Dotaz ohledně úmrtí kocourka s PP

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hanny59

6.12.2016 09:56
Hanny59

XXX.XXX.210.6

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat v případě úmrtí 7 měsíčního kocourka s PP na vrozenou srdeční vadu prokázanou pitvou. Mám nárok na vrácení peněz od chovatele? Nemáte s tím někdo zkušenosti. Děkuji za odpověď.

6.12.2016 09:59
joanne.s

XXX.XXX.41.2

A co máte ve smlouvě?
Jak kocourek umřel - ze dne na den, náhlá příhoda?

Hanny59

6.12.2016 10:06
Hanny59

XXX.XXX.210.6

Ano náhlá příhoda. Ve čtvrtek začal být apatický. Jela jsem s ním na veterinu, pak odpoledne ještě jednou. Nakonec byl do pátku na veterině. Nevěděli si s ním rady. Přestal chodit a dokonce oslepnul. Odvezla jsem ho domů. V sobotu to vzdal. Předtímse zdál být úplně v pořádku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.12.2016 10:12

Hanny59 napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak postupovat v případě úmrtí 7 měsíčního kocourka s PP na vrozenou srdeční vadu prokázanou pitvou. Mám nárok na vrácení peněz od chovatele? Nemáte s tím někdo zkušenosti. Děkuji za odpověď.

Myslím si, že záruční lhůta na vady u zvířat je půl roku.

ale určitě dejte vědět chovateli, ono je možné, že vám něco dá i když nárok nemáte, navíc, kardiomyopatie jsou nejen vrozenou, ale i dědičnou vadou.

Hanny59

6.12.2016 10:12
Hanny59

XXX.XXX.210.6

Mám ve smlouvě garancí vracení peněz na vrozené vady. Ale nevím jestli se to vztahuje i na tohle. Byli jsme na veterině před tím několikrát a doktor neříkal, že by se mu srdce nezdálo.

Hanny59

6.12.2016 10:17
Hanny59

XXX.XXX.210.6

A je to půl roku od koupě nebo do půl roku věku?

6.12.2016 10:18

Hanny59 napsal(a):
Mám ve smlouvě garancí vracení peněz na vrozené vady. Ale nevím jestli se to vztahuje i na tohle. Byli jsme na veterině před tím několikrát a doktor neříkal, že by se mu srdce nezdálo.

A v pitevním protokolu je co?

běžným vyšetřením poslechem se dají zjistit nemoci chlopní nebo patentní ductus arteriosus, prostě věci, které se projevují šelestem.

u kardiomyopatie nezjistíte poslechem nic, ta je zaživa zjistitelná pouze echokardiografií.

6.12.2016 10:18

Hanny59 napsal(a):
A je to půl roku od koupě nebo do půl roku věku?

Půl roku od koupě.

Hanny59

6.12.2016 10:46
Hanny59

XXX.XXX.210.6

Výrazná dilatace srdce, akutní kardiopulmonální selhání. To je z pitevního protokolu. Kocourka jsem si brala když mu byly skoro čtyři měsíce a zemřel v 7 měsících. Takže bych zřejmě mohla odstoupit od smlouvy. No psala jsem chovatelcevtak uvidím. Jsme spolu v kontaktu. Když jsme jeli poprvé na veterinu tak jsem jí hned informovala.

6.12.2016 10:58

Takže DCM?

A krmila jste normálně masovým žrádlem pro kočky? Pokud ano, tak se jedná o vrozenou vadu.

Hanny59

6.12.2016 11:00
Hanny59

XXX.XXX.210.6

Ano krmila jsem granulky a konzervy Applaws a občas přemražené hovězí nebo kuřecí.

6.12.2016 11:38
Janaaa

XXX.XXX.226.2

Hanny59 napsal(a):

To je mi líto, co to bylo za plemeno?

6.12.2016 11:48
lavacca

XXX.XXX.218.25

Hanny59 napsal(a):
Výrazná dilatace srdce, akutní kardiopulmonální selhání. To je z pitevního protokolu. Kocourka jsem si brala když mu byly skoro čtyři měsíce a zemřel v 7 měsících. Takže bych zřejmě mohla odstoupit od smlouvy. No psala jsem chovatelcevtak uvidím. Jsme spolu v kontaktu. Když jsme jeli poprvé na veterinu tak jsem jí hned informovala.

Chce to vědět, jak mate postavenou smlouvu. Nicméně pokud je tam klauzule o vracení peněz při vrozené vadě a v pitevnim protokolu bude toto potvrzeno, mate samozřejmě nárok na vracení peněz.

6.12.2016 11:55

lavacca napsal(a):
Chce to vědět, jak mate postavenou smlouvu. Nicméně pokud je tam klauzule o vracení peněz při vrozené vadě a v pitevnim protokolu bude toto potvrzeno, mate samozřejmě nárok na vracení peněz.

Netřeba žádné klauzule, stačí viz občanský zákoník.

6.12.2016 12:07
lavacca

XXX.XXX.218.25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Netřeba žádné klauzule, stačí viz občanský zákoník.

A tam je dané, jaka částka se vrací? Zda celá či jen část, apod? Vim, ze dost chovatelů ma ve smlouvách pravé dané částky a třeba i výběr jineho štěněte, apod. z pozdějších vrhů, atd.

6.12.2016 12:08

lavacca napsal(a):
A tam je dané, jaka částka se vrací? Zda celá či jen část, apod? Vim, ze dost chovatelů ma ve smlouvách pravé dané částky a třeba i výběr jineho štěněte, apod. z pozdějších vrhů, atd.

No, vzhledem k tomu, že pokud zvíře uhyne, prodaná věc je neopravitelně poškozená, tak zbývá jen výměna za nepoškozené zboží nebo vrácení kupní ceny. Podle domluvy.

Hanny59

6.12.2016 12:30
Hanny59

XXX.XXX.210.6

Kocourek byl plemene Ragdoll.

Hanny59

6.12.2016 12:34
Hanny59

XXX.XXX.210.6

Všem moc děkuji za cenné rady. Celá rodina teď smutní. Hlavně děti. Byl to pro nás šok. Do chovatelské stanice jsem poslala kopii pitevního protokolu a počkám jak se k tomu postaví. Budeme asi shánět nového kocourka, takže vrácení peněz bych uvítala. Částka to nebyla malá a náklady ne léčení se vzhledem k hospitalizaci taky docela vyhouply. No uvidím.

6.12.2016 12:43

Chovatelku určitě informujte. Ono je to neštěstí i na tu druhou stranu. Pro ní to v podstatě znamená, že její chovná kočka je minimálně nosič, což při dědičnosti těhle vad ale vůbec neznamená, že je zdravá, ale spíš že onemocní později. To samé krycí kocour. V podstatě to říká vykastruj a buď rád, že ti to zvíře žije. Nehledě na to, že ten váš kocourek má určitě sourozence...

6.12.2016 13:58
Janaaa

XXX.XXX.226.2

Hanny59 napsal(a):
Kocourek byl plemene Ragdoll.

Já si to myslela.Můj táta si teď pořídil půlročního kocourka také Ragdolla a já jsem o tom někde četla, že tato plemena na srdíčko trpí.. Tak se držte...

6.12.2016 15:17
mesič

XXX.XXX.129.58

Mám doma ragdolla s pp 6 let. Je to miláček a je mi líto Vaší situace.. Myslím, že chovatelka by měla vrátit peníze, ono dát vám jiné kotě, které bude s tím Vaším příbuzné bych nechtěla, bála bych se, že se to bude opakovat. Držte se a prosím informujte, jak to dopadlo, zajímalo by mě to. Děkuji.

6.12.2016 15:52
lavacca

XXX.XXX.218.25

Janaaa napsal(a):
Já si to myslela.Můj táta si teď pořídil půlročního kocourka také Ragdolla a já jsem o tom někde četla, že tato plemena na srdíčko trpí.. Tak se držte...

Ano, ragdoll, Britky, apod. na problémy se srdcem trpivaji. Bohužel.

Hanny59

6.12.2016 18:12
Hanny59

XXX.XXX.210.250

No, vzhledem k tomu, že pokud zvíře uhyne, prodaná věc je neopravitelně poškozená, tak zbývá jen výměna za nepoškozené zboží nebo vrácení kupní ceny. Podle domluvy.

Tak paní chovatelka vrácení peněz, nebo alespoň části peněz odmítá. Co s tím ?

6.12.2016 18:14

Hanny59 napsal(a):
Tak paní chovatelka vrácení peněz, nebo alespoň části peněz odmítá. Co s tím ?

Zajděte za právníkem, ať jí to napíše úředně.

Hanny59

6.12.2016 18:20
Hanny59

XXX.XXX.210.250

Zajděte za právníkem, ať jí to napíše úředně.

Ještě jsem jí jednou napsala v dobré. Odkázala jsem se na občanský zákoník. Uvidím co na to odpoví. A kočka i kocour prý byli na nemoci srdce testované. Tak nevím. Napsala to tak zvláštně, jako bych snad za smrt kocourka mohla a ona to tím pádem řešit nebude. Prý by mi vrátila peníze kdyby uhynul do 14 dní od koupení. Ale takhle ne.

BorisWERE

6.12.2016 19:05
BorisWERE

XXX.XXX.220.14

Jak odmítá vrátit?
Mohu se zeptat, kolik vás stála pitva?
Stalo se nám něco podobného, ale pitvu jsme nenechali udělat.
Také jsme měli ragdollku. Krásnou a umřela nám v necelém roce. Peníze jsme nedostaly.
Mohu se zeptat na CHS?

Jsem trošku naštvaný. Protože všude čtu, jak testují, jak tohle, jak támhle to, jak z prověřeného chovu, ale houby.

Hanny59

6.12.2016 19:26
Hanny59

XXX.XXX.210.250

BorisWERE napsal(a):
Jak odmítá vrátit?
Mohu se zeptat, kolik vás stála pitva?
Stalo se nám něco podobného, ale pitvu jsme nenechali udělat.
Také jsme měli ragdollku. Krásnou a umřela nám v necelém roce. Peníze jsme nedostaly.
Mohu se zeptat na CHS?

Jsem trošku naštvaný. Protože všude čtu, jak testují, jak tohle, jak támhle to, jak z prověřeného chovu, ale houby.

Pitva stála 450 kč. Jméno chovatelské stanice zatím veřejně psát nechci. Uvidím jestli se nakonec přece jen nedohodneme. Můžu Vám pouze napsat, že chovatelská stanice je z Ostravy. Mohu se zeptat na příznaky nemoci vaší kočičky než umřela?

6.12.2016 19:37
Machyska

XXX.XXX.252.23

Hanny59 napsal(a):
Pitva stála 450 kč. Jméno chovatelské stanice zatím veřejně psát nechci. Uvidím jestli se nakonec přece jen nedohodneme. Můžu Vám pouze napsat, že chovatelská stanice je z Ostravy. Mohu se zeptat na příznaky nemoci vaší kočičky než umřela?

Pokud se chovatelka nebude chtít domluvit rozumně a dobrovolně, nepomohl by Český svaz chovatelů u kterého je chovatelka registrována?

Nemám s kočkami s PP zkušenosti, ale předpokládám, že průkaz původu musel někdo vystavit a oslovení této organizace by byl u mě další krok.

Určitě bych to nenechala jen tak vyšumět. Nejde jen o ty finance za kocourka a jeho léčbu, ale jde i o citovou újmu, která Vám byla způsobena.

Pokud se k tomu chovatelka staví takto "divně" (vrácení peněz do 14 dní, to se přece nemůže žádná dědičná nemoc projevit), tak je možné, že tají něco, co by mohlo zajímat i svaz, kde je registrovaná.

6.12.2016 19:44
Hanny59

XXX.XXX.210.250

Machyska napsal(a):
Pokud se chovatelka nebude chtít domluvit rozumně a dobrovolně, nepomohl by Český svaz chovatelů u kterého je chovatelka registrována?

Nemám s kočkami s PP zkušenosti, ale předpokládám, že průkaz původu musel někdo vystavit a oslovení této organizace by byl u mě další krok.

Určitě bych to nenechala jen tak vyšumět. Nejde jen o ty finance za kocourka a jeho léčbu, ale jde i o citovou újmu, která Vám byla způsobena.

Pokud se k tomu chovatelka staví takto "divně" (vrácení peněz do 14 dní, to se přece nemůže žádná dědičná nemoc projevit), tak je možné, že tají něco, co by mohlo zajímat i svaz, kde je registrovaná.

Tohle už mě také napadlo. A svaz kde je registrovaná jsem již oslovila.

7.12.2016 07:52
Bejina

XXX.XXX.112.69

Velmi smutný případ...

Ze zajímavosti jsem se dívala do naší smlouvy od našeho kocourka s PP i když je jiné rasy. O žádné záruční lhůtě na vady v naší smlouvě není zmíněno, pouze :

...Kupující dále prohlašuje, že si zvíře vybral, řádně si jej prohlédl, seznámil se s jeho stavem a prohlašuje, že stav zvířete včetně jeho zdravotního stavu mu je znám a že jeho obecná- tržní cena odpovídá kupní ceně, kterou si účastníci dohodli v této kupní smlouvě. Dále prodávající podle zákona neručí za skryté vady zvířete, které ani jemu v době prodeje nebyly známy...

Myslím si, že je to o tom, jak se k tomu chovatelé postaví.
I mě samu by zajímalo, jaká bude odpověď od svazu chovatelů, kde je chovatelka registrovaná.

7.12.2016 09:34

Bejina napsal(a):
Velmi smutný případ...

Ze zajímavosti jsem se dívala do naší smlouvy od našeho kocourka s PP i když je jiné rasy. O žádné záruční lhůtě na vady v naší smlouvě není zmíněno, pouze :

...Kupující dále prohlašuje, že si zvíře vybral, řádně si jej prohlédl, seznámil se s jeho stavem a prohlašuje, že stav zvířete včetně jeho zdravotního stavu mu je znám a že jeho obecná- tržní cena odpovídá kupní ceně, kterou si účastníci dohodli v této kupní smlouvě. Dále prodávající podle zákona neručí za skryté vady zvířete, které ani jemu v době prodeje nebyly známy...

Myslím si, že je to o tom, jak se k tomu chovatelé postaví.
I mě samu by zajímalo, jaká bude odpověď od svazu chovatelů, kde je chovatelka registrovaná.

Ne ne, nezáleží na chovateli, protože bez ohledu na to, co je ve smlouvě, smlouva nemůže být v rozporu s občanským zákoníkem. A když uzavíráte kupní smlouvu - třeba i ústně - tak k té smlouvě vždy patří i možnost reklamace skrytých vad. Při ústní smlouvě je ale v případě soudního sporu občas problém dokázat, že k prodeji došlo, no.

7.12.2016 10:02
Hanny59

XXX.XXX.182.120

Jakmile budu mít odpověď od svazu, napíšu to sem.

7.12.2016 14:43
Hanny59

XXX.XXX.128.137

Tak odpověď svazu zní. Pokud nedojde k dohodě, doporučují najmout si právníka. Mám nárok na vrácení kupní ceny a možná i na náhradu ceny za léčbu. Tak uvidím jak se této informaci postaví chovatelská stanice.

7.12.2016 17:40
Bejina

XXX.XXX.112.69

Hanny59 napsal(a):
Tak odpověď svazu zní. Pokud nedojde k dohodě, doporučují najmout si právníka. Mám nárok na vrácení kupní ceny a možná i na náhradu ceny za léčbu. Tak uvidím jak se této informaci postaví chovatelská stanice.

Díky za informaci...

Držím palce

7.12.2016 19:55
Machyska

XXX.XXX.252.23

Také držím pěsti

30.12.2016 16:39
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Tak by mě zajímalo jak to dopadlo.

Cerwius

31.12.2016 18:11
Cerwius

XXX.XXX.128.5

Nechci se nijak paní chovatelky zastávat...

Ale: reklamační doba na zvíře není celý jeho život, ale adekvátní část. A to se bere cca 30 dní. Chovatelka může napadnout, že neměl adekvátní podmínky. To samé platí na skryté vady. 

Pokud jde o pitvu a máte podezření na HCM, je rozhodující v tomto, kdo kocourka pitval. Pitvu by pro reklamaci měl provést soudní znalec. Takže ač to bude znít děsivě, je řešení na vůli chovatelky ;-).

Cerwius

31.12.2016 18:14
Cerwius

XXX.XXX.128.5

... mimo jiné pokud měl kocourek testované rodiče... pak se obávám, že bez dg. potvrzené SZ Vás čeká boj s větrnými mlýny...

1.1.2017 12:08
lavacca

XXX.XXX.218.25

Cerwius napsal(a):

Ale: reklamační doba na zvíře není celý jeho život, ale adekvátní část. A to se bere cca 30 dní. Chovatelka může napadnout, že neměl adekvátní podmínky. To samé platí na skryté vady. 

Pokud jde o pitvu a máte podezření na HCM, je rozhodující v tomto, kdo kocourka pitval. Pitvu by pro reklamaci měl provést soudní znalec. Takže ač to bude znít děsivě, je řešení na vůli chovatelky ;-).

Reklamační doba je klasicky 6 týdnů, pokud se strany nedohodnout jinak. Dost CHS, které dbají na testování zvířat, má ve smlouvě, že za vrozené vady odpovídá do 1 roku zvířete. To je právě doba, kdy se většina vrozených nemocí projeví...
¨.

Cerwius

1.1.2017 17:36
Cerwius

XXX.XXX.22.19

6 týdnů už neexistuje...
NOZ již neobsahuje žádnou specifickou lhůtu určenou k vytčení vad, pokud jde o zvířata. Celá
věc je poněkud složitější - jde o to, že v situaci, kdy prodávajícím je podnikatel a kupujícím
nepodnikatel, vztahují se na takový prodej ustanovení o prodeji zboží v obchodě. V této
situaci platí, že prodávající odpovídá vždy pouze za vady, které má věc při převzetí kupujícím,
přičemž se má za to, že pokud se vada projeví do 6 měsíců od převzetí, věc byla vadná již při
převzetí a je na prodávajícím, aby případně prokázal, že tomu tak není, resp. nebylo. Po
uplynutí oněch 6 měsíců je dalších 18 měsíců (tj. celkem 2 roky) možné, aby kupující
uplatňoval u prodávajícího právo z vady věci, nicméně bude již na kupujícím, aby prokázal, že
vada zde byla již při převzetí věci, za jiné vady tj. takové, které na věci vzniknou až po
převzetí kupujícím totiž prodávající neodpovídá, pokud tedy nepřevezme tzv. záruku za
jakost, což je ovšem pouze na jeho uvážení.

A tady nastupuje právě soudní znalec...

1.1.2017 18:03

Cerwius napsal(a):
6 týdnů už neexistuje...
NOZ již neobsahuje žádnou specifickou lhůtu určenou k vytčení vad, pokud jde o zvířata. Celá
věc je poněkud složitější - jde o to, že v situaci, kdy prodávajícím je podnikatel a kupujícím
nepodnikatel, vztahují se na takový prodej ustanovení o prodeji zboží v obchodě. V této
situaci platí, že prodávající odpovídá vždy pouze za vady, které má věc při převzetí kupujícím,
přičemž se má za to, že pokud se vada projeví do 6 měsíců od převzetí, věc byla vadná již při
převzetí a je na prodávajícím, aby případně prokázal, že tomu tak není, resp. nebylo. Po
uplynutí oněch 6 měsíců je dalších 18 měsíců (tj. celkem 2 roky) možné, aby kupující
uplatňoval u prodávajícího právo z vady věci, nicméně bude již na kupujícím, aby prokázal, že
vada zde byla již při převzetí věci, za jiné vady tj. takové, které na věci vzniknou až po
převzetí kupujícím totiž prodávající neodpovídá, pokud tedy nepřevezme tzv. záruku za
jakost, což je ovšem pouze na jeho uvážení.

A tady nastupuje právě soudní znalec...

Paní měla kocourka tři měsíce.

tady myslím není co řešit. ale ano, jestli chovatelka odmítne reklamaci, tak nezbývá než se soudit.

2.1.2017 02:42
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Cerwius napsal(a):

Možná to bude trochu boj s větrnými mlýny. Ale určitě se přikláním k ostatním s radou řešit celou věc s pomocí právníka. Nemyslím, že by nemoc typu HCM způsobily neadekvátní podmínky. Respektive tím, že se jedná o geneticky podmíněné onemocnění, tak by zřejmě dříve či později propuklo. Možná je svým způsobem dobře, že se to stalo v ještě relativně hodně mladém věku kocourka (někdy bývá tato vada objevena ještě později). No a také, jak už zde bylo zmíněno, naštěstí již na ztrátu zvířete lze pohlížet i z úhlu citové újmy, což také zadavatelka zmiňuje.
Zadavatelce přeji, ať vše dopadne alespoň trochu uspokojivě (nevěděla jsem jaké slovo zvolit, protože dobře to zkrátka nedopadlo, tak ať aspoň ta dohra případu dopadne pro ni pozitivně).

Přidejte reakci

Přidat smajlík