Včera jsme po 2týdnech našli naší ztracenou kočku, bohužel ale má zlomený ocas u kořene. Na RTG šlo vidět že má ocas úplně oddělený a vůbec s ním nepohne. Veterinář říkal že počkáme nějakou dobu a uvidíme jestli v něm má zachovány nějaké cévy a mohla by ho zase za nějaký čas začít používat. Ale pokud zjistíme že jsou všechny cévy přetrhány tak se ocas amputuje. Jenomže teď máme doma problém, pač pokaždé když jde na záchod tak si čůrá a kadí po ocase. A mýt ji ten ocas je někdy nadlidský výkon. Setkali jste se s tím někdo? Jak byste to řešili vy? Uvažuji o tom jestli by nebylo lepší ho rovnou amputovat a nečekat jestli sroste nebo ne.
honzapm
napsal(a):
Nečekal bych ani minutu.
Kočku bez ocasu už jsem jednou zdědil po zesnulém pradědovi,
vypadá to celkem originálně a vůbec jí to nevadí.
Na všem, ale absolutně na všem, je zapotřebí hledat to pozitivní.
Toho se právě bojím, že ji to bude nějak omezovat když ocas mít nebude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kerrynekk
napsal(a):
Toho se právě bojím, že ji to bude nějak omezovat když ocas mít nebude.
Koček bez ocasu je... některé se tak i narodí.
mám kočku, co si před 15 lety pořídila zlomeninu pánve a ocas jí taky ochrnul. to udržování čistoty bylo zoufalé, ale než jsem se rozhoupala, že teda ocas fakt nebude, tak se vzpamatoval. trvalo to asi půl roku a dodnes ho nezvedá rovně nahoru, ale aspoň si na něj nemočí a občas si ho i olízne.
napsal(a):
Koček bez ocasu je... některé se tak i narodí.
mám kočku, co si před 15 lety pořídila zlomeninu pánve a ocas jí taky ochrnul. to udržování čistoty bylo zoufalé, ale než jsem se rozhoupala, že teda ocas fakt nebude, tak se vzpamatoval. trvalo to asi půl roku a dodnes ho nezvedá rovně nahoru, ale aspoň si na něj nemočí a občas si ho i olízne.
No dostali jsme homeopatika na podporu cév a růstu kostí ty máme dávat měsíc, myslím že to zkusíme vydržet. Má se zkusit vše, amputovat to jde vždy. Akorát si bude muset zvyknout na to mytí ocasu.
kerrynekk
napsal(a):
No dostali jsme homeopatika na podporu cév a růstu kostí ty máme dávat měsíc, myslím že to zkusíme vydržet. Má se zkusit vše, amputovat to jde vždy. Akorát si bude muset zvyknout na to mytí ocasu.
A nemá kočena bolesti? Nebo "jen" ocas vůbec neovládá? V prvním případě bych se klonila k názoru "Honzypm" (i v tom, že na "Na všem, ale absolutně na všem, je zapotřebí hledat to pozitivní." ).
fikovnice
napsal(a):
A nemá kočena bolesti? Nebo "jen" ocas vůbec neovládá? V prvním případě bych se klonila k názoru "Honzypm" (i v tom, že na "Na všem, ale absolutně na všem, je zapotřebí hledat to pozitivní." ).
Bolesti nemá, veterinář zkoušel jestli má v tom ocase cit a vůbec nic. Prostě dělá jako by ho neměla. Je možné aby to druhá kočka cítila že ocas není v pořádku? Stále ji k němu čuchá a olizuje ho, to samé náš pes.
Já bych se tam bál i nějaké infekce. Pokud je ta část jejího těla v podstatě mrtvá,
neživá, tak já osobně bych neměl kulky na to, to nechávat a čekat a doufat.
Jsou situace, když nic jiného, než doufání a víra, nezbývá.
Ale tohle není ten případ.
Mě kočinda bez ocásku připadá řekněme (přeženu) "stylová".
Tak hlavně ať se už brzy rozhodnete.
V zájmu kočky a jejího budoucího kvalitního života.
honzapm
napsal(a):
Já bych se tam bál i nějaké infekce. Pokud je ta část jejího těla v podstatě mrtvá,
Mrtvá asi úplně není. Nějaké cévy tak určitě zůstaly, ocas není studený. Proto nám veterinář řekl že pokud ji nezačnou vypadávat chlupy z ocasu tak tam cévy jsou.

honzapm
napsal(a):
Je rozdíl, velký, mezi mrtvou částí těla ve smyslu odumřelá, a "mrtvou" ve smyslu nervy nejedou, ochrnutou.
stejně jako vozíčkář se nemusí bát, že by dostal infekci do nohou jen proto, že je necítí, tak i u ochrnutého ocasu to ochrnutí není apriori důvod k obavám z infekce. za předpokladu adekvátní péče, samozřejmě. a periferní nervy dorůstají, i když pomalu.

Jenom je otázka, jaký klad přináší zvířeti ochrnutý ocas, ten už nebude sloužit ani ke komunikaci ani jako zdroj rovnováhy...?...teda pokud by měl zůstat ochrnutý.

napsal(a):
Jenom je otázka, jaký klad přináší zvířeti ochrnutý ocas, ten už nebude sloužit ani ke komunikaci ani jako zdroj rovnováhy...?...teda pokud by měl zůstat ochrnutý.
Jenže to není u čerstvého zranění patrné, jestli ochrnutý zůstane nebo ne. to se zjistí až po nějaké době, buď stav zůstane nezměněn a pak už asi ke zlepšení nedojde a je na místě amputace, nebo se ocas prostě vzpamatuje a sloužit bude dále tak jak má.
napsal(a):
Je rozdíl, velký, mezi mrtvou částí těla ve smyslu odumřelá, a "mrtvou" ve smyslu nervy nejedou, ochrnutou.
stejně jako vozíčkář se nemusí bát, že by dostal infekci do nohou jen proto, že je necítí, tak i u ochrnutého ocasu to ochrnutí není apriori důvod k obavám z infekce. za předpokladu adekvátní péče, samozřejmě. a periferní nervy dorůstají, i když pomalu.
Hm, to je pravda.

honzapm
napsal(a):
Pak by nepoznali, zda jí ne-začaly vypadávat chlupy z ocasu,
což jejich vet označil jako znamení, zda cévy jsou/nejsou.
Když je určitá část těla mrtvá že vypadávají chlupy, ani ta kůže pod tím nevypadá úplně zdravě. má divnou barvu (bílá/modrá/černá), je suchá, studená, prostě mrtvola.
honzapm
napsal(a):
Pak by nepoznali, zda jí ne-začaly vypadávat chlupy z ocasu,
což jejich vet označil jako znamení, zda cévy jsou/nejsou.
Tak ono by ji chlupy postupně dorůstaly, pokud by byl ocas OK. Takze poznat by se to dalo.
Ja osobně bych ji ten ocas oholila a pockala, zda se cévy neobnoví ten doporučený měsíc. Kdyby ne, tak bych volila tu amputaci.
napsal(a):
Jenže to není u čerstvého zranění patrné, jestli ochrnutý zůstane nebo ne. to se zjistí až po nějaké době, buď stav zůstane nezměněn a pak už asi ke zlepšení nedojde a je na místě amputace, nebo se ocas prostě vzpamatuje a sloužit bude dále tak jak má.
Pokud se nepletu, tak nervy dorůstají průběžně celý rok od úrazu (někdy jsou případy, že nervy dorostou i po trochu delší době, ale to jsou jen výjimky), během toho roku mohou dorůst a úplně se uzdravit, dokonce dokáží postižené místo i přemostit a prorůst. Určitě by se to lepšilo postupně.
Já bych určitě počkala, pokud je jediný problém nečistotnost. Samozřejmě při jakémkoliv zhoršení stavu bych to řešila hned.
napsal(a):
Možná jako určitý příměr by se zde dal pouít případ mého ochrnutého Kukyho, resp. jeho zadních nohou.
Strašně, strašně se bojím to zakřiknout, ale ta "potvora" nejen, že běhá jak ďas, ale vyskočí již všude, včetně stolu!
fikovnice
napsal(a):
Možná jako určitý příměr by se zde dal pouít případ mého ochrnutého Kukyho, resp. jeho zadních nohou.
Strašně, strašně se bojím to zakřiknout, ale ta "potvora" nejen, že běhá jak ďas, ale vyskočí již všude, včetně stolu!
To je dobře ... vždycky je potřeba si dát naději, tak snad to dobře dopadne i u kočičky od zadavatele...
Bejina
napsal(a):
To je dobře ... vždycky je potřeba si dát naději, tak snad to dobře dopadne i u kočičky od zadavatele...
Mám pocit, že Osud přihrál Kukyho ochrnutí, abych si trochu odpočinula . Protože to, jak teď ten ďábel řádí - samozřejmě hlavně v noci, vypadá jako by si ty dny, kdy nemohl ani chodit (pak už ani stát), chtěl vynahradit! Píšu to samozřejmě v nadsázce. Ale někde psal "Honzapm", že "úplně na všem je třeba hledat aspoň něco dobrého" a já myslím, že se s tím dá souhlasit.
Mám dobré zprávy, kočka začíná lehce hýbat ocáskem. Sice jen trošičku ale je to dobré znamení.
Laila.aila
napsal(a):
No jestli fotečka je vaše čiča tak máte krásnou tříbarevku někdy se příroda u nich vyřádí, že fleky jsou divoko, ale u této je to supr pěkně rozpůlený čumáček barvičkami.
Ano je to naše kočka jako malou ji chtěli utopit, tak jsme si ji vzali a je to to nejlepší co nás potkalo
Jojo kočky jsou úžasné stvoření jsou své pořád si nechávají v sobě svoji svobodu a divokost a nás berou jako své služebníky pro mazlinkání, nakrmení a jako hračku pro lov a oplácí to svojí láskou a pokud jim nějak zachráníme život, tak jsou ještě víc vděčné znám to zažia jsem to několikrát a vím, že oni vědí, že jsme jim život zachránili.

Kerrynekk: to je tak krásná želvička! Ne. Krásná ne. Je nádherná!
Bibi79

XXX.XXX.27.156
Dobrý den, jak to tehdy dopadlo s ocáskem? Začal fungovat? Mám teď podobný problém s naším zahradním kocourkem, tak by mě zajímaly šance...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!