Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2017 12:51
AniAn

XXX.XXX.44.34

Ahoj, potřebovala bych poradit, jsem s toho docela nervozní. v dubnu máme jet na týden na chalupu. Máme dvě půl roční koťata - holky(k dnešnímu dni). Holky si chceme vzít sebou a nechat je tam běhat po venku ( koupíme jim nějaký přípravek proti parazitům ) a na noc si je vzít dovnitř a nebo když bude špatné počasí třeba pršet atd. Já se bojím že se jim něco stane a nebo že se někde zaběhnou nebo prostě utečou. Nikdy venku ještě nebyly. Co vy na to? Máte nějakou zkušenost že byste si vzali své miláčky sebou na dovolenou ? Jak to snášely? a co návrat do bytu, byl nebo nebyl problém?
Děkuji za reakce, tipy či rady.

12.2.2017 13:10
Acamar

XXX.XXX.29.135

Mám dvojí - rozdílnou zkušenost.
První kočka, kdy jsme ji poprvé brali na chatu jako párměsíční kotě, byla nadšená, všechno zkoumala, lítala, v noci spala jako zabitá...nezaběhla se nikdy, měla okruh kolem chaty a dál se sama nepouštěla, chodila s námi třeba i na houby. Jediný problém s ní nastal, když vyšplhala na nějaký smrček a neuměla slézt, tak jsme museli sundávat a taky byla občas od smůly, zalízala do dřevníku. Jinak všechno v pohodě a ani příjezd do bytu nebyl problém. Jen někdy s odchytem, když jsme potřebovali odjet...
Druhý pokus s chatou byl s novými kočkami - něco přes rok a tříletá. Ty byly dost vyjukané a vůbec se jim ven nechtělo. Mladá akorát ráda vysedávala na balkoně. Taky špatně nesly cestu autem. Tam radost ani přínos žádný, spíš zbytečný stres pro kočky.

Když se kočky budou zprvu bát, ať mají přístup dovnitř nebo nějaké útočiště, kam mohou zalézt apod. Bezpečnost - záleží, na jakém místě to je (cesta, provoz), zda tam jsou cizí kočky, psi...
Spíš otázka, jestli je nebudete vozívat pravidelně, stojí za to to vůbec podstupovat a nenechat je raději doma.

12.2.2017 13:19
AniAn

XXX.XXX.44.34

Chalupu máme v kopcích, cesta je daleko a jediné co je tak jsou tam slepice a jedna kočka dospělá. Přepravky se nebojí, dokonce v ní i spí a cesta autem jim taky nedělá problém jak jsme je vozily k veterináři. Vezmeme i jejich wc a oblibenou deku atd. pořád se stejně bojím

12.2.2017 13:40
Machyska

XXX.XXX.252.23

Nebylo by lepší jim udělat zázemí v chatě a ven je pouštět, pokud budou chtít, jen pod vaším dozorem? Tj. pokud budete venku, budou i kočky, pokud budete uvnitř, budou i kočky?

Kočky jsou na jakoukoliv změnu hodně citlivé, je těžké odhadnout jejich reakci na týdenní výlet venku a pak návrat do uzavřeného bytu.

12.2.2017 15:44
joanne.s

XXX.XXX.37.194

AniAn: Jde o kočičky bytové, nebo jsou zvyklé na přístup i ven?

Máte nějaký důvod, proč kočičky chcete brát s sebou? Kočky jsou teritoriální, velmi vázané na svoje domácké prostředí a změny snáší špatně, cestování též nic moc. Proto se doporučuje po dobu dovolené kočky nechat raději doma a zajistit jim každodenní návštěvu - krmiče a vybírače záchodku. Je to pro ně příjemnější a bez stresu.

12.2.2017 16:54
ladd

XXX.XXX.56.246

Jedná se o ještě zvídavá odrostlá koťata myslím, že to bude jak uvádí Acamar v prvním odstavci.
Pokud je chata vaše a jezdíte tam pravidelně, spíš bych je tam bral, zvláště, pokud tam býváte i delší dobu. Začněte tím, že kočky si první zvyknou v chatě a pak necháte dveře otevřené a necháte je postupně prozkoimat okolí, jak píše Machyska. Někde jinde se zde ale psalo o tom, že kočka návrat do bytu těžce nesla. Spíš bych se bál toho, než že se ztratí.

13.2.2017 11:31
AniAn

XXX.XXX.44.34

Ano přesně jsem to takhle myslela jen jsem to špatně napsala v úvodu. Na kočičkách mi strašně moc záleží a už teď si nedokážu představit že bych je nechala doma a jela pryč. musím to do konce dubna nějak vymyslet.
moc děkuji za reakce
až přestanou mrazy tak je zkusím vzít na chvíli ven a pak se uvidí co na to budou říkat =).

Alena V.

13.2.2017 11:42
Alena V.

XXX.XXX.118.1

Já tedy nevím, ale když si berete kočku třeba z útulku, tak vždy doporučují, nechat jí v novém prostředí alespoň 3- 4 týdny jen uvnitř a teprve až si zvykne, tak ji postupně vypouštět ven, a ze začátku s dohledem. Mám obavy, že pokud kočky přivezete a hned je vypustíte, mohou se ztratit a zpátky nemusí trefit. Já bych je na chatu vzala, ale ven bych je určitě ze začátku pustila jen s dohledem, nebo bych je naučila na postroj a k němu bych připnula dlouhou šňůru.

13.2.2017 12:14
AniAn

XXX.XXX.44.34

Ano, budu je mít pořád na očích a pod dozorem. V úvodu jsem to špatně napsala , ale myšleno je to tak že jak píšete všichni...
taky jsem uvažovala na postroj ale neíim zda už není pozdě na ně...

13.2.2017 13:34
Acamar

XXX.XXX.57.109

Alena V. napsal(a):
Já tedy nevím, ale když si berete kočku třeba z útulku, tak vždy doporučují, nechat jí v novém prostředí alespoň 3- 4 týdny jen uvnitř a teprve až si zvykne, tak ji postupně vypouštět ven, a ze začátku s dohledem. Mám obavy, že pokud kočky přivezete a hned je vypustíte, mohou se ztratit a zpátky nemusí trefit. Já bych je na chatu vzala, ale ven bych je určitě ze začátku pustila jen s dohledem, nebo bych je naučila na postroj a k němu bych připnula dlouhou šňůru.

Nevím, zda nejde spíše o to, aby si kočka zvykla nejprve na nové "páníčky" a nechtěla utéct do původního domova...?
Naše kočky si nás tedy v cizím prostředí vždy pěkně hlídaly, abychom jim nikam nezmizeli, žádná neměla tendenci prchat do neznáma ale samozřejmě to může být individuální, riziko je vždy.
Pod dohledem určitě. Postroj - na chatě, kde si může kočka užít lítání, mi přijde škoda, nehledě k tomu, že z něj kočka nemusí být nijak nadšená.

Přidejte reakci

Přidat smajlík