Dobrý den a ahoj všem,
pročetla jsem několik webů ohledně agrese koček, ale raději se i zeptám zda má někdo podobnou zkušenost.
Mám dva nekastrované kocourky jsou to bratři z jednoho vrhu.11.9. jim budou 3 roky.
Nikdy s nimi nebyl žádný problém. Naopak se mají velice rádi a už jako malá koťátka byli stále spolu. Spí spolu, hrají si, kočkují občas hra vypadá trochu drsněji, ale nikdy ne agresivně.
Sexuální nevybouřenost se mi také nezdá. Občas ojede jeden druhého a jsou spokojení, umyjí si pak hlavy a usnou v klubíčku. Prostě taková idylka.
Problém se objevil dnes v noci.
Kluci usnuli spolu jako vždy na skříni a nic se nedělo až do 4h ráno.
Broxik vyloženě napadl brášku. Vzbudil nás obrovský rachot bourané kuchyně řev, syčení a vrčení.
Sargeras chudák zalezlý za linkou a Brox celý zježený vyjel i na nás.
Zavřeli jsme je tedy každého do jiné místnosti a ráno jsem je pustila k sobě.
Vypadalo to že je vše zas v pohodě. Společně se vloupali do odpadkového koše, pak štrachyli papíry u pc a normálně si hráli.
Před hodinou Leželi úplně v klidu na okně. Najednou Borx vyletěl a okamžitě bez nějakého stimulu se zakousl do bráchy. Začala nová rvačka.
Broxe jsem chytila rozzuřeného sípajícího vrčícího sem zavřela do jiné místnosti.
Podobnou agresi jsem neviděla ani u venkovních kocourů. Bydleli jsme dříve v domě na menším městě a v ulici byli kocouří boje na denním pořádku.
Naši kluci nikdy ven nechodili.
Před časem měl Brox problémy s močením. Musel být vycévkován a dostali dietu. Aktuální stav je dle veta v pořádku (kontrola pro jistotu bude po měsíci).
Konzultovala jsem i kastraci. Která dle veta není nutná pokud se neprojevují agresivně a neznačkují.
Zkusí někdo poradit co by se mohlo dít?
Díky za odpovědi.
Včera jsem zrovna byla na kastraci se starším kocourem (11 měsíců) a mladšího to časem čeká také, jsou oba vyloženě bytoví a mimo jiné jsem to udělala i právě kvůli tomu hormonálnímu utlumení, aby pak v dospělosti nedocházelo k šarvátkám mezi nimi.. Jsem ale začátečník, jsou to moji první kocouři, takže odpověď nechám na zkušenějších.
Ale jak píšete sama:
Konzultovala jsem i kastraci. Která dle veta není nutná pokud se neprojevují agresivně a neznačkují.
Kocour má od veta dietu Roayal Canin Urinari S/O.
Syrové maso má zakázané. Právě kvůli přílišné bílkovině která krystalizovala v moči.
Dříve jsme krmili Acanou a masem.
Kluci nejsou naši první kocouři. I veterinářce přišla kastrace zbytečná vzhledem k jejich vzájemnému vztahu.
Osobně se spíš bojím, jestli není ve stresu ze zdravotních komplikací.
Jejich máma byla obyčejná pouliční směska, na svůj věk příliš malá (v 5ti letech má cca 2kg) a otec kříženec britky.
Kocoury jsme měli jak kastrované tak nekastrované venku i v bytě.
Venku kastrované.
Podobnou agresi jsem opravdu neviděla ani u pouličních bitek nekastrovaných kocourů.
Tiss
napsal(a):
Kocour má od veta dietu Roayal Canin Urinari S/O.
Syrové maso má zakázané. Právě kvůli přílišné bílkovině která krystalizovala v moči.
Dříve jsme krmili Acanou a masem.
Kluci nejsou naši první kocouři. I veterinářce přišla kastrace zbytečná vzhledem k jejich vzájemnému vztahu.
Osobně se spíš bojím, jestli není ve stresu ze zdravotních komplikací.
Jejich máma byla obyčejná pouliční směska, na svůj věk příliš malá (v 5ti letech má cca 2kg) a otec kříženec britky.
Kocoury jsme měli jak kastrované tak nekastrované venku i v bytě.
Venku kastrované.
Podobnou agresi jsem opravdu neviděla ani u pouličních bitek nekastrovaných kocourů.
Rozhodne bych kastrovala, je zbytecne je trapit hormony ( ze to na nich neni tak videt je mozne, ale ke spokojenosti jim to nepřidá).
Navic je mozna jista agrese i díky zdrav.problemum, muze si to vybijet na brachovi, ze mu neni tip top.
Co se tyce diety - takze mel moc.kameny? Prevence mocovych problému je voda, voda a zas voda. Sebelepsi granule ac dietni to nevytrhnou. Doporucuju precist: https://kocici.net/clanky/88-vime-jak-krmit-svou-kocku
Jake maso jste davala? A jen svalovinu ci i vnitrnosti a drobné kosti?
Dle veta se jednalo o problém díky příliš velkému množství bílkoviny, která způsobila vyšší zásaditost moči a tím i kameny. V jeho případě spíš krystalky.
Na bráchovi si už jednou vybíjel že mu není dobře. Takže pravděpodobně se objevil jiný problém, než hormony. Navíc hormony by působili dlouhodobě, ne z hodiny na hodinu.
Dieta co dostal, by měla snížit PH příliš zásadité moči, díky kterému se tvořily krystalky.
Maso měli vařené i syrové. Jak svalovinu tak vnitřností drobné kosti ne. ale chrupavky a morek ano.
Převážně drůbež a rybu. Občas kousek hovězího nebo vepřového, ale to spíš výjimečně.
Problém má jen jeden. Druhý má močové cesty v pořádku.
Jsou z jednoho vrhu, mají společného otce.
Prohmatem se také zdá, že močový měchýř není přeplněn, ani se neprojevuje bolestivost.
Vodu máme celkově tvrdou, ale kluci pijí převážně z akvária kde je voda měkčí a méně zásaditá.
PH aktuálně 6,5 DGH 10.
Po 6 týdnech diety byly již testy moči v pořádku.
Každopádně děkuj za odpovědi. Za chvíli zavolám raději vetrináře a situaci prokonzultuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
"Osobně se spíš bojím, jestli není ve stresu ze zdravotních komplikací."
ano, po tomhle bych určitě šla
jinak - jsou jim 3 roky, dospěli, klidně se může stát, že ten jeden do "protivna"...
Janae
XXX.XXX.152.247
Tiss
napsal(a):
Dobrý den a ahoj všem,
pročetla jsem několik webů ohledně agrese koček, ale raději se i zeptám zda má někdo podobnou zkušenost.
Mám dva nekastrované kocourky jsou to bratři z jednoho vrhu.11.9. jim budou 3 roky.
Nikdy s nimi nebyl žádný problém. Naopak se mají velice rádi a už jako malá koťátka byli stále spolu. Spí spolu, hrají si, kočkují občas hra vypadá trochu drsněji, ale nikdy ne agresivně.
Sexuální nevybouřenost se mi také nezdá. Občas ojede jeden druhého a jsou spokojení, umyjí si pak hlavy a usnou v klubíčku. Prostě taková idylka.
Problém se objevil dnes v noci.
Kluci usnuli spolu jako vždy na skříni a nic se nedělo až do 4h ráno.
Broxik vyloženě napadl brášku. Vzbudil nás obrovský rachot bourané kuchyně řev, syčení a vrčení.
Sargeras chudák zalezlý za linkou a Brox celý zježený vyjel i na nás.
Zavřeli jsme je tedy každého do jiné místnosti a ráno jsem je pustila k sobě.
Vypadalo to že je vše zas v pohodě. Společně se vloupali do odpadkového koše, pak štrachyli papíry u pc a normálně si hráli.
Před hodinou Leželi úplně v klidu na okně. Najednou Borx vyletěl a okamžitě bez nějakého stimulu se zakousl do bráchy. Začala nová rvačka.
Broxe jsem chytila rozzuřeného sípajícího vrčícího sem zavřela do jiné místnosti.
Podobnou agresi jsem neviděla ani u venkovních kocourů. Bydleli jsme dříve v domě na menším městě a v ulici byli kocouří boje na denním pořádku.
Naši kluci nikdy ven nechodili.
Před časem měl Brox problémy s močením. Musel být vycévkován a dostali dietu. Aktuální stav je dle veta v pořádku (kontrola pro jistotu bude po měsíci).
Zkusí někdo poradit co by se mohlo dít?
Díky za odpovědi.
Nu co by to mohlo být?
Prostě se servali. Naši se taky občas servou až chlupy lítaj. Řekla bych, že je to běžný stav.
Naši momentálně bojují o vůdcovství, starého vůdčího kocoura už opouštějí síly a mladší se snaží chopit moci. Boje ošklivé, ale bez velkého zranění (když pominu zraněné ego), oni si to vyřeší sami.
Kastrace by možná pomohla, ale nevím, já mám kocoury kastrovaný a taky se rvou a starý kocour byl jeden čas pánem celé vesnice.
Naši se také občas rvou, ale ne tak drsně a tak že už hledá útočiště a druhý je stále za ním extrémně zlý. Náš první kocour, ještě venkovní kastrovaný terorizoval okolí cca 1,5 km².
Byt máme přes 100m² takže nejsou ani na malém prostoru a do dnešní noci bez problému.
Uvidíme jak dál kastrace bude nejspíše nutná.
Uvědomili jsme si že u nás došlo ke změně co ho mohla vystresovat. Tou je změna přítelova zaměstnání. Nyní (od 1.8.)pracuje s jinými chemikáliemi a on to pozná.
Na nás si nic nedovolí. Hlavně přítel je jeho miláček kterému je oddaný. Takže změna pachu mohla udělat své.
I nekastrovaní mohou mít pohodové soužití i ve vyšším věku. U nás se to možná nakonec nepovede.
Každopádně díky za odpovědi.