalepení v jedné malé místnosti, tak by podle mého se vzájemným vycházením neměl být takový problém.
Michelle20

XXX.XXX.246.26
Podobné stáří nebo kotě?
Asi bych volila kotě.
Pohlaví ?
Já měla kocoura, kočka přišla až k němu, přijal ji skvěle - za pár dní.
Kamarádka měla dvě kočky, ujala se kocoura - od kotěte.
Musí oddělovat.
Kluk je šikanuje - mydlí.
Všichni 3 jsou kastráti.
U vás :
Zvyknou si na sebe, ale nebývá to lehké, stresuje je to, trvá to zpravidla dýl.
Bude to chtít vaši svatou trpělivost.
Michelle20

XXX.XXX.246.26
Dík. Naše dvouletá je bezproblémová, hravá, mazel. Čistotná. Nechcem o tohle její JA přijít. Od zari uz ale nejsme pořád doma. Chce to asi risk a trpělivost.
Ps: tohle bych nedokázal napsat do inzeratu
http://www.miciny.cz/kocky-inzerce/inzerat/ruska-modra-krizena-s-mainskou-myvali-71154/?setgoback=1.
Záleží hodně na tom, jaké se sejdou povahy, takže dle mého na pohlaví ani na druhu kočky až tak nezáleží. Máme rok a půlletou modrou britku a nyní máme týden 4-měsíčního mainského mývalího kocourka. Zprvu britka syčela a dávala kotěti najevo, že rozhodně ať s nějakým kamarádstvím nepočítá. Obcházela kotě z uctivé vzdálenosti, jakoby snad mělo lepru. Až po pěti dnech syčení ustalo, už se snesou i v blízkosti a britka nyní docela ráda sleduje kotě jak si hraje. Vidím na ní, že už by se k němu také docela ráda připojila, ale prozatím jí to ještě hrdost nedovoluje. Typuju, že za týden už budou kamoši... ...z tohoto pokroku mám velkou radost a snad se z nich brzy stane bezva dvojka.
Dodávám, že máme ještě třetí kočku,6-ti letou nalezenkyni a ta vždy byla zvláštní samorost, nikdy se s žádnou z našich koček neskamarádila, vždy se s nimi časem sžila, to jo, ale jako parťák se nikdy neprojevila. Dokáže žít v klidu vedle nich, ale spokojeně sama.
Takže záleží na povahách jedinců... ale počítejte s tím, že britkám vždy dlouho trvá, než se smíří s jakoukoli změnou v domácnosti... ale nakonec se smíří.
Michelle20
napsal(a):
Dík. Naše dvouletá je bezproblémová, hravá, mazel. Čistotná. Nechcem o tohle její JA přijít. Od zari uz ale nejsme pořád doma. Chce to asi risk a trpělivost.
Ps: tohle bych nedokázal napsat do inzeratu
http://www.miciny.cz/kocky-inzerce/inzerat/ruska-modra-krizena-s-mainskou-myvali-71154/?setgoback=1.
"Prodám za symbolickou cenu mainskou mývalí krizenou s ruskou modrou kočkou máme dva kocourky pokud se jich nikdo neujme budu je muset uspat."
Dovolila jsem si to z Vašeho odkazu vykopírovat (ne každému se chce odkaz rozkliknout). Obyčejné citové vydírání - naprosto nechutné!
Ještě k tématu. Jen já během asi dvou let pořizovala k dospělákovi 3x nové kotě! Je tady na to plno diskuzí. Protože ani jednou to nebylo úplně bez problémů. Tak zkuste zadavatelko pohledat, já si bohužel názvy těch "mých" diskuzí nepamatuji.
Nově mám od začátku září k dospělému kocourovi (3.5 roku) kotě - kocourka (4.5 měsíce). Soužití není bezproblémové, ptž mladý je ďas, neskutečný akčňák, a chce si neustále hrát a lovit velkého. Přesto soužití funguje v podstatě od začátku, a to proto, že starší kocour je asi nejhodnější kocour na planetě. Takže už x-krát jsem jej zastihla jak malého olizuje, přichytí si jej tlapou a celého ho omývá. Už jsem zde psala, že v malém to občas evokuje pocit, že je u mámy-kočky a začne dospělému kocourovi hledat cecíky, a když nic nenajde, tak aspoň cucá jeho srst!
Michelle20

XXX.XXX.246.26
Neslo si nevšimnout. Ale dík.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Obecně - kocour vždy znamená větší riziko nesvárů (u koček opravdu neplatí to co u psů, že opačné pohlaví se bude lépe snášet). Samozřejmě vše závisí na povahách a na to by byla třeba skleněná koule
"v malém to občas evokuje pocit, že je u mámy-kočky a začne dospělému kocourovi hledat cecíky, a když nic nenajde, tak aspoň cucá jeho srst! "
tohle dělá Barunka mým (mému) psu
Michelle20

XXX.XXX.246.26
Prosvihli jsme nejvhodnější dobu. Po dvou letech už to je větší risk. Jak vidím v okolí ani PP nezaručuje povahu v poho. Nebo máte plemeno co nezklamte?
Michelle20

XXX.XXX.246.26
Nezklame.
Michelle20
napsal(a):
Prosvihli jsme nejvhodnější dobu. Po dvou letech už to je větší risk. Jak vidím v okolí ani PP nezaručuje povahu v poho. Nebo máte plemeno co nezklamte?
Známá si k 5-leté modré britce pořídila kotě, opět modrou britskou. Sžívání trvalo téměř půl roku a nyní je ta starší šťastná, že tu mladou má. Vyhrají si a když se na dvounožce urazí, tak mladá s ní drží basu...
Michelle20

XXX.XXX.246.26
Půl roku
Http://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3027253/velka-3-leta-kocka-a-asi-2-mesicni-kocka-si-nesedi#a3030726
pohledejte si tady ve starších vláknech diskuzí, je tady plno různých zkušeností..
Já zas vyčetla, že ke starší kočce raději kočku podobného věku, že ji kotě může více štvát než dospělá, už vyklidněná kočka.
Nejjednodušší a nejjistější řešení je pořídit si rovnou dvě kočky naráz, až tato kočka seniorka jednou nebude..

"...a jsou případy, že si kočky sednou okamžitě i to bývá... "
a až dospějí, tak si zase odsednou, i tak to bývá (zejména teda u těch kocourů a zejména u těch temperamentnějších).
napsal(a):
"...a jsou případy, že si kočky sednou okamžitě i to bývá... "
a až dospějí, tak si zase odsednou, i tak to bývá (zejména teda u těch kocourů a zejména u těch temperamentnějších).
Jejda, nestrašte... tento případ jsem nikde nezahlídla, tak by mě nenapadla tato opačná varianta...
fikovnice
napsal(a):
"Prodám za symbolickou cenu mainskou mývalí krizenou s ruskou modrou kočkou máme dva kocourky pokud se jich nikdo neujme budu je muset uspat."
Dovolila jsem si to z Vašeho odkazu vykopírovat (ne každému se chce odkaz rozkliknout). Obyčejné citové vydírání - naprosto nechutné!
Ještě by mě zajímalo, kdo by ty kočky tak uspal. udělal by to veterinář jen tak zdravé kočce? může vůbec toto vet udělat?
Michelle20

XXX.XXX.246.26
Já nejsem zadavatel jen zvažuju totéž. Psal jsem až 2. příspěvek, my máme dvouletou kříženku úplně zlatou. Máme ji od 5 měsíců a tehdá sešlo 5x z pořízení druhé (množírny, lživé info v inzerci atd). Až teď od září zůstává sama doma.
Uz som to sem niekama davala, ale drobny navod na to ako cca zoznamit kote s kocicakom s tym aby to islo skoro bez problemov. Sice je to po eng, ale da sa z toho vela vypozorovat https://www.youtube.com/watch?v=LCwR7sP05To
Nakolko je dolezite nezanedbat zoznamenie kocicakov
Osobne si myslim ze k starsej kocicke je lepsia starsia, nakolko ten prechod bude pre nu kludnejsi ako pri koteti, ktore bude chciet kocku domacu castejsie prehanat. to samozrejme zalezi aj od toho co za kocicaka mate doma lebo niektore kocicky sa spravaju ako kotatka aj v 10. roku svojho zivota
dolezite je vybrat spravneho kocicaka k kocicke co mate, takze pokial beriete z utulku prist tam zarezervovat si kote/kocku a byt s nim nejaku chvilku(kludne aj 2-3 navstevy nech ste si 100 percentne isty), ci nahodou neni moc dominante, pripadne ci si myslite ze svojou energiou zapadne do vasej domacnosti. Lebo ved nova kocicka nove pravidla a vela zmien aj to treba zvazit, (nech nevzikaju nove inzeraty ktore boli zmienene uz o par prispevkov vyssie) Rovnaky postup sa da samozrejme aplikovat aj na kvalitne chovne stanice, ak by vas vsak majitel stanice nechcel pustit ku kotatkam tak na to by som si dala pozor a radsej hladala niekde inde.
Drzim palce pri vybere spravneho partaka a je jedno ci to bude nalezenec alebo znackovka hlavne aby ste spolu vytvorili tu spravnu kombinaciu lasky, naklonnosti, hravosti a spokojnosti na vsetkych stranach
Nechci zakládat další vlákno s obdobnou tematikou - druhá kočka do domácnosti.
Narazila jsem v inzerci na toto
https://www.ifauna.cz/kocky/inzerce/r/detail/2802735/kocicka-ruska-modra-mazliva-hleda-domov/
Píše se, že kočka je vhodná k adopci pouze jako jediný mazlíček v domácnosti. Zažili jste někdo za svůj "kočičí život", že by některá kočička potřebovala být jako jediný mazlík?
"Joanne" docela často jsem to vídala v nabídce útulků, že zvíře je vhodné pouze jako jedináček. Taky jsem uvažovala, jestli jde o dominantní kočky, "konfliktní" nebo naopak je ostatní kočky mají tendenci usurpovat, jsou natolik vystresované z jejich přítomnosti...
Naše Kazi třeba vyloženě konfliktní není, ale bylo vidět, když byly doma dvě, že je žárlivá a že o společnost druhé kočky moc nestojí. Už v útulku byla bokem, taková samostatná jednotka, s nikým se nedružící (a to byla kotě). Takže myslím, že jí také vyhovuje, když je teď jedináček.
I když to automaticky neznamená, že by se s jinou kočkou nesnesla, že by MUSELA být jedináček - jen že jí to vyhovuje víc, že byla vždy víc orientovaná na člověka, než na druhé kočky. Ale to může být způsobené i tím, že byla v útulku, kde bylo těch koček strašně moc a proto si teď užívá, že se nemusí dělit.
Acamar
napsal(a):
"Joanne" docela často jsem to vídala v nabídce útulků, že zvíře je vhodné pouze jako jedináček. Taky jsem uvažovala, jestli jde o dominantní kočky, "konfliktní" nebo naopak je ostatní kočky mají tendenci usurpovat, jsou natolik vystresované z jejich přítomnosti...
Naše Kazi třeba vyloženě konfliktní není, ale bylo vidět, když byly doma dvě, že je žárlivá a že o společnost druhé kočky moc nestojí. Už v útulku byla bokem, taková samostatná jednotka, s nikým se nedružící (a to byla kotě). Takže myslím, že jí také vyhovuje, když je teď jedináček.
I když to automaticky neznamená, že by se s jinou kočkou nesnesla, že by MUSELA být jedináček - jen že jí to vyhovuje víc, že byla vždy víc orientovaná na člověka, než na druhé kočky. Ale to může být způsobené i tím, že byla v útulku, kde bylo těch koček strašně moc a proto si teď užívá, že se nemusí dělit.
My si před 7 lety brali černou kočičku Evelínku s tím, že se v útulku s kočkami nesnáší, že je vhodná pouze jako jedináček. U nás byla spokojená a užívala si to... jenže po pár měsících se k nám přitoulalo hladové a opuštěné kotě a my neměli srdce jej vyhodit. Vzali jsme ho domů, Evelínka zuřila a chovala se ke kotěti strašně zle, ale po pár týdnech se s přírůstkem odevzdaně smířila. Nakonec obě kočenky spolu žily v poklidu přes 3 roky, dokud Evelínka nezemřela. To druhé kotě máme dodnes a je to typická kočka, která by byla nejspokojenější sama. Máme další dvě kočky s jejichž existencí v domácnosti se postupně smířila, nevšímá si jich a chová se stále, jakoby byla jen ona jediná. Naše další kočky si jí nevšímají a nechávají ji v klidu žít samu. Je mi jasné, kdyby byla v domácnosti u někoho sama, tak by byla možná ještě spokojenější, kdoví...
Takže mohu sama potvrdit, že opravdu jsou kočky, které by byly nejspokojenější samy, ale některé se nakonec dokáží srovnat s přítomností dalších koček ve společné domácnosti.
joanne.s
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/kocky/inzerce/r/detail/2802735/kocicka-ruska-modra-mazliva-hleda-domov/
Píše se, že kočka je vhodná k adopci pouze jako jediný mazlíček v domácnosti. Zažili jste někdo za svůj "kočičí život", že by některá kočička potřebovala být jako jediný mazlík?
Myslím, že naše Peggy by byla taky jako jedináček spokojená. Má ráda svůj klid a snaží se držet od ostatních dál. Ostatní snese, ale pokud je jen s námi a ostatní jsou venku, tak je taková spokojenější, ale může to být jen můj subjektivní pocit.
Ostatní spolu blbnou, ale ona se moc nezapojuje. Raději si hraje sama, nebo s námi.
napsal(a):
Obecně - kocour vždy znamená větší riziko nesvárů (u koček opravdu neplatí to co u psů, že opačné pohlaví se bude lépe snášet). Samozřejmě vše závisí na povahách a na to by byla třeba skleněná koule
"v malém to občas evokuje pocit, že je u mámy-kočky a začne dospělému kocourovi hledat cecíky, a když nic nenajde, tak aspoň cucá jeho srst! "
tohle dělá Barunka mým (mému) psu
Jj, teď někdy jsem malého přistihla, jak tak intenzívně saje velkému srst, že toho to až zabolelo. Takže jej přestal umývat, vykvikl a malého odstrčil. Ale síla je, že malý (a on už teda malý není, pořádně vyrostl - puberťák jeden ) hlasitě mlaskal - ale opravdu tak, že jsem to slyšela přes dva pokoje. Tak nevím, co mu tak na srsti velkého chutnalo...?
joanne.s
napsal(a):
Kočičí svět:
vet to nesmí udělat.
ten text inzerátu je jasné citové vydírání milovníků koček.
Je to citové vydírání jak jsem psala...
Ale obávám se, že se mýlíš, že to vet nesmí udělat. Respektive asi nesmí, ale vím o případu, kdy se tak stalo. Nechtěné kotě (zdravé!) šlo na eutanázii, smutné...
joanne.s
napsal(a):
Já myslím, že to ale není přece neobvyklé, že kočka "musí" být sama - že se nesnáší s ostatními kočkami či kocoury. Jednu takovou měli v tom prvním depozitu, stranila se všech, útočila, byla agresívní, ale byla neudatelná - tuším už také nebyla nejmladší a myslím, že nedávno odešla za Duhový most.