kaca92
XXX.XXX.48.5
Dobrý den,
naše skoro roční kočka byla před týdnem na kastraci. Kastrace dopadla dobře, pan veterinář jí místo vstřebávacích stehů dal sponky, pro mě a manžela novinka. Cvočky prý obsahujou stříbro a tím se prý rána dezinfikuje a lépe hojí. Bylo nám tvrzeno že je to bezúdržbové, že nemáme dávat ani límec ani košilku a když si to někdy oblízně že to nevadí.
Jenže včera jsem přijela z práce a kočka měla asi 4 ty sponky vytržené a vylízanou díru s hnisem.. Jeli jsme okamžitě na veterinu, tam to prakticky svedli na nás že to má rozlízané a rozlízala si podkožní stehy a tak jí to vyčistili a dali injekčně atb, že prý to zkusíme vyléčit otevřeně. Jenže paní veterinářky prokusy jsou dosti drahé. Nemyslím prášky, ale její práce.
Kastrovali jsme už 3 kočky u jiného veterináře, který bohužel neměl na nás čas a bylo vše v pořádku i s normálními vstřebávacími stehy. A taky to bylo o dost levnější než na této veterině.
Domů nám dali dezinfekci Alfadin a atb mast Tenazym.
Musí nosit límec. Jenže od veteriny nechce sama pít a jídlo si vezme jen z ruky.
Zítra máme přijít na kontrolu.
Nemáte někdo zkušenost, opravdu se může zcelit rána takhle?
Dost děs.
Nám na první kočky(kdysi), navlékli "košilku".
Dala jsem kočce provizorní obojek a košilku jsem k obojku
připevnila na několika místech, aby nesjížděla s těla.
Kočka s tím neměla nejmenší problém.
Dalším kočkám po operaci, dr. postříkal ránu nějakým sprejem,
vypadalo to jako pokovené. Kočky se do rány nedostaly,
krásně se zahojily.
Nedovedu si představit, že bych je stresovala límcem.
No, uvidíte zítra...
Nebude li to dobré, požadovala bych normální
ošetření = klasiku
a nedovolila bych káčám, dělat nějaké experimenty.
Nebo bych šla jinam, ale nevím, zda by se v tom
chtěl někdo babrat a opravovat to.
kaca92
XXX.XXX.48.5
Taky jsme přemýšleli o výměně veterináře.
Jenže, přesně jestli se do toho někomu bude chtít to nějak předělat.
Příště náš selský rozum než tohle.
Košilku jsme zkoušeli, jenže neuběhla ani hodina a svlékla se mi z toho. Do toho začla být dosti agresivní a vůbec si nenechá na sebe sáhnout.
Je vidět že z toho límce je uplne v háji a bříško jí nejspíše bolí.
Zítra se na veterinu obrním nervama.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Sponky jsou normální řešení uzávěru operačních ran. Jsou naprosto rovnocenné stehům.
Že máte kočku káču, co si sežrala ránu, to se stává. Se sponkami to nesouvisí, naopak, kolikrát sponky lákají k olizování výrazně méně než stehy. Jsou prostě expertky. Pravděpododobně by si sežrala i práci druhého veta.
Nezbývá než límec a prostě to dohojit.
Bez límce rozlízané rány zahojit NELZE.
Stříbrný tekutý obvaz nezabraňuje lízání. Pruban nezabraňuje lízání a navíc zvířatům dost vadí.
kaca92
XXX.XXX.48.5
Límec nosí.
Jen jsem se ptala jestli je to takhle ok.
Netvrdila jsem že tato veterina nic neumí ba naopak vypadají profesionálně.
Jen prostě je to klinika a jejich profesionálnost je dražší než normální veterinář. A proto na nějaké pokusy nejsou prostředky.
Proto jsem šla na radu jestli je to takto správně a popřípadně jestli někdo neví co by třebas ještě pomohlo abych té naší "káče" pomohla.
O sponkách jsem opravdu slyšela poprvé.
Jenom k té technice zašívání - Barči udělal vet celkem velký řez (že když i dělohu ven tak velký řez páč musí dosáhnout někam...?) a zašité to měla (krom vždy dvou krajních stehů) jakoby zadním stehem - prostě u břicha rovná lajna s tím, že kůže s řezem vystupovala jako val - stehy vstřebávací - a Barunka neměla šanci si to vypárat a po vstřebání stehů se kůžička krásně vyrovnala...to mi připadalo takové velmi šikovné.
Některé kočky proste stehy nebo spojky nee a vyrvou to. Stalo se nám to u naši půlroční kočičky. Holky předtim nikdy stehy nervaly, měly to jen zástříklé dezinfekci a byl klid. Mladá se na to vrhla někdy 8.den. Vyndala 2-3 stehy, zanítilo se to, udělala se ji boule, skončili jsme na reoperaci. Chodíme k našemu vetovi už pres 15 let, tak nám ji zreoperoval zadarmo, platili jsme jen léky. Pak mela opět stehy, dostala na tvrdí límec ( protestovala chvíli, denně jsme ji na 1-2 hodiny ten límec sundali a hráli si s ni, mazlili, aby neměla šanci se do toho zase pustit. Pak zas nandali). Krasne se ji to zahojilo, nikdo by to do ni teď neřekl, ze něco vyvadela. Dneska jsou ji už 3 roky.
lavacca
napsal(a):
PS: sponky mela kočka po císaři, ze se ji bude lépe i kojit ( nebudou se za to tak koťata zasekavat drápky) a krasne se zahájila. Přímo ukázkově, takže v tom bych problém neviděla. Ta by vytrvalá i stehy, kdyz se do toho pustila.
Ehm, zahojila...Ach ty opravy na ipadu.