Vaše zkušenosti s pohlavním dospíváním koček

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2016 02:31
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Zdravím všechny kočkaře!
Napadlo mě, že bychom mohli napsat v jakém věku vaše kočka/kocour začal(a) pohlavně dospívat. A také kdy šel(šla) na kastraci. Vede mě k tomu ten fakt, že můj mladší kocour jako by začíná po nocích houkat = volat kočky, a to mu bude teprve za pár dní půl roku! Strašně nerada bych jej nechávala kastrovat takto mladého. Všichni mí dosavadní kocouři se začali projevovat právě nočním houkáním plus jim začala čpět moč, což se zatím u mladého neděje. Tak doufám, že to ještě chvíli vydrží takto, i když to houkání je tedy také nic moc. Naštěstí to nedělá celonočně, zatím jen občas.

11.11.2016 02:57
rapotacka11

XXX.XXX.32.200

Někdy to lze vydržet, někdy nelze...
Náš první kocourek "vydržel" (nebo my?) do 17 měs.
Druhý musel na 10 měsících...
Žít se značkařem, se prostě nedá.
Voní to, jako zmijovec v bytě.
A to volání... holt se Vám to blíží.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.11.2016 10:10

Kocourek začal být kocour už kolem půl roku (víc mu nebylo, vyhozenec z auta, měl ještě modré oči, takže věk celkem přesně určen)

kočička byla už v 7mi měsících březí

aktuálně mi Barunku (cca půl roku) začínají nějak moc oňuchávat kocouři, tak přemýšlím, jestli tu kastraci neurychlím...

11.11.2016 10:19
macomb

XXX.XXX.200.36

My jsme naše dvě kočeny nechali kastrovat v 9 měsících, chodily i ven a blížilo se jaro tak jsem to už nechtěla pokoušet, ale jinak jsem na nich žádné mrouskání nepozorovala. Kocoura jsme nechali v 8 měsících, taky před jarem smajlík

11.11.2016 13:01
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Děkuju za reakce a koukám, že já - zadavatelka - jsem nenapsala jak jsem to měla já s kocoury.
Takže starší kocour kastrován cca ve 13 - 14 měsících, nikdy ani nezačal značkovat, ale moč už mu smrděla a houkal (já to prostě musím nazvat houkáním, protože to je fakt jak siréna!). A Hippie (ten, co umřel na FeLV), tak ten byl kastrován tuším v nějakých +- 10 měsících. Ani on nezačal značkovat, nýbrž opět to stejné, co starší kocour - houkání + zápach moči. Na co si ovšem u něj vzpomínám, tak to je to, že měl extrémně velké kulky - snad jsem takové ještě u kocoura neviděla. Ale myslím, že toto nějaký vliv na pohlavní dospělost nemělo.

11.11.2016 13:02
fikovnice

XXX.XXX.131.20

rapotacka11 napsal(a):
Někdy to lze vydržet, někdy nelze...
Náš první kocourek "vydržel" (nebo my?) do 17 měs.
Druhý musel na 10 měsících...
Žít se značkařem, se prostě nedá.
Voní to, jako zmijovec v bytě.
A to volání... holt se Vám to blíží.

Teď to čtu znovu - co je to zmijovec? To něco opravdu je nebo jen nějaké úsloví...?

11.11.2016 13:08

fikovnice napsal(a):
Teď to čtu znovu - co je to zmijovec? To něco opravdu je nebo jen nějaké úsloví...?

Třeba tady :

http://wexova.sweb.cz/historie/zmijovec.htm.

11.11.2016 13:09
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Třeba tady :

http://wexova.sweb.cz/historie/zmijovec.htm.

Teď mě napadá - není to náhodou Rauwolfia serpentina, z níž se získává reserpin dříve hodně užívaný v medicíně?

11.11.2016 13:10
fikovnice

XXX.XXX.131.20

fikovnice napsal(a):
Teď mě napadá - není to náhodou Rauwolfia serpentina, z níž se získává reserpin dříve hodně užívaný v medicíně?

...jo, tak není, až teď jsem si všimla jiného lat. názvu rostliny.

11.11.2016 13:39
lavacca

XXX.XXX.164.49

U našich kluků - předchozí venkovní šli kolem 7-8 měsíce, spíš jsme se řídili velikostí a zda nemají tendence se toulat. Poslední venkovní kocour šel na kastraci v 6 měsících, protože se blížilo období říje venkovních koček a nehodlala jsem riskovat (předchozí kocourek už měl jen týden do kastrace a bohužel na 2 hodiny odešel mimo zahradu - srazilo ho auto Do teď to bolí, jen si na něj vzpomenu...je to už 7 let, ale tehdy mi to vážně zlomilo srdce, byl to miláček. Bylo mu necelých 7 měsíců)

Bytový kocour jeden přijel jako dospělý, takže u něj nevím, kdy ho to chytlo. Mladý ten začal být cítit kolem 11.měsíce a taky "prozpěvovat".

11.11.2016 15:12
rapotacka11

XXX.XXX.32.64

Zmijovec jsem měla, udělal mi velký květ a zamořil pokoj zápachem.
Cítila jsem ten puch i venku - měla jsem až čichové halucinace .

11.11.2016 16:12
Machyska

XXX.XXX.252.23

Náš první kocourek šek na kastraci těsně před prvním rokem (10 dní), ale jen proto, že se blížilo jaro a začínal se toulat, houkání a čpící moči jsem si nevšimla, tak tyto projevy nejspíš nebyly.
U druhého kluka to bylo po 10. měsíci ze stejného důvodu, jako u prvního a bez výše zmíněných příznaků dospívání.

První dvě kočičky byly kastrované v osmi měsících (chtěli jsme zamezit nežádoucímu zabřeznutí) a poslední kočička po 15. měsíci až po koťatech.

Všechny jsou napůl venkovní a vše proběhlo bez jakýchkoliv komplikací.

11.11.2016 19:03
Maky77

XXX.XXX.240.128

Hezký večer Všem,
tak nám je 6měs tak uvidím kdy necháme Buráčka kastrovat asi někdy na jaře zatím nic nepozoruji je to hravý lumpík a je to naše první kočka. Na jaře se ale pomalu stěhujeme do letního sídla na zahrádku kde jsme pak většinou až do podzimu a Burák tam lítal po okolí tak chci aby byl vykastrovaný až tam budeme a uvidím jak si zase zvykne na volnost raději ho mám doma je to důvěřivý dobrák co obešel okolní zahrádky a všude ho většinou krmily ale tam ho doma asi neudržím.

12.11.2016 03:16
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Jé, Buráček je podobný Kukymu...

12.11.2016 08:09
Maky77

XXX.XXX.240.128

Fíkovnice : jen nemáme ty bílé tlapičky jinak jsou i tak nějak stejně starý

12.11.2016 10:27

Kastrace - včetně dělohy nebo jenom vaječníky? Jsou nějaká výrazná pro či proti?

12.11.2016 10:35
rapotacka11

XXX.XXX.32.125

Komplet.

16.1.2017 10:26
amiš

XXX.XXX.11.142

Dobrý den všem, zeptám se raději na názor. Kocourek má 7 měsíců, začátkem února mu bude 8. Zatím ani nezapáchá ani neznačkuje, ale pozoruji tendence nové předměty otírat bradičkou a venku na dvoře např. k autu při cestě kolem se otočit ocáskem.
Kocoury jsem vždy nechala kastrovat okolo roku, pamětliva poučení, že brzo kastrovaný kocour má problémy s močovou trubicí. Ale taky pozoruji, že chodí čím dál raději ven a blíží se jaro, takže myslím, že začátek března je asi nejzaší termín. Myslíte, že je to správné rozhodnutí? Jarka.

16.1.2017 10:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.42

amiš napsal(a):
Dobrý den všem, zeptám se raději na názor. Kocourek má 7 měsíců, začátkem února mu bude 8. Zatím ani nezapáchá ani neznačkuje, ale pozoruji tendence nové předměty otírat bradičkou a venku na dvoře např. k autu při cestě kolem se otočit ocáskem.
Kocoury jsem vždy nechala kastrovat okolo roku, pamětliva poučení, že brzo kastrovaný kocour má problémy s močovou trubicí. Ale taky pozoruji, že chodí čím dál raději ven a blíží se jaro, takže myslím, že začátek března je asi nejzaší termín. Myslíte, že je to správné rozhodnutí? Jarka.

Myslíte, že je to správné rozhodnutí?

Nevím.
Já jsem dala prvního kocoura kastr. až když začal doma značkovat.
A to bylo v 17 měs.
Býval doma i venku. Na noc vždy doma.
Značkoval li venku nevím.
Další kocour musel na 10 měsících = značkoval v bytě.
Oba byli po kastr. v pořádku.

Alena V.

16.1.2017 13:11
Alena V.

XXX.XXX.118.1

Kocoura, který chodí ven bych kastrovala dřív než v roce. Jde i o to, aby venku neplodil koťata, kterých je už všude dost. Navíc mu hrozí, že se při krytí nakazí od toulavých koček FIV, FeLV nebo FIP. Navíc nebylys prokázána žádná souvislost mezi věkem kastrace a růstem močové trubice. Na problémy s močovými cestami trpí kocouři obecně a v mém okolí se častěji s těmito problémy setkávám u chovných kocourů, než u kastrátů ať už byli vykastrovaní dřív čio později.

Alena V.

16.1.2017 13:14
Alena V.

XXX.XXX.118.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kastrace - včetně dělohy nebo jenom vaječníky? Jsou nějaká výrazná pro či proti?

Při kastraci kočky určitě doporučuji vyjmout vše. Orgán který kočka nemá, nemůže být postižen zánětem ani rakovinou. Pokud kočce děloha zůstane, mohou obě tyto nemoci nastat i když riziko je nižší, než u plodných koček.

16.1.2017 13:19

Alena V. napsal(a):
Kocoura, který chodí ven bych kastrovala dřív než v roce. Jde i o to, aby venku neplodil koťata, kterých je už všude dost. Navíc mu hrozí, že se při krytí nakazí od toulavých koček FIV, FeLV nebo FIP. Navíc nebylys prokázána žádná souvislost mezi věkem kastrace a růstem močové trubice. Na problémy s močovými cestami trpí kocouři obecně a v mém okolí se častěji s těmito problémy setkávám u chovných kocourů, než u kastrátů ať už byli vykastrovaní dřív čio později.

Jednoznačný souhlas
Takže začátek března není UŽ, ale na hraně "nejpozději".

17.1.2017 06:42
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Otírání bradičkou ničemu nevadí.
pokud zatím neznačkuje, vyčkala bych.
jakmile značkovat začne, šupem na kastraci.

Na noc důsledně zavíráte kocourka doma?

17.1.2017 08:47
Acamar

XXX.XXX.57.109

joanne.s napsal(a):
Otírání bradičkou ničemu nevadí.
pokud zatím neznačkuje, vyčkala bych.
jakmile značkovat začne, šupem na kastraci.

Na noc důsledně zavíráte kocourka doma?

Ano, u nás "bradičkovaly" všechny kočky, kastrace-nekastrace.

17.1.2017 08:52
Katinec

XXX.XXX.73.206

Prvního kocoura jsme nechávali kastrovat v 11 měsících, když venku začal ocákávat křoví. Současný kocour byl na kastraci v 8 měsících po tom, co se 2x vyčůral psům do pelechu,1x do lavice v kuchyni a poslední kapka byla, když mi zechcal postel. Druhý den za odměnu šel.

17.1.2017 13:12
Machyska

XXX.XXX.252.23

Dnes se mě kolegyně také ptala "proč načural kocour jejich psovi do pelechu", má teprve sedm měsíců, ale asi už taky dospívá

18.1.2017 14:36
Katinec

XXX.XXX.73.206

Machyska napsal(a):
Dnes se mě kolegyně také ptala "proč načural kocour jejich psovi do pelechu", má teprve sedm měsíců, ale asi už taky dospívá

Jj, psí pelechy jsou oblíbené. Asi se tím kocour snažil přetřísknout ten psí smrad.

Přidejte reakci

Přidat smajlík