Ovariektomie, ovariohysterektomie nebo podvazani vajecniku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lux_solis

27.4.2017 15:08
lux_solis

XXX.XXX.35.234

Dobrý den, zajímalo by mě, zda v Praze či okolí existuje veterinární klinika, která provádí podvázání vaječníků u koček.

Neptám se na kastraci, které existují dva druhy 1. vybere se vše, vaječníky, vejcovody i děloha (tzv. ovariohysterektomie), ani se neptám na 2.způsob kastrace kdy seodebírají pouze vaječníky (ovariektomie).

Vím, že kastrace má plno výhod. Ale já jsem jedna z těch, jak jsem se dočetla na internetu podivných osob, které chtějí zasahovat do těla zvířete co nejméně.

Podvázání vaječníků mi přijde jako nejšetrnější zákrok. Kočka bude stále mrouskat, ale neotěhotní.

Díky za radu...přesvedčování na kastraci nebude třeba...toho je internet plny a mám pročteno. Děkuji.

27.4.2017 15:47
lavacca

XXX.XXX.143.1

Jo jo, neni nad to, aby kocka stale dokola mrouskala az bude kost a kuze nebo bude mit zanet delohy...smane. Proc ne klasickou kastraci, kdy se vyjme vse a kocka ma do konce zivota klid?!? Co ma byt tim plus u odebrani pouze vaječníků?

27.4.2017 15:49
rapotacka11

XXX.XXX.32.198

Lux_solis
Podvázání vaječníků mi přijde jako nejšetrnější zákrok. Kočka bude stále mrouskat, ale neotěhotní.
""""""""""""""""""""
Neotěhotní ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.4.2017 15:58

Ne, podvázání vejcovodů je ta nejhorší možnost.

už jste někdy viděla kočku s trvalou říjí? jednak se s ní nedá žít, jednak něco takového kočku hodně rychle opotřebovává a zánět dělohy taky nic moc.

na tuhle variantu prostě rovnou zapomeňte.

27.4.2017 21:06
Katinec

XXX.XXX.73.206

O tom "nejšetrnějším" by se dalo diskutovat. A dovnitř musí vet tak jako tak.

lux_solis

28.4.2017 14:21
lux_solis

XXX.XXX.35.234

Jsou k tomu vsemu nejake statistiky? Vsichni se tak zasadne stavi k vybrani vnitrnosti kocky.

Jsou pripady, kdy kocka mrouska i po kastraci...no bezva. Mohou se naskytnout problemy po kastraci, super. Muze se stat, ze kocka se stane neustale mrouskajici...chapu ze by to bylo tak do bohnic na psychiatrii, jak pro vlastnika tak pro kocku. Mrouskajici kocka se vycerpa - ok, moje kocka mrouska tak 24h max 36h. Mam ocekavat, ze se to bude zhorsovat? Jak caste je, ze by kocka mrouskala do vycerpani? Prijde mi to trosku prehnane. Samozrejme, priklady na vsechno existuji. Ale jak je to caste?

Jeste bych pro neznale pripomnela technickou...podvaz vajecniku myslim opravdu pouhy podvaz vajecniku. Ne podvazani vejcovodu po te co byly odstraneny vajecniky (odstraneni cehokoliv je stale ta kastrace).

Moznost zanetu a vyvarovani se nemocem v budoucnosti. Zajimaly by me procenta? Protoze i kastrovana kocka muze mit mocak, muze mit nadory apod.

Moje predstava je ta, ze kocka mi sem tam chodi ven. Ted ji nemohu poustet, nez provedu nejaky zakrok, aby neotehotnela. Kastrace mi prijde trosku jako hysterie, neco co se vzdycky delalo a tak se to dela dal...to ze by se to mohlo resit jinak a v pripade potizi (ktere zde par lidi zminovalo) se samozrejme da pristoupit ke kastraci. Chapu, ze je kastrace jednoducha, ze je draha a proto pro veterinarni kliniky uchvatnosti. Chapu ze se nikdo nezabyva prirozenosti mrouskani (tim nechci nikoho urazit, kor lidi na ktere spadl cerny petr a kocka se jim mrouskanim opravdu vycerpava).
Ja jen pozoruji svou kocku, vypada celkem vpohode...Mrouskani zatim preziva v ramci moznosti. Jo je z hormonu 1 den diva...ale to my vsichni nekdy ne? Tak proc se to u kocek bere jako nemoc v kazdem pripade.

28.4.2017 14:42
rapotacka11

XXX.XXX.32.119

Tak co řešíte ?

28.4.2017 14:53

lux_solis napsal(a):
Jsou k tomu vsemu nejake statistiky? Vsichni se tak zasadne stavi k vybrani vnitrnosti kocky.

Jsou pripady, kdy kocka mrouska i po kastraci...no bezva. Mohou se naskytnout problemy po kastraci, super. Muze se stat, ze kocka se stane neustale mrouskajici...chapu ze by to bylo tak do bohnic na psychiatrii, jak pro vlastnika tak pro kocku. Mrouskajici kocka se vycerpa - ok, moje kocka mrouska tak 24h max 36h. Mam ocekavat, ze se to bude zhorsovat? Jak caste je, ze by kocka mrouskala do vycerpani? Prijde mi to trosku prehnane. Samozrejme, priklady na vsechno existuji. Ale jak je to caste?

Jeste bych pro neznale pripomnela technickou...podvaz vajecniku myslim opravdu pouhy podvaz vajecniku. Ne podvazani vejcovodu po te co byly odstraneny vajecniky (odstraneni cehokoliv je stale ta kastrace).

Moznost zanetu a vyvarovani se nemocem v budoucnosti. Zajimaly by me procenta? Protoze i kastrovana kocka muze mit mocak, muze mit nadory apod.

Moje predstava je ta, ze kocka mi sem tam chodi ven. Ted ji nemohu poustet, nez provedu nejaky zakrok, aby neotehotnela. Kastrace mi prijde trosku jako hysterie, neco co se vzdycky delalo a tak se to dela dal...to ze by se to mohlo resit jinak a v pripade potizi (ktere zde par lidi zminovalo) se samozrejme da pristoupit ke kastraci. Chapu, ze je kastrace jednoducha, ze je draha a proto pro veterinarni kliniky uchvatnosti. Chapu ze se nikdo nezabyva prirozenosti mrouskani (tim nechci nikoho urazit, kor lidi na ktere spadl cerny petr a kocka se jim mrouskanim opravdu vycerpava).
Ja jen pozoruji svou kocku, vypada celkem vpohode...Mrouskani zatim preziva v ramci moznosti. Jo je z hormonu 1 den diva...ale to my vsichni nekdy ne? Tak proc se to u kocek bere jako nemoc v kazdem pripade.

No nene :D

ne, kastrace fakt není žádný velký byznys. ceny jsou sražený na minimum, protože každej čeká, že to bude stát pár stovek. tím bych začala.

na mrouskání není nic přirozeného. přirozené je, že kočka přijde do říje, vojede jí kocour, dojde k provokované ovulaci a kočka je březí. pokud se mrouská bez kocoura, tak to fakt není nic přirozeného a proto to tu kočku opotřebovává. cyklus se v podstatě nikdy nedokončí, kočka plave v estrogenech a to tlumí kostní dřeň, kromě jiného. a kočka se taky může dopracovat k trvalé říji. pokud vaše kočka mrouská den, gratuluji, jste šťastný člověk.

kdybyste viděla, jak vypadají dělohy a vaječníky opakovaně mrouskajících se koček bez kocoura, tak by vás ty vaše teorie o tom, jaký je to vývar pro veteriny rychle opustily.

a ano, i kastrovaná kočka časem na něco uhyne. operaci na nesmrtelnost bohužel ještě nikdo nevymyslel.

lux_solis

28.4.2017 15:26
lux_solis

XXX.XXX.35.234

To by me zajimalo, jak asi vypadaji vajecniky a deloha zeny ktera nikdy nemela deti...asi taky strasidelne?

dobre beru zpet, nebavme se o cenach. To opravdu neni podstatou.

Rada bych, aby moje kocka, ktera se mrouskanim netrapi dele nez den, nemusela mit pulku bricha vybrakovaneho... jen abych ji jako vlastnik nahodou nemusela poslouchat mnoukat nebo nedej boze, aby zila o rok mene..protoze bude opotrebovanejsi. Je mi jasne ze jsem pro vetsinu uplne silena, ze se nezamyslim nad blahobytem ospale line kocky s velkym brichem a zadnym elanem do zivota a snizenim neznaym procentem moznosti zanetliveho onemocneni...protoze kastrace je preci ta nejuchvatnejsi vec pod sluncem pro kazdeho ziveho tvora kracici po teto zemi.

Rada bych veterinare, ktery by byl ochoten pro tu moji kocku...ktera zadne problemy nema...udelal podvaz vajecniku bez toho aby vajecniky odebral ci odebiral jine organy prirozene se nachazejici v tele takoveho tvora. Moje kocka nesili, neni vycerpana, je vesela, hrava, nema zadne zdravotni problemy.

28.4.2017 16:10

lux_solis napsal(a):
To by me zajimalo, jak asi vypadaji vajecniky a deloha zeny ktera nikdy nemela deti...asi taky strasidelne?

Rada bych, aby moje kocka, ktera se mrouskanim netrapi dele nez den, nemusela mit pulku bricha vybrakovaneho... jen abych ji jako vlastnik nahodou nemusela poslouchat mnoukat nebo nedej boze, aby zila o rok mene..protoze bude opotrebovanejsi. Je mi jasne ze jsem pro vetsinu uplne silena, ze se nezamyslim nad blahobytem ospale line kocky s velkym brichem a zadnym elanem do zivota a snizenim neznaym procentem moznosti zanetliveho onemocneni...protoze kastrace je preci ta nejuchvatnejsi vec pod sluncem pro kazdeho ziveho tvora kracici po teto zemi.

Rada bych veterinare, ktery by byl ochoten pro tu moji kocku...ktera zadne problemy nema...udelal podvaz vajecniku bez toho aby vajecniky odebral ci odebiral jine organy prirozene se nachazejici v tele takoveho tvora. Moje kocka nesili, neni vycerpana, je vesela, hrava, nema zadne zdravotni problemy.

Mno... asi jsem pořádně nezdůraznila fakt, že cyklus kočky je velmi odlišný od cyklu člověka nebo psa. Tak ještě jednou. Člověk, pes nebo třeba kráva má cyklus takový, že na vaječníku se udělá folikul, ten začne produkovat estrogen, pořád víc a víc, tím způsobí příznaky říje - které jsou u člověka velmi, velmi nepatrné, ale to je detail - pak dojde ke SPONTÁNNÍ ovulaci, folikul praskne, uvolní vajíčko do vejcovodu a na jeho místě vznikne žluté tělísko, které tvoří progesteron a připraví se tak děloha k přijetí oplozeného vajíčka. takže v této chvíli už estrogen v těle nepůsobí. u psa se po několikaměsíční produkci progesteronu cyklus zastaví a vaječníky jsou v klidu až do dalšího cyklu třeba za půl roku. u krávy a ženy začne cyklus znovu.

Ale u kočky... ta udělá folikul, který začne tvořit estrogen, začnou příznaky říje, ale ke spontánní ovulaci NEDOJDE. Jakože nikdy. U kočky je ovulace provokovaná, spouští se pářením a teprve pak se estrogen vypne a nastoupí progesteron. Pokud páření teda fakt není, folikul časem zakrní a zmizí, ale na jeho místo může kdykoliv nastoupit další, protože není žádný progesteron, který by to tlumil. Proto děloha a vaječníky kočky, která se opakovaně mrouská naprázdno vypadají tak, jak vypadají. protože na vaječnících bývají různé cystičky a cysty z nepoužitých folikulů, které neměly příležitost se PŘÍRODNĚ zovulovat. A děloha je změněná dlouhodobým působením estrogenů, opět, zcela nepřírodně. Přírodní je pro kočku být prakticky pořád březí.

Ale máte pravdu, kočka je na tom nejlépe ze všech zvířat s provokovanou ovulací, co se chovají jako domácí zvířata. Tyto experimenty svých majitelů snáší nejlíp. Fretku může říje zabít - uhyne na chudokrevnost - protože kočka si obvykle dělá pauzy a nekončící říje se u ní objevuje jen někdy a časem, u fretek je to pravidlem. A králice, ty sice nezabije dlouhotrvající říje, ale není náhodou, že 70% králic si pořídí nádory dělohy. Opět, estrogen působící déle než je přírodní.

Nevím, kolik znáte kastrovaných koček, že jste si tak jistá, že jsou tlusté a bez elánu. To je podobný mýtus jako že neloví myši a já nevím co. Podobně škodlivá blbost jako "musí mít aspoň za život štěňata/koťata". Ve finále to vede k témuž.

3.5.2017 14:40
rencamo

XXX.XXX.224.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno... asi jsem pořádně nezdůraznila fakt, že cyklus kočky je velmi odlišný od cyklu člověka nebo psa. Tak ještě jednou. Člověk, pes nebo třeba kráva má cyklus takový, že na vaječníku se udělá folikul, ten začne produkovat estrogen, pořád víc a víc, tím způsobí příznaky říje - které jsou u člověka velmi, velmi nepatrné, ale to je detail - pak dojde ke SPONTÁNNÍ ovulaci, folikul praskne, uvolní vajíčko do vejcovodu a na jeho místě vznikne žluté tělísko, které tvoří progesteron a připraví se tak děloha k přijetí oplozeného vajíčka. takže v této chvíli už estrogen v těle nepůsobí. u psa se po několikaměsíční produkci progesteronu cyklus zastaví a vaječníky jsou v klidu až do dalšího cyklu třeba za půl roku. u krávy a ženy začne cyklus znovu.

Ale u kočky... ta udělá folikul, který začne tvořit estrogen, začnou příznaky říje, ale ke spontánní ovulaci NEDOJDE. Jakože nikdy. U kočky je ovulace provokovaná, spouští se pářením a teprve pak se estrogen vypne a nastoupí progesteron. Pokud páření teda fakt není, folikul časem zakrní a zmizí, ale na jeho místo může kdykoliv nastoupit další, protože není žádný progesteron, který by to tlumil. Proto děloha a vaječníky kočky, která se opakovaně mrouská naprázdno vypadají tak, jak vypadají. protože na vaječnících bývají různé cystičky a cysty z nepoužitých folikulů, které neměly příležitost se PŘÍRODNĚ zovulovat. A děloha je změněná dlouhodobým působením estrogenů, opět, zcela nepřírodně. Přírodní je pro kočku být prakticky pořád březí.

Ale máte pravdu, kočka je na tom nejlépe ze všech zvířat s provokovanou ovulací, co se chovají jako domácí zvířata. Tyto experimenty svých majitelů snáší nejlíp. Fretku může říje zabít - uhyne na chudokrevnost - protože kočka si obvykle dělá pauzy a nekončící říje se u ní objevuje jen někdy a časem, u fretek je to pravidlem. A králice, ty sice nezabije dlouhotrvající říje, ale není náhodou, že 70% králic si pořídí nádory dělohy. Opět, estrogen působící déle než je přírodní.

Nevím, kolik znáte kastrovaných koček, že jste si tak jistá, že jsou tlusté a bez elánu. To je podobný mýtus jako že neloví myši a já nevím co. Podobně škodlivá blbost jako "musí mít aspoň za život štěňata/koťata". Ve finále to vede k témuž.

Brblalek

3.5.2017 19:10
Brblalek

XXX.XXX.11.203

Nevím jak v Praze, ale leckde jinde je to běžný postup. Ale dovolím si to upřesnit...

Doktor u kočky (běžná domácí kočka s hmotností v dospělosti kolem 4 kg, zmiňuji proto, že u některých psů a tedy možná i koček může být upřednostňěn postup jiný - úplné vyjmutí vaječníků) otevře břišní dutinu, podváže vejcovody a přeruší je. Díky tomu se postupně smrskne i děloha a zakrní celá reprodukční soustava.

Funkci dostatečné tvorby některých hormonů mohou pravděpodobně částečně převzít jiné části těla.

Všechny kočky co znám tenhle zákrok podstoupily až po koťatech, tedy řekněme plně pohlavně vyspělé. U žádné nezůstala zachována klasická říje. V období jarní říje může být kočka mazlivější (vyhledává pohlazení protože jí přináší vyšší slast než jindy v roce), může i jinak mňoukat (když si vyžaduje pozornost člověka), ale ani v této době nejeví zájem o kocoura a nejde ho nikam vyhledat.

3.5.2017 21:35

Brblalek napsal(a):
Nevím jak v Praze, ale leckde jinde je to běžný postup. Ale dovolím si to upřesnit...

Doktor u kočky (běžná domácí kočka s hmotností v dospělosti kolem 4 kg, zmiňuji proto, že u některých psů a tedy možná i koček může být upřednostňěn postup jiný - úplné vyjmutí vaječníků) otevře břišní dutinu, podváže vejcovody a přeruší je. Díky tomu se postupně smrskne i děloha a zakrní celá reprodukční soustava.

Funkci dostatečné tvorby některých hormonů mohou pravděpodobně částečně převzít jiné části těla.

Všechny kočky co znám tenhle zákrok podstoupily až po koťatech, tedy řekněme plně pohlavně vyspělé. U žádné nezůstala zachována klasická říje. V období jarní říje může být kočka mazlivější (vyhledává pohlazení protože jí přináší vyšší slast než jindy v roce), může i jinak mňoukat (když si vyžaduje pozornost člověka), ale ani v této době nejeví zájem o kocoura a nejde ho nikam vyhledat.

To je prosím blbost.

není možné, aby vymizela říje či zakrněla děloha, pokud v těle zůstane vaječníková tkáň.

při kastraci jsou vždy vaječníky zcela odstraněny z těla. co je dobrovolné, je odstranění dělohy.

4.5.2017 08:56
macomb

XXX.XXX.200.139

lux_solis napsal(a):

Pak nechápu co tady řešíte Máte svou pravdu, jste rozhodnutá tak si obvolejte veterináře a vemte kočku na pro ni nesmyslný zákrok

4.5.2017 09:14
rencamo

XXX.XXX.224.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je prosím blbost.

není možné, aby vymizela říje či zakrněla děloha, pokud v těle zůstane vaječníková tkáň.

při kastraci jsou vždy vaječníky zcela odstraněny z těla. co je dobrovolné, je odstranění dělohy.

Sohlas s Bodlinkou, je to blbost.

4.5.2017 09:17
lavacca

XXX.XXX.129.253

Brblalek napsal(a):

Smrskne deloha, jo? :D Dobry scifi...

Za me proste kastrace = plne vybrani, aby kocka mela dozivotne uz klid. Nechapu prinos toho preruseni vejcovodu. Stejne se kocka musi uspat, rozriznout kuze, aby se doktor dostal dovnitr..tak k cemu? Vzdyt i u vybrani komplet ma kocka na boku dirku cca 5 cm, ktera krasne zarusta.

4.5.2017 12:13
Edánek

XXX.XXX.239.220

...kastrovala jsem ragdolku a nyní před deseti dny nalezence -rádobyperšanku - byla to totální kastrace, veterinář to ta dělá a u jedné i vše beze změny - mazlivost i živost... na otázku proč nezachovat dělohu, mi veterinář odvětil, že pak je nebezpečí, že může kočka dostat zánět dělohy a musela by se otevírat znova, proto kastruje tak jak kastruje...obě měli poměrně silnou říjí až je mydlil náš kocour kastrát, protože ho doslova s jekotem pronásledovaly a také já jsem toho moc nenaspala jak při říji hlasitě mňoukaly, myslím, že jsme si po kastraci jedné i druhé kočky všichni oddychli...

4.5.2017 20:14
Machyska

XXX.XXX.252.23

...obě měli poměrně silnou říjí až je mydlil náš kocour kastrát, protože ho doslova s jekotem pronásledovaly...

4.5.2017 20:39
Edánek

XXX.XXX.188.42

Machyska napsal(a):
...obě měli poměrně silnou říjí až je mydlil náš kocour kastrát, protože ho doslova s jekotem pronásledovaly...

.omlouvám se za hrubky...měly...

5.5.2017 14:32
Machyska

XXX.XXX.252.23

Hrubky neřešte, každý se občas upíše, ale fakt jsem se zasmála já i manžel

5.5.2017 15:39
ladd

XXX.XXX.34.51

Známí měli kočku s podvázanými vaječníky, k žádné atrofii nedošlo, říjela několikrát do roka, určitě vícekrát než dvakrát. Zemřela asi ve 12 letech, myslím, že rakovina. Každopádně nevím, proč to pokoušet. A ne každá kastrovaná kočka se změní v gaučovku. Upřímně, kdybych si měl vybrat, jestli chci gaučovku nebo kočku s problémy plynoucími z podvázaných vaječníků, beru gaučovku a o procenta se nezajímám.
Bodlinko, zadavatelčina kočka ale chodí ven, k páření a k ovulaci by tedy došlo. Tímto dotazem zadavatelčin názor nehájím, jen mě to zajímá.
Pro zadavatelku. Kočka dostane anestezii, řezat se do ní bude, lenoch z ní být nemusí. Tak o co jde? Aby několikrát do roka obšťastnila místní kocoury? A když se jí permanentní říje rozjede, tak s ní půjdete na kastraci znovu? To je snad lepší řešit gaučovku dietou (a zamezením volného přístupu na gauč).

5.5.2017 18:20
Machyska

XXX.XXX.252.23

Také bych se zaměřila na pohlavně přenosné nemoci koček, nekastruji pouze proto, abych zamezila zbytečnému množení zvířat, ale také chci předejít nakažení mé kočky potulnými a často i nemocnými kocoury.

5.5.2017 23:38
Edánek

XXX.XXX.157.105

Machyska napsal(a):
Hrubky neřešte, každý se občas upíše, ale fakt jsem se zasmála já i manžel

...no já dost špatně vidím a když píšu rychle a nekontroluju, tak někdy holt ujedu no...když jsem pozorovala jednu i druhou, tak jsem si pomyslela co asi musí prožívat ty chudery nymfomanky mající doma nespolupracujícího chlapa...no kocour postupoval tak, že se té chtivici zakousnul do krku, povalil jí na zem a kopal jí zadníma nohama do těla...naštěstí to trvalo u každé necelý týden a pak jsme hned jeli na kastraci...

Kateřina_j

31.3.2021 09:22
Kateřina_j

XXX.XXX.47.162

Dobrý den, píšu s velkým časovým odstupem a nevím, zda mám čekat odpověď, pouze pokud by vám chodily odkazy na mail. Pročetla jsem diskuzi, mnoho řečí, kontakt žádný, našla jste nakonec nějakého lékaře pro zmíněný zákrok podvázání vaječníků? Mně by to také zajímalo.

31.3.2021 11:06
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Kateřina_j napsal(a):
Dobrý den, píšu s velkým časovým odstupem a nevím, zda mám čekat odpověď, pouze pokud by vám chodily odkazy na mail. Pročetla jsem diskuzi, mnoho řečí, kontakt žádný, našla jste nakonec nějakého lékaře pro zmíněný zákrok podvázání vaječníků? Mně by to také zajímalo.

Kateřino, vám taky vysvětlení od veterinářky nestačí? Viz. zadavatelka: když se to teda nepovede a kočka bude v trvalé říji, no tak se normálně vykastruje. Takže místo jedné operace budou nakonec dvě, to je fakt velmi šetrné pro kočku, neřkuli co všechno tahle ,,nakastrace" s kočkou dělá

31.3.2021 13:56

Kateřina_j napsal(a):

Rozumný veterinář vám jenom podvázání vaječníků rozmluví. Riziko zdravotních komplikací, případně smrti, je vysoké.

31.3.2021 20:20
Bobča

XXX.XXX.20.192

já se taky začetla,než jsem zjistila,že je to stará diskuse

Tak jak to vlastně celé dopadlo??.taky mě to zajímá jestli má kočička "jenom" podvaz,nebo ji veterinář ukecal a je vykastrovaná...a jestli je klidná...když už jsme to otevřely...

2.4.2021 14:47
fikovnice

XXX.XXX.134.108

V humánní medicíně se vejcovody už nepodvazují...přerušují se jinak.

A jinak, přerušit vejcovody kočce a myslet si, že "mám vyřešeno" = ignorance nejhrubšího zrna!

2.4.2021 14:58
Bobča

XXX.XXX.20.192

fikovnice napsal(a):
V humánní medicíně se vejcovody už nepodvazují...přerušují se jinak.

A jinak, přerušit vejcovody kočce a myslet si, že "mám vyřešeno" = ignorance nejhrubšího zrna!

Jani-právě-my se snažíme dopídit,jak to s kočičkou dopadlo je to z roku 2017 a Kateřina to otevřela...tak čekáme,jestli se zadavatelka ozve

3.4.2021 12:58
fikovnice

XXX.XXX.132.54

Bobča napsal(a):
Jani-právě-my se snažíme dopídit,jak to s kočičkou dopadlo je to z roku 2017 a Kateřina to otevřela...tak čekáme,jestli se zadavatelka ozve

Já vím, že jde o starou diskuzi. Psala jsem svůj příspěvek pro event. další koumáky, kteří by měli v plánu své kočce "co nejméně" ublížit.

14.3.2022 16:39
tvano

XXX.XXX.230.142

No, my máme dvě kočky podvázané už asi 9 let, mají normálně přístup ven i dovnitř a jsou naprosto v pohodě. U nás na veterině teď už taky jen straší a odmítají podvázat. Přijde mi to ale spíš jen jako snůška kopírovaných teorií. Nepřijde mi divné chtít kočce umožnit, aby žila hormonálně plnohodnotný život, jenom nemohla mít koťata. Když se to nikde nedělá, odkud jsou ty hrůzostrašné zkušenosti? Naše praktická zkušenost (pravda, jen na dvou kusech) je jiná.

14.3.2022 17:47

tvano napsal(a):
No, my máme dvě kočky podvázané už asi 9 let, mají normálně přístup ven i dovnitř a jsou naprosto v pohodě. U nás na veterině teď už taky jen straší a odmítají podvázat. Přijde mi to ale spíš jen jako snůška kopírovaných teorií. Nepřijde mi divné chtít kočce umožnit, aby žila hormonálně plnohodnotný život, jenom nemohla mít koťata. Když se to nikde nedělá, odkud jsou ty hrůzostrašné zkušenosti? Naše praktická zkušenost (pravda, jen na dvou kusech) je jiná.

tak ono to prostě má hromadu nevýhod, ten "hormonálně plnohodnotný život".

v bytě je to úplně mimo, protože s říjící se kočkou se nedá žít

no a když chodí ven a říje se teda přeruší pseudograviditou, pořád tam máte riziko, že se kočka zaběhne, nechá přejet, nakazí se FIV a tak. prostě život bude kratší, statisticky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík