Delší dobu sem chodím jen číst, ale teď se chci podělit o nový zážitek Po xx letech zkušeností v chovu psů, jsem najednou začala nečekaně sbírat zkušenosti i jako chovatelka koček. Ujala jsem se březí vyhozené kočičky, která nám porodila 3 koťata. Všichni jsou v pořádku, je to pro mě zajímavé porovnání nároků na chov. Snad nám broučci dobře vyrostou a najdeme pro ně nové výborné domovy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Všechna mláďata savců jsou roztomilá, ale ty koťátka. Jako kočkařce mě přijde, že mají "něco" na víc ;-) Mít doma koťata, to by se mi moc líbilo, ale záměrně nic takové neplánuji. Nejenže je všude plno koťat od nezodpovědných lidí, ale velmi těžko bych se s nimi loučila. Držím Vám palce, ať si to pořádně užijete a koťátkům najdete hodné páníčky
P.S. jsou nádherná
Poprosím o zkušenost - váha obyč kotěte ve 2 týdnech? U nás 120 g, máma je sama odrostlejší kotě, drobná. Je to OK? Koťata jsou spokojená, bříška plná, nebrečí, oči se jim rozlepují. Dík za odpovědi od zkušenějších. Stále se učím něco nového.
Kotata by měla správně přibírat 70 - 100 g za týden u nás při narození kolem 90 - 100g v 1. týden 180g 2.týden 240-250g, ale mám ragdoll vetší plemeno i když tedy holky mají 3,5kg Amálka je nežravka ani maso nejí jen když kojila mrnata, asi bude potřeba víc krmit maminu masem aspon 80g denně místo jedné dávky jídla.
Ale hlavní je že přibírají a jsou čilí jak by začali být apatičtí je něco špatně podchlazení podvýživa nebo nemoc jenže u těchto prťat moc veterinář nezmůže, tam je to hodně o přírodě pokud by byla třeba vrozená vada s podvýživou a podchlazením se dá dělat téměř vždy.
Hlavní je ted kvalitně krmit maminku vše potřebné kotátka dostanou od ní.
Laila.aila
napsal(a):
Kotata by měla správně přibírat 70 - 100 g za týden u nás při narození kolem 90 - 100g v 1. týden 180g 2.týden 240-250g, ale mám ragdoll vetší plemeno i když tedy holky mají 3,5kg Amálka je nežravka ani maso nejí jen když kojila mrnata, asi bude potřeba víc krmit maminu masem aspon 80g denně místo jedné dávky jídla.
Ale hlavní je že přibírají a jsou čilí jak by začali být apatičtí je něco špatně podchlazení podvýživa nebo nemoc jenže u těchto prťat moc veterinář nezmůže, tam je to hodně o přírodě pokud by byla třeba vrozená vada s podvýživou a podchlazením se dá dělat téměř vždy.
Hlavní je ted kvalitně krmit maminku vše potřebné kotátka dostanou od ní.
Díky, mamina má trvale kvalitní granule pro koťata a kojící kočky,1x denně navíc porci konzervy a 1x denně tvaroh či bílý jogurt, někdy se žloutkem. Syrové maso vůbec nechce, ani mleté ani kousky, krmím tím psy, zkoušela jsem, ale bez úspěchu. Na doporučení dávám i 1-2x denně ředěné mléko(max 1 deci). Koťata jsou naprosto klidná, bříška mají plná, nebrečí, téměř se neozývají, jen když je vyndáme z pelíšku, tak za chvíli kňourají. Mamina je taky asi dobře nabaštěná. Jediný problém může být odčervení, čekáme (dle rady veta) do věku 15-16 dnů koťat a pak odčervíme společně mámu i mrňata.
Záleží na tom, jakou měla koťátka porodní váhu.
Pokud si pamatuji, tak by měla ze začátku každý týden přibrat jednou tolik, co měla při narození. Naši měli porodní váhu od 75 g do 103 g, po ukončení druhého týdne vážili ten nejmenší kolem 200g a ten největší kolem 300g. Denně přibírali od 7g do 30g, ale každý den jinak.
Podle tabulek by měla mít koťátka asi víc, ale pokud jsou klidná a spokojená, ne apatická a taková jako by bez života, tak by to mělo být nejspíš dobré, ale určitě se vyjádří i zkušenější chovatelky.
Držím pěsti.
conie
napsal(a):
Delší dobu sem chodím jen číst, ale teď se chci podělit o nový zážitek Po xx letech zkušeností v chovu psů, jsem najednou začala nečekaně sbírat zkušenosti i jako chovatelka koček. Ujala jsem se březí vyhozené kočičky, která nám porodila 3 koťata. Všichni jsou v pořádku, je to pro mě zajímavé porovnání nároků na chov. Snad nám broučci dobře vyrostou a najdeme pro ně nové výborné domovy.
Conie hned mne vaše koťata zaujala, mám slabost pro bílé kočky, také (mimo jiné barvy) mám dvě a u jedné mám zrovna 2 bílá koťata, která si hodlám ponechat. Ta druhá moje bílá kočka je vykastrovaná, ale hlavně - je hluchá. Tak vás chci jen upozornit, abyste si ověřila jestli nemáte také hluché kotě - velmi často se to pojí s bílou barvou. Mám už druhou bílou hluchou kočku. Jenže když je koťat víc a je mezi nimi jedno hluché, tak se to hodně dlouho vůbec nepozná, ono se orientuje podle těch druhých. Musíte ho otestovat o samotě, ale to se dá až je starší a dokáže reagovat na zvuky - třeba na zavolání. Existuje i veterinární vyšetření u psů (BAER test), nevím jestli funguje i u koček, ale předpokládám, že by mohl.
koňadra
napsal(a):
Conie hned mne vaše koťata zaujala, mám slabost pro bílé kočky, také (mimo jiné barvy) mám dvě a u jedné mám zrovna 2 bílá koťata, která si hodlám ponechat. Ta druhá moje bílá kočka je vykastrovaná, ale hlavně - je hluchá. Tak vás chci jen upozornit, abyste si ověřila jestli nemáte také hluché kotě - velmi často se to pojí s bílou barvou. Mám už druhou bílou hluchou kočku. Jenže když je koťat víc a je mezi nimi jedno hluché, tak se to hodně dlouho vůbec nepozná, ono se orientuje podle těch druhých. Musíte ho otestovat o samotě, ale to se dá až je starší a dokáže reagovat na zvuky - třeba na zavolání. Existuje i veterinární vyšetření u psů (BAER test), nevím jestli funguje i u koček, ale předpokládám, že by mohl.
Dík, vím, ale každé kotě má nějaký barevný znak, tím se snižuje pravděpodobnost hluchoty. Vyzkoušíme, doufám, že budou OK, protože jinak by se jim je těžko hledal nový výborný domov. Momentální domácí stav 4 koček je pro nás dostačující, čičinky sem se ujala ze soucitu, že odchováme, ale nezůstanou. Už teď vím, že největší problém bude s manželem .
conie
napsal(a):
Dík, vím, ale každé kotě má nějaký barevný znak, tím se snižuje pravděpodobnost hluchoty. Vyzkoušíme, doufám, že budou OK, protože jinak by se jim je těžko hledal nový výborný domov. Momentální domácí stav 4 koček je pro nás dostačující, čičinky sem se ujala ze soucitu, že odchováme, ale nezůstanou. Už teď vím, že největší problém bude s manželem .
Jo, jo, to s rezavými flíčky nejspíš hluché nebude, ale u jedince, který má jen pár černých chloupků na hlavně, klidně hluchota být může. Taky jsem si vzpomněla, že jsem jednou měla bílou kočku s různě barevnýma očima - jedno žluté, druhé modré. Tak ta byla pravděpodobně hluchá na jedno ucho, ale to se laicky nedá zjistit a abych platila test - k čemu? Stejně jsem ji nechala vykastrovat a potom u nás celkem v pohodě žila několik let - než ji přejelo auto. Ta silnice je neštěstí pro mnoho (nejen našich) koček.
Já jsem se k hluché kočce pokaždé dostala tak, že jsem si vzala 2 koťata, sourozence (pokaždé v jiném čase a od jiných lidí). Lidi, od kterých jsem koťata měla, vůbec netušili, že jedno z nich je hluché. V tom prvním případě jsme to dlouho nevěděli ani my. Až manžel jednou sekal sekačkou kolem studny, na které kočka ležela. Ostatní kočky před takovým kraválem dávno zmizely a tahle spala! Tak nás to trklo, že asi bude hluchá. Poučeni touto situací jsme ve druhém případě na to přišli mnohem dřív, koťata jsme vyzkoušeli každé zvlášť. No, hluché kočky jsem si nechala, přece je nevyhodím. Mnoho lidí tvrdí, že musí být jen v bytě, to u nás nejde. První hluchá kočka ale zmizela asi tak po roce (na silnici přejetá nebyla a ani tam nechodila), tak si myslím, že ji prostě v noci sebral výr. Tu druhou máme asi 2 roky, také se nehne ze zahrady. Když volám kočky na krmení, tak běží taky - pokud někde nespí a neví o světě. Měli jsme strach, abychom ji nepřejeli, třeba když spí pod autem, ale naštěstí, když nastartujeme, tak ji asi ty otřesy půdy vzbudí a uteče. Ta první nechytala myši, ta druhá - kupodivu - ano.
conie
napsal(a):
Poprosím o zkušenost - váha obyč kotěte ve 2 týdnech? U nás 120 g, máma je sama odrostlejší kotě, drobná. Je to OK? Koťata jsou spokojená, bříška plná, nebrečí, oči se jim rozlepují. Dík za odpovědi od zkušenějších. Stále se učím něco nového.
Pokud kotatka rostou a nejsou neklidná, je to ok. Přece jen se jedna o evropsky mix, kdy je sama mama drobna, ta genetika dela sve. ;) Ja se priznam, ze jsme nikdy kotata od venkovnich kocek nevazili, jen kontrolovali, zda vsechna pijou a jsou tlustounka. :) Hladove kote byste poznala dle neklidu, křiku, hublo by, atd. Ale to dik odchovu stenatek byste urcite vcas poznala, ze nektere neprospiva.
Pokud mamina nechce syrove, tak dal konzervy ( tu bych zkusila dat i vecekrat denne) plus granulky pro kotata. Sem tam prilepsit temi mlecnymi vyrobky a je to.
Co se tyce odcerveni, taky bych se domluvila s vetem, co se da dat. Mam pocit, ze i ten Stronghold neni na oble i ploche cervy, ale jen na jedno ? Mrknete na pribalovy letak.

Taky bych neřešila váhu, ale kondici
krásné bělušky
lavacca
napsal(a):
Pokud kotatka rostou a nejsou neklidná, je to ok. Přece jen se jedna o evropsky mix, kdy je sama mama drobna, ta genetika dela sve. ;) Ja se priznam, ze jsme nikdy kotata od venkovnich kocek nevazili, jen kontrolovali, zda vsechna pijou a jsou tlustounka. :) Hladove kote byste poznala dle neklidu, křiku, hublo by, atd. Ale to dik odchovu stenatek byste urcite vcas poznala, ze nektere neprospiva.
Pokud mamina nechce syrove, tak dal konzervy ( tu bych zkusila dat i vecekrat denne) plus granulky pro kotata. Sem tam prilepsit temi mlecnymi vyrobky a je to.
Co se tyce odcerveni, taky bych se domluvila s vetem, co se da dat. Mam pocit, ze i ten Stronghold neni na oble i ploche cervy, ale jen na jedno ? Mrknete na pribalovy letak.
Stronghold ani Advocate určitě nejsou na tasemnice tj. ploché červy (nevím jestli jsou i jiní takoví, ale tasemnic je určitě několik druhů).
Díky všem, co se snaží poradit. Vypadá to, že číča i mimina jsou OK, spokojení, napapkaní. Zkusím zvážit zítra, kdyby náhodou nepřibírali, asi by bylo něco špatně. Ale dne mají již všichni 3 rozlepené oči. Máma spořádá docela neskutečné množství žrádla - granule, konzervy, mléčné výrobky. V úterý budou celá rodinka odčervení a pomalu začneme socializovat se psí smečkou. U mrňat asi bez problémů, máma si trochu vybudovala averzi k našim fenám, přes pletivo. Uvidíme...
Tak držím palečky at prospívají a najdete jim nový domov a at manžel bude schopný se s miminky rozloučit jinak máte kočiček 8 a maminku si asi už necháte nebo se budete snažit taky jí najít domov? Jste supr asi kdybych nebydlela v paneláku v posledním nástavbovým patře udělala bych to stejné mít domeček se zahradou, ale to většina tady z nás kočkomilů ono pak už, když je tolik zvířátek v domácnosti jeden krk navíc není tak hrozný ted my třeba po amálce zůstávají cuchty v miskách dokud byl doma kulíšek její potomek nic nezůstaválo on všechno dopapal, ale ted dělá radost starému pánovy v důchodu, který musel nechat uspat svojí peršanku v 17letech a bylo u tak smutno, že rodina rychle hledala náhradu a našli můj inzerát jeli se jen podívat a odjížděli o jednoho víc a doma ho mají plno je rozdíl povah peršanek a ragdollů, ale jsou nadčení jaký je záprdelka a jak si s nimi povídá.
conie
napsal(a):
Díky všem, co se snaží poradit. Vypadá to, že číča i mimina jsou OK, spokojení, napapkaní. Zkusím zvážit zítra, kdyby náhodou nepřibírali, asi by bylo něco špatně. Ale dne mají již všichni 3 rozlepené oči. Máma spořádá docela neskutečné množství žrádla - granule, konzervy, mléčné výrobky. V úterý budou celá rodinka odčervení a pomalu začneme socializovat se psí smečkou. U mrňat asi bez problémů, máma si trochu vybudovala averzi k našim fenám, přes pletivo. Uvidíme...
Vypadají baculatě, dle mého to bude v pohodě. ;)
Se psy se uvidí, ona si je bude ze začátku mamina chránit, to je jasné.

Teda přiznám se na rovinu, že téhle rodince bych asi nový domov nehledala
Díky všem, kdo poradili. Koťata i mamina prospívají. O malé je zájem i bez toho, abych nějak inzerovala, takže to nebude problém, s maminou uvidíme, obávám se, že tam vážně bude averze mezi ní a našimi psy právě proto, že si brání koťata (která by moje psí holky nejraději adoptovaly a opečovávaly). V týdnu beru mámu na celkovou prohlídku k vetovi, odčervíme ji (doma i koťata), naplánujeme očkování, případně kastraci. Pak zkusíme pooooomalu zvykat. Číča je miloučká, mazlivá, pokud se to u nás nepovede, mám už zájemce i o ni, kde by se měla výborně. Teď už jen aby ta 2 bílá koťata nebyla hluchá, bílo-zrzavý kocourek (prý!) se čím dál víc vybarvuje, už má krásně rezavě pruhovaný celý ocásek. Zítra nafotím.