geranova
XXX.XXX.100.1
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat zkušenějších...kočička by nám měla začít v průběhu cca 6 dnů rodit...je to prvorodička...ale otázka zní...během dne jsme v práci a domů dojdeme až večer...když by začala rodit během dne...je s ní v bytě kocour - otec kotat ( nyní již kastrovaný)...neustále jí myje, hlídá, přesto...mohl by kotata zabít?...děkuji.
Janae
XXX.XXX.229.18
rapotacka11
napsal(a):
Neumím si představit, že by nikdo nebyl doma .
Tak ono je to rozumnější než jí u porodu asistovat.
Kocour bude pravděpodobně v pohodě.
Janae
napsal(a):
Tak ono je to rozumnější než jí u porodu asistovat.
Kocour bude pravděpodobně v pohodě.
Pokud by si zadavatelka nacetla, co a jak pri porodu, bude kočkou oporou a pripadne muze resit problemy okamzite. Takze vykriky typu " bude to rozumnější nez ji u porodu asistovat" bych si pro priste nechala... teda pokud to nebylo mysleno ironicky?!?
Zakladem bude kocce pripravit vice pelisku jako porodni bedny s tim, ze nektere budou i uzavrene ( krabice s vyriznutym otvorem, aby se kocka dostala dovnitr) a pokud tam kocka kocoura chtit nebude, tak si ten jeden mensi vchod v klidu ohlida.
Janae
XXX.XXX.229.18
lavacca
napsal(a):
Pokud by si zadavatelka nacetla, co a jak pri porodu, bude kočkou oporou a pripadne muze resit problemy okamzite. Takze vykriky typu " bude to rozumnější nez ji u porodu asistovat" bych si pro priste nechala... teda pokud to nebylo mysleno ironicky?!?
Zakladem bude kocce pripravit vice pelisku jako porodni bedny s tim, ze nektere budou i uzavrene ( krabice s vyriznutym otvorem, aby se kocka dostala dovnitr) a pokud tam kocka kocoura chtit nebude, tak si ten jeden mensi vchod v klidu ohlida.
To nebylo ironické, čím víc klidu jí dopřeje, tím je pravděpodobnější, že porod proběhne bez problémů.
Kočky většinou odrodí bez problémů a jsou dobré matky. Přemnožení koček v některých oblastech je toho jasným důkazem, ironicky lze říct, že kdy každá pátá kočky zemřela při porodu nebo jí zemřel vrch, hodně by se vyřešilo.
Popravdě jsem velký milovník zvířat, ale někdy tu panuje zbytečná hysterie.
Jasně, že se vyskytují problémy, ale v kolika procentech?
Předpokládám, že porodní bednu už má zakladatelka připravenou, snad není hloupá, osobně si myslím, že ji maximálně může potkat překvapení, až jí kočka porodí v peřinách.
Uživatel s deaktivovaným účtem
"až jí kočka porodí v peřinách. "
naše chatová kočka v šerém dávnověku, v době nepřítomnosti neměla přístup do obytné části, já při odjezdu asi nezavřela pořádně dveře do "garáže", ve středu jsem ji jezdila krmit...i v tu památnou středu mi přišla naproti ke dveřím (zevnitř), s mňoukáním si mě odvedla do ložnice, tak hupla do již vyleženého pelechu v ustlaných peřinách i jala se rodit...hezky si na mě babulka počkala.
Janae
napsal(a):
To nebylo ironické, čím víc klidu jí dopřeje, tím je pravděpodobnější, že porod proběhne bez problémů.
Kočky většinou odrodí bez problémů a jsou dobré matky. Přemnožení koček v některých oblastech je toho jasným důkazem, ironicky lze říct, že kdy každá pátá kočky zemřela při porodu nebo jí zemřel vrch, hodně by se vyřešilo.
Popravdě jsem velký milovník zvířat, ale někdy tu panuje zbytečná hysterie.
Jasně, že se vyskytují problémy, ale v kolika procentech?
Předpokládám, že porodní bednu už má zakladatelka připravenou, snad není hloupá, osobně si myslím, že ji maximálně může potkat překvapení, až jí kočka porodí v peřinách.
Vsak tam pani muze jen sedet, kocku hladit a nechat to na ni. Ale bude přítomna kvuli tomu, ze pokud by se cokoli deli, ví ze uz ma plasit a jet na veterinu, apod. Nebo je dle vas lepsi nechat kocku nekolik hodin rodit s problemem az do vycerpani, protoze ji prece nebudete rušit? Nevím, kolik kocek jste odrodila, ale ty problemy se muzou udat kdykoli a cas je rozhodujici pro to, aby prezila kocka i kotata.
Ano, to "vetsinou" je presne slovo. Kocka muze x krat odrodit v poradku a pak se ji sekne kote v porodnich cestách a je zle...proste za me, pokud je ta moznost necemu predejit ci to resit vcas, tak to tak udelam. A nebudu cekat, jak to dopadne...
Procento vam nereknu, ale z okoli vim o tolika porodech s problemy, ze kocku bych proste bez asistence u porodu nenechala. Pokud dovolim, aby zabrezla je moji povinnosti se o ni postarat. A nenechat ji zbytecne trpet.
Ja psala o uzavrene porodní bedně, hodne lidi miva otevřenou, apod. Coz treba pri nevitane asistenci kocoura muze kocku akorat stresovat...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
"až jí kočka porodí v peřinách. "
naše chatová kočka v šerém dávnověku, v době nepřítomnosti neměla přístup do obytné části, já při odjezdu asi nezavřela pořádně dveře do "garáže", ve středu jsem ji jezdila krmit...i v tu památnou středu mi přišla naproti ke dveřím (zevnitř), s mňoukáním si mě odvedla do ložnice, tak hupla do již vyleženého pelechu v ustlaných peřinách i jala se rodit...hezky si na mě babulka počkala.
Proste chtela mit pohodli. :) No co, tak se periny vyperou a je to...to bych dneska jako takovou tragedii nevidela. Vetsina kocek pri porodu chce pritomnost panika, kteremu veri. Taky na me jako malou kocky cekaly s porodem nez jsem prisla, sedela u nich a mazlila je.
Já jsem měla dovolenou již 14 dní před příchodem koťátek a střídali jsme se s manželem, kočička nebyla nikdy sama.
Základem bylo načtení spousty článků o porodu, abych ji byla schopna pomoct. Vůbec nechápu, proč někdo jen čeká co bude a nenačte si alespoň základ o porodu kočky a možných komplikacích. Je toho plný internet, nejsou to nedostupné informace.
geranova
XXX.XXX.100.1
...děkuji za názory...pochopitelně bych u porodu chtěla být, ale dovolenou nedostanu...navíc to nebylo plánované...než jsme stačila kocoura kastrovat...byl rychlejší...krabice a vše co jsem se kde dočetla již připravené má...doufám, že jak se víceméně všude píše, bude rodit večer a já jí v případě nouze pomohu...jen s tím novopečeným tatkou jsem nevěděla...
lavacca
napsal(a):
Proste chtela mit pohodli. :) No co, tak se periny vyperou a je to...to bych dneska jako takovou tragedii nevidela. Vetsina kocek pri porodu chce pritomnost panika, kteremu veri. Taky na me jako malou kocky cekaly s porodem nez jsem prisla, sedela u nich a mazlila je.
Mám stejnou zkušenost.
Chtěla mě u sebe...
geranova
napsal(a):
...děkuji za názory...pochopitelně bych u porodu chtěla být, ale dovolenou nedostanu...navíc to nebylo plánované...než jsme stačila kocoura kastrovat...byl rychlejší...krabice a vše co jsem se kde dočetla již připravené má...doufám, že jak se víceméně všude píše, bude rodit večer a já jí v případě nouze pomohu...jen s tím novopečeným tatkou jsem nevěděla...
Budu drzet palce.
Jinak u nas byla vetsina porodu po 15.hod., spis k te 18.-19.hod. popr. byla kocka uz navecer nervozni a rodilo se v noci ci nad ranem. Ale samozrejme i tak se muze stat, ze rano odejdete a prijdete a uz tam budou mrnousove.
Pamatuju si, jak jsem prisla ze skoly a mama mi hlasila, ze kocka uz tam chodi s bolestmi, ale ac si k ni mama sedla a mazlila, kazdou chvili kocka sla ke dverim jakoby me vyhlizela. Jak jsem dorazila, cekala na me za dvermi, hnedka s ocaskem nahoru bezela do porodni bedny, ja v jejim zavesu a do par minut bylo prvni kote na svete. :) Proste pry bez panicky rodit nebude a nebude. :).
lavacca
napsal(a):
Budu drzet palce.
Jinak u nas byla vetsina porodu po 15.hod., spis k te 18.-19.hod. popr. byla kocka uz navecer nervozni a rodilo se v noci ci nad ranem. Ale samozrejme i tak se muze stat, ze rano odejdete a prijdete a uz tam budou mrnousove.
Pamatuju si, jak jsem prisla ze skoly a mama mi hlasila, ze kocka uz tam chodi s bolestmi, ale ac si k ni mama sedla a mazlila, kazdou chvili kocka sla ke dverim jakoby me vyhlizela. Jak jsem dorazila, cekala na me za dvermi, hnedka s ocaskem nahoru bezela do porodni bedny, ja v jejim zavesu a do par minut bylo prvni kote na svete. :) Proste pry bez panicky rodit nebude a nebude. :).
Tohle se mi přesně stalo s naší fenkou Bylo mi cca 15 let.
Janae
XXX.XXX.185.2
lavacca
napsal(a):
Budu drzet palce.
Já jsem za celý svůj život asistovala pouze jedné kočce. Ne že by bez paničky neporodila, ale chyběl jí veškerý mateřský instinkt. Koťata nechávala umřít v plodových obalech zamotané do pupečních šňůr. Sama kočka, světlá peršanka, byla celá od krve a neměla snahu se očistit. Neskutečný jatka. Po té jsme jí museli zavírat s koťaty do přepravky, jinak si lehla metr od nich a nechala je umřít hlady. Vydržela jsem to párkrát, pak šla na kastraci, sice měla nádherný koťata, ale toto se nedalo. Naštěstí jsem doma a měla jsem čas asistovat, jinak by šla na kastraci dřív.
Jinak, jak už to chodilo dřív na vsi, naše čistokrevný i obyčejný kočky se vesele a bez problémů rodily několikrát do roka, občas ve skříni, občas v peřinách, většinou v noci, nevyžadovali asistenci a nepamatuji jediný problém.
Protože je moje rodina měkkosrdcatá, nikdo koťata nevraždil a jako děti jsme je rozdávali po spolužácích, naštěstí nás bylo hodně, protože to bylo několik vrhů za rok od smečky koček. Jako dítě jsem rozdala snad stovky koťat.
Těch pár koťat co se narodilo v mojí domácnosti se narodilo bez pomoci a problémů (vyjma té zmiňované macechy v prvním odstavci). Dovolenou bych si na to nebrala.
Naše kočička začala rodit o půl čtvrté ráno, už večer byla nervóznější než obvykle a chodila se dívat do šuplíku :). Proto jsem si s ní šla večer lehnout do jejího pokojíku. K porodu mě nevzbudila, vzbudilo mě až první kotě. Druhé kotě jsem musela vyprostit z porodních obalů a osušit, kočička hned po druhém porodila třetí a nestíhala je čistit. Pak už rodila pomaleji další tři koťátka, o ty se už postarala sama včetně placent. Placentu odkousla a snědla až u čtvrtého kotěte, první tři placenty jsem musela odstřihnout sama. Byla to má první asistence u porodu (možná i poslední).
Kocourek se ke koťatům moc neměl, spíš na ně vrčel, tak jsme ho k nim nepouštěli bez dozoru. Začal si s nimi hrát až byla koťátka větší. Měla bych strach ho s kočičkou u porodu nechat, přišlo mi, že jejich příchod nebere moc pozitivně.
jolyha
XXX.XXX.229.101
Janae
napsal(a):
Já jsem za celý svůj život asistovala pouze jedné kočce. Ne že by bez paničky neporodila, ale chyběl jí veškerý mateřský instinkt. Koťata nechávala umřít v plodových obalech zamotané do pupečních šňůr. Sama kočka, světlá peršanka, byla celá od krve a neměla snahu se očistit. Neskutečný jatka. Po té jsme jí museli zavírat s koťaty do přepravky, jinak si lehla metr od nich a nechala je umřít hlady. Vydržela jsem to párkrát, pak šla na kastraci, sice měla nádherný koťata, ale toto se nedalo. Naštěstí jsem doma a měla jsem čas asistovat, jinak by šla na kastraci dřív.
Jinak, jak už to chodilo dřív na vsi, naše čistokrevný i obyčejný kočky se vesele a bez problémů rodily několikrát do roka, občas ve skříni, občas v peřinách, většinou v noci, nevyžadovali asistenci a nepamatuji jediný problém.
Protože je moje rodina měkkosrdcatá, nikdo koťata nevraždil a jako děti jsme je rozdávali po spolužácích, naštěstí nás bylo hodně, protože to bylo několik vrhů za rok od smečky koček. Jako dítě jsem rozdala snad stovky koťat.
Těch pár koťat co se narodilo v mojí domácnosti se narodilo bez pomoci a problémů (vyjma té zmiňované macechy v prvním odstavci). Dovolenou bych si na to nebrala.
Tak teda upřímně takováhle kočka z prvního odstavce by u nás dostala šanci na koťata maximálně 2x a to i kdyby to byla super hyper světová šampionka. Poprvé bych to brala tak, že je to prvnička - neví, reakce a reflexy nejsou nastartované - stejně jako to beru třeba u králičí samičky. Pokud by to podruhé proběhlo stejně, šla by hned po koťatech na kastraci bez ohledu na výstavní úspěchy, typovost atd. takovéto zvíře prostě není důvod množit dál, ony i ty povahové vlastnosti a nedostatky se dost často přenáší z generace na generaci.
Bublinna
XXX.XXX.32.1
Kocoura u prvorodičky rozhodně lepší ponechat, kočička bude klidnější pokud tam nebude mít u porodu nikoho z lidí. Kocouři většinou pomáhají čistit novorozence a leží v porodní krabici s kočkou během celého porodu, avšak nepřekáží ( kocour se vždy odsouvá se do rohu bedny před lezoucími se kotaty, které leží u matky), z toho důvodu doporučuji velikou prostornou porodní bednu. At Vám kotata dělají radost :).
Bublinna
XXX.XXX.32.1
Poté co objevíte koťátka v porodní bedně nezapomente jim lihem vydezinfikovat pupeční pahýlky, byt i s odstupem pul dne po porodu, pokud to neuděláte, občas se stane, že některé kotátko dostane přes pupeční šňůru infekci a začne slábnout a za pár dní pojde. Tomuto je možno předejít dezinfekcí.
Janae
napsal(a):
Tak takove kocce bych nechala jen ta prvni kotata. Nereknu, kdyz prvnicka koťata neodbali a necisti se tolika, ale aby od nich utikala, tak to ne. To dobrá matka neudela. Takovou je skoda mnozit, i toto se predava dal...
Ano, taky nam bezne evropske kocky rodily bez problemu. Ale taky jsme meli prvnicku po nasi kocce, ktera vzdy rodila bez sebemenších potizi, co skoncila na císaři, protoze se ji hnedka prvni kote sprajclo v porodnich cestach...byt to toulavka, umrela by na to. Proste vzdy je lepsi ohlidat a byt si jisty, ze vse probehlo ok.