Kocour čůrá všude po bytě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Věra K

10.11.2016 19:15
Věra K

XXX.XXX.224.195

Dobrý den,

Prosím o radu, jsem už naprosto zoufalá. Můj kocour-siamka,5 let čůrá od mala naprosto všude po bytě. Dělal to už od koťátka, ale vždy tak jednou za měsíc do postele. Po kastraci na půl roku přestal a pak začal od znova. Byli jsme na veterině, je naprosto zdravý. Mám ještě další tři kočky a psa. Aktuálně jsem dostala příkazem v práci jezdit na půl roku pracovat tři dny z týdnu na Slovensko a v tu chvíli začalo peklo. Za kočkami chodí každý den paní, která jim vždy vyčistí záchodky a nakrmí je. Ovšem milý kocou za tyto tři dny počůrá naprosto celý byt. Aktuálně jsem opravdu zralá na oběšení. Pokaždé když přijedu celou noc peru a brečím, protože nevím, co dál. Začala jsem přikrývat vše igelitem, ale vyčůrá se na něj tak, aby to steklo pod něj. Mimoto čůrá i na zdi, koberce, do květináčů. Naprosto neuvěřitelně to tu páchne. Koupila jsem mu i protistresový obojek, feliway do zásuvky, zkusila jsem všechno! Ale on zo dělá čímdál víc. Prosím poraďte mi někdo, co s ním. Hrozně moc miluju zvířata, ale teď už jsem i nachystaná ho dát pryč, ale je mi jasné, že si ho ani nikdo nevezme. Kromě mojí nepřitomnosti to ještě spouští i stěhováni, takže ny majitelům dočůral celý byt.

10.11.2016 19:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.45

Odmala ?
Asi jste měla smůlu na nečistotné zvíře.
Kde byl odchován - v bytě ?
Na bedýnku učí kotě matka.

Nebo prostě protestuje.
Nešikanují ho kočky, pes ?

Něco mu vadí a to byste měla zjistit vy.

Třeba by mu bylo jinde líp - s možností jít na dvorek.
Podaří li se vám sehnat vhodný nový domov, nemusíte mít výčitky.

Věra K

10.11.2016 20:16
Věra K

XXX.XXX.224.195

To je právě ten problém. Vzali jsme si ho od "chovatelů", kteří měli dům plný koček a koťat, které močily všude, kde mohly. Kočky jej nešikanují, on šikanuje všechny, nemá rád ostatní zviřata. Navíc vše škrábe včetně zdí a nabytku. Ale jinak je mazlivý a uvrněný, takže o to víc to nechápu.

10.11.2016 22:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.45

Je dominantní...
Je šéf, musí značkovat...
Možná je to kočka, která by chtěla být sama ?
To musíte vycítit, poznat Vy.
Znala jsem jednoho siamáka (Felixe).
Žil v paneláku, byl velmi temperamentní a to tak, že musel chodit
ven, aby s ním doma vydrželi.
Na dvorek před dům chodil sám.
Sousedi ho znali, otevřeli mu, když chtěl domů.
Teď už by to nešlo...

11.11.2016 02:42
fikovnice

XXX.XXX.30.49

rapotacka11 napsal(a):
Je dominantní...
Je šéf, musí značkovat...
Možná je to kočka, která by chtěla být sama ?
To musíte vycítit, poznat Vy.
Znala jsem jednoho siamáka (Felixe).
Žil v paneláku, byl velmi temperamentní a to tak, že musel chodit
ven, aby s ním doma vydrželi.
Na dvorek před dům chodil sám.
Sousedi ho znali, otevřeli mu, když chtěl domů.
Teď už by to nešlo...

Také myslím, že je v tom dominance. Já kupovala Felliway - už ani nevím kvůli čemu, ale jsou to vyhozené peníze. Kocouři nezaznamenali žádnou změnu...
Zadavatelka se mi jeví, že fakt zvířata miluje, situace jí není jedno a i toho kocourka má ráda. Možná by pomohlo, kdyby byl venkovní. Ale ještě bych vyzkoušela jednu věc: koupila bych buď šantu, ale raději kozlík (teď jsem obojí kupovala V "Bylinách", a na šantu mi kocouři vůbec nereagují!) - sušený kořen je nejlepší (někdo má dobré zkušenosti i s kozlíkovými kapkami) a kozlíkem bych potřísnila místo, kam má chodit na záchod. Zkoušela bych to při své přítomnosti a každé správné použití WC bych velmi chválila (nejen u psů, ale i u koček může někdy pochvala aspoň trochu pomoci). Moc držím pěsti - hlavně pro správné rozhodnutí!

11.11.2016 02:45
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Btw, to, že kocour čůrá na zdi, znamená, že značkuje i po kastraci? Moji kastráti totiž močili vždy zásadně jen přidřepnutím na WC, žádné značkování, takže mě to trochu překvapuje.

11.11.2016 04:58
rapotacka11

XXX.XXX.32.200

Zadavatelka se mi jeví, že fakt zvířata miluje, situace jí není jedno
a i toho kocourka má ráda.

Mně taky.
Právě proto, bych se snažila, mu udělat co nejlepší podmínky,
aby nemusel "stresovat".
(trapně se zeptám: maso dostává?)
Třeba je koček na ten prostor moc.
Nebude to jednoduché.
O kočky zájem není. Leda ho dát příbuzným nebo známým,
kterým člověk může věřit...

Kromě mojí nepřitomnosti to ještě spouští i stěhováni, takže by majitelům dočůral celý byt.

Nepouštěli by ho po celém bytě.
Než by si zvykl.

Věra K

11.11.2016 05:30
Věra K

XXX.XXX.224.195

Kozlík už jsme taky zkoušeli, ale také marně. Za bytem mám zahradu, takže chodí i ven, ale když nejsem doma, tak bohužel ven nemůže. Včera se mi ozvali známí, kterým se moc líbí a už dlouho chtějí kočičku, že by to s ním zkusili. Mají velký byt a nejsou tam žádná jiná zvířata, tak snad se mu tam bude líbit a nebude zlobit.

11.11.2016 05:35
koňadra

XXX.XXX.128.31

Myslím, že jestli to kocour dělá od malička už 5 let, tak je to už beznadějný případ. Dokud byla zadavatelka doma, tak to zřejmě vždy hned uklidila, takže jí to tak nepáchlo. Ale za pár dní nepřítomnosti už to musí být v bytě hodně cítit.
Za mne: kocoura bych dala z domu. Nechat si 5 let očůrávat byt, to nechápu. Nechápu, co všechno lidi vydrží "z lásky ke zvířeti". A ještě zkoumají, zda-li náhodou není stresované?! Proboha čím? Mají žrádlo, vodu, teplo... Co mají říkat zvířata volně žijící (nakonec i ty kočky, co žijí trvale venku, třeba u popelnic)? Ty mají skutečné důvody být stresované, včetně obav o vlastní život.
Pro zvířata udělám vše, aby bylo o ně postaráno - krmení, veterinární péče, čistota chovu atd. atd. Ale jestli je kočka prase, a to přesto, že jí nabídnu několik záchodů, tak to má holt smůlu, našla bych jí nový domov u někoho, kde její nečistotnost nebude na obtíž. To sice většinou znamená udělat z domácí kočky polodomácí, ale ve finále jsou ty kočky možná spokojenější - kdo ví, třeba některým kočkám vadí právě to, že jsou pořád zavřené v bytě a prostě chtějí i tu svobodu. Fakt bych nechtěla mít z bytu páchnoucí doupě, abych se styděla pozvat nějakou návštěvu. Nehledě na to, že ten smrad by obtěžoval i mně samotnou.

Zadavatelko: píšete, že máte více koček, jste si jistá, že to dělá jen ten jeden? Možná to jen ten jeden dělá i ve vaší přítomnosti, ale ti ostatní se také přidají, když nejste doma.

11.11.2016 05:37
koňadra

XXX.XXX.128.31

Věra K napsal(a):
Kozlík už jsme taky zkoušeli, ale také marně. Za bytem mám zahradu, takže chodí i ven, ale když nejsem doma, tak bohužel ven nemůže. Včera se mi ozvali známí, kterým se moc líbí a už dlouho chtějí kočičku, že by to s ním zkusili. Mají velký byt a nejsou tam žádná jiná zvířata, tak snad se mu tam bude líbit a nebude zlobit.

Jo, takže je to vlastně o tom, co jsem psala výše. Kocour zřejmě chce i tu svobodu, dejte ho někomu, kdo mu ji poskytne. Nejsem si ale jistá, že by mu stačil ten velký byt - když z něho nebude moci ven.

11.11.2016 07:16
fikovnice

XXX.XXX.30.49

koňadra napsal(a):
Jo, takže je to vlastně o tom, co jsem psala výše. Kocour zřejmě chce i tu svobodu, dejte ho někomu, kdo mu ji poskytne. Nejsem si ale jistá, že by mu stačil ten velký byt - když z něho nebude moci ven.

Já si myslím totéž - kocour, který poznal, co to je být venku, chce ven. Také se obávám, že v tom bytě u cizích lidí se to nespraví, ba naopak to může být horší. Nějak mě v tom utvrzuje to, že nejhorší to je, když zadavatelka není doma a tím pádem kocour nemůže ven...

11.11.2016 07:21
joanne.s

XXX.XXX.3.131

Siamky jsou aktivnější plemeno. Potřebují intenzivní osobní péči a společné hry, toto vše jim tolika nechybí, pokud jsou i venku.
Nemám ani zdaleka tak aktivní plemeno, ale neumím si představit, že by můj rozmazlínek zvládl, kdybych každý týden byla tři dny v trapu a čtyři dny doma. To by byl nešťastnej /což je i ten váš, evidentně/. A nemyslím si, ž e mu přítomnost ostatních koček a psa pomáhá, třeba spíš naopak.

kdybyste nenapsala, že to dělá odmala, řekla bych, dejte jim ho do velkého bytu. Takhle váhám, jestli by to nechtělo spíš ten přístup ven. možná kdyby si s ním v tom bytě dvakrát denně - ráno a večer hráli s hračkama, vylítali ho, tak by hodnej byl, ale počítají s takovou intenzivní péčí?

stran toho přístupu ven - ani neaktivní kočka nesnese, že čtyřikrát ven na svobodu může, a pak najednou ne.

Janae

11.11.2016 07:32
Janae

XXX.XXX.242.7

fikovnice napsal(a):
Také myslím, že je v tom dominance. Já kupovala Felliway - už ani nevím kvůli čemu, ale jsou to vyhozené peníze. Kocouři nezaznamenali žádnou změnu...
Zadavatelka se mi jeví, že fakt zvířata miluje, situace jí není jedno a i toho kocourka má ráda. Možná by pomohlo, kdyby byl venkovní. Ale ještě bych vyzkoušela jednu věc: koupila bych buď šantu, ale raději kozlík (teď jsem obojí kupovala V "Bylinách", a na šantu mi kocouři vůbec nereagují!) - sušený kořen je nejlepší (někdo má dobré zkušenosti i s kozlíkovými kapkami) a kozlíkem bych potřísnila místo, kam má chodit na záchod. Zkoušela bych to při své přítomnosti a každé správné použití WC bych velmi chválila (nejen u psů, ale i u koček může někdy pochvala aspoň trochu pomoci). Moc držím pěsti - hlavně pro správné rozhodnutí!

Kozlík a jiné bylinky v/na záchodě asi nepomůžou. Na naši potvoru měly pouze jeden vliv, začala v záchodě spát a čůrala bobkovala dál kde ji napadlo. Pomohlo až hození ven, ale i pak byla náladová a trestala nás za každý prohřešek, třeba po koupání bylo jasné, že to bude peklo a bude smrdět vše.

11.11.2016 07:48
Bejina

XXX.XXX.112.69

Pokud kocour takhle vše očůrává už od mala, pochybuji, že se to jen tak odnaučí. Může se zkusit ta změna, že půjde do většího bytu, kde by třeba byl jedináček. Možná, že mu vadí ostatní zvířata, ale k tomu bude zapotřebí, aby se mu ti noví lidé dostatečně věnovali. Třeba trpí nejvíce tím, že majitelka nebývá často doma a proto to dělá.
Pokud ani toto nezabere, pak se obávám, že nezbyde nic jiného než ho udat k někomu, kde bude mít možnost být stále venku... pochybuji totiž, že by se ho někdo ujal s tím, že mu bude smrdět byt.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.11.2016 07:53

fikovnice napsal(a):
Btw, to, že kocour čůrá na zdi, znamená, že značkuje i po kastraci? Moji kastráti totiž močili vždy zásadně jen přidřepnutím na WC, žádné značkování, takže mě to trochu překvapuje.

Přidřepnutím na wc konají potřebu, značkování je kapku něco jiného...a ano, i kastráti značkují a to dokonce i kastrované kočky.

Janae

11.11.2016 08:06
Janae

XXX.XXX.242.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přidřepnutím na wc konají potřebu, značkování je kapku něco jiného...a ano, i kastráti značkují a to dokonce i kastrované kočky.

Asi záleží na příležitosti nebo důvodu značkovat. Moji kastráti doma nikdy neznačkovali, jak začali chodit ven, značkují. Možná protože se v jejich prostoru pohybují nekastrované kočky, snaží se udržet svoje teritorium.
Nedávno jsem koukala na svého kastrovaného kocoura jak kropí keř na zahradě, tygr by za takový výkon nestyděl.
Jeden z našich kocourů je kastrovaný v roce a druhá v 6 měsících, takže ani pozdní kastrací to nebude. Doma naštěstí neznačkují.

Našemu kočičímu čuněti pomohlo stěhování na vesnici, začala chodit ven a kupodivu se stala vůdčí kočkou, v bytě byla mezi kočkama ta poslední. Sice i pak měla občasné úlety, ale pravidelné čůrání vedle zmizelo.

11.11.2016 08:46
joanne.s

XXX.XXX.37.142

" kastráti doma nikdy neznačkovali, jak začali chodit ven, značkují. Možná protože se v jejich prostoru pohybují nekastrované kočky, snaží se udržet svoje teritorium."

je dost možné, že Janae udeřila hřebík po hlavičce, a kočičák doma kropí právě z důvodu udržování teritoria.

11.11.2016 08:53

Ano, je to tak, jak píše Janae.
Jenom musím dodat k tomu udržování teritoria - obecně lze říci, že je to z nejistoty.

Roky k nám chodil dospělý zrzek, nažral se, pospal, v zimě se i měsíc neodlepil od kamen, jenom ven na záchod. Na začátku značkoval on i náš tehdy jediný kocour (kastrát) Benji, poté, co se tak nějak sžili, zvykli si, z výjimečné události se stala norma, oba značkovat přestali.

11.11.2016 13:06
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Jj, já už to tu četla dříve a byla poučena , ale dřív jsem to nevěděla - že kastráti také mohou značkovat. Uf, ještě že moji to nedělají...

Přidejte reakci

Přidat smajlík