Vyprazdňování koťátka

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.10.2016 10:23

Dobrý den, včera jsem zachránila cca 3 týdny staré koťátko (už mu začínají vylézat zoubky). Šla jsem po chodníku kolem cesty a v křoví strašně plakalo koťátko. Když jsem se k němu nahla, okamžitě se po mě sápalo a já jsem ho tam přece nemohla nechat. Už mám doma kocoura takže jsem doma měla alespoň prozatimní pelíšek, než koupíme nový. Papání taky zvládáme, ale problém je vyprazdňování... Vždycky když chci ať se vyprázdní, tak si vezmu kapesník a jemně mu přejíždím po bříšku a po zadečku, ale vždy se jen vyčůrá. Zkoušela jsem mu i malilinko přitlačit krouživými pohyby po zadečku, ale on se prostě nevykaká. Poraďte mi prosím, jsem z toho zoufalá Všechno ostatní zvládáme, ale to on prostě ne a ne se vykakat

17.10.2016 10:56
Machyska

XXX.XXX.252.23

Nevím čím kotě krmíte, pokud nemáte kočičí sunar, tak se doporučuje neslazené mléko tatra v poměru 1:1.
Kotě může mít zácpu a to je pěkně popsané v článku z odkazu "Zácpa koťat", tak na to mrkněte, třeba to pomůže.
Možná by nebylo do věci zajít na veterinu, zdravotní stav u maličkých koťat se dokáže rychle změnit k horšímu.

http://mujweb.cz/destepaws/odchov_kotat_umely.htm.

17.10.2016 10:59
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Třeba má prázdné bříško.
Nebojte - nepraskne. Zvládne to.
Nemáte psa ?
Častokrát kočičí matku zastoupí.
Kapesníček teplý-vlhký?

17.10.2016 14:40

Mám dva psy (samce) a ti nemají tak mateřský pud, takže je jim docela ukradený. Kapesníček je namočený v teplé vodě.

17.10.2016 15:07
Machyska

XXX.XXX.252.23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám dva psy (samce) a ti nemají tak mateřský pud, takže je jim docela ukradený. Kapesníček je namočený v teplé vodě.

Ona to nemusí být ještě zácpa, ale pokud hladovělo delší dobu (maličká koťátka pijí skoro pořád, uměle krmená co dvě hodiny), tak ještě nemusí mít co kakat, tak jak to psala rapotacka11.
Musíte bříško po každém jídle masírovat. Kotě by se mělo vždy po jídle vyčurat i vykakat. Také u umělé stravy při podezření na zácpu se doporučuje ten slabý heřmánkový čaj s Glukopurem nebo s troškou medu, místo jedné porce mléka, nebo čajem mléko naředit místo vody.

Kapesníček (froté žínka) by měl být jen vlhký a nahřátý (jako jazýček kočky) ne mokrý. Masírovat jen lehce, moc netlačit. Pokud by bylo kotě nafouklé a plakalo, tak může nastat problém a to potom rychle na veterinu. Pokud je v pohodě, není apatické a pije, tak se to povede.

Držím pěsti. Dejte vědět, jak se situace vyvíjí.

17.10.2016 15:18

Je v pohodě, hezky pije (akorát ze stříkačky mu to moct nejde) tak jsem koupila dudlík a uvidíme. Nafouklý nebyl (je to kocourek ) on i čůrá po každém jídle, Akorát prostě nekaká tak jsem měla strach jestli to právě není zácpa. A je normální že když ho chytím a chci ho masírovat, tak pláče a chce utéct? připadám si vždycky jako nějaký tyran Omlouvám se za hloupé otázky, jen jsem nikdy tak malé kotě neměla a chci se ujistit jestli nedělám něco špatně. No, každopádně pokud se to dnes nezlepší tak zítra fofrujem na veterinu.

17.10.2016 16:17
Machyska

XXX.XXX.252.23

Je v pohodě, hezky pije (akorát ze stříkačky mu to moct nejde) tak jsem koupila dudlík a uvidíme. Nafouklý nebyl (je to kocourek ) on i čůrá po každém jídle, Akorát prostě nekaká tak jsem měla strach jestli to právě není zácpa. A je normální že když ho chytím a chci ho masírovat, tak pláče a chce utéct? připadám si vždycky jako nějaký tyran Omlouvám se za hloupé otázky, jen jsem nikdy tak malé kotě neměla a chci se ujistit jestli nedělám něco špatně. No, každopádně pokud se to dnes nezlepší tak zítra fofrujem na veterinu.

Já jsem dokrmovala stříkačkou s obsahem 5 ml a pomalu jsem to koťátkům vstřikovala koutkem pusinky, nešlo to hned dobře, trvalo než se to kotě naučilo. Po týdnu už tahali i ze stříkačky rychleji než z lahvičky.
S kakáním tolik zkušeností nemám maminka si je čistila sama a oni zácpu nikdy neměli. Jen jsem měla načteno hodně článků a občas se i tady někdo najde kdo to potřebuje a zatím to vždy vyšlo.
Pokud není bříško moc tvrdé a nafouklé, tak by to mělo být dobré, ale jak jsem psala zdravotní stav koťátek se může rychle změnit a na dálku Vám nikdo neporadí na 100%. Jsou to jen dohady a základní postupy.
Ještě s tím, že se mu nelíbí masáž, nemusí se mu líbit to, že jej otáčíte a saháte mu na bříško, ale může to být i spousta jiných věcí. Masírujte jemně dál. Mrknu na videa, jestli není někde masáž bříška jako ukázka,.

17.10.2016 17:25
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

A už zkuste podávat čerstvé syrové škrábané maso (ne z lednice)..

18.10.2016 19:29

Tak už se díky pomoci mého nejšikovnějšího parťáka Mikuláška ( pejsek) vykakal. Masíruje mu bříško jako kočičí mamina.

18.10.2016 19:31
joanne.s

XXX.XXX.14.78

Terezinek: juuu, to je hezkésmajlík

18.10.2016 19:38
Machyska

XXX.XXX.252.23

Tak to je skvělé, už není tak maličký a brzy mu to půjde samo.

Až se trochu stabilizuje, tak mu začněte dávat záchodek se stelivem, aby se něj rychle naučil. Já jsem kupovala koťátkům takové stelivo, které nehrudkuje, některá koťátka ho ochutnávají, tak aby si nezabetonoval bříško :)

Velká pochvala pejskovi

18.10.2016 19:48

Machyska napsal(a):
Tak to je skvělé, už není tak maličký a brzy mu to půjde samo.

Až se trochu stabilizuje, tak mu začněte dávat záchodek se stelivem, aby se něj rychle naučil. Já jsem kupovala koťátkům takové stelivo, které nehrudkuje, některá koťátka ho ochutnávají, tak aby si nezabetonoval bříško :)

Velká pochvala pejskovi

Určitě snad zítra mu stihnu koupit. A jaké doporučujete? Silikátové nebo jaké? Určitě vyřídím

18.10.2016 19:58
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Silikátové nekupujte není to zas taková pecka lepší je jiné my používáme toto http://www.zoohit.cz/shop/kocky/kockolity_podestylky/cats_best/121830 ale pro začátek klidně mužete jakékoliv betoninové a silikagel je toxický po požití a kotatat někdy ochutnávají stelivo.

18.10.2016 20:17
Machyska

XXX.XXX.252.23

Určitě snad zítra mu stihnu koupit. A jaké doporučujete? Silikátové nebo jaké? Určitě vyřídím

Se silikátovými stelivy nemám zkušenost a ani popravdě důvěru.

Určitě bych koupila nějaké co nehrudkuje, alespoň na dobu než si kocourek zvykne, že se to nejí.

Našim miminkům jsem kupovala stelivo v Zoohitu viz odkaz, bylo tam přímo napsané, že je vhodné pro koťata. Nevýhodou je, že se prodává jen více balení, což je zbytečné. Již ve dvou měsících naše miminka chodila na normální stelivo a to nehrudkující jsem přidávala do toho hrudkujícího, jelikož pěkně vonělo. Při šesti koťatech jsem ho tolik nepotřebovala, natož vy s jedním.

http://www.zoohit.cz/shop/kocky/kockolity_podestylky/silikatove_kockolity/185432.

To co navrhuje Laila.aila vypadá dobře, do toho bych klidně šla :).

19.10.2016 18:04
Machyska

XXX.XXX.252.23

rapotacka11 napsal(a):
Náš první záchodek pro koťátka, byl:
http://aukro.cz/odkapavac-plato-50x40cm-ph-hn-i6567484019.html.

Za tu cenu se dá koupit otevřený záchodek pro kočky, pokud to nezůstalo po starém okapávači nepoužité.

Děda používá velkou hlubší misku od masa , taky dobrý, kotě ho pěkně používá.

19.10.2016 18:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

¨Bylo to starší, použité.
Dala jsem jim to - byli malincí, nemuseli nic přelézat.
Máma to pochopila hned.
Vlezla na to, zaškrábala a oni to po ní opakovali - se vším všudy.

19.10.2016 18:48
Machyska

XXX.XXX.252.23

rapotacka11 napsal(a):
¨Bylo to starší, použité.
Dala jsem jim to - byli malincí, nemuseli nic přelézat.
Máma to pochopila hned.
Vlezla na to, zaškrábala a oni to po ní opakovali - se vším všudy.

Tak to jo..

já použila velkou hranatou misku pod květináč, ale po týdnu jsem už dávala normální otevřený záchodek a po dalším týdnu začali raubíři chodit sami na velký krytý záchodek co tam měla maminka. Moc šikovná zvířátka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík