Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2017 20:33
katerinakraslova

XXX.XXX.55.130

Dobrý den,
jmenuji se Kateřina Kráslová a jsem studentkou přírodovědného gymnázia Botičská v Praze. V rámci mé botičské odborné činnosti, jsem se zaměřila na léčbu Strep G. A chtěla bych požádat ty z vás u kterých se objevil Strep G, zda by jste mi poslali na můj e-mail katerinakraslovaa@seznam.cz, jestli byla vaše léčba účinná, ať jste léčili Convenií či čímkoliv jiným. Další a nejdůležitější zda by jste mi napsali jestli se Strep G po nějaké době vrátil a nebo jestli stačilo jen jedno přeléčení. Pokud by jste přiložili i papíry co jste obdrželi z laboratoře budu jedině ráda. Vaše jméno nebude nikde uvedeno. Cílem mé práce je nashromáždit co nejvíce výsledků z léčení a závěrem určit procentuální úspěšnost léčby Strep G a nejúčinnější lék či kombinaci léků. Předem děkuji a pokud by jste měli nějaké dotazy ráda vám na ně odpovím.
Přeji hezký den.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.10.2017 20:44

katerinakraslova napsal(a):
Dobrý den,
jmenuji se Kateřina Kráslová a jsem studentkou přírodovědného gymnázia Botičská v Praze. V rámci mé botičské odborné činnosti, jsem se zaměřila na léčbu Strep G. A chtěla bych požádat ty z vás u kterých se objevil Strep G, zda by jste mi poslali na můj e-mail katerinakraslovaa@seznam.cz, jestli byla vaše léčba účinná, ať jste léčili Convenií či čímkoliv jiným. Další a nejdůležitější zda by jste mi napsali jestli se Strep G po nějaké době vrátil a nebo jestli stačilo jen jedno přeléčení. Pokud by jste přiložili i papíry co jste obdrželi z laboratoře budu jedině ráda. Vaše jméno nebude nikde uvedeno. Cílem mé práce je nashromáždit co nejvíce výsledků z léčení a závěrem určit procentuální úspěšnost léčby Strep G a nejúčinnější lék či kombinaci léků. Předem děkuji a pokud by jste měli nějaké dotazy ráda vám na ně odpovím.
Přeji hezký den.

Streptokoky jsou takoví více méně oportunní původci různých hnisavých infekcí. obecně na všechny z nich zabírá penicilín a convenie je na ně zbytečná, pokud teda veterinář nemá načaté balení a nepotřebuje ho vypíchat. v praxi stačí amoxicilin.

bývá k nalezení na zdravé kůži a je možné ho také najít ve výtěru z pochvy, kde je pak často označen za příčinu potratu nebo úhynu koťat, takové vyšetření je ale zcela neprůkazné. jedině pokud je nalezen v děložním obsahu, který je za normálních okolností sterilní, je příčinou potíží. protože mnoho zvířat je zcela bezpříznakovými nosiči, tak ano, může se vrátit, prostě dojde k reinfekci.

imho streptokoková infekce je těžkým tématem. je to totiž oportunní infekce. navíc streptokoky nejsou nikdy rezistentní, zabírá na ně antibiotikum první volby - když veterinář vidí, že někde něco hnisá, pošle tam penicilín. a on na streptokoky vždy zabere. takže není důvod dělat výtěr a kultivaci. tím pádem není potvrzený streptococcus canis jako původce. je to vlastně jedno, v klinické praxi to nikoho nezajímá. jediný případ, kdy se s. canis objeví v kultivaci, jsou ty výtěry z pochvy. a to jen proto, že chovatelé koček mají podobnou schízu z téhle mršky jako chovatelé psů z herpesu. ve skutečnosti zdravou kočku a její koťata ale s. canis ohrozit nemůže.

3.10.2017 21:01
katerinakraslova

XXX.XXX.55.130

Celá má práce je zaměřená na Strep G, zjišťování účinnosti léčiv mám v praktické části a zaměřila jsem se právě na ovlivnění reprodukce. Děkuji za informace, ale teorii již mám hotovou. Convenii jsem uvedla, protože je to jeden z nejznámějších léků a mimo jiné jsme jí léčili i náš chov, mimo Convenie se dále používá například Synulox.

3.10.2017 21:12

Celá má práce je zaměřená na Strep G, zjišťování účinnosti léčiv mám v praktické části a zaměřila jsem se právě na ovlivnění reprodukce. Děkuji za informace, ale teorii již mám hotovou. Convenii jsem uvedla, protože je to jeden z nejznámějších léků a mimo jiné jsme jí léčili i náš chov, mimo Convenie se dále používá například Synulox.

Synulox je potencovaný amoxicilin. ale mimo synuloxu funguje i samotný amoxicilin. nebo penicilín. co se snažím říct je, že streptokoky ničí jakékoliv antibiotikum včetně těch, co má jakýkoliv veterinář hned po ruce. takže jen velmi málokdy máte kultivací zjištěno, co vlastně způsobilo problém, protože prostě zabere to nejlevnější a nejdostupnější antibiotikum co je v ordinaci. penicilíny mají oproti convenii výhody, mohou se použít i u březích zvířat a u novorozených štěňat a koťat.

3.10.2017 21:14

Jinak já osobně jsem velkým odpůrcem nějakého přeléčování chovu - pokus o sterilizaci sliznic klinicky zdravých zvířat. s.canis je součástí PŘIROZENÉ MIKROFLÓRY kůže a sliznic psa a kočky.

3.10.2017 21:39
katerinakraslova

XXX.XXX.55.130

Ano to máte pravdu, ale při oslabení imunity jedince se může probudit a následky nejsou hezké. Ale váš názor vám brát nebudu.

3.10.2017 21:42

Ano to máte pravdu, ale při oslabení imunity jedince se může probudit a následky nejsou hezké. Ale váš názor vám brát nebudu.

Následky možná nejsou hezké, ale z hlediska dlouhodobého chovu je lepší následky oplakat, protože zdravá kočka a zdravá koťata neonemocní. opravdu bych se nerada dožila chvíle, kdy bez antibiotik nebude možný odchov.

prostě přirozený výběr.

3.10.2017 22:13
katerinakraslova

XXX.XXX.55.130

Jenže pokud se vám nakazí jeden jedinec, v chovu se to rozšíří hned a to potom můžete s chovem skončit, protože se koťat nedočkáte. Jediné řešení jsou potom testy a očkování.

3.10.2017 22:31

Jenže pokud se vám nakazí jeden jedinec, v chovu se to rozšíří hned a to potom můžete s chovem skončit, protože se koťat nedočkáte. Jediné řešení jsou potom testy a očkování.

Ne ne. když byste si dala tu práci a chytala náhodně nějaké kočky a prováděla kultivace, streptokoka najdete ve většině případů. přirozená mikroflóra je opravdu to, přirozená mikroflóra. streptococcus canis je oportunní patogen, ne žádný mor.

3.10.2017 22:40

"Because outbreaks of streptococcal infections in dogs and cats have been associated with overcrowding, co-infections, and other stressors, appropriate shelter and kennel management and
hygiene, as well as vaccination against other respiratory pathogens, may help to prevent streptococcal infections. Proper wound care may prevent serious streptococcal infections such as bacteremia, endocarditis, NF, and STSS."

tolik sykes, canine and feline infectious diseases.

9.10.2017 02:20
dpatkova

XXX.XXX.253.174

Milá Bodlinko, evidentně nemáte tušení, jak devastující pro chov je, když se v něm rozšíří streptokokus canis (zkráceně SREP G) v jeho agresivní formě. Streptococcus canis patří mezi POTENCIÁLNĚ patogenní bakterii, jejíž virulentní kmeny mohou způsobovat prenatální a neonatální septikémii a pro daný chov mohou být skutečnou pohromou.
Ulehčím Vám práci s hledáním. Své zkušenosti s touto infekcí jsem popsala na svých stránkách a na stejné stránce jsou uvedeny odkazy na jiné chovatele, které s ní také mají své osobní zkušenosti. Vřele Vám doporučuji, abyste si všechny přečetla.
Mou stránku najdete na adrese http://cattery.cz/destepaws/strep_g.htm

Mohu Vás ubezpečit, že od roku 2006, kdy jsem napsala své první zkušenosti s touto chorobou, je návštěvnost mého článku o Strepu G velmi hojná a někteří chovatelé mi kvůli shodným problémům v chovu psali i soukromě.

Snahy "katerinakraslova" najít v praxi ověřenou účinnou léčbu této odolné bakterie si velmi cením a věřím, že její výsledky mohou pomoci mnohým nešťastným chovatelům.

Zde najdete přehled 16 vrhů koťat, u nichž byla nakonec zjištěna tato bakterie - opravdu depresivní čtení! http://www.siameseplanet.co.uk/strepg.htm

Onemocněním koček a psů Strepem G se zabývá např. univerzita UC Davis, jedna z předních světových výzkumných a vzdělávacích institucí. Viz např. tato rešerže: https://ucdavis.pure.elsevier.com/en/publications/streptococcal-infection-in-dogs-a-retrospective-study-of-393-case.

9.10.2017 08:41

A to jste měla potvrzené, že za vstřebávání může S. canis?

Ono totiž moje zkušenost je taková, že vy chovatelé ho vidíte ve všech potížích s reprodukcí. Ve všech.

A přitom jste mohla koukat na progesteronovou nedostatečnost, například.

9.10.2017 12:19
dpatkova

XXX.XXX.253.174

Progesterová nedostatečnost u více koček, které dříve rodily normálně, nebyla už od prvního pohledu pravděpodobná. Všechny příznaky se shodovaly s těmi, které jsem našla na netu a nakonec byl patogen potvrzen i laboratorně. Smůla byla, že stejný postoj, který zastáváte Vy, měli a dodnes mají někteří veterináři. Streptococcus canis je v chovech psů a koček rozšířen, jen to většina chovatelů veřejně nepřiznává. Pokud vím, byla jsem první, který nesla svou kůži na trh. Bylo to pro dobro věci.

Potvrzené jsem to měla z bakteriologického vyšetření čerstvě uhynulého kotěte, které jsem osobně odvezla do laboratoře k vyšetření a výslovně jsem žádala vyšetření na streptococcus canis. Předcházející vyšetření totiž tuto bakterii nehledalo, protože nespadala do obecného vzorce všeobecného bakteriologického vyšetření. Dva roky mi trvalo hledání důvodu, proč se VŠEM mým kočkám najednou nedaří odchovávat koťata. Teprve až jsem narazila na články o Strepu G a na mou žádost se udělala vyšetření na tuto bakterii, byla potvrzen v plném rozsahu a byla definována jako důvod sepse vyšetřovaného kotěte. Ve vrhu jich bylo 5, nepřežilo ani jedno! Všechna uhynula se stejnými příznaky během dvou dnů. Průběh byl velmi rychlý, jen pár hodin. Jednu chvíli byla koťata plná života a najednou ochabla, přestala pít a za pár hodin uhynula. Smutný pohled pro každého chovatele.

Teorie je krásná věc, ale je třeba ji potvrdit praxí. Dehonestovat někoho, kdo chce udělat dobrou věc a shrnout praktické poznatky o tomto onemocnění a jeho léčbě v co největší šíři, je snadné, obzvláště když o něm ví tak málo.

Chtěla jsem přiložit laboratorní vyšetření, ale formát pdf se mi nenahrál.

9.10.2017 12:45
dpatkova

XXX.XXX.253.174

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Because outbreaks of streptococcal infections in dogs and cats have been associated with overcrowding, co-infections, and other stressors, appropriate shelter and kennel management and
hygiene, as well as vaccination against other respiratory pathogens, may help to prevent streptococcal infections. Proper wound care may prevent serious streptococcal infections such as bacteremia, endocarditis, NF, and STSS."

tolik sykes, canine and feline infectious diseases.

Velká kumulace zvířat má samozřejmě vliv na šíření různých infekcí. Jenže u Strepu G stačí, když se nakazí jedna kočka od kocoura při krytí a tato kočka má následně problém s reprodukcí, přestože žije s chovatelem sama, nebo v malé skupince. Znám i takové případy.

10.10.2017 23:37
dpatkova

XXX.XXX.253.174

Jak jsem před chvílí zjistila, mé odkazy na články Marvy Marrow o streptokoku canis nebyly funkční z důvodu přestěhování stránek na webovou prezentaci její chovatelské stanice. Odkazy jsem opravila.
Informace z jejích stránek byly pro mě nejdůležitější a byla by škoda, kdyby se k nim nedostali ostatní zájemci.
http://cattery.cz/destepaws/strep_g.htm.

13.10.2017 00:14
dpatkova

XXX.XXX.253.174

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A to jste měla potvrzené, že za vstřebávání může S. canis?

Ono totiž moje zkušenost je taková, že vy chovatelé ho vidíte ve všech potížích s reprodukcí. Ve všech.

A přitom jste mohla koukat na progesteronovou nedostatečnost, například.

Odpovídám ještě jednou, i když jsem Vám laboratorní vyšetření posílala soukromou zprávou. To jen aby ho viděli ostatní čtenáři této diskuze.

Vyšetření původce vstřebávání samozřejmě nemám. Ale mám laboratorní rozbor čerstvě uhynulého kotěte pár dní po porodu. Tehdy uhynulo během necelých dvou dnů všech 5 koťat z vrhu. U kadaveru jednoho z nich jsem si objednala vyšetření na herpes virus, calicivirus a bakteriologické vyšetření včetně bakterie streptococcus canis, jak jsem již jednou psala. V té době jsem ještě původce problémů s reprodukcí koček hledala.
Když byl potvrzen strep. canis, vyšetření na herpes virus jsem odvolala, protože se mi již zdálo být zbytečné.
Dokument jsem převedla do jpg formátu, aby se dalo sem do diskuze nahrát.

Ještě pro doplnění - než byla zjištěna příčina reprodukčních problémů, což trvalo cca 1,5 roku,4 mé kočky a nejméně 3 z jiné chovatelské stanice, všechny kryté jedním kocourem, nedochovaly ani jedno zdravé kotě.
Projevy byly shodné s těmi, které uvádím ve svém článku - viz odkaz výše.

13.10.2017 09:03
honzapm

XXX.XXX.182.25

Dano, děkujeme za všechny užitečné a přínosné informace. Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík