plašanka

XXX.XXX.61.61
Dobrý den, před pár dny mi zemřela babička a zůstaly po ní dvě kočky. Jedna je zřejmě vyřešená, ale nevíme, co dělat s druhou. Je to obyčejná tříbarevná, asi 9-ti letá kočka, která je ale extrémě plachá. Zvyklá byla jen na babičku a trochu na tetu. Před ostatními utíká a schovává se. (Já ji viděla vždy jen v úprku.) Dokonce jí druhá kočka prý odháněla od jídla. Nikdo z rodiny si ji nemůžeme nechat (důvody zde nechci rozebírat) a přitom s ní potřebujeme rychle něco udělat, protože dům, ve kterém žily byl jen pronajatý a zůstat tam už nemůže.
Byla zvyklá chodit ven a někdy tam prý byla i několik dní. V okolí domu jsou různé objekty, kam kočky chodily prolézat sklepy.
Co by pro takovou plašanku bylo nejlepší řešení? Pokud bysme ji někomu dali jako venkovní kočku na zahradu, myslíme, že by hned utekla a snažila se dostat domů. Těžko bychom našli někoho, kdo by se ji věnoval tak, aby si zvykla na nové prostředí a neutekla.. Uvažujeme o tom, že ji necháme u toho domu na dvoře (není a nebude zamčený), dali ji tam nějakou boudičku a chodili ji krmit. Byla by ve známém prostředí, mohla by prolézat ty sklepy, ale zase teď na zimu mi to přijde hrozné :( Poslední možnost je zkusit jí umístit do nějakého útulku a přispívat na ni. Měla by z toho asi velký stres, ale zase by byla v teple a měla by jistotu jídla a pelíšku... co byste s takovou kočičkou udělali? Je mi ji velmi líto, ale nechat si ji nemůžu :(.
plašanka
napsal(a):
Dobrý den, před pár dny mi zemřela babička a zůstaly po ní dvě kočky. Jedna je zřejmě vyřešená, ale nevíme, co dělat s druhou. Je to obyčejná tříbarevná, asi 9-ti letá kočka, která je ale extrémě plachá. Zvyklá byla jen na babičku a trochu na tetu. Před ostatními utíká a schovává se. (Já ji viděla vždy jen v úprku.) Dokonce jí druhá kočka prý odháněla od jídla. Nikdo z rodiny si ji nemůžeme nechat (důvody zde nechci rozebírat) a přitom s ní potřebujeme rychle něco udělat, protože dům, ve kterém žily byl jen pronajatý a zůstat tam už nemůže.
Byla zvyklá chodit ven a někdy tam prý byla i několik dní. V okolí domu jsou různé objekty, kam kočky chodily prolézat sklepy.
Co by pro takovou plašanku bylo nejlepší řešení? Pokud bysme ji někomu dali jako venkovní kočku na zahradu, myslíme, že by hned utekla a snažila se dostat domů. Těžko bychom našli někoho, kdo by se ji věnoval tak, aby si zvykla na nové prostředí a neutekla.. Uvažujeme o tom, že ji necháme u toho domu na dvoře (není a nebude zamčený), dali ji tam nějakou boudičku a chodili ji krmit. Byla by ve známém prostředí, mohla by prolézat ty sklepy, ale zase teď na zimu mi to přijde hrozné :( Poslední možnost je zkusit jí umístit do nějakého útulku a přispívat na ni. Měla by z toho asi velký stres, ale zase by byla v teple a měla by jistotu jídla a pelíšku... co byste s takovou kočičkou udělali? Je mi ji velmi líto, ale nechat si ji nemůžu :(.
Záleží na tom, zda kočka bývala u babičky i doma, nebo byla spíše venkovní. Pokud bývala hodně venku, pak bych ji asi nechala v jejím pro ni známém prostředí. Měla by-li zateplenou boudičku a vy byste ji chodila pravidelně krmit, bylo by to pro ni asi lepší, než ji přemísťovat do nějakého útulku. Beru to s ohledem na její věk, velmi těžko by si v 9-ti letech někde zvykala. Nemá až tak pouto k lidem, takže pro ni bude nejdůležitější místo, kde je celý život zvyklá. Z psaní jsem usoudila, že i když byla trochu zvyklá aspoň na tetu, zřejmě o tuto kočku zájem nemá, jinak by jste tu nežádala o radu. A jde-li o otevřený objekt, kde má možnost prolézat sklepy atd., tak asi bych jí tuto svobodu nebrala. Není-li nikdo, kdo by si ji vzal, pak bych ji nechala tam... to vše ale v případě, pokud nebývala hodně s babičkou doma, to by jinak zimu snášela hůř...
plašanka

XXX.XXX.61.61
Teta ji bohužel nechce (nemá k ní moc dobrý vztah) a ani ji mít nemůže ("zdědila" ještě dva psy..). Kočička byla tak napůl venkovní a napůl domácí, ovšem, že by se s ní babička nějak moc mazlila, to si nemyslím... Nechávala ty kočky spíš dělat si co chtěly. Proto není ani jedna moc zvyklá na nějaká pravidla v bytě... Druhá kočka je siamka bez PP, která je alespoň společenská. Tu si zřejmě vezme známý. Obě kočky se spíš akceptovaly, než že by k sobě měly nějaký vztah. Kdyby ta plachá zůstala venku, chodila by ji krmit teta s mojí maminkou, já bohužel žiji v jiném městě :( Mám jen strach, aby tam teď v zimě vydržela, i když se tam má kde schovat (plus bych jí tam koupila ještě polystyrenový box). Přemýšlela jsem, že bych dala inzerát, jestli by si ji nevzala právě nějaká starší paní do bytu, ale bojím se, že by z toho měla kočička jen stres a v bytě zavřená by si nezvykla :( Sama bych si ji vzala, ale máme malý byt už s jedním kocourem a manžel je proti další kočce :(
Každopádně děkuji všem za rady!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neporadím, jen popřeji, ať se to vyřeší ku prospěchu všech. JE MOC HEZKÁ.
Pokud by si plachou kočičku nikdo k baráku nevzal - když bude mít teplou boudičku a denní krmení a místo na které je zvyklá - přijde mi to jako přijatelné řešení, vždyť spousta koček žijících venku nemá ani toto. A takhle to řeší myslím i některé útulky, že kočky zvyklé žít venku jen vykastrují a nechají tam, kde jsou zvyklé, s tím že zajistí krmení, spaní a případně vet.péči.
Útulek bych taky nevolila, bude to pro plachou kočku zvyklou chodit kam se jí zachce velký stres, nehledě k riziku různých nemocí spojených s velkou koncentrací koček. Nechat ji tam kde je zvyklá se mi tedy zdá určitě lepší. A třeba si s tím, kdo jí pravidelně bude chodit krmit, vytvoří nové pouto.
Je to vždycky smutné, když odejde zvířeti pániček ale jste hodná, že ji nenecháte bez zájmu jejímu osudu a snažíte se najít to pro ni nejlepší řešení.
plašanka

XXX.XXX.61.13
Uvidím, jestli se mi podaří najít někoho, kdo by o ni měl zájem. V domě už nikdo nebydlí, byl tam pouze jeden byt. Sousedé tam také nejsou, jen kousek dál ne úplně přizpůsobivé rodiny, které mají dvorky otočené na druhou stranu. Jinak ji asi zatím necháme venku s tím, že se budu pořád snažit ji někoho najít, aby tam nemusela být moc dlouho sama...
Já jsem bohužel taková, že je mi každého takového zvířete líto a teď to potkalo i nás... to je na tom nejhorší... že si je nemohu nechat sama :/
Děkuji všem za odpovědi!
plašanka
napsal(a):
Uvidím, jestli se mi podaří najít někoho, kdo by o ni měl zájem. V domě už nikdo nebydlí, byl tam pouze jeden byt. Sousedé tam také nejsou, jen kousek dál ne úplně přizpůsobivé rodiny, které mají dvorky otočené na druhou stranu. Jinak ji asi zatím necháme venku s tím, že se budu pořád snažit ji někoho najít, aby tam nemusela být moc dlouho sama...
Já jsem bohužel taková, že je mi každého takového zvířete líto a teď to potkalo i nás... to je na tom nejhorší... že si je nemohu nechat sama :/
Děkuji všem za odpovědi!
Také jako "Acamar" oceňuji, že vám osud kočičky není lhostejný.
O tyto plašanky moc zájem není, ale když k lidem vztah až tak nemá, pak jí tam bude určitě líp, než v útulku... v cizím prostředí a mezi cizími kočkami...
S plným žaludkem a suchým pelíškem bude venku spokojená. Jen bych to "doupě' vymyslel nějak tak, aby ji v něm někdo nemohl překvapit. Zároveń aby jí v tom opuštěném domě někdo někde nezavřel.
Pokud se vám ji podaří udat, tak jedině někomu, kdo kočkám rozumí, aby věděl jak s ní zacházet, aby neměla pořebu se vrátit zpět.