Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2017 23:12
Maivi

XXX.XXX.97.226

Zdravím!

Zpozorovala jsem na Mikym (9 měsíců, kastrát) jisté změny jeho chování. Jako kotě se neustále tulil, teďka začíná být teda pořádný raubíř a čas na tulení má jen když je unavený, nebo po probuzení.

Taky vymýšlí všelijaké hovadiny, někdy fakt žasnu. Pro příklad: od mala má rád vodu, v jakékoliv nádobě... ale opravdu by mě nenapadlo, že se mi bude chodit čabrat do mísy. Od té doby WC pečlivě zavírám. Nebo se rád klouže po koberci v patře. Naposled se mu povedlo na tom koberečku sjet dolů po schodech, no švanda obrovská.

Vidím v něm prostě klasického vzdorujícího puberťáka, se kterým to tříská. Jednou je to děsná vtěrka, jindy se na něj ani nesmím podívat. Aktivity máme furt stejné - ráno kolem osmé vstáváme, jdeme ven, jakmile začne slunce pražit tak jdem zase dovnitř a blbnem doma. V podvečer to samé - blbnem venku, jakmile se začne stmívat - domů. Jakmile slunko nepraží, jsme venku déle, ne-li celý den. V deset večer upadá do "kómatu" a spí pěkně celou noc.

Dá se tedy taková změna chování ("jednou takový, podruhé makový") považovat za kočičí pubertu, pokud vůbec něco takového existuje?

29.6.2017 07:55
Janaaa

XXX.XXX.226.2

Je to puberta Náš kocour řádil taky a trvalo to tak do cca 1,5 roku, než se zklidnil..To mi dokázal i vylézt po záclonách a strhnout garnyž, vyhrabávat hlínu z kytek...Dneska je mu 7 let, řádí stále (Siamák)ale už ne tak jako když byl v pubertě...

29.6.2017 09:02
Maivi

XXX.XXX.97.226

Janaaa napsal(a):
Je to puberta Náš kocour řádil taky a trvalo to tak do cca 1,5 roku, než se zklidnil..To mi dokázal i vylézt po záclonách a strhnout garnyž, vyhrabávat hlínu z kytek...Dneska je mu 7 let, řádí stále (Siamák)ale už ne tak jako když byl v pubertě...

Tak teď nevím, jestli jste mě víc uklidnila, nebo vyděsila. Jooo, hlína z kytek u nás taky jede! Naše babi Mikymu říká "zemědělec", jelikož pěkně "kypří" hlínu ve veškerých květináčích.

Na druhou stranu je to sranda ho sledovat, přes den se totálně vybije a vydovádí a kolem desáté večer je jak vyměněný. Vyvalí se v posteli na záda, tvrdě usne a nehne s ním absolutně nic. Ani kdybych si sem pozvala Alexandrovce na vystoupení.

29.6.2017 09:13
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Maivi: Tak to máte super, závidím!
U nás je to přesně naopak - přes den nabírá energii na to, aby mohl začít v půlce noci prudit. A to nemám puberťáka, ale dospěláka 4,5 roku.

29.6.2017 09:31
Maivi

XXX.XXX.97.226

joanne.s napsal(a):
U nás je to přesně naopak - přes den nabírá energii na to, aby mohl začít v půlce noci prudit. A to nemám puberťáka, ale dospěláka 4,5 roku.

Snažila jsem se ho naučit takovému režimu už od kotěte. Zkusit to prostě jako u psa, nastavit určité meze. Přišel k nám, když mu byly cca 2 měsíce (odhad veterinářky) a je pravda, že tím, že byl jako malý jen venku, tak vstával děsně brzo a budil. Sobecky jsem si řekla, že to budu ignorovat, i kdyby mi sebevíc skákal po hlavě. Naštěstí to byla otázka jen pár dnů, kdy pochopil, že ve dvě ráno si prostě hrát nebudem.

Naopak právě přes den s ním vymýšlím milion aktivit, ať si trošku "unaví" hlavičku a večer odpadne. Občas ani nemusím nic vymýšlet a stačí mi sledovat, jak venku nahání mouchy a pavouky. Avšak vždy pod dohledem - máme vedle baráku cestu, kterou mnoho líných řidičů používá jako zkratku a jezdí jako hov*da.

Je to takový trouba, ale hrozně milý (pokud ho nechytne rapl ). Zvykl si na naši stařenku yorka a naučil se i respektovat to, že ona si prostě hrát nechce. Teď o víkendu si jedeme pro štěně kavalírka, tak bude mít o další zábavu opět postaráno. Nicméně puberťák to je jako vyšitý a jeho nápady až neuvěřitelné. Navíc se u něj nějak rozvinula sběratelská vášeň. V jeho pelíšku běžně nacházím vše možné, od roliček od toaleťáku, přes stažené gaťky z prádelníku, plyšáky, popř. klacíčky z venku (?!). Co ho mám, tak na nudu není čas.

29.6.2017 09:34
Maivi

XXX.XXX.97.226

Nejoblíbenější místo - SKALKA. Nejlepší prolézačky, nejlepší skrýše, nejlepší místečko, odkud se dá skákat na všechny procházející.

29.6.2017 09:38
Janaaa

XXX.XXX.226.2

Maivi napsal(a):
Nejoblíbenější místo - SKALKA. Nejlepší prolézačky, nejlepší skrýše, nejlepší místečko, odkud se dá skákat na všechny procházející.

Krásnej rošťáksmajlíkJinak hlíny si dnes kocour ani nevšimne.to dělal jen v té pubertě...

29.6.2017 10:52
janau.

XXX.XXX.162.61

Maivi napsal(a):

Na té první fotce z něj ten puberťák pěkně čiší Je opravdu krásný! Mám doma také černého kocoura podobného stáří (zatím nekastrovaný) a 3měsíčního mourka, nicméně mi přijde, že ten mladší Alf je mnohem odvážnější, sebevědomější a dělá mnohem víc skopičin, než ten starší Kulda, Kulda je sice fyzicky klidnější a mazlivější, ale zase o to víc upovídanější, všechno hrozně komentuje Na Alfa se nedá téměř sáhnout, nemá rád fyzický kontakt (myslím lidský), pro Kuldu je někdy až otravný, ale i tak tvoří celkově spokojenou domácí dvojku

Meow

29.6.2017 12:21
Meow

XXX.XXX.151.10

joanne.s napsal(a):

Přesně jak říkáte. U nás je to úplně to samé, přes den je líný se jít i napít a většinou kolem 22h ho chytne rapl a létá po bytě. Akorát ho to teda baví jen něco kolem půl hodinky, potom zase jde spát.

29.6.2017 12:37
janau.

XXX.XXX.162.61

Meow napsal(a):
Přesně jak říkáte. U nás je to úplně to samé, přes den je líný se jít i napít a většinou kolem 22h ho chytne rapl a létá po bytě. Akorát ho to teda baví jen něco kolem půl hodinky, potom zase jde spát.

U nás také zatím kocouři žijí nočním životem, manžel už si zvykl, já si musím dát na večer pivko, abych lépe spala Lítaj po celým baráku, s občasnými přestávkami na spánek, chudinka i naše žakynka už si musela zvyknout... Většinu dne pak prochrápou, potvory.

29.6.2017 17:13
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Tak u nás máme naučený jak jde panička do ložnice obě holky jdou s ní levnou na postel a jde se spát někdy tedy nad ránem zkoušejí lumpačit, ale většinou leží a čekají až já se probudím to pak mám hned vrrvrr musíš nás pomazlinkat.

29.6.2017 17:24
Maivi

XXX.XXX.97.226

janau. napsal(a):
Na té první fotce z něj ten puberťák pěkně čiší Je opravdu krásný! Mám doma také černého kocoura podobného stáří (zatím nekastrovaný) a 3měsíčního mourka, nicméně mi přijde, že ten mladší Alf je mnohem odvážnější, sebevědomější a dělá mnohem víc skopičin, než ten starší Kulda, Kulda je sice fyzicky klidnější a mazlivější, ale zase o to víc upovídanější, všechno hrozně komentuje Na Alfa se nedá téměř sáhnout, nemá rád fyzický kontakt (myslím lidský), pro Kuldu je někdy až otravný, ale i tak tvoří celkově spokojenou domácí dvojku

Jé, pěkní lumpíci a pěkné škrabadlo! Drží ta hamaka pevně? A ty pelíškové obruče? Furt nevím, jestli do takového škrabadla jít, ale strašně se mi hamaky a obruče líbí. Neprohýbají se moc při lumpačení?

30.6.2017 07:43
Bejina

XXX.XXX.112.69

Naší domácností prošlo více koček, ale nikdy jsem nějakou pubertu nepostřehla. Teď máme ročního MCO a je velmi klidný. Před měsícem jsme mu pořídili 3-měsíčního parťáka, také MCO a oba jsou spolu neskutečně klidní a pohodoví. Tak nevím zda jsem měla jen štěstí na klidné kočky nebo naše domácnost na ty naše kočky takhle působí...

30.6.2017 08:51
janau.

XXX.XXX.162.61

Maivi napsal(a):
Jé, pěkní lumpíci a pěkné škrabadlo! Drží ta hamaka pevně? A ty pelíškové obruče? Furt nevím, jestli do takového škrabadla jít, ale strašně se mi hamaky a obruče líbí. Neprohýbají se moc při lumpačení?

Škrabadlo je super, je to německá výroba, žádná čína Je stabilní, ač má základnu jen 50x50 cm, když na něm kocouři blbnou, tak samozřejmě lehce občas zapruží, ale bezpečně drží na místě. Obruče jsou krásně pevné a závěsné pelíšky i boudičky opravdu velké, ten pelíšek má průměr 40 cm, spí většinou oba v jednom. Strop máme 250cm, což je maximální výška škrabadla, přesto je stabilní a drží, při výšce stropu 230 cm by škrabadlo ani nezapružilo, těžko však říct, zda má doma někdo tak nízký strop...O konstrukci bych se nebála i u větších koček, lehce se spíš bojím o tu látku, kocouři nerozlišují, kde je sisal a kde jen látka, což je ale problém u všech škrabadel. Konkrétně tento typ škrabadla jsem našla v ČR jen na jednom místě, kde jsem ho i objednala. Jinak napřímo pak se dá objednat z německa na webu http://www.jago24.de/tierbedarf/kratzbaeume-katzenbaeume/kratzbaum-deckenhoch/kratzbaum-deckenhoch-kbd010-2-farbwahl.html
Jednotlivé části jsou důmyslně spojené tak, aby právě i na malé ploše bylo škrabadlo stabilní a funkční. Neobjednávlaa bych si škrabadlo typu
https://odpocivadla-a-skrabadla.heureka.cz/goleto-cz-skrabadlo-pro-kocky-240-265x55x115-cm-sedo-bile/
Myslím si, že to horní závěsné odpočívadlo napravo na konci té tyče bude mít u takového škrabadla rychlý konec...

30.6.2017 09:02
janau.

XXX.XXX.162.61

Laila.aila napsal(a):
Tak u nás máme naučený jak jde panička do ložnice obě holky jdou s ní levnou na postel a jde se spát někdy tedy nad ránem zkoušejí lumpačit, ale většinou leží a čekají až já se probudím to pak mám hned vrrvrr musíš nás pomazlinkat.

Teda tak to máte fakt dobré smajlík My dnes měli asi zatím tu "nejvýživnější" noc v rámci prvního měsíce, co máme i druhého kocoura, ráno nalezeny po baráku převrácené květináče, vyhrabané kameny z květináčů (dávám ke kytkám kvůli hrabání do hlíny), rozházené podsedáky od židlí a ten noční bor.el, co jsem poslouchala, no nevěřila bych, jak při tom lítání po baráku budou dupat + ty věčné komentáře staršího kocoura

Dokonce ani manžel nespal a to už je co říct , ale má dnes dovolenou, tak jsem mu nakázala, pokud je uvidí přes den spát, aby je pěkně vzbudil, potvory jedny

30.6.2017 11:27
Janaaa

XXX.XXX.226.2

U nás je to taky tak, že když si jdu lehnout, kočky jdou automaticky se mnou spát.Někdy se ale stane, že je chytí noční "rapl" a řádí jako rakety po bytě
A běda, když vletí do bytu můra nebo komár, tak to Samík je schopný shodit vše, co mu stojí v cestě, jen aby je chytil.A ještě u toho mňaučí, že je nemůže chytit.Tak to musím vstát, vzít velké koště a můru mu shodit na zem a on už si jí tam zpacifikuje a je klid

30.6.2017 11:55
lavacca

XXX.XXX.55.3

My mame primo doma klidne britky, ktere jsem vzdy od prichodu k nam ucila, ze v noci se spi. Brala jsem si vetsinu jako koťata 6 mesicu a vice, nektere uz dospele. Ze začátku to vzdy zkoušely, co takhle budit panicku v noci skakanim do postele, apod. Delala jsem statecne mrtvolu..i pri brzkem budicku jsem proste nevstala, ac oblezaly uz misky, ze my si daly maso...a ted? Jsou naucene, ze kolem 22 hod. se jde spat a spi se do rana. Pak snidane, odpočinek a kdyz panicka přijde z prace trochu blbnutí a tak. Pocitam, ze pres den blbnou spolu, tak se vybiji.

30.6.2017 12:34
janau.

XXX.XXX.162.61

lavacca napsal(a):
My mame primo doma klidne britky, ktere jsem vzdy od prichodu k nam ucila, ze v noci se spi. Brala jsem si vetsinu jako koťata 6 mesicu a vice, nektere uz dospele. Ze začátku to vzdy zkoušely, co takhle budit panicku v noci skakanim do postele, apod. Delala jsem statecne mrtvolu..i pri brzkem budicku jsem proste nevstala, ac oblezaly uz misky, ze my si daly maso...a ted? Jsou naucene, ze kolem 22 hod. se jde spat a spi se do rana. Pak snidane, odpočinek a kdyz panicka přijde z prace trochu blbnutí a tak. Pocitam, ze pres den blbnou spolu, tak se vybiji.

No jo, když jsem ještě před měsícem měla jen jednoho kocoura, tak to šlo, spal taky skoro celou noc, okolo páté pak už prudil, ale nevšímala jsem si ho, tak se nějak zabavil sám, ale problém je teď, když jsou dva. Ten malej novej torpédo mi připadá, že prostě vůbec nespí.. I přes den spí málo když jsem doma, poří dmusí něco vymejšlet, pak ale usne skoro vestoje , nicméně za 10 min je zase už vyspanej a jede na novo..

30.6.2017 14:16
Machyska

XXX.XXX.252.23

janau. napsal(a):
No jo, když jsem ještě před měsícem měla jen jednoho kocoura, tak to šlo, spal taky skoro celou noc, okolo páté pak už prudil, ale nevšímala jsem si ho, tak se nějak zabavil sám, ale problém je teď, když jsou dva. Ten malej novej torpédo mi připadá, že prostě vůbec nespí.. I přes den spí málo když jsem doma, poří dmusí něco vymejšlet, pak ale usne skoro vestoje , nicméně za 10 min je zase už vyspanej a jede na novo..

asi jede na baterie Duracell

30.6.2017 16:01
lavacca

XXX.XXX.192.18

janau. napsal(a):

No jo, dve kotata naráz no. :) My mame kocek doma 6, ale prisly postupne, takze nikdy nebyla dvojka "ala" zborime dum. :).

30.6.2017 18:14
Bejina

XXX.XXX.112.69

Machyska napsal(a):
asi jede na baterie Duracell

...my ty baterky zřejmě kupujeme moc slaby...

2.7.2017 12:00
Edánek

XXX.XXX.137.149

...nejstarší kocour ragdol, chytil zřejmě pubertu, po svých prvních prázdninách na chalupě, nevyspali jsme se nikdo - lítání po bytě, cinkání klíči v zámku, brečení...pořídili jsme mu odrostlejší kotě - ragodlku, zklidnil se krásně a protože ona je velmi klidná, tak se jí i přizpůsobil...pak přišel do bytu nalezenec rádobyperšanka, ta tedy nevím z jakých pochází rodičů, ale co ta vyváděla, tomu by jeden nevěřil - byt neničila, ale lítala jak pometlo, vyhrabávala z jednoho jediného květináče hlínu a dokonce když u toho květináče byla druhákočka, tak tu hlínu na ní házela (nevím zda tu kočku nechtěla pohřbít zaživa) - dala jsem kameny a je klid, a co dělala kočkám, to se divím, že jí obě ještě nezabili (chycení se ocasu kočky a nechat se tak tahat po zemi bylo jedním z jejich mnoha nápadů),...před měsícem a něco jsme jí po druhém - velmi bouřlivém mrouskání ve věku jednoho roku nechali vykastrovat a to ještě přitvrdila... před týdnem jsme přinesli domu štěně papillonka a konečně mají oba ragdolové pokoj... kočka ze štěněte vychovává regulérní kočku, lítají po bytě spolu, perou se, neustále na sebe někde číhají a pak uhonění - pes s vyplazeným jazykem každý odpadne někde v pokoji a v klidu spí... štěně je vylítané, kočka také...když přijdeme z venku, vítá se štěně s kočkou jako by se rok neviděli...

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík