Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2016 23:41
Norway

XXX.XXX.59.2

Ahoj
ze zvědavosti a k ůžasu ke kočkám, se snažím nějak pochopit genetiku a dědičnost barev u koěek,
myslím že základy celkem chápu, ale pořád mi vrtá hlavou jedna věcm a to želvovinové zbarvení
u kocourů.

Vím že želvovinový kocour nemůže "normálně" existovat (zdraví, se dvěma chromozomy ) je to prý způsobeno chromozomy X a Y kde samičí chromozom X nese zjednoduseně černou. nebo červenou barvu srsti a kde samčí chromozom Y nenese žádnou barvu, takže nemůže dojíd ke spojení dvou barev u koťat kocourků. Moje otázka tedy zní, funguje tohle i u ostatních zbarvení, kdy barvu na kotě kocourka přenáší POUZE matka svím chromozomem X, protože samčí chromozom Y nenese žádnou barvu srsti?
Omlouvám se za možnou nesrozumitelnost, ale nejsem na vysvětlování. díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.11.2016 23:49

Norway napsal(a):
Ahoj
ze zvědavosti a k ůžasu ke kočkám, se snažím nějak pochopit genetiku a dědičnost barev u koěek,
myslím že základy celkem chápu, ale pořád mi vrtá hlavou jedna věcm a to želvovinové zbarvení
u kocourů.

Vím že želvovinový kocour nemůže "normálně" existovat (zdraví, se dvěma chromozomy ) je to prý způsobeno chromozomy X a Y kde samičí chromozom X nese zjednoduseně černou. nebo červenou barvu srsti a kde samčí chromozom Y nenese žádnou barvu, takže nemůže dojíd ke spojení dvou barev u koťat kocourků. Moje otázka tedy zní, funguje tohle i u ostatních zbarvení, kdy barvu na kotě kocourka přenáší POUZE matka svím chromozomem X, protože samčí chromozom Y nenese žádnou barvu srsti?
Omlouvám se za možnou nesrozumitelnost, ale nejsem na vysvětlování. díky.

No, u koček je to tak, že zrzavá barva je jediná vloha, která je umístěná na pohlavním chromozomu. takže je to jediná kočičí barva, kde záleží na pohlaví.

všechny ostatní vlohy pro barvu u koček jsou na autozomech, tzn. pohlaví nemá žádný vliv na barvu a je taky úplně jedno, jestli vlohu kotě zdědí po otci či po matce.

něco jiného je to u ptáků, tam je na pohlavních chromozomech vloh pro barvy spoustu a dokonce jsou na tom postavené i různé fígle, jak získat potomstvo, které se od vylíhnutí liší barvou podle pohlaví - samičky s jinou barvou než samečkové.

6.12.2016 21:08
Biochemik

XXX.XXX.211.55

Jsem rád, že tu je více, fanatiků, , kteří se zabývají i genetikou.
Tady třeba pomůže :)
http://www.depurasangre.cz/tabulka.htm.

6.12.2016 23:14
Biochemik

XXX.XXX.211.55

Tady ještě něco málo k té genetice :)
http://www.starcats.wz.cz/genetika.php.

7.12.2016 20:12
Machyska

XXX.XXX.252.23

Biochemik napsal(a):
Jsem rád, že tu je více, fanatiků, , kteří se zabývají i genetikou.
Tady třeba pomůže :)
http://www.depurasangre.cz/tabulka.htm.

To je hotová alchymie :).

Naše želvovinová kočička měla s kocourkem z profilu (bílý s černými tečkami) jedno kotě kouřové tečkované (kluk), jedno béžové tečkované (kluk), jedno rezavé tečkované (kluk), dvě stejné jako tatínek (holčička a kluk) a šedo černě tečkované s velkými tečkami (holčička).

Každé bylo naprosto jiné. Čekali jsme černou, nebo želvovinovou barvu koťátek, ale takto úžasně zbarvené ani ve snu.

Genetika je naprosto úžasná

7.12.2016 21:19
Biochemik

XXX.XXX.211.55

Machyska napsal(a):
To je hotová alchymie :).

Naše želvovinová kočička měla s kocourkem z profilu (bílý s černými tečkami) jedno kotě kouřové tečkované (kluk), jedno béžové tečkované (kluk), jedno rezavé tečkované (kluk), dvě stejné jako tatínek (holčička a kluk) a šedo černě tečkované s velkými tečkami (holčička).

Každé bylo naprosto jiné. Čekali jsme černou, nebo želvovinovou barvu koťátek, ale takto úžasně zbarvené ani ve snu.

Genetika je naprosto úžasná

To je na tom i to krásné ve finále, že příroda zamíchá ty karty jinak

19.10.2022 20:19
Erika.ZNC

XXX.XXX.3.202

Dobrý den, mě vrtá hlavou, zdali koťátko vzhledově a barevne po tatinkovi, může mít dlouhou srst po mamince? Kratkosrste ve 3m není, ale ani vyloženě chlupaté - jako taťka. Maminka je elegantní malá kočička. Co si o tom prosím myslíte, může maličké dorustat ještě dlouhá srst? Děkuji, myslím že je pravděpodobnější že bude jak barevné tak i kvalitou srsti po taťkovi

20.10.2022 09:23
Bobča

XXX.XXX.20.192

Erika.ZNC napsal(a):
Dobrý den, mě vrtá hlavou, zdali koťátko vzhledově a barevne po tatinkovi, může mít dlouhou srst po mamince? Kratkosrste ve 3m není, ale ani vyloženě chlupaté - jako taťka. Maminka je elegantní malá kočička. Co si o tom prosím myslíte, může maličké dorustat ještě dlouhá srst? Děkuji, myslím že je pravděpodobnější že bude jak barevné tak i kvalitou srsti po taťkovi

nevím,jestli vám někdo odpoví,to vlákno je staré 6 let...

20.10.2022 12:48

Bobča napsal(a):
nevím,jestli vám někdo odpoví,to vlákno je staré 6 let...

Ale klidně i po šesti letech. Ano, může narůst dlouhá srst. A asi i naroste. On i ten tatínek není vyloženě krátkosrstý.

Janae.

20.10.2022 13:00
Janae.

XXX.XXX.160.6

Erika.ZNC napsal(a):

Ten kocour není krátkosrstý, takže ano může mu narůst dlouhá srst.
Ale dle mého bude mít srst po kocourovi, kotě dlouhosrsté kočky vypadá jinak.

20.10.2022 17:55
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Erika.ZNC napsal(a):

Já si tedy myslím, že je to neskutečně roztomilé mládě a jde vyloženě o zbarvení, které já preferuji!
Viz jeden z mých kocourů...

20.10.2022 17:56
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale klidně i po šesti letech. Ano, může narůst dlouhá srst. A asi i naroste. On i ten tatínek není vyloženě krátkosrstý.

Jo jo, tatínek má parádně huňatý ocas!

20.10.2022 18:24

fikovnice napsal(a):
Jo jo, tatínek má parádně huňatý ocas!

Jo jo, takový kocour divoký. A kotě má štětičky. Tak si myslím, že zhuňatí.

20.10.2022 22:53
Erika.ZNC

XXX.XXX.3.202

Děkuji mnohokrát Všem za řádky i lichotky malé. Ukáže čas, jaká krasavice z ní vyroste...
Chtěla jsem ze zvědavosti ohledně genetiky vědět, zdali je možné zbarvení a delka srsti delitelna mezi rodiče, ale logicky asi ne, jako kdyby dcerka která je plavovlaska byla kudrnata po mě černovlásce, ač je tatínek plesaty bývalí plavovlasec 😆 ...nu tak moooc bych si přála, aby byla kočička po mamince huňanda

21.10.2022 08:47
Bobča

XXX.XXX.20.192

Erika.ZNC napsal(a):
Děkuji mnohokrát Všem za řádky i lichotky malé. Ukáže čas, jaká krasavice z ní vyroste...
Chtěla jsem ze zvědavosti ohledně genetiky vědět, zdali je možné zbarvení a delka srsti delitelna mezi rodiče, ale logicky asi ne, jako kdyby dcerka která je plavovlaska byla kudrnata po mě černovlásce, ač je tatínek plesaty bývalí plavovlasec 😆 ...nu tak moooc bych si přála, aby byla kočička po mamince huňanda

Nerozumím genetice,ale u lidí se přece stává,že je dítě od jednoho tmavého a jednoho světlého rodiče zrzavé...nebo,že se něco zdědí po prarodičích,hm??

Mám spolužačku,ona tmavá,on blonďák..a jeden kluk má tmavé vlasy, tmavé oči a druhý je dostova modrooký albín...

Koťátko je pěkně zabarvené,určitě z něj vyroste krásná kočička .Tlapky bílé,náprsenka..

21.10.2022 10:24
lesnížínka

XXX.XXX.43.217

Přijde mi jako kříženeček norské lesní. I maminka. Dle ocasu i taťka, ale mate mě, že koťátko nemá zakulacená ouška, má je spíš jak maina.

21.10.2022 12:56

Bobča napsal(a):
Nerozumím genetice,ale u lidí se přece stává,že je dítě od jednoho tmavého a jednoho světlého rodiče zrzavé...nebo,že se něco zdědí po prarodičích,hm??

Mám spolužačku,ona tmavá,on blonďák..a jeden kluk má tmavé vlasy, tmavé oči a druhý je dostova modrooký albín...

Koťátko je pěkně zabarvené,určitě z něj vyroste krásná kočička .Tlapky bílé,náprsenka..

Moje teta 3 dávno dospělé děti. Všechny od jednoho otce, podotýkám. Nejstarší blonďák s modrýma očima. Prostřední děvče tmavovlasá tmavooká "cikánka" (jako moje sestra, ty dvě jsou si mnohem podobnější ve srovnání se mnou, včetně hlasu a dikce). Nejmladší syn zrzavý se sklonem k nadváze.

21.10.2022 15:45
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo jo, takový kocour divoký. A kotě má štětičky. Tak si myslím, že zhuňatí.

Jinak takové miništětičky na uších má i Fido, ale ten je krátkosrstý. Ale už u kotěte jsme si toho s mámou všimly.

21.10.2022 17:05
Erika.ZNC

XXX.XXX.3.202

Tatínek je kříženec po papírových rodičích, mainsky otec a maminka bílá Ragdoll

23.10.2022 14:36
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Erika.ZNC napsal(a):
Tatínek je kříženec po papírových rodičích, mainsky otec a maminka bílá Ragdoll

Tak nám sem čas od času dávejte fotky prcka, ať se pokocháme!
Jak jsem psala, v mém případě jde vyloženě o zbarvení, které se mi u čičin líbí nejvíc!

Přidejte reakci

Přidat smajlík