Potřebuji znát názory a zkušenosti s adaptací toulavého kocoura a jeho chování k "domácím" kočkám.
Od začátku roku se kolem našeho domu toulal kocourek. Vše si značkoval a toto chování se stále stupňovalo . Byl silně zanedbaný. Před týdnem jsem ho odchytila a nechala vykastrovat. Také jsem ho odblešila, odčervila a nechala udělat testy na ty nejhorší nemoci (je naprosto zdravý naštěstí).
Značkování domu po kastraci okamžitě ustalo, okolní keře značkuje stále, ale to nikomu nevadí. Stala se z něj mazlivka a chodí za námi jako pejsek. Problém je v tom, že stále napadá a nahání naše tři kočičky, nejvíce prohání kočičku, kocourky trochu méně. Jaká je šance, že se zklidní a přestane ubližovat našim kočkám. Nejspíš se s nimi zná už dlouho...žije tu poblíž už déle, ale mysleli jsme si, že je od sousedů...není.
Je mi jasné, že je jaro a hormony s ním stále hodně lomcují, týden po kastraci je málo, ale změní se jeho chování, je to jen těmi hormony, nebo už je to jeho styl tj. boj o přežití...?
Samozřejmě se snažím o postupné sbližování, např. jídlo poblíž sebe, tak, aby byli odděleni sklem a jen na sebe viděli, ale naše kočička hned uteče a to je veliký jedlík, ale bojí se tak, že jen ho uvidí, tak mizí bez jídla. Jeden z kocourků se v klidu za sklem nají, ten se ho bojí nejméně, ale druhý taky hned uteče.
Pokud má někdo nějakou zkušenost, tak ji prosím napište, moc mi to pomůže.
Nejraději bych ho někomu hodnému darovala, bude určitě v budoucnu velká mazlivka, moc si hlazení užívá a vůbec nepoužívá při kontaktu s lidmi drápky. Dle odhadu veterináře má věk něco mezi třemi až čtyřmi lety.
Děkuji za všechny rady.
K nám jednou v prosinci mezi svátky,
přišel kocourek.
Nekastrovaný, ale NEZNAČKOVAL.
Byl to takový drobný, podtržený tuláček.
Byl u nás rok, pak zmizel (neskončil dobře )
Celý ten rok jsem je musela oddělovat.
Chodil k nám kocour šikana - "mydlil" naše kočky
a ty naše potvory zase "mydlily" toho "našeho" drobného
nalezenečka. Když jsem ho pustila ven, naše jsem nechala
doma. Cizího šikanu jsem zavřela do králíkárny, jinak
se rvali jako...po jedné strašné rvačce kocourek zmizel.
Kočky vetřelce nepřijímají rády. Někdy - časem
si třeba zvyknou.
V tomto našem příběhu jsem je musela mít oddělené i doma.
Držím palce ať vše dobře dopadne (a třeba ho udáte).
Machyska
napsal(a):
Děkuji, myslím, že nalezení nového domova, by bylo nejlepší pro všechny.
Také si myslím, že po nalezení nového domova by se ulevilo všem... vám i vašim kočičkám.
Rozhodně bych mu hledala nový domov co nejdříve, pokud sbližování kočiček nepostupuje k lepšímu.
K nám jednu dobu chodil cizí kocour a dokonce se naučil chodit kočičími dvířky až k nám domů. Označkoval nám i nábytek. Naše všechny tři kočičky tehdy byly ve velkém stresu a i méně jedly. Zjišťovala jsem komu patří a než jsme stačili řešit kastraci, tak přestal náhle chodit, zřejmě se mu něco stalo. Našim kočičkám se moc viditelně ulevilo a nám samozřejmě taky.
Takže najít vašemu cizímu kocourovi jiný domov by bylo zřejmě nejlepší nejlepší.
Já jsem našla před Vánoci 2015 kočičku, odrostlé kotě. Samozřejmě jsem ji nechala pak vykastrovat. Mám 8 koček a snesou se jak které, nejsou všechny pohromadě. Největší problém dělává 8,5 letá kočka, která nově příchozí kočky vyhání. Na tuto nalezenou si však zvykla, problém není. Ani kocouři ji nebijí, i když zezačátku hlavně ten jeden kocour byl na ni dost nepříjemný a bil ji.
Myslím si, že si kočky můžou (ale i nemusí) zvyknout. Záleží na povaze každé kočky. Některá si své teritorium hlídá pořádně a nechce do něj nikoho jiného pustit.
Uvidíte, třeba si kocoura někdo vezme, třeba se zlepší. Měla jsem kocoura nalezence, takového dominantního rváče, ale kočky ani kocoury mi nikdy nevyháněl, max. se trochu seprali. Pravdou je, že u nás mají hodně prostoru, každá si najde své místo. A ohledně jídla taky nebyl problém, kolikrát jedli společně z jedné velké misky.
Hlavně to chce kočky i trochu vychovat a nastavit jim hranice. Kočky jsou chytré, rozumí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

peggi16
napsal(a):
Já jsem našla před Vánoci 2015 kočičku, odrostlé kotě. Samozřejmě jsem ji nechala pak vykastrovat. Mám 8 koček a snesou se jak které, nejsou všechny pohromadě. Největší problém dělává 8,5 letá kočka, která nově příchozí kočky vyhání. Na tuto nalezenou si však zvykla, problém není. Ani kocouři ji nebijí, i když zezačátku hlavně ten jeden kocour byl na ni dost nepříjemný a bil ji.
Myslím si, že si kočky můžou (ale i nemusí) zvyknout. Záleží na povaze každé kočky. Některá si své teritorium hlídá pořádně a nechce do něj nikoho jiného pustit.
Uvidíte, třeba si kocoura někdo vezme, třeba se zlepší. Měla jsem kocoura nalezence, takového dominantního rváče, ale kočky ani kocoury mi nikdy nevyháněl, max. se trochu seprali. Pravdou je, že u nás mají hodně prostoru, každá si najde své místo. A ohledně jídla taky nebyl problém, kolikrát jedli společně z jedné velké misky.
Hlavně to chce kočky i trochu vychovat a nastavit jim hranice. Kočky jsou chytré, rozumí.
Presne jak pisete.
Pokud je v dome "dominatni" kocka/pes ("vychovani dle predstav lidi"), vsechny si po zvirecim "pofackuje" jak potrebuje(te) a vsichni maji jasno kde jsou hranice - co a jak se smi, ci nesmi...
Ty pravidla proste plati a kdyz se nekdo chova "mimo ramec" dojde na "usmernovani".
Pokud se ovsem boji i "kapo" nebude to nikdy fungovat.
Ale vzdycky to chce trochu casu...
Ani lidi si nepadaj hned kolem krku.