Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2016 15:35
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Dobrý den,
můj 15letý kocourek onemocněl a celkově jsem ze situace na rozpacích. Kocourek začal v noci mňoukat a vet. z moči zjistila silný zánět moč cest, na ty trpí, takže mě to nepřekvapilo. Kameny nemá a zánět ledvin také ne. Ale ve vyšetření krve byla vysoká urea - 18, všechny ostatní hodnoty včetně kreatininu má v normě. Bylo mi řečeno, že se jedná o chronické selhání ledvin a mám se chystat na nejhorší. Dostal injekci atb, protizánětu a na ochranu sliznic. Kromě mňoukání (zřejmě z bolestí), žádné příznaky neměl. Doporučenou infuzi se zatím nepodařilo, kvůli špatnému stavu žil podat, byl mi doporučen vývar, abych ho nalákala, aby více pil. Dostal granule šetřící ledviny. Dr. mi stále říká, že je na tom kocourek velmi špatně , přestože žádné jiné příznaky selhání neměl, navíc mě mate jak může mít selhání s normálním kreatininem a pokud to lze, tak jak by mohlo být už o tak vážnou situaci...Navíc den poté co dostal atb, vývar a granule se objevil průjem...nejdřív je mu nazvracení, pak pomňukává a nakonec běží na záchod. Dr. mi opět řekla že situace je vážná a zjevně to považuje za příznaky selhání. Mě přijdš zvláštní, že by se tak rapidně zhoršil den po podání léků a zmně stravy, ale z toho to prý není...Konzultovala jsem jinou Dr. podle ní neselhává, ale pokavaď ho přeléčíme tak situaci za dramatickou vůbec nepovažuje. Teď čekáme až se zahojí žíli po nepovedených pokusech infuze, objednala jsem renavast...
Nemáte s podobnou situací někdo zkušenost nebo nějakou radu? Nevím jestli se mám smiřovat, že kocourek do týdne nebude...

24.11.2016 17:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.243

Netrápila bych ho ani o hodinu déle...

Stendo

24.11.2016 21:06
Stendo

XXX.XXX.49.145

Smutne, ale to stejne jsme prozivali s kocickou, ktere jsme se ujali jako kotatka, bylo ji neuveritelnych 22 let, kdyz jsme ji nechali uspat. Mame uz dva roky uplne stejnou kocicku z utulku a loni v lete se k nam pritoulalo hodne nemocne kotatko, z ktere vyrostla uzasna kocicka. smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2016 21:25

Dormouse napsal(a):
Dobrý den,
můj 15letý kocourek onemocněl a celkově jsem ze situace na rozpacích. Kocourek začal v noci mňoukat a vet. z moči zjistila silný zánět moč cest, na ty trpí, takže mě to nepřekvapilo. Kameny nemá a zánět ledvin také ne. Ale ve vyšetření krve byla vysoká urea - 18, všechny ostatní hodnoty včetně kreatininu má v normě. Bylo mi řečeno, že se jedná o chronické selhání ledvin a mám se chystat na nejhorší. Dostal injekci atb, protizánětu a na ochranu sliznic. Kromě mňoukání (zřejmě z bolestí), žádné příznaky neměl. Doporučenou infuzi se zatím nepodařilo, kvůli špatnému stavu žil podat, byl mi doporučen vývar, abych ho nalákala, aby více pil. Dostal granule šetřící ledviny. Dr. mi stále říká, že je na tom kocourek velmi špatně , přestože žádné jiné příznaky selhání neměl, navíc mě mate jak může mít selhání s normálním kreatininem a pokud to lze, tak jak by mohlo být už o tak vážnou situaci...Navíc den poté co dostal atb, vývar a granule se objevil průjem...nejdřív je mu nazvracení, pak pomňukává a nakonec běží na záchod. Dr. mi opět řekla že situace je vážná a zjevně to považuje za příznaky selhání. Mě přijdš zvláštní, že by se tak rapidně zhoršil den po podání léků a zmně stravy, ale z toho to prý není...Konzultovala jsem jinou Dr. podle ní neselhává, ale pokavaď ho přeléčíme tak situaci za dramatickou vůbec nepovažuje. Teď čekáme až se zahojí žíli po nepovedených pokusech infuze, objednala jsem renavast...
Nemáte s podobnou situací někdo zkušenost nebo nějakou radu? Nevím jestli se mám smiřovat, že kocourek do týdne nebude...

Je možné mít selhání ledvin s normálním kreatininem, a to u hubených a kachektických zvířat, které mají minimální svalovou hmotu. to proto, že kreatinin je odpadním produktem svalů, když nejsou svaly, není ani kreatinin.

jak vysokou má hladinu fosforu?

24.11.2016 23:32
fikovnice

XXX.XXX.30.49

rapotacka11 napsal(a):
Netrápila bych ho ani o hodinu déle...

Srdečně Vás zdravím!
Přiznám se, že tentokrát jsem trochu na rozpacích, zda s Vámi souhlasit, ač téměř vždy tomu tak je. Normální hodnota kreatininu u údajného CRI je opravdu zvláštní. Spíše bych se MOŽNÁ pokusila o dostatečné tlumení bolesti a ještě několik málo dní počkala. Pokud by se stav nelepšil, tak souhlasím s "Rapotackou".

24.11.2016 23:33
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je možné mít selhání ledvin s normálním kreatininem, a to u hubených a kachektických zvířat, které mají minimální svalovou hmotu. to proto, že kreatinin je odpadním produktem svalů, když nejsou svaly, není ani kreatinin.

jak vysokou má hladinu fosforu?

Pardon, už reagovala "Bodlinka". Samozřejmě zkušeností má více než já. Nicméně u mého na kost vyhublého kocoura s CRI byl kreatinin kolem 700. Proto mě případ zadavatelky překvapil.

25.11.2016 02:29
Tina125

XXX.XXX.12.95

fikovnice napsal(a):
Pardon, už reagovala "Bodlinka". Samozřejmě zkušeností má více než já. Nicméně u mého na kost vyhublého kocoura s CRI byl kreatinin kolem 700. Proto mě případ zadavatelky překvapil.

Mně to ale upřímně taky přijde divné. Tyhle odpadní látky můžou být v krvi aji z jiných důvodů, než jen ze selhání ledvin. To by ale zadavatelka musela znát všechny ostatní hodnoty celkového vyšetření krve. RTG, UZV...?

Průjem klidně může mít z těch ATB. Naše kočka z nich třeba jednou strašně zvracela. Jako zase pokud baští a nemá příznaky. Tak bych se asi pokusila zjistit jestli to není v něčem jiným. Pokud se smamozřejmě nějak rychle zhoršuje, tak to už ne...

25.11.2016 11:21
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Trápit ho skutečně nechci, ale momentálně nejsem přesvědčená, že je mu špatně od ledvin a jestli je jejich poškození opravdu už tak dramatické. Podle jedné dr. se o selhání jedná a podle druhé ne...Přestože průjem podle dr. z atb nebyl, koupila jsem mu probitika a dnes ráno už byl lepší, šel se mazlit a koukal, co by kde sežral. Včera tu jenom nešťastně bloumal a spal. Tak uvidíme jestli se mu zas udělá špatně. Dnes jsme byli opět zkusit napíchnout kanylu a díky bohu se to podařilo, takže dostal infuzi s léky a ještě máme infuzi na sobotu a neděli. Nechala jsem si vytisknout výsledky a léky, zvýšenou má jenom ureu, kratinin je skutečně v normě - 129 (norma 71 - 212). jaterní enzymy, glu, bílk. má v normě. Fosfor dr. neměřila, není tu nikde napsaný. Plus má ten zánět moč.cest, takže ery, leu, bakterie a trochu bílkovin v moči. Je drobný, průměrně vážil vždycky tak 3,5kg. (jednou měl 4 a vet. už řekl že je tlustý), teď má 3.2kg, pohublý skutečně je. Vůbec nevím co si o tom mám myslet.

25.11.2016 11:27
Tina125

XXX.XXX.12.95

Dormouse napsal(a):
Trápit ho skutečně nechci, ale momentálně nejsem přesvědčená, že je mu špatně od ledvin a jestli je jejich poškození opravdu už tak dramatické. Podle jedné dr. se o selhání jedná a podle druhé ne...Přestože průjem podle dr. z atb nebyl, koupila jsem mu probitika a dnes ráno už byl lepší, šel se mazlit a koukal, co by kde sežral. Včera tu jenom nešťastně bloumal a spal. Tak uvidíme jestli se mu zas udělá špatně. Dnes jsme byli opět zkusit napíchnout kanylu a díky bohu se to podařilo, takže dostal infuzi s léky a ještě máme infuzi na sobotu a neděli. Nechala jsem si vytisknout výsledky a léky, zvýšenou má jenom ureu, kratinin je skutečně v normě - 129 (norma 71 - 212). jaterní enzymy, glu, bílk. má v normě. Fosfor dr. neměřila, není tu nikde napsaný. Plus má ten zánět moč.cest, takže ery, leu, bakterie a trochu bílkovin v moči. Je drobný, průměrně vážil vždycky tak 3,5kg. (jednou měl 4 a vet. už řekl že je tlustý), teď má 3.2kg, pohublý skutečně je. Vůbec nevím co si o tom mám myslet.

Průjem z ATB může být. Naše z nich jak už jsem psala aji hodně zvracela. Celkově na jedny ATB měla hodně bouřlivou reakci.

Nezlobte se na mě, ale ten kreatinin zvýšený je. Sice ne moc, ale je a kreatinin 212 už rozhodně není v normě. To by mě docela zajímalo, kde jste na tom byla.

Jak už bylo napsáno, tyhle odpadní látky nemusí být v krvi jen kvůli ledvinám. Nicméně pokud má zvýšené pouze ledvinové parametry, tak to nejspíš ledvinama bohužel bude. Taky máme kočičku se selháním ledvin. Ona má zase vysoký kreatinin a močovinu má úplně v normě.

25.11.2016 11:59
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Kocour má v krvi kreatinin 129, ta čísla v závorkách jsou hodnoty normy, které platí pro to zařízení, které má dr v ordinaci.

25.11.2016 12:01
Tina125

XXX.XXX.12.95

Dormouse napsal(a):
Kocour má v krvi kreatinin 129, ta čísla v závorkách jsou hodnoty normy, které platí pro to zařízení, které má dr v ordinaci.

Hm, tak to je teda mazec. Jako crea 129 není žádný drámo, ale 212? To má být norma? To se na mě nezlobte, ale to opravdu není norma...

25.11.2016 12:05
Dormouse

XXX.XXX.162.158

To záleží na tom přístroji, lidské normy se taky liší podle toho jakou metodu a jakou mašinu daná laboratoř používá.

25.11.2016 13:36
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Tak podle příbalového letáku atb, která dostal (Convenia) můžou v ojedinělých případech způsobit zvracení, průjem, nechutenství nebo letargii. Tak když se to objevilo den po tom, co mu je píchla, tak to snad bude opravdu z toho...

25.11.2016 13:42
Tina125

XXX.XXX.12.95

Dormouse napsal(a):
Tak podle příbalového letáku atb, která dostal (Convenia) můžou v ojedinělých případech způsobit zvracení, průjem, nechutenství nebo letargii. Tak když se to objevilo den po tom, co mu je píchla, tak to snad bude opravdu z toho...

Já si myslím, že jo. To je ta na 14 dní, že?Náš kocourek taky měl průjem z ATB. A nevím jestli to dokonce nebyla taky ta Convenia. On ji právě dostal injekčně na 14 dní. A jak už jsem psala, tak naše kočička dostala ATB a asi za cca 5-6 hodin začala strašně zvracet, ale jako tak, že jsem ji tam večer musela odvézt znovu, aby jí dr. píchla Cerenii, která zastavuje zvracení. Další prášek nedostala a už tak strašně nezvracela.

Ale taky to nemusí být jen od toho a ta urea je opravdu dost vysoká.

25.11.2016 13:49

Urea není nijak specifický marker funkce ledvin, sama o sobě.

pokud je opravdu zvýšená jen močovina, tak to se děje taky u zvířat na vysoceproteinové dietě a dále třeba u těch, co krvácí do střeva.

25.11.2016 13:52
Tina125

XXX.XXX.12.95

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Urea není nijak specifický marker funkce ledvin, sama o sobě.

pokud je opravdu zvýšená jen močovina, tak to se děje taky u zvířat na vysoceproteinové dietě a dále třeba u těch, co krvácí do střeva.

Nevím jestli to bylo na mě. Já vím, že to není jednoznačný ukazatel. Chtěla jsem tím jenom říct, že ten průjem může mít jenom z ATB, ale taky to vzhledem k hodnotám nemusí být jen z těch ATB...

25.11.2016 14:07
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Ano má to na 14 dní, ale dostal je injekcí jako depot. Takže možnost už je nebrat bohužel nemáme. On ten průjem měl jednou děnně, vysloveně zvracel taky jen jednou, spíš vypadá že je mu jako by na zvracení a včera bylo úplně slyšet jak se mu to v tom bříšku mele. Včera moc k jídlu chuť neměl, ale i tak žral. Dneska taky pije i žere, přijde mi jestli mu zas bylo na zvracení, ale nic se nedělo, na "velký" dneska ještě nebyl, tak uvidíme...

25.11.2016 14:35
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Ta urea vysoká je, to rozhodně... dostal ty infuze s léky, renavast je na cestě, dietu má. Už nevím co bych pro něj ještě mohla udělat. Krev ve stolici ani v tom průjmu nemá (ani čerstvou ani natrávenou) ani ji nikdy nezvracel. Před tím dostával granule royal canin a tak jednu kapsičku denně (ty jsme střídali), občas se mi vloupal do hrnce s polívkou apod. On by radši pošel hlady než by snědl něco, co mu nejede a jak byl vždycky drobnej, tak jsem kolikrát ustoupila i na něco horšího, jen aby jedl.
Ještě jsem našla, že když má zvýšenou ureu, ale kreatinin vůbec nebo málo, tak to může být z dehydratace. Hlavně se bojím, abych ho buď netrápila nebo naopak nevzdala něco, co se dá vyřešit. Dr. mi stále opakuje, že je na tom velmi špatně, druhá řekla, že ty ledviny ok nejsou, ale že neselhává, a když dostane infuze a pak celoživotně reanavast tak z tohohle hlediska bude ok. Uplně vidím, že ho vemu k třetímu veterináři a ten zas řekne něco uplně jiného.

25.11.2016 19:07
Tina125

XXX.XXX.12.95

Dormouse napsal(a):
Ta urea vysoká je, to rozhodně... dostal ty infuze s léky, renavast je na cestě, dietu má. Už nevím co bych pro něj ještě mohla udělat. Krev ve stolici ani v tom průjmu nemá (ani čerstvou ani natrávenou) ani ji nikdy nezvracel. Před tím dostával granule royal canin a tak jednu kapsičku denně (ty jsme střídali), občas se mi vloupal do hrnce s polívkou apod. On by radši pošel hlady než by snědl něco, co mu nejede a jak byl vždycky drobnej, tak jsem kolikrát ustoupila i na něco horšího, jen aby jedl.
Ještě jsem našla, že když má zvýšenou ureu, ale kreatinin vůbec nebo málo, tak to může být z dehydratace. Hlavně se bojím, abych ho buď netrápila nebo naopak nevzdala něco, co se dá vyřešit. Dr. mi stále opakuje, že je na tom velmi špatně, druhá řekla, že ty ledviny ok nejsou, ale že neselhává, a když dostane infuze a pak celoživotně reanavast tak z tohohle hlediska bude ok. Uplně vidím, že ho vemu k třetímu veterináři a ten zas řekne něco uplně jiného.

A jak na tom teď je? Pokud je na tom špatně, tak bych ho netrápila. Ale pokud baští a zajímá se o okolí, tak nevidím důvod proč jeho život ukončit. Pátrala bych po tom co mu teda vlastně je...

Ale i tak má trochu zvýšený i ten kreatinin, ale jen nepatrně. Rozhodně bych to s ním ještě ale nevzdávala. Opravdu záleží na tom jak vypadá klinicky, ne jen "papírově".

25.11.2016 21:17
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Jí, pije, skákal po nábytku, průjem neměl, občas si tak pomlaskne, takže nevím jestli se mu občas nezvedne trochu žaludek. Packu s kanylou má zavázanou přes loket, smutně kouká, když ji chce ohnout. Je unavený, ale je lepší než včera, to buď bloumal nebo spal.
Dám mu o víkendu ty infuze a budu pokračovat s probiotikem. Jestli to půjde, tak ho pak asi vezmu někam jinam...z dr. jsem prostě celkově na rozpacích, třeba struvity měl dvakrát negativní, vzorky s odstupem několika dnů, jeden ranní, jeden odpolední, stejně mu chtěla dělat sono nebo rtg. Když viděla, že se na to netvářím, tak už o tom nemluvila. Po prvním negativním výsledku řekla, že je jedno jestli bude mít dietu na struvity nebo ledvinovou. Přitom to jedno není. Když jsem se dneska ptala jestli po víkendu bude potřebovat další infuze, tak mi jen řekla, že jich asi může dostat i víc...jediný v čem se zdá naprosto jistá je, že je to s ním hrozně špatný.
Ty laboratorní hodnoty vážně záleží na metodě, třeba tohle je materiál pro studenty veteriny a tam je zas rozmezí crea kočky 50-180.
http://cit.vfu.cz/ivbp/wp-content/uploads/2011/07/vy_04_04.pdf.

25.11.2016 21:27
Tina125

XXX.XXX.12.95

Upřímně to, že chtěla udělat UZV bych jí zrovna nezazlívala. Tam nemusí být jenom kameny. U té diety to opravdu jedno není. Je mi to stejně divný, ale opravdu ne nad 200.

A nemůže být opravdu dehydrovaný. Oni to pomlaskávání dělají i když mají žízeň. Kolik pije? Potom je taky otázka, že kdyby opravdu selhaly ledviny a byl by na tom zle. Tak i kdyby pil, tak už by ty ledviny nezvládaly organizmus dobře zavodnit. Teď je i otázka kolik teda vypije a jestli mu eventuelně dokážete přidat vodu třeba ze stříkačky. Je mi divný, že kdyby mlaskal tolik z toho, že by mu bylo špatně, že by nezvracel.

Naše když už, tak se párkrát olízne a zvrací a to má prášky na to, aby jí nebylo zle. Tak proto mě napadá jestli on nepomlaskává opravdu z nedostatku vody.

Jinak veterinářku bych zcela určitě vyměnila...

25.11.2016 21:53
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Právě, že sono nebo rtg mi odůvodnila kameny, kdyby mi řekla a vysvětlila, že má podezření nevím na co jiného, tak ok. Ale stresovat ho holením břicha po dvou negativních močích, to mi prostě nepřišlo ok.
Nebo ty antibiotika, to mi taky tvrdila, že z nich rozhodně průjem mít nemůže...

S tím přesným množstvím vody je to problém, má po bytě víc misek a vodu má rád čerstvou takže mu ji často měním. Hlavně teď, když má hodně pít. Nedávno jsem myslela, že toho moc nevypil a pak jsem zjistila, že někdo nechal hrnek s vodou na lince a on chodil tam. Ale jinak jsem neměla dojem, že by někdy pil míň nebo víc než dřív.
Právě, že někdy sedí i nad miskou s vodou a pomlaskává, ale pak se nenapije a jde pryč.
Asi už jsem paranoidní.

25.11.2016 22:06
Tina125

XXX.XXX.12.95

Dormouse napsal(a):
Právě, že sono nebo rtg mi odůvodnila kameny, kdyby mi řekla a vysvětlila, že má podezření nevím na co jiného, tak ok. Ale stresovat ho holením břicha po dvou negativních močích, to mi prostě nepřišlo ok.
Nebo ty antibiotika, to mi taky tvrdila, že z nich rozhodně průjem mít nemůže...

S tím přesným množstvím vody je to problém, má po bytě víc misek a vodu má rád čerstvou takže mu ji často měním. Hlavně teď, když má hodně pít. Nedávno jsem myslela, že toho moc nevypil a pak jsem zjistila, že někdo nechal hrnek s vodou na lince a on chodil tam. Ale jinak jsem neměla dojem, že by někdy pil míň nebo víc než dřív.
Právě, že někdy sedí i nad miskou s vodou a pomlaskává, ale pak se nenapije a jde pryč.
Asi už jsem paranoidní.

No tak to je blbé. Od téhle vetky rychle pryč. Jinak kameny se tuším můžou ukázat na UZV i když v moči nebyli, ne? Ale hlavně na UZV by se podívala celkově na stav a tvar močáku a to stejný i s ledvinama a vlastně na všechno.

Jinak nejste vůbec paranoidní. Ta naše to taky dělá a taky se nenapije a odejde pryč. Ona má selhání ledvin a taky dřív nepila. Nyní jsme ve fázi, kdy jí já stříkačkou musím doplňovat vodu.A ona vlastně od doby selhání to pomlaskávání a častý olizování se dělá taky.

A to prosím ona váží 3,5 kila. Krmíme jen a pouze vlhkým krmivem a i tak mám do ní denně nalít 200 ml vody. Proto se ptám jestli dost pije.

Pokud by se u něj jednalo o ledviny, tak potřebuje hodně vody, aby se ty ledviny nastartovaly. Protože teď hůře pracují. A pokud by se o ledviny nejednalo, tak zavodnění mu neublíží. Bohužel v tomto případě je potřeba mít velmi dobrý přehled o vypité vodě.

Jinak bych udělal znovu kompletně krevní testy a i ten UZV. Ale už u někoho jiného.

25.11.2016 23:19
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Ano ty infuze mi přišli dobré. Krev teď bude mít ovlivněnou infuzemi a léky v nich. Takže to určitě bude chtít nějaký odstup, ale ty její mám vytisklé, tak srovnání pro jiného veta mám. Hlavně když jedna dr. se podívá na výsledky krve a prohlásí, že i s léčbou to bude nejspíš na pár týdnů a druhá ty stejné výsledky zhodnotí, že po zaléčení bude ok. Tak co si o tom má člověk myslet. O víkendu dáme infuze, snad nám to půjde a uvidíme, jak na to bude reagovat.

26.11.2016 00:09
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Dormouse napsal(a):
Ano ty infuze mi přišli dobré. Krev teď bude mít ovlivněnou infuzemi a léky v nich. Takže to určitě bude chtít nějaký odstup, ale ty její mám vytisklé, tak srovnání pro jiného veta mám. Hlavně když jedna dr. se podívá na výsledky krve a prohlásí, že i s léčbou to bude nejspíš na pár týdnů a druhá ty stejné výsledky zhodnotí, že po zaléčení bude ok. Tak co si o tom má člověk myslet. O víkendu dáme infuze, snad nám to půjde a uvidíme, jak na to bude reagovat.

Nevím, jestli jsem to někde nepřehlédla, ale nechala jste si udělat ten fosfor? Je to opravdu důležitý ukazatel, trvejte na něm.

28.11.2016 09:35
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Infuze dát nešli, ucpala se mu kanyla. Povedlo se mi sehnat odvoz do vzdálenějšího města, kde má veterina dobrou pověst a mají o víkendu otevřeno.

Vzhledem k tomu co za příznaky má/nemá a těm pár hodnotám z krve, ho jako ledvináře nevidí a jestli ano, tak je to někde na začátku. Ureu může mít vysokou i z toho zánětu močáku, protože ho má opravdu silný a prý se jim pak nedaří pořádně vymočit. Protože je z pátku naředěný a má rozpíchané žíly, nemělo cenu mu brát krev. Ale dohodli jsme se, že to uděláme, jakmile to bude možné a mnohem podrobnější. Ten fosfor si pohlídám, děkuju za radu.
Co se pomlaskávání týče, ukázala mi, že má zánět dásní. Mívají to i při uro infekcích,
ale pohlídá si to na kontrole (a já taky), jestli to opravdu odezní s vyléčením močáku. Minulá dr. tvrdila, že hubičku má v pořádku, sama jsem teď viděla, že nemá.
Probiotika neměla několik dní žádný efekt, takže to spíš vypadalo na renální granule. Dostal místo nich na zklidnění gastro. Kdyby to náhodou ledviny byli, tak do kontroly by to mělo být bez diety ok. Začal to jíst v sobotu a teď už průjem nemá.
Včera byl už tak na 90% ve své kůži a pořád se snažil loudit žrádlo, vesele koukal.
Renavast mu radši dávat budu, prý tím nic nezkazím.

Děkuji Vám všem moc za rady. Nakonec to s ním snad nebude tak zlé. Hodně se stěhujeme a doteď jsme vždy měli skvělé veterináře.

28.11.2016 10:27
Tina125

XXX.XXX.12.95

Dormouse napsal(a):
Infuze dát nešli, ucpala se mu kanyla. Povedlo se mi sehnat odvoz do vzdálenějšího města, kde má veterina dobrou pověst a mají o víkendu otevřeno.

Vzhledem k tomu co za příznaky má/nemá a těm pár hodnotám z krve, ho jako ledvináře nevidí a jestli ano, tak je to někde na začátku. Ureu může mít vysokou i z toho zánětu močáku, protože ho má opravdu silný a prý se jim pak nedaří pořádně vymočit. Protože je z pátku naředěný a má rozpíchané žíly, nemělo cenu mu brát krev. Ale dohodli jsme se, že to uděláme, jakmile to bude možné a mnohem podrobnější. Ten fosfor si pohlídám, děkuju za radu.
Co se pomlaskávání týče, ukázala mi, že má zánět dásní. Mívají to i při uro infekcích,
ale pohlídá si to na kontrole (a já taky), jestli to opravdu odezní s vyléčením močáku. Minulá dr. tvrdila, že hubičku má v pořádku, sama jsem teď viděla, že nemá.
Probiotika neměla několik dní žádný efekt, takže to spíš vypadalo na renální granule. Dostal místo nich na zklidnění gastro. Kdyby to náhodou ledviny byli, tak do kontroly by to mělo být bez diety ok. Začal to jíst v sobotu a teď už průjem nemá.
Včera byl už tak na 90% ve své kůži a pořád se snažil loudit žrádlo, vesele koukal.

Děkuji Vám všem moc za rady. Nakonec to s ním snad nebude tak zlé. Hodně se stěhujeme a doteď jsme vždy měli skvělé veterináře.

Tak to je dobře, že to vypadá, že to zas tak zlé není.

S tím pomlaskáváním je to možné. Naše má ten zánět dásní taky.

Tak mu dejte od Royal Canin Gastro intestinal moderate calorie. Dáte mu gastro a tohle ledvinám až tak neubližuje. Stejně by se celý život, nebo ani dlouhodobě nemělo krmit renální dietou.

28.11.2016 14:19
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Zatím jsem koupila royal canin sensible, ty už kdysi měl a snášel je. Nic lepšího tady momentálně ani neseženu. Navíc já ho právě naopak potřebuju trošku vykrmit. Je na něm vidět, že je ještě trošku unavenej, ale jinak se tváří vcelku normálně a pořád kouká, jestli bych nevytáhla něco dobrýho k jídlu.

28.11.2016 15:59
Tina125

XXX.XXX.12.95

Dormouse napsal(a):
Zatím jsem koupila royal canin sensible, ty už kdysi měl a snášel je. Nic lepšího tady momentálně ani neseženu. Navíc já ho právě naopak potřebuju trošku vykrmit. Je na něm vidět, že je ještě trošku unavenej, ale jinak se tváří vcelku normálně a pořád kouká, jestli bych nevytáhla něco dobrýho k jídlu.

Já to chápu. Myslela jsem to tak, že pokud by měl opravdu špatné ledviny, tak tohle je varianta, která jim tak neškodí. Protože třeba to co máte vy by zrovna ledvinám neprospívalo.

Ale je to na člověku. Někdo dává dietu a někdo krmí dál normálně a přidává do jídla třeba Ipakitine. S tím, že i kdyby to kočce mělo zkrátit život, tak si alespoň "užije".

Každopádně přeji, ať to dobře dopadne...

28.11.2016 18:08
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Dormouse napsal(a):

Jj, ten zánět dásní a s tím související zápach z tlamky měl můj kocour, který mi odešel na renální selhání, a pak se totéž opakovalo u kocoura s FeLV - také takový typický zápach z tlamky. Ale zase nepomlaskávali. Tak hlavně, ať to vše dobře dopadne. Pokud by to bylo CRI (selhání ledvin), je to běh na dlouhou trať, to bych Vám fakt nepřála.

28.11.2016 18:30
Dormouse

XXX.XXX.162.158

Pokud se ukáže, že to ledviny jsou, tak určitě dietu nasadíme, akorát bude evidentně potřebovat jiné složeni. Bohužel v tuhle chvíli nic lepšího neseženu a dle nové vet. ho nemám omezovat dokud se ty ledviny neprokážou a kvůli průjmu ani nemám zkoušet nic nového. Příští týden pojedeme na kontrolu, tak se s ní domluvím podle aktuálního stavu.

Právě, že z tlamičky mu nesmrdí. Pomlaskává a na dásních má sem tam červený flíček.
Jsem vděčná, že ho "léčba" předchozí vet. nijak trvale nepoškodila. Zatím to skutečně vypadá, že bude ok. Ještě jednou Vám moc děkuji za rady.

28.11.2016 18:51
Tina125

XXX.XXX.12.95

Dormouse napsal(a):
Pokud se ukáže, že to ledviny jsou, tak určitě dietu nasadíme, akorát bude evidentně potřebovat jiné složeni. Bohužel v tuhle chvíli nic lepšího neseženu a dle nové vet. ho nemám omezovat dokud se ty ledviny neprokážou a kvůli průjmu ani nemám zkoušet nic nového. Příští týden pojedeme na kontrolu, tak se s ní domluvím podle aktuálního stavu.

Právě, že z tlamičky mu nesmrdí. Pomlaskává a na dásních má sem tam červený flíček.
Jsem vděčná, že ho "léčba" předchozí vet. nijak trvale nepoškodila. Zatím to skutečně vypadá, že bude ok. Ještě jednou Vám moc děkuji za rady.

Tak to určitě ne. Já bych pokračovala v probitotikách. Tím mu rozhodně neublížíte.

Jinak ani tu renální dietu by jste nemohla krmit pořád. Nemůžete kočce jako masožravci sebrat živočišné bílkoviny. Jinak by se to časem mohlo projevit jako další zdravotní problém. Proto jsou v případě ledvinového selhání vhodné renal, pak hepatic(ale ty dělají jenom v granulích) a ty Gastro Intestinal Moderate Calorie. Nebo je střídat. Což bych ve vašem průjmovém případě moc nedoporučovala.

Víte to se ale nedá takhle zaškatulkovat, protože naše kočká má ledvinové selhání a z tlamky jí nesmrdí.

Každopádně souhlasím s tím, že vám přeji, aby to tohle nebylo. Ono to tím totiž většinou nekončí.

http://www.royalcanin.cz/produkty/produkty/veterinarni-krmiva/vet-diet-feline/hepatic

http://www.royalcanin.cz/produkty/produkty/veterinarni-krmiva/vet-diet-feline/gastro-intestinal-moderate-calorie2.

Přidejte reakci

Přidat smajlík