Jak začlenit novou kočku do smečky?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ivěa

4.9.2017 17:58
Ivěa

XXX.XXX.144.38

Dobrý den, poradí mi prosím někdo, jak mám správně začlenit novou dospělou kočku (7let) do již fungující zaběhnuté smečky? Zdědila jsem kočičku po zemřelé příbuzné a musím, teda vlastně chci se o ni postarat, s lidma vychází výborně, akorát nechce, aby ji někdo zvedal, nebo choval, ale syčí, prská a výhružně vrčí na vše, co má čtyři nohy, mám doma ještě tři kočky, kocoura a jorkšírka a ti všichni si báječně rozumí, ale na nově příchozí kočičku taky nereagují zrovna příznivě, kromě psa, tomu je to jedno. Když se ocitly náhodou moc blízko sebe došlo i na fyzickou potyčku, Máme doma novou kočku už 4den a nedochází zatím k žádnému zlepšení. Je nějaký způsob, jak je zkamarádit?

evan

4.9.2017 19:19
evan

XXX.XXX.209.200

Samozřejmě, je spousta možností a jistě dostanete hromadu dobrých rad, a tak přidám svoji možná trochu zvláštní - pozitivní podmiňování spojením s něčím příjemným.

jednou jsem musela přidávat kočku a nechtěla jsem aby to trvalo kdovíjak dlouho. Takže "starousedlým" kočkám, které na novou strašně žárlily a prskaly, jsem opravdu důsledně dávala nažrat pouze v přítomnosti té nové. Prostě když u toho ta nová nebyla, důsledně nedostaly ani olíznout prst. zanedlouho pro ni normálně samy chodily, aby ji přivedly, když chtěly dostat žrát!

Jídlo je nejlepší motivace. Zní to možná tvrdě, ale dospělým šelmám chvíle o hladu neuškodí, a zafungovalo to báječně.

Ivěa

4.9.2017 19:28
Ivěa

XXX.XXX.144.38

evan napsal(a):
Samozřejmě, je spousta možností a jistě dostanete hromadu dobrých rad, a tak přidám svoji možná trochu zvláštní - pozitivní podmiňování spojením s něčím příjemným.

jednou jsem musela přidávat kočku a nechtěla jsem aby to trvalo kdovíjak dlouho. Takže "starousedlým" kočkám, které na novou strašně žárlily a prskaly, jsem opravdu důsledně dávala nažrat pouze v přítomnosti té nové. Prostě když u toho ta nová nebyla, důsledně nedostaly ani olíznout prst. zanedlouho pro ni normálně samy chodily, aby ji přivedly, když chtěly dostat žrát!

Jídlo je nejlepší motivace. Zní to možná tvrdě, ale dospělým šelmám chvíle o hladu neuškodí, a zafungovalo to báječně.

Děkuji za odpověď Vaše rada zní velmi logicky a patrně by i mohla zafungovat, ale moje kočky jsou zvyklé mít granule k dispozici nepřetržitě, protože bývám dlouho v práci, tak, aby neměly hlad, než se vrátím, tak přemýšlím jak to vymyslet, abych mohla aplikovat Vaši radu a ještě jedna maličkost, nová kočka před nima utíká, byl by problém ji udržet v jejich přítomnosti, když budou domorodci žrát.

evan

4.9.2017 20:38
evan

XXX.XXX.209.200

No, to že se vracíte domů pozdě a nemůžete kočkám servírovat svačiny a oběd podle mého není dostatečný důvod pro to, aby mělo smysl denně podávat žrádlo v tak naprosto umělé podobě granulí. Pro šelmy je rozhodně méně nepřirozené mít žrádlo s pauzami než v bezvodým tvrdým stavu celodenně jako pro nějakého hlodavce.. Kupte jim v sámošce kus masa a můžete praktikovat moji metodu hned a zároveň je pozvolna převést na normální stravu.
Možná existujou výjimky, ale když jsem já potřebovala ochočit kočku, stačil kus ryby a byla moje. (tím nechci říct, že jsem ji chtěla někomu odcizit, ale že jsem chtěla aby ta nová kočka věděla že já jsem teď její panička a začala mě mít ráda).

4.9.2017 23:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Ivěa
Máme doma novou kočku už 4den a nedochází zatím k žádnému zlepšení.
""""""""""""""
To může trvat i měsíce...

http://www.bad-kitty.cz/news/jak-usnadnit-kockam-seznameni/.

https://www.youtube.com/watch?v=LCwR7sP05To.

Ivěa

5.9.2017 07:18
Ivěa

XXX.XXX.144.38

evan napsal(a):
No, to že se vracíte domů pozdě a nemůžete kočkám servírovat svačiny a oběd podle mého není dostatečný důvod pro to, aby mělo smysl denně podávat žrádlo v tak naprosto umělé podobě granulí. Pro šelmy je rozhodně méně nepřirozené mít žrádlo s pauzami než v bezvodým tvrdým stavu celodenně jako pro nějakého hlodavce.. Kupte jim v sámošce kus masa a můžete praktikovat moji metodu hned a zároveň je pozvolna převést na normální stravu.
Možná existujou výjimky, ale když jsem já potřebovala ochočit kočku, stačil kus ryby a byla moje. (tím nechci říct, že jsem ji chtěla někomu odcizit, ale že jsem chtěla aby ta nová kočka věděla že já jsem teď její panička a začala mě mít ráda).

Dobrý den, samozřejmě nejsou jen na granulích, ty mají přes den kdy nejsem doma, jak přijdu dostanou konzervu, kapsičky, nebo maso. Mám normální osmihodinovousměnu, ale hodinu mi trvá cesta do práce, hodinu z práce a půl hodiny nákup, tak jsem denně mimo domov plus mínus jedenáct hodin, tak mají k dispozici samozřejmě kvalitní (hills) kočičí granule, aby si mohli zobnout, když budou mít hlad. A další věc, já si tu kočku nepotřebuji získat, jak jsem psala už v dotazu s lidma nemá žádný problém, je mazlivá akorát se nerada nosí. Problém je v tom, aby se zkamarádila s našima kočkama a ne s nama.

Ivěa

5.9.2017 07:43
Ivěa

XXX.XXX.144.38

rapotacka11 napsal(a):
Ivěa
Máme doma novou kočku už 4den a nedochází zatím k žádnému zlepšení.
""""""""""""""
To může trvat i měsíce...

http://www.bad-kitty.cz/news/jak-usnadnit-kockam-seznameni/.

https://www.youtube.com/watch?v=LCwR7sP05To.

Nejen, že nedochází k zlepšení, ale kocour začal pronásledovat novou kočku i fyzicky, snaží se ji napadat, kdykoli ji zahlédne, kdyby to byli dva kocouři, tak to pochopím, ale takhle to nechápu, navíc je náš kocour jinak velmi klidný a tolerantní, ještě k tomu kastrovaný, snažím se mu věnovat ještě víc, než dřív, aby nežárlil, ale zatím to nezabírá. Pokud to může trvat měsíce, tak to se teda máme na co těšit, a hlavně ta nově příchozí kočička, jakmile vystrčí hlavu z úkrytu kocour ji tam hned hrubě zažene zpátky, s ostatníma kočkama se spíš ignorují zasyčí na sebe a jdou si z cesty, ale kocour je agresivní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.9.2017 07:50
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ivea, i tobě doporučím seriál "Má pekelná kočka" (možná sem některá šikovná zdejší žena dá odkaz na Uložto či kamsi, který už v jiném tématu dávala ) a čerpej inspiraci, fakt to stojí za to.

Kočky musí mít dostatek svých kočičích cest a pelechů a odpočíváren, nahoře i dole. Měla bys eliminovat krizová místa, odkud by kočka neměla možnost odejít - že by ji druhá blokla. Kočku můžeš začleňovat pomocí společných her, ale sofistikovaně, ne že nahodíš mezi kočky jednu udičku a ony se kvůli tomu vyfackají. Jídlo - granule neřeším, předpokládám, že jim dáváš i jiné - krmit odděleně, ale aby o sobě věděly, pak se i viděly, misky přibližovat...(jakože v různých místnostech - pootevřené dveře, postupně se dveře úplně otvírají, aby se viděly a postupně se misky přibližují...nebo zábranu - mříž do dveří a postup v podstatě totéž - žerou daleko od sebe a postupně se misky přibližují)

V tom seriálu kolík hezky říká - život kočky = lov - žrádlo - odpočinek. U byťáka lov = hra, pak nažrat a do bezpečí odpočívat.
Není to jenom o jednom opatření, ale o komplexu...

5.9.2017 09:56
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Ivěa napsal(a):
Nejen, že nedochází k zlepšení, ale kocour začal pronásledovat novou kočku i fyzicky, snaží se ji napadat, kdykoli ji zahlédne, kdyby to byli dva kocouři, tak to pochopím, ale takhle to nechápu, navíc je náš kocour jinak velmi klidný a tolerantní, ještě k tomu kastrovaný, snažím se mu věnovat ještě víc, než dřív, aby nežárlil, ale zatím to nezabírá. Pokud to může trvat měsíce, tak to se teda máme na co těšit, a hlavně ta nově příchozí kočička, jakmile vystrčí hlavu z úkrytu kocour ji tam hned hrubě zažene zpátky, s ostatníma kočkama se spíš ignorují zasyčí na sebe a jdou si z cesty, ale kocour je agresivní.

Kočka si hlídá své teritorium.
Vy je máte jistě oddělené a pod dohledem
a nováčka šikanovat a napadat samozřejmě nenecháváte.

5.9.2017 10:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Https://uloz.to/hledej?q=m%C3%A1+pekeln%C3%A1+ko%C4%8Dka.

Když má kočka řádné podmínky k životu,
není pekelná, je úžasná...
Když nemá to co potřebuje, "blázní" a je
"problémová" dle majitele.

5.9.2017 16:25
lavacca

XXX.XXX.63.20

Ivěa napsal(a):

Toto mu dovolit nesmíte. Pokud nemáte možnost je ohlídat, kočku oddělte do jiné místnosti.

Já si brala již několikrát dospělou kočku a vždy min. týden až dva byla ve "svém" pokoji, aby si zvykla na nové prostředí a pachy a až potom jsem pootevřela dveře, aby k ní mohli ostatní ze smečky...pokud máte možnost dát zasíťované dveře (pletivem), tak tím lépe. Tak by si na sebe hezky zvykaly aniž by ji napadaly...

Ivěa

5.9.2017 17:40
Ivěa

XXX.XXX.144.38

rapotacka11 napsal(a):
Https://uloz.to/hledej?q=m%C3%A1+pekeln%C3%A1+ko%C4%8Dka.

Když má kočka řádné podmínky k životu,
není pekelná, je úžasná...
Když nemá to co potřebuje, "blázní" a je
"problémová" dle majitele.

Všechny byly úžasné dokud nepřišla ta nová čičina. Jako prvního jsme měli psa, ale ten je v pohodě je hned kamarád s každým, ať člověkem, nebo zvířetem, pak byl kocour a postupně k němu přibily tři kočky s žádnou neměl problém, se všemi byl kamarád během hodiny, ale všechny tři přišly jako koťata, tohle je poprvé dospělá kočka, tak tím to asi bude. Kdybyste viděla náš byt, bylo by Vám jasný, že kočky u nás mají lepší podmínky než lidi, všechno je uzpůsobeno kočkám, obří škrabadlo z kterého mají přístup na obývací stěnu, kde si můžou chodit, ležet, co je napadne všude spousta hraček, fontána, všechny serepetičky z poliček jsem postupně zrušila, jen, aby si tam mohly lozit kočky, nedávno měli v lidlu za dobrou cenu další větší škrabadlo, tak jsem ho hned musela mít atd. atd.

Ivěa

5.9.2017 17:52
Ivěa

XXX.XXX.144.38

lavacca napsal(a):
Toto mu dovolit nesmíte. Pokud nemáte možnost je ohlídat, kočku oddělte do jiné místnosti.

Já si brala již několikrát dospělou kočku a vždy min. týden až dva byla ve "svém" pokoji, aby si zvykla na nové prostředí a pachy a až potom jsem pootevřela dveře, aby k ní mohli ostatní ze smečky...pokud máte možnost dát zasíťované dveře (pletivem), tak tím lépe. Tak by si na sebe hezky zvykaly aniž by ji napadaly...

Už jsem ji oddělila do jiné místnosti, je zavřená za normálními dveřmi, tak se obávám, že takhle si na sebe moc nezvyknou, ale musela jsem to udělat pro její klid a bezpečí, útoky kocoura sice byly rychlé spíš jen zastrašující a výhružné, než že by jí skutečně fyzicky ublížil, a hned se stáhl zpátky, ale ten stres po takovým útoku jim určitě taky nepomáhá ani jednomu, ani druhýmu.

5.9.2017 19:30
Machyska

XXX.XXX.252.23

Budou si na sebe zvykat i přes dveře, moc dobře se navzájem cítí a ví o sobě. Chce to jen čas, nejhorší je šupnout rovnou kočku mezi cizí kočky a čekat na zázrak. Dejte tomu čas, snad se to podaří.

Někdy to bohužel nevyjde, my jsme tak měli tři měsíce doma kocourka, strašně jsem si přála, aby mohl zůstat, ale musel jít pryč. Naši kočičáci se ho strašně báli a byli pořád ve stresu. U nás to byla trochu jiná situace, byl to tulák a nejspíš je venku jako nekastrovaný hodně proháněl. Špatná zkušenost a už to nešlo změnit.

K lidem byl naprosto kouzelný a tulivý.

Držím pěsti, aby to u vás vyšlo.

Ivěa

6.9.2017 20:30
Ivěa

XXX.XXX.144.38

Machyska napsal(a):
Budou si na sebe zvykat i přes dveře, moc dobře se navzájem cítí a ví o sobě. Chce to jen čas, nejhorší je šupnout rovnou kočku mezi cizí kočky a čekat na zázrak. Dejte tomu čas, snad se to podaří.

Někdy to bohužel nevyjde, my jsme tak měli tři měsíce doma kocourka, strašně jsem si přála, aby mohl zůstat, ale musel jít pryč. Naši kočičáci se ho strašně báli a byli pořád ve stresu. U nás to byla trochu jiná situace, byl to tulák a nejspíš je venku jako nekastrovaný hodně proháněl. Špatná zkušenost a už to nešlo změnit.

K lidem byl naprosto kouzelný a tulivý.

Držím pěsti, aby to u vás vyšlo.

Děkuji za podporu, musí to vyjít, vůbec neuvažuju o možnosti, že by milovaná kočka mé milované zesnulé pratety měla skončit někde u cizích lidí, nebo v útulku, nikdo jiný z rodiny není ochotný se jí ujmout. Kočky jsou jakž takž v pohodě, nechápu, co na ní tak vadí kocourovi, ale časem se snad jeho chování změní, nemusí s ní být nejlepší kamarád, stačilo by mi, kdyby ji ignoroval a nešel po ní jak vosa po bonbonu.

6.9.2017 21:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

- nechápu, co na ní tak vadí kocourovi...
""""""""
Nejspíš nic.
Chrání si své území.

evan

6.9.2017 22:01
evan

XXX.XXX.7.132

Dobře že jste je oddělila, pokud jste tu novou kočku doslova zavřeli do společných prostor se starousedlíkama, aby s nima MUSELA být, tak to ty starousedlíky moc příznivě vůči té nové nenaladilo. Já myslela že je jen zkoušíte dávat spolu, né že je "sbližujete" takhle na sílu.. Kocour prostě přirozeně nemá zájem, aby se o teritorium (v přírodě i jediný a stále stejně velký zdroj potravy) začal dělit s jiným dospělým zvířetem, pokud to není říjná samice. Cizí zvíře vyžene za hranice vlastního teritoria, to je normální chování. Nechce ho hned zranit, ani se nechat zranit od něj, pokud to nebude nutný - pokud se to druhé zvíře prát nezačne, postačí mu jen ho vyhnat pryč.

A s tou rybou jsem myslela, že ji maj kočky rády jako tu nejlepší pochoutku obecně, kvůli které by se přetrhly ( - asi existujou i výjimky, ale neměla jsem tu čest). nová kočka možné po paničce smutní plus má stres z toho, že jste ji dala napospas tomu kocourovi, od kterého se nemůže vzdálit ani na 50 metrů a doteď se před ním skoro neměla kam schovat, tak byste ji mohla kouskem ryby zvednout náladu.

Až budete po někom truchlit, snad vás taky nepohostěj konzervou.. Pokud říkáte, že kočky maj lepší podmínky než lidi, a zároveň, že kočky krmíte granulema hills ("kvalitní" je jen cena a reklama), konzervama a kapsama, a maso zmiňujete jako ÚPLNĚ POSLEDNÍ, tak to teda znamená jako co? Že lidi odbýváte ještě víc - že jsou na fastfoodu, pytlíkovejch polívkách a konzervách stoprocentně a o nic lepšího a čerstvějšího nezavadí ani ve svátek? Za cenu jednoho balení hils by přitom bylo tááákovýho masíčka...

7.9.2017 06:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Ivěa napsal(a):
Už jsem ji oddělila do jiné místnosti, je zavřená za normálními dveřmi, tak se obávám, že takhle si na sebe moc nezvyknou, ale musela jsem to udělat pro její klid a bezpečí, útoky kocoura sice byly rychlé spíš jen zastrašující a výhružné, než že by jí skutečně fyzicky ublížil, a hned se stáhl zpátky, ale ten stres po takovým útoku jim určitě taky nepomáhá ani jednomu, ani druhýmu.

Kočkám evidentně moc nerozumíte...

evan

7.9.2017 09:11
evan

XXX.XXX.37.163

rapotacka11 napsal(a):

Asi ne, ale nicméně to myslí dobře, rozpoznala problém a má snahu to řešit, tohle je třeba horší:

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3358171/pomoc-pomoc-cim-krmite-korely.

7.9.2017 12:51
lavacca

XXX.XXX.63.20

evan napsal(a):
Asi ne, ale nicméně to myslí dobře, rozpoznala problém a má snahu to řešit, tohle je třeba horší:

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3358171/pomoc-pomoc-cim-krmite-korely.

Kriste pane... Chudáci korely...

7.9.2017 12:53
lavacca

XXX.XXX.63.20

Ivěa napsal(a):

Taky jsem je měla za klasickými dveřmi a postupně si zvykly...přece jen ty dveře 100% nedoléhají, takže pachy jdou dovnitř i ven. Navíc novou kočku jsem běžně mazlila, takže jsem její pach nosila starousedlíkům pod nos. A zas opačně jejich pach k ní. ;)

Určitě vytrvat, dokud nebudou žádné náznaky honění, apod.

Ivěa

7.9.2017 19:16
Ivěa

XXX.XXX.144.38

rapotacka11 napsal(a):

Je to poprvé, co mám takový problém, nikdy jsem takový problém nemusela řešit, přiznávám, že s tím nemám žádné zkušenosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík